krejzimama 07.08.11, 07:30 Przeczytajcie ten tekst. Warto. magazynwaw.com/tekst/lepper-vs-opaka/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 08:12 Nie. Dopóki nie odpowiesz na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:05 Leppera znał każdy. Opałke tylko miłośnicy sztuki ew. studenci ASP. Wadomośc o śmierci Opałki nie ma dla przeciętnego widza żadnej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:07 Smierć wartosciowego człowieka nie ma wartości. Śmierć szumowiny ma wartość? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:15 śmierć nieznanego człowieka nie ma żadnej wartości medialnej' byłego wicemarszałka, wicepremiera, człowieka aktywnego politycznie, wplątanego w przeróżne afery, w dodatku śmierć samobójcza- ogromną Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:20 Wspaniale to o nas świadczy. Hmmm, własciwie moge napisać o was. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:34 Krejzi, chcesz nas przekonać, że wiedziałeś kto to jest Roman Opałka? Jasneeeee......heheheh Naomi już Ci wytłumaczyła- jakby krytycznie nie oceniać Leppera- chyba nie ma w Polsce człowieka, który nie wiedziałby kim był. Był postacią medialną a takim zazwyczaj poświęca sie więcej uwagi. Dodatkowo jego śmierć jest na tyle zaskakująca i w formie i w treści, że podsyca ciekawość w dwójnasób. Wreszcie mammy wakacje, więc każdy news musi być przetrawiony wielokrotnie, wypluty i jeszcze raz przetrawiony aż stanie się zbędną wytłoczyną- taki lajf. Wygooglałam tę postać...ciekawe , że "polski" malarz nawet swej strony internetowej nie miał w języku polskim...poza tym jego sztuka to sztuka dla koneserów, nie sądzę aby przemawiał do przeciętnego człowieka, stąd zapewne mikra świadomość w narodzie, że ktoś taki w ogóle żył i tworzył... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:39 Tak wiedzialam. Nie żebym była znawczynią jego sztuki. Mam wśród znajomych kilkoro artystów. Siłą faktu podczas rozmów uczę się od nich o wspołczesnej sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:00 Nie żebym była znawczynią jego sztuki. hahaha no to możemy sobie podać ręce, tylko, że Tobą jego śmierć nieprawodopodobnie wstrzasnęła, że postanwiłaś stworzyć temat "wyższość opałki nad lepperem" dajże spokój Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:29 Tu nie ma co drążyć. Ta wyższość jest oczywista dla każdego myślącegoe człowieka czyli jakieś 10 % poluacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 13:46 Wyższośc czego? Wszystko jest wzgledne. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:20 Chyba cyrkowych. Artystów oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:19 Krejzi myśli, że teraz wszyscy mu przyklaśniemy i przyznamy rację. Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:23 Chrzanienie. Informacje i smierci Opałki byly podawane w mediach. Ale jak ktoś wybiórczo ogląda, w dodatku z nastawieniem na krytykę , to nic dziwnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:27 Porównaj czas poświęcony takiemu zerze jak lepper, a czas poświęcony wybitnemu artyscie jak Opałka. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:36 W tekście nie ma nic o czasie poświęconym ktoremuś z nich. Jest za to o tym, że nie było info o smierc Opałki. Co jest kłamstwem. btw-zawsze zło sprzeda się lepiej niż dobro. Dziwię się, że Cie to dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko :> 07.08.11, 10:28 Z innego forum. Bardzo nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama [...] 07.08.11, 10:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:44 Dziękuję, dziękuję! Kopista z ciebie marny, jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama [...] 07.08.11, 10:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:54 Jasne, jestem prostaczka, która własną piersią broni zmarłego Leppera. BRONIĘ! Udowodniłam ci (przypadkiem, bo przypadkiem), że zerżnąłeś pomysł z innego forum (jakoś trudno tu uwierzyć w przypadek ), a ty się pieklisz, jakby kto ci wiaderka i łopatkę zabrał. A z obroną to ma tyle wspólnego co ty ze swoimi kolegami artystami.. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:58 Udowodniłaś? W jaki sposób? Że znalazłaś kogoś kto ma podobne poglądy i przemyślenia do moich? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 10:54 Udowodnij mi, że skopiowałam cokolwiek z tamtego tekstu. Ale ciekawe że zaglądasz na forum "psychozy". Znajdujesz tam pewnie sporo ciekawych porad i bratnich dusz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Brzydko jest ściagać cudze teksty, oj brzydko 07.08.11, 11:01 Wiesz co? Nudny jesteś. Wystarczy przeczytać tamten post i twoje wypociny. Dziwne, że takie same, prawda? A odkryłam to przypadkiem, bo wygooglałam nazwisko tego artysty, żeby cokolwiek się o nim dowiedzieć. Piąty wynik z ostatnich 24 godzin. Wsio. Poza tym dyskusja z tobą bezcelowa. Dla mnie EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama [...] 07.08.11, 11:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 02:37 Krejzi przestań chrzanić, wybitny artysta i wybitny artysta.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 09:59 krejzi Dałabyś temu człowiekowi już spokój. Czym on Cię tak nakręca- to jakiś Twój osobisty wróg, dłużnik czy co..? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:11 Przecież informacja o śmierci Opałki była podawana w mediach. Na portalu gazeta.pl od razu zepchnęła info o Lepperze na dalszy plan. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 10:41 Wczoraj, przez większość dnia, wiadomość o Romanie Opałce znajdowała się na głównej GW. Na 1 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:01 Nie oglądałam wczoraj programów informacyjnych, a na gazecie.pl wiadomość o śmierci Opałki długo była podawana jak główna, więc nie wiem, o co chodzi. A dziwienie się, że śmierć malarza (znanego nielicznym, jeszcze mniejsze grono miało do niego stosunek emocjonalny) jest mniej medialna niż samobójcza śmierć barwnego polityka - cóż, to dobre w gimnazjum. Dorosłego człowieka dziwić to nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:08 Które z pojęć jest dla ciebie za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:11 www.youtube.com/watch?v=nCgXGdHuaGI Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:14 www.youtube.com/watch?v=WQ3cpeSXjJ0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:01 angazetka napisała: > Nie oglądałam wczoraj programów informacyjnych, a na gazecie.pl wiadomość o śmi > erci Opałki długo była podawana jak główna, więc nie wiem, o co chodzi. A dziwi > enie się, że śmierć malarza (znanego nielicznym, jeszcze mniejsze grono miało d > o niego stosunek emocjonalny) jest mniej medialna niż samobójcza śmierć barwneg > o polityka - cóż, to dobre w gimnazjum. Dorosłego człowieka dziwić to nie powin > no. A mnie jednak dziwi, jesli chodzi o media publiczne, które mają (a przynajmniej powinny mieć) pewną publiczną misję do wypełnienia. I zgadzam się z Krejzi jeśli chodzi o ten wątek, rozumiem, dlaczego go założyła. Chodzi o proporcje. Mam przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone artyście, jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o śmierci Lepera. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:33 > Mam > przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone artyście, > jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o śmier > ci Lepera. Już pominę to, że te dwie śmierci były dzień po dniu, więc nie konkurowały ze sobą w programach informacyjnych. Ale: nie, to nie byłaby normalność. To byłby program dla elit. A programy informacyjnie są robione dla widza o poziomie 15-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:41 angazetka napisała: > > Mam > > przeczucie, że normalnością byłyby niemal-całe wiadomości poświęcone arty > ście, > > jego karierze, życiu, twórczości, oraz - na drugim miejscu - informacja o > śmier > > ci Lepera. > > Już pominę to, że te dwie śmierci były dzień po dniu, więc nie konkurowały ze s > obą w programach informacyjnych. Ale: nie, to nie byłaby normalność. To byłby p > rogram dla elit. Ja nie czuję się społeczną elitą. Co więcej - moje przekonania o tym, jak powinna wyglądać normalność, podzielają moi rodzice oraz inne osoby z ich pokolenia. Rodzice mają średnie wykształcenie, zupełnie przeciętne zawody. Na pewno nie są intelektualną czy kulturalną elitą. > A programy informacyjnie są robione dla widza o poziomie 15-latka. Raczej dla widza o niskim poziomie rozwoju intelektualnego. Z 15-latkami jednak różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 00:28 > Ja nie czuję się społeczną elitą Z tego co kiedyś pisałaś, pracujesz na wyższej uczelni. I nie czujesz się społeczną elitą? To kto jest społeczną elitą? Kto ma mieć większą orientację w sferze kultury i sztuki, niż pracownicy akademiccy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 08.08.11, 07:26 katia.seitz napisała: > > Ja nie czuję się społeczną elitą > > Z tego co kiedyś pisałaś, pracujesz na wyższej uczelni. I nie czujesz się społe > czną elitą? To kto jest społeczną elitą? Nie jestem społeczną elitą. W sferze kultury i sztuki orientuję się słabo. Lepsza w tym jest moja matka - pielęgniarka, oraz ojciec - elektryk. Ich znajomi, posiadający podobnie jak oni średnie wykształcenie, również są mocno poirytowani z powodu jakości programów informacyjnych. Matka często powtarza to, co powiedziano w linkowanym przez Krejzi tekście - czuje się jakby żyła w jakimś innym świecie. Takich ludzi jest mnóstwo - średnio wykształconych, czytających książki, interesujących się światem kultury i sztuki. Nie jest to żadna elita. To jest w moim przekonaniu normalność. A telewizja publiczna - niestety - adresuje swoją ofertę do ludzi o najniższym poziomie intelektualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:27 Leppera znałam osobiście o Opałce nigdy nie słyszałam. I aby ubiec komentarze... nie czuję się z tym źle Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 11:01 Media są skierowane do prostego, masowego odbiorcy. Nie do znawców sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 13:29 Nie wiem czemu rozmawiacie z tym nawiedzonym trollem... Przecież to ją tylko nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 07.08.11, 18:17 Ja chyba też żyję w równoległym świecie ... Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 00:05 Nie tobie Krejzi ani nie autorowi tego artykułu oceniać, który z tych ludzi był bardziej wartościowy. Tym bardziej, że ani jednego ani drugiego nie znałaś prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:22 dla jednych lepper byl chlopkiem od wysypywania zboza na tory, dla innych Opałka był facetem, ktory rysował ciag liczb, a ktos płącił za to grube miliony i dla niego ze sztuka ma to tyle wspolnego co sukienka z puszek po coli taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 01:48 Dajcie spokój - tu śmierć, i tu śmierć. Dramat dla rodziny, znajomych, bliskich. W jakim celu to w ogóle porównywać i wartościować? Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 05:57 imasumak napisała: > Dajcie spokój - tu śmierć, i tu śmierć. Dramat dla rodziny, znajomych, bliskich > . W jakim celu to w ogóle porównywać i wartościować? Kiedy dziennikarze telewizji publicznej podejmują decyzję, o czyjej śmierci powiedzieć w wiadomościach, a o której nie, to też jest jakieś wartościowanie, prawda ? Kierują się pewnymi kryteriami. I o te kryteria się rozchodzi, a nie o to kto był "lepszym" człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:36 gaja78 napisała: > Kiedy dziennikarze telewizji publicznej podejmują decyzję, o czyjej śmierci pow > iedzieć w wiadomościach, a o której nie, to też jest jakieś wartościowanie, pra > wda ? Kierują się pewnymi kryteriami. I o te kryteria się rozchodzi, a nie o to > kto był "lepszym" człowiekiem. > ale o Opałce było w wiadomościach, fakt duzo mniej, bo nie umarł tak szokująco i zaskakująco, mniej osob go znało jak powiesz na ulicy- lepper nie zyje- to wszyscy wiedza o co chodzi jak powiesz- opałka nie zyje- a kto to? wiec mnie nie dziwi, ze wzmianek o opałce bylo mnie, jednak były, wiec nie ma zaklinac rzeczywistosci ze nie było Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 05:59 aneta-skarpeta napisała: > dla jednych lepper byl chlopkiem od wysypywania zboza na tory, dla innych Opałk > a był facetem, ktory rysował ciag liczb, a ktos płącił za to grube miliony i dl > a niego ze sztuka ma to tyle wspolnego co sukienka z puszek po coli > > taka prawda Warto jednak pamiętać, że odbiorcami telewizji są nie tylko tacy ludzie. A mam wrażenie, że ostatnimi czasy przyjmuje się, że inni widzowie w Polsce nie istnieją Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:31 Trudno żeby w wiadomościach mówili o wszystkich śmierciach. Po prostu Leppera znała większość polaków, do tego popełnił samobójstwo, a tego malarza nie i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Lepper vs Opałka 09.08.11, 10:37 gaja78 napisała: > Warto jednak pamiętać, że odbiorcami telewizji są nie tylko tacy ludzie. A mam > wrażenie, że ostatnimi czasy przyjmuje się, że inni widzowie w Polsce nie istni > eją > ja tv w zasadzie nie ogladam na gazecie byla wzmianka o opałce, w tv podobno ktos tez widzial Odpowiedz Link Zgłoś