Dodaj do ulubionych

Pies rodzinny

02.07.11, 08:19
Jaka rasa psa byłaby najodpowiedniejsza dla rodziny z małym dzieckiem i nastolatkiem?
Mieszkamy w bloku ale pod domem są duże tereny zielone, gdzie może się wybiegać. Możemy poświęcić sporo czasu na spacery i zabawę.
Nie chcemy psa wielkości doga ale nie chcemy też czegoś zupełnie malutkiego. Może być długowłosy.
Obserwuj wątek
    • xxe-lka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 09:19
      spaniel wydaje mi się dobrą opcją, może seter? dalmatyńczyk? bokser? sznaucer średni?
      labrador, golden retriver, owczarek niemiecki są już spore i potrzebują dużo ruchu
      z jeszcze mniejszych to terier szkocki, west highland terier, owczarek szetlandzki - tylko charakterne te rasy są dosyć,
    • thea19 Re: Pies rodzinny 02.07.11, 10:59
      a kto będzie zajmował się psem?
      do bloku duże psy się nie nadaja, bardziej już średnie.
      długowłose i teriery potrzebują zabiegów fryzjerskich i jak nie macie doświadczenia w strzyżeniu/trymowaniu i nie chce Wam się codziennie psiaka czesać, to bym sie za takie nie brała
      mam westika i jest cudna suczką, kocha każdego pijaka pod sklepem, lubi dzieci ale cudze (naszego nie akceptuje, czyt. zupełnie ignoruje bo jest młodszy od niej i czeka nas terapia u behawiorysty)
      • dziennik-niecodziennik Re: Pies rodzinny 02.07.11, 17:36
        nie bierze sie pod uwage wielkości psa, a jego ruchliwosc. zdecydowanie lepiej w bloku bedzie sie czuł duży ale nieruchawy bernardyn niż mały a ruchliwy terier.
        • xxe-lka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 19:51
          tak ale trzeba też patrzeć na relację gabarytów zwierza do przestrzeni życiowej
          mam psa rasy olbrzymiej ważącego ok 60kg i nie wyobrażam go sobie na 60m2
          • dziennik-niecodziennik Re: Pies rodzinny 02.07.11, 20:48
            da się.
            mieszkałam z 65kilogramowym rottweilerem na 40m.kw. smile
            rozkoszny gnuśny sybaryta, jak się rozwalił w przedpokoju na podłodze to mialam dywanik...
            [']...
            • xxe-lka Re: Pies rodzinny 03.07.11, 08:26
              współczuję w takim razie i psu i tobie uncertain
            • mamameg Re: Pies rodzinny 03.07.11, 09:04
              U mnie czasem bywa owczarek niemiecki mojej mamy, a mieszkanie mam małe. Nie mogę go wziąć na stałe, bo się zwyczajnie nie mieści, trudno mu swobodnie się poruszać na przykład w kuchni(typowo blokowej wąskiej kiszce).
              Ale ogólnie zasada słuszna, ważniejsze czy pies potrzebuje dużo ruchu niż czy jest niewielki.
    • imasumak Re: Pies rodzinny 02.07.11, 11:10
      Jeżeli faktycznie będziecie mieli czas na długie spacery, podczas których pies będzie mógł się porządnie wybiegać i wybawić, to może być to cocker spaniel. Jest to świetny, wesoły towarzysz, pod warunkiem, że będzie miał zapewnioną dostateczną porcję ruchu.
      Ja osobiście preferuje owczarki niemieckie i tę rasę najbardziej polecam.
      • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 19:35
        trzymanie owczarka niemieckiego w bloku jest sadyzmem.
        • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 20:52
          bo ?
          • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:28
            ponieważ owczarek niemiecki jest psem o silnie zaznaczonym instynkcie stróżującym - jak na psa pasterskiego przystało i potrzebuje mieć teren do chronienia. Teren, w którym może biegać i wynajdywać sobie pracę. To są psy pracujące. Taka jest ich charakterystyka i tego potrzebują do dobrego rozwoju.
            • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:30
              kocham mity smile
              taa wszystkie powinny strozowac
              wywalic owczarki niemieckie z policji tongue_out

psy pracujace z czlowiekiem i to czlowiek ma im wynajdowac zajecie
            • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:33
              ps idac tym tokiem myslenia to labka powinni miec jedynie ludzie polujacy na kaczki big_grin
            • mamameg Re: Pies rodzinny 03.07.11, 09:14
              " ponieważ owczarek niemiecki jest psem o silnie zaznaczonym instynkcie stróżując
              > ym - jak na psa pasterskiego przystało i potrzebuje mieć teren do chronienia. T
              > eren, w którym może biegać i wynajdywać sobie pracę. To są psy pracujące. Taka
              > jest ich charakterystyka i tego potrzebują do dobrego rozwoju."
              Mama ma owczarka niemieckiego i nie wyobrażam go sobie stróżującego gdzieś na dużym terenie bez ludzi. Jest tak przywiązany do ludzi, że drzwi się nauczył otwierać, żeby nie zostawać sam. Sadyzmem to byłoby zostawiać go na całe dnie samego.
    • dulcymea11 Re: Pies rodzinny 02.07.11, 11:25
      Spaniele tez maja dluzszy wlos.
      Posokowiec jest super - ma cudna paszcze i jest wielkim madrala (tylko biegac musi duzo bo to pies mysliwski).

No i kundelki - tu wybor koloru, wlosa i wszystkiego baaardzo szeroki.
      • ewelsia Re: Pies rodzinny 02.07.11, 11:43
        Możesz spróbować z rasami myśliwskimi, może być seter, teriery, spaniel niekoniecznie, może whippet? To naprawdę kwestia możliwości, preferencji, gustu.
        Jeżeli mieszkasz w większym mieście to sprawdź, może są w planach wystawy psów rasowych? To dobra możliwość podpatrywania psów oraz choćby krótkiej rozmowy z hodowcami.
        • bsl Re: Pies rodzinny 02.07.11, 11:54
          owczarek szetlandzki smile
        • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 19:37
          psy myśliwskie muszą być szkolone i mieć miejsce na swobodne wybieganie się. Jeśli na potrzeby mieszkania w bloku będzie próbowało się zmienić ich charakter, może skończyć się to zachowaniami agresywnymi i polowaniem na członków rodziny.
    • imasumak Re: Pies rodzinny 02.07.11, 12:04
      I jeszcze cavalier king charles spaniel. Idealny towarzysz dla rodziny.
      • usmiech144 Re: Pies rodzinny 02.07.11, 17:32
        A ja z czystym sumieniem polecam springer spaniela walijskiego, wesoły, towarzyski, idealny do dzieci, w miarę łatwo się układa, potrzebuje dużo ruchu i miłości.
    • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 19:42
      najlepszym psem dla rodziny z dziećmi jest niestety labrador. Niestety - ponieważ nie jestem wielką fanką tej rasy, ale: te psy bardzo łatwo jest wyszkolić, są wyjątkowo opiekuńcze wobec dzieci, przyjacielskie i lubią towarzystwo. Nie są agresywne, potrzebują ruchu, ale nie tyle, co inne rasy. Sugeruję wziąć psa z dobrej hodowli i przed wyborem konkretnego szczeniaka spotkać się z nimi kilka razy, by sprawdzić, jak pies się zachowuje i w jakich warunkach rośnie. Niestety pewne traumy z wczesnego dzieciństwa zostają u psów często do końca życia i mogą objawić się w najmniej spodziewanym momencie.
      Wybrawszy szczeniaka sprawdź książeczkę zdrowia, wymagane szczepienia i znajdź przychodnię weterynaryjną, która będzie się nim zajmowała.

powodzenia!
      • xxe-lka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 19:57
        do labradorów zniechęca mnie też to, że są masakrycznie wręcz przywiązane do rodziny z którą żyją, jeśli muszą zostawać w domu na kilka godzin same - często jest dramat - wycie, niszczenie
        Mojemu koledze labrador zeżarł dosłownie kanapę - tak cierpiał w samotności wink
        I ja wiem czy są takie opiekuńcze? są miłe i przyjacielskie to fakt, ale często mam wrażenie mają pstro w głowie i nadmiar energii je rozpiera co przy małym dziecku może być problemem. Ja mam berneńczyka i nowofundlanda i to są ostoje spokoju - mimo sporych rozmiarów nigdy mi po dziecku żadnym nie przebiegły smile Tyle, że to już olbrzymy i nie każdemu to odpowiada. Ale charaktery mają idealne dla małych dzieciaków w domu
        Dlatego uważam, że labrador jest dla rodziny która wszędzie go ze sobą zabierze i ma dzieci takie powiedzmy w wieku szkolnym, które już realnie umieją nad psem zapanować
        • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 20:32
          ja nie jestem fanką labradorów, po prostu wiem, że łatwo je ułożyć.Używane są m.in. do dogoterapii dziecięcej. Poza tym można mieć każdego psa, tylko trzeba umieć z nim postępować. Ja w dzieciństwie (zanim jeszcze skończyłam 10 lat) dostałam kaukaza - wyjątkowo niebezpieczny i trudny do ułożenia pies. Ale: ojciec - myśliwy z dziada pradziada, od lat wychowujący psy - był w stanie nauczyć mnie, jak się z takim psem postępuje i nie było problemów. Natomiast jestem wielką przeciwniczką trzymania psów w bloku. One mają inny tryb życia, np. są zwykle najaktywniejsze w nocy, potrzebują innych doznań i zamykając je w mieszkaniu po prostu je unieszczęśliwiamy.
          • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 20:48
            psy i nocny tryb zycia?????
            • majenkir Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:00
              big_grin Komus sie pomylilo z chomikiem....wink
              • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:04
                no wlasnie tez mam takie wrazenie big_grin
              • ewelsia Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:06
                Od kiedy labrador to jedyny i słuszny wybór dla rodziny z dziećmi? A co to, innych ras nie ma?
                Poza tym, dziecko autorki wątku to już nastolatek, po psie skakać nie powinien ani tarmosić go za uszy, czy palce do oka wkładać.
                Pies i nocny tryb życia? Może ktoś rozwinie tę teorię, pierwszy raz słyszę te nowinki.
                • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:09
                  > Od kiedy labrador to jedyny i słuszny wybór dla rodziny z dziećmi?
                  zapewne odkad reklamuje srajtasme tongue_out
                • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:26
                  wychowuję psy od ponad 20 lat. większość psów - psów, nie zabawek - szczególnie w nocy chroni dom i rodzinę. Biega, sprawdza, pilnuje. Z moich obserwacji wynika, że psy "kładą się spać" w okolicach 5 rano, po czym zwykle do wieczora podsypiają i biegają na zmianę, lecz jest to raczej relaks. Dopiero po zmierzchu zaczynają stróżowanie. Jest to charakterystyczne szczególnie dla wszelkich psów pasterskich. I nie, z chomikiem mi się nie pomyliło. Rozumiem, że jest tu przynajmniej kilkanaście osób, które całe życie hodują, szkolą i wychowują psy i stąd to przekonanie, że bredzę.
                  • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:29
                    a zdajesz sobie sprawe z tego ze nie wszystkie psy to psy strozujace ?
                    • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:36
                      nie, nie wpadłam na to. Mam ci przedstawić charakterystykę psa myśliwskiego i jego hodowli? A może ratowniczych czy towarzyszących? Wiesz, żeby mieć psa, trzeba coś o nim wiedzieć i być na niego przygotowanym. Bo inaczej zamyka się w bloku beagla i zastanawia się, dlaczego wszystkie buty są pogryzione, a ten słodko wyglądający na zdjęciach szczeniak unieszczęśliwia całą rodzinę.
                      • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:38
                        gdy wybierze psa to wszystkiego o nim dowie sie w hodowli
                        i serio twoje teorie na temat nocnego trybu zycia psow big_grin nie sa potrzebne do kupna psa big_grin
                      • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:40
                        kurde ciekawe czemu moj psiak mi nigdy butow nie pogryzl big_grin
                        no ale to nie beagle

kurde powiedziec jej ze sie powinna na nocny tryb zycia przestawic ? big_grin
                        moze ja wygonie z domu na noc to rzeczywiscie z braku laku zacznie strozowac big_grin
                        • edw-ina Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:45
                          nie powierzyłabym tobie żadnego psa, skoro z taką ignorancją podchodzisz do faktu, że psy są różne od ludzi. I fakt, że można je do czegoś zmusić, nie znaczy, że to daje im szczęście.
                          • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:48
                            lol
                            to ze sa rozne od ludzi nie znaczy ze prowadza nocny tryb zycia

psy to zwierzeta dzienne
                            w trakcie hodowli przystosowaly sie do roznych zadan np strozowania
                            ale nijak nie czyni to z nich zwierzat nocnych
                            to nie chomiki serio
                          • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:50
                            ps kazdy glupi potrafi wypuscic psa w nocy zeby "sobie polatal , znalazl zajecie i byl szczesliwy "
    • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:16
      a może PON
      patriotycznie big_grin
      • czarnaalineczka Re: Pies rodzinny 02.07.11, 21:28
        www.youtube.com/watch?v=5iPuUGu-hz4
        • izak31 Re: Pies rodzinny 03.07.11, 06:25
          Może shih tzu....Być może zle napisałam ale nie chce mi się sprawdzać w necie....
          A może jakiś szczeniaczek, który miał tego pecha,ze urodził się kundelkiem i wylądował w schronisku... Sama baaaardzo chce miec psa i oglądam ogłoszenia to teraz jest sporo ogłoszeń o pieskach znajdowanych w lesie...
    • morekac Re: Pies rodzinny 03.07.11, 07:53
      Jeśli masz jakieś bajoro w okolicy, to raczej nie myśl o spanielu. Bo jeszcze trafi ci się miłośnik każdej kałuży.
      • heca7 Re: Pies rodzinny 03.07.11, 08:05
        Bokser się nie nadaje, jak się nudzi to niszczy meble.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka