Dodaj do ulubionych

Lepper vs Opałka

07.08.11, 07:30
Przeczytajcie ten tekst. Warto.
magazynwaw.com/tekst/lepper-vs-opaka/
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 07:59
      Warto, bo?
      • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 08:03
        Sprawdź.
        • rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 08:12
          Nie. Dopóki nie odpowiesz na moje pytanie.
          • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 08:18
            eot
    • naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:05
      Leppera znał każdy. Opałke tylko miłośnicy sztuki ew. studenci ASP.
      Wadomośc o śmierci Opałki nie ma dla przeciętnego widza żadnej wartości.
      • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:07
        Smierć wartosciowego człowieka nie ma wartości. Śmierć szumowiny ma wartość?
        • naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:15
          śmierć nieznanego człowieka nie ma żadnej wartości medialnej'
          byłego wicemarszałka, wicepremiera, człowieka aktywnego politycznie, wplątanego w przeróżne afery, w dodatku śmierć samobójcza- ogromną
          • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:20
            Wspaniale to o nas świadczy. Hmmm, własciwie moge napisać o was.
            • kali_pso Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:34

Krejzi, chcesz nas przekonać, że wiedziałeś kto to jest Roman Opałka?wink Jasneeeee......heheheh

Naomi już Ci wytłumaczyła- jakby krytycznie nie oceniać Leppera- chyba nie ma w Polsce człowieka, który nie wiedziałby kim był. Był postacią medialną a takim zazwyczaj poświęca sie więcej uwagi. Dodatkowo jego śmierć jest na tyle zaskakująca i w formie i w treści, że podsyca ciekawość w dwójnasób. Wreszcie mammy wakacje, więc każdy news musi być przetrawiony wielokrotnie, wypluty i jeszcze raz przetrawiony aż stanie się zbędną wytłoczyną- taki lajf.

Wygooglałam tę postać...ciekawe , że "polski" malarz nawet swej strony internetowej nie miał w języku polskim...poza tym jego sztuka to sztuka dla koneserów, nie sądzę aby przemawiał do przeciętnego człowieka, stąd zapewne mikra świadomość w narodzie, że ktoś taki w ogóle żył i tworzył...
              • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:39
                Tak wiedzialam. Nie żebym była znawczynią jego sztuki. Mam wśród znajomych kilkoro artystów. Siłą faktu podczas rozmów uczę się od nich o wspołczesnej sztuce.
                • naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:00
                  Nie żebym była znawczynią jego sztuki.

hahaha
                  no to możemy sobie podać ręce, tylko, że Tobą jego śmierć nieprawodopodobnie wstrzasnęła, że postanwiłaś stworzyć temat "wyższość opałki nad lepperem"
                  dajże spokój
                  • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:29
                    Tu nie ma co drążyć. Ta wyższość jest oczywista dla każdego myślącegoe człowieka czyli jakieś 10 % poluacji.
                    • mama303 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 13:46
                      Wyższośc czego? Wszystko jest wzgledne.
                • rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:20
                  Chyba cyrkowych. Artystów oczywiście.
              • rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:19
                Krejzi myśli, że teraz wszyscy mu przyklaśniemy i przyznamy rację. Chore. sciana
    • guderianka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:23
      Chrzanienie. Informacje i smierci Opałki byly podawane w mediach. Ale jak ktoś wybiórczo ogląda, w dodatku z nastawieniem na krytykę , to nic dziwnego..
      • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:27
        Porównaj czas poświęcony takiemu zerze jak lepper, a czas poświęcony wybitnemu artyscie jak Opałka.
        • guderianka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:36
          W tekście nie ma nic o czasie poświęconym ktoremuś z nich.
          Jest za to o tym, że nie było info o smierc Opałki. Co jest kłamstwem.

btw-zawsze zło sprzeda się lepiej niż dobro. Dziwię się, że Cie to dziwi.
        • rosapulchra-0 Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko :> 07.08.11, 10:28
          Z innego forum. Bardzo nieładnie.
          • krejzimama [...] 07.08.11, 10:30
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:44
              Dziękuję, dziękuję!
              Kopista z ciebie marny, jak widać tongue_out
              • krejzimama [...] 07.08.11, 10:50
                • rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:54
                  Jasne, jestem prostaczka, która własną piersią broni zmarłego Leppera. BRONIĘ! Udowodniłam ci (przypadkiem, bo przypadkiem), że zerżnąłeś pomysł z innego forum (jakoś trudno tu uwierzyć w przypadek suspicious), a ty się pieklisz, jakby kto ci wiaderka i łopatkę zabrał. A z obroną to ma tyle wspólnego co ty ze swoimi kolegami artystami.. Żałosne. sciana
                  • krejzimama Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:58
                    Udowodniłaś? W jaki sposób? Że znalazłaś kogoś kto ma podobne poglądy i przemyślenia do moich?
              • krejzimama Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:54
                Udowodnij mi, że skopiowałam cokolwiek z tamtego tekstu.
                Ale ciekawe że zaglądasz na forum "psychozy". Znajdujesz tam pewnie sporo ciekawych porad i bratnich dusz.
                • rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 11:01
                  Wiesz co? Nudny jesteś.
                  Wystarczy przeczytać tamten post i twoje wypociny. Dziwne, że takie same, prawda?
                  A odkryłam to przypadkiem, bo wygooglałam nazwisko tego artysty, żeby cokolwiek się o nim dowiedzieć. Piąty wynik z ostatnich 24 godzin. Wsio.
                  Poza tym dyskusja z tobą bezcelowa. Dla mnie EOT.
                  • krejzimama [...] 07.08.11, 11:02
        • czar_bajry Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 02:37
          Krejzi przestań chrzanić, wybitny artysta i wybitny artysta....
    • jeza_bell Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:59
      krejzi

Dałabyś temu człowiekowi już spokój.
      Czym on Cię tak nakręca- to jakiś Twój osobisty wróg, dłużnik czy co..?
    • katia.seitz Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:11
      Przecież informacja o śmierci Opałki była podawana w mediach. Na portalu gazeta.pl od razu zepchnęła info o Lepperze na dalszy plan.
    • imasumak Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:41
      Wczoraj, przez większość dnia, wiadomość o Romanie Opałce znajdowała się na głównej GW.
      Na 1 miejscu.
    • angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:01
      Nie oglądałam wczoraj programów informacyjnych, a na gazecie.pl wiadomość o śmierci Opałki długo była podawana jak główna, więc nie wiem, o co chodzi. A dziwienie się, że śmierć malarza (znanego nielicznym, jeszcze mniejsze grono miało do niego stosunek emocjonalny) jest mniej medialna niż samobójcza śmierć barwnego polityka - cóż, to dobre w gimnazjum. Dorosłego człowieka dziwić to nie powinno.
      • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:04
        "barwnego polityka"
        Kogo?
        • angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:08
          Które z pojęć jest dla ciebie za trudne?
          • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:11
            www.youtube.com/watch?v=nCgXGdHuaGI
          • krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:14
            www.youtube.com/watch?v=WQ3cpeSXjJ0&feature=related
        • czar_bajry Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 02:41
          Misia gogo...
      • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:01
        angazetka napisała:

> Nie oglądałam wczoraj programów informacyjnych, a na gazecie.pl wiadomość o śmi
        > erci Opałki długo była podawana jak główna, więc nie wiem, o co chodzi. A dziwi
        > enie się, że śmierć malarza (znanego nielicznym, jeszcze mniejsze grono miało d
        > o niego stosunek emocjonalny) jest mniej medialna niż samobójcza śmierć barwneg
        > o polityka - cóż, to dobre w gimnazjum. Dorosłego człowieka dziwić to nie powin
        > no.

A mnie jednak dziwi, jesli chodzi o media publiczne, które mają (a przynajmniej powinny mieć) pewną publiczną misję do wypełnienia. I zgadzam się z Krejzi jeśli chodzi o ten wątek, rozumiem, dlaczego go założyła. Chodzi o proporcje. Mam przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone artyście, jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o śmierci Lepera.
        • angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:33
          > Mam
          > przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone artyście,
          > jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o śmier
          > ci Lepera.

Już pominę to, że te dwie śmierci były dzień po dniu, więc nie konkurowały ze sobą w programach informacyjnych. Ale: nie, to nie byłaby normalność. To byłby program dla elit. A programy informacyjnie są robione dla widza o poziomie 15-latka.
          • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:41
            angazetka napisała:

> > Mam
            > > przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone arty
            > ście,
            > > jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o
            > śmier
            > > ci Lepera.
            >
            > Już pominę to, że te dwie śmierci były dzień po dniu, więc nie konkurowały ze s
            > obą w programach informacyjnych. Ale: nie, to nie byłaby normalność. To byłby p
            > rogram dla elit.

Ja nie czuję się społeczną elitą. Co więcej - moje przekonania o tym, jak powinna wyglądać normalność, podzielają moi rodzice oraz inne osoby z ich pokolenia. Rodzice mają średnie wykształcenie, zupełnie przeciętne zawody. Na pewno nie są intelektualną czy kulturalną elitą.

> A programy informacyjnie są robione dla widza o poziomie 15-latka.

Raczej dla widza o niskim poziomie rozwoju intelektualnego. Z 15-latkami jednak różnie bywa.
            • katia.seitz Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 00:28
              > Ja nie czuję się społeczną elitą

Z tego co kiedyś pisałaś, pracujesz na wyższej uczelni. I nie czujesz się społeczną elitą? To kto jest społeczną elitą?
              Kto ma mieć większą orientację w sferze kultury i sztuki, niż pracownicy akademiccy?
              • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 07:26
                katia.seitz napisała:

> > Ja nie czuję się społeczną elitą
                >
                > Z tego co kiedyś pisałaś, pracujesz na wyższej uczelni. I nie czujesz się społe
                > czną elitą? To kto jest społeczną elitą?

Nie jestem społeczną elitą. W sferze kultury i sztuki orientuję się słabo. Lepsza w tym jest moja matka - pielęgniarka, oraz ojciec - elektryk. Ich znajomi, posiadający podobnie jak oni średnie wykształcenie, również są mocno poirytowani z powodu jakości programów informacyjnych. Matka często powtarza to, co powiedziano w linkowanym przez Krejzi tekście - czuje się jakby żyła w jakimś innym świecie. Takich ludzi jest mnóstwo - średnio wykształconych, czytających książki, interesujących się światem kultury i sztuki. Nie jest to żadna elita. To jest w moim przekonaniu normalność. A telewizja publiczna - niestety - adresuje swoją ofertę do ludzi o najniższym poziomie intelektualnym.
        • czar_bajry Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:27
          Leppera znałam osobiście o Opałce nigdy nie słyszałam.
          I aby ubiec komentarze... nie czuję się z tym źletongue_out
    • tosterowa Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:01
      Media są skierowane do prostego, masowego odbiorcy.
      Nie do znawców sztuki.
      • iuscogens Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 13:29
        Nie wiem czemu rozmawiacie z tym nawiedzonym trollem...
        Przecież to ją tylko nakręca.
    • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:17
      Ja chyba też żyję w równoległym świecie ...
      • wioskowy_glupek Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 00:05
        Nie tobie Krejzi ani nie autorowi tego artykułu oceniać, który z tych ludzi był bardziej wartościowy. Tym bardziej, że ani jednego ani drugiego nie znałaś prywatnie.
        • aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:22
          dla jednych lepper byl chlopkiem od wysypywania zboza na tory, dla innych Opałka był facetem, ktory rysował ciag liczb, a ktos płącił za to grube miliony i dla niego ze sztuka ma to tyle wspolnego co sukienka z puszek po coli

taka prawda
          • imasumak Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:48
            Dajcie spokój - tu śmierć, i tu śmierć. Dramat dla rodziny, znajomych, bliskich. W jakim celu to w ogóle porównywać i wartościować?
            • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 05:57
              imasumak napisała:

> Dajcie spokój - tu śmierć, i tu śmierć. Dramat dla rodziny, znajomych, bliskich
              > . W jakim celu to w ogóle porównywać i wartościować?

Kiedy dziennikarze telewizji publicznej podejmują decyzję, o czyjej śmierci powiedzieć w wiadomościach, a o której nie, to też jest jakieś wartościowanie, prawda ? Kierują się pewnymi kryteriami. I o te kryteria się rozchodzi, a nie o to kto był "lepszym" człowiekiem.
              • aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:36
                gaja78 napisała:

> Kiedy dziennikarze telewizji publicznej podejmują decyzję, o czyjej śmierci pow
                > iedzieć w wiadomościach, a o której nie, to też jest jakieś wartościowanie, pra
                > wda ? Kierują się pewnymi kryteriami. I o te kryteria się rozchodzi, a nie o to
                > kto był "lepszym" człowiekiem.
                >

ale o Opałce było w wiadomościach, fakt duzo mniej, bo nie umarł tak szokująco i zaskakująco, mniej osob go znało

jak powiesz na ulicy- lepper nie zyje- to wszyscy wiedza o co chodzi
                jak powiesz- opałka nie zyje- a kto to?

wiec mnie nie dziwi, ze wzmianek o opałce bylo mnie, jednak były, wiec nie ma zaklinac rzeczywistosci ze nie było
          • gaja78 Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 05:59
            aneta-skarpeta napisała:

> dla jednych lepper byl chlopkiem od wysypywania zboza na tory, dla innych Opałk
            > a był facetem, ktory rysował ciag liczb, a ktos płącił za to grube miliony i dl
            > a niego ze sztuka ma to tyle wspolnego co sukienka z puszek po coli
            >
            > taka prawda

Warto jednak pamiętać, że odbiorcami telewizji są nie tylko tacy ludzie. A mam wrażenie, że ostatnimi czasy przyjmuje się, że inni widzowie w Polsce nie istnieją sad
            • wioskowy_glupek Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:31
              Trudno żeby w wiadomościach mówili o wszystkich śmierciach. Po prostu Leppera znała większość polaków, do tego popełnił samobójstwo, a tego malarza nie i tyle...
            • aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:37
              gaja78 napisała:

> Warto jednak pamiętać, że odbiorcami telewizji są nie tylko tacy ludzie. A mam
              > wrażenie, że ostatnimi czasy przyjmuje się, że inni widzowie w Polsce nie istni
              > eją sad
              >

ja tv w zasadzie nie ogladam
              na gazecie byla wzmianka o opałce, w tv podobno ktos tez widzial
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka