Dodaj do ulubionych

lekarz rodzinny

24.01.12, 19:00
Za tydzień z kawałkiem mam mieć niewielką operacje i wśród badań, które mam zrobić lekarz napisał , że potrzebna jest opinia lekarza rodzinnego o stanie zdrowie. I wszystko byłoby OK gdy nie to, że nie mam lekarza rodzinnego. Odpukać nie był mi potrzebny (mam pediatre, mam specjalistów). Nie korzystam właściwie z publicznej służby zdrowie, nawet nie wiem gdzie jest moja przychodnia. Zabieg też będzie prywatnie, w prywatnym szpitalu.
I zastanawiam się co robić, szukać na łapu capu jakiegoś lekarza, który mi wypisze taką opinie, czy zupełnie to olać. Taki lekarz i tak nie będzie wiedział o moim zdrowi więcej niż ja mu sama powiem...
Co radzicie i gdzie ewentualnie szukać takiego lekarza?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 19:07
      A mówiłaś to lekarzom, gdzie mają Cię operować?
      Albo idź do tej przychodni, którą masz najbliżej domu, bo rejonizacji już nie ma i powiedz w czym rzecz.
      Mimo, iż Cię nie zna napisze to na odpowiednim zaświadczeniu to co jemu powiesz.
      Bo w wielu miejscach nadal ważny jest odpowiedni papier tongue_out
      • malgosiek2 Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 19:08
        Aha idąc do przychodni będziesz musiała wypełnić deklarację do lekarza i zabierz ze sobą aktualne ubezpieczenie.
    • kubona Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 19:26
      a nie jesteś zapisana do tej przychodni gdzie jest pediatra?
      może nie wszędzie tak jest, ale u mnie jak zapisywałam syna do pediatry po urodzeniu, to musiałam siebie też do tejże przychodni przepisać.....
      warto sprawdzić
    • kosa.bar Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 20:31
      Z perspektywy lekarza rodzinnego powiem tak, nawet jeśli teraz szybko sie zapiszesz, to lekarz ma prawo odmówic takiej opinii, bo niby co ma napisać?Przecież nie może wymyslać,czy też opierać się tylko na wywiadzie.
      • deedee0 Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 22:16
        No i właśnie, mówiłam lekarzowi, że z tym może być problem bo nie mam lekarza rodzinnego. Stwierdził tylko, że każdy powinien mieć. Pewnie ma racje, tylko, że nie był mi taki potrzebny aż do teraz...
    • madame_edith Re: lekarz rodzinny 24.01.12, 21:02
      Jeśli nie jest Ci potrzebne skierowanie do szpitala od lekarza rodzinnego, które to musi niestety być od lekarza państwowego, to po opinię idź po prostu prywatnie do internisty.
      Ja miałam operację niecałe 2 tygodnie temu i też miałam kłopot, bo na szybko musiałam się zapisać do państwowej przychodni. Ale po skierowanie właśnie, zaświadczenie o braku przeciwwskazań od lekarza mogłoby równie dobrze być z luxmedu. Przynajmniej tak mi powiedziano. BTW nikt na te zaświadczenia potem i tak nawet nie spojrzał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka