Dodaj do ulubionych

szczeniak- kapiel

20.02.12, 13:24
Dziewczyny jak czesto i czy wogole mozna kapac szczeniaka (8 tyg)?
Obserwuj wątek
    • dorota.alex Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 13:31
      Nie powinno się, ale czasami trzeba. Wykąpałam od razu po przywiezieniu ze schroniska - bo strasznie śmierdział. A potem był myty po kawałku - najczęściej łapki, które wdepnęły w nasikaną kałużę smile
    • grouse1 Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 13:35
      Do 4 miesiąca nie powinno się kąpać psa. Możesz go przetrzeć mokrą szmatką, ale później owiń go ręcznikiem, kocem, bo taki mokry maluch marznie nawet w ciepłym pomieszczeniu. A gdzie to się mały tak usmarował, że aż musi być kąpany? wink
      • anataza Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 13:52
        to nie moj szczeniak tylko mojej siostrzenicy ,on jest czysciutki ale ona lubi sie nim zajmowac i widze z jaka czulascia do niego podchodzi i chce aby mial jak najlepiej ,zeby byl pachacy itd, raz go wykapala i dlatego pytam z jak czestotliwoscia mozna kapac tak malego psiaka?

ps. ona go zaadoptowala poniewaz jakis (nie mam nawet slow jak tego kogos nazwac) wywalil piec szczeniakow w kartonie na mroz i teraz chce nieba temu psu przychylic.
        • morekac Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 14:01
          Jak go raz wykąpała, to na razie mu starczy. Z kąpaniem takich maluchów nie należy przesadzać - psy zresztą nie lubią być przesadnie czyściutkie i pachnące. wink
        • bezpocztyonline Pies nie powinien być pachnący!!! 20.02.12, 14:14
          Niech twoja siostrzenica nie przesadza z kąpielami, a już absolutnie pies nie powinien być pachnący!!!

Jeśli już musi użyć szamponu, to najlepiej dla szczeniąt, o możliwie najmniejszym zapachu, najlepiej tylko odrobinę tego szamponu rozrobić w solidnej misce wody i taką wodą go potraktować jak szamponem. Potem porządnie spłukać. Tak, by nie pachniał.

Bo jak pies zacznie pachnieć, to mu to zacznie przeszkadzać, więc przy pierwszej możliwej okazji wytarza się w jakimś ... czymś i wtedy naprawdę trzeba go będzie wykąpać. I będzie się to nazywało "niewdzięczny, nieposłuszny pies". A potem on się znowu wytarza ... i tak w kółko.

Psa, jeśli się już kąpie, to w ostatecznej ostateczności.
          W sumie najwyżej kilka razy w całym psim życiu.
          Potem niech schnie wiele godzin przy kominku/grzejniku, dobrze okryty ciepłym kocem.
    • default Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 13:45
      Psa nie powinno się w ogóle kąpać bez potrzeby, tzn. kiedy nie wytarza się w g.. , nie ubłoci po pachy itp. To najprostsza droga to zafundowania mu problemów skórnych. Gładkowłose wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką lub przeczesać gumowym zgrzebłem, długowłose wyczesać od czasu do czasu.
      A jak już trzeba, bo się wyświnił, to z jak najmniejszym zużyciem szamponu czy mydła.

• majenkir Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 15:32
        default napisała:
        >To najprostsza droga to zafundowania mu problemów skórnych.

Czy ja wiem....?
        Wystawowki w sezonie kapia sie co tydzien i nic im nie jest smile.
    • sadosia75 Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 13:59
      Jeśli chce nieba uchylić to powinna darować sobie częste kąpiele.
      Psów ( pomija rasy,które wymagają kapieli ) nie powinno się wogóle kąpać.
      Osy wytwarzają naturalną warstwę ochronną skóry i sierści. Kąpiąc psa zmywamy tą warstwę. Wtedy organizm wytwarza nową i więcej. Pies zaczyna śmierdzieć bo zaczyna mieć problemy ze skórą, sierścią. Mądry człowiek znowu go kąpie bo śmierdzi i takim sposobem powoduje poważne choroby psa.
      Szczeniąt nie powinno się wogóle kąpać. Raz ze względu na wyziębienie ( nawet latem! ) dwa ze względu na znacznie większe ryzyko choroby skórnej.
      Psy powinno się przecierać wilgotną szmatką ( wyłącznie przeznaczoną dla psa! ) i porządnie wyczesanie. chociaż w przypadku szczeniąt też bym nie przesadzała z czesaniem.
      Powinno się je przyuczać, że np. zaglądanie w uszy,pysk czy czesanie jest czymś normalnym. Ale to czesanie powinno być miękką szczotką i jedynie w formie nauki a nie higieny.
      • anataza Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 14:48
        dzieki dziewczyny, wszystkie odpowiedzi przeczytalam i juz jej przekazalam i powiedzialam ,ze pies ma pachniec psem a nie szamponami
      • czarnaalineczka Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 15:06
        tymi osami to mnie przerazilastongue_out
        ciesze sie ostatnimi tygodniami bez latajacych mordercow a ty tu takie literowki robisz suspicious
        • sadosia75 Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 15:14
          Ja dziś w ogóle nie nadaję się na kontakty z ludźmi. żebyś ty widziała jakie ja bzdury nawypisywałam dzisiaj w mailach... klawiatura jest przeciw mnie. a jeżyk polski stał mi się zupełnie oby. literówki robię takie, że własne nazwisko napisałam z blędem...
          Idę. wrócę jak mi się polepszy.
          • czarnaalineczka Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 15:17
            > a jeżyk polski
            big_grin
    • lucilla0 Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 14:56
      Teorie ze sredniowiecza smile
      Brudnego psa takze szczeniaka kapie sie, dobrym psim szamponem, najlepiej dla szczeniat. Potem wyciera i suszy. Najlepiej po ostatnim wieczornym spacerze (teraz zima).
      Jak mozna miec w domu brudnego, smierdzacego psa?
    • nangaparbat3 Re: szczeniak- kapiel 20.02.12, 18:33
      Może zacytuje doktor Sumińską: Pies nie ryba, nie żaba - nie kąpać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka