ewka-1974 13.09.12, 20:42 Czy wasi dentyści leczą od razu, nawet najmniejszy ubytek w zębie? Czy może czekają aż się powiększy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Wątek zęby 13.09.12, 20:45 Od razu. Ostatnim razem moja dentystka wyleczyła mi 2 zęby za jednym zamachem. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Wątek zęby 13.09.12, 21:08 wlasciwa odpowiedz: czekaja, dzialaja przyczynowo (dieta, higiena, fluor), maja nadzieje, ze prochnica sie zatrzyma (dzieki dzialaniu przyczynowemu) i zmiana sie nie powiekszy, oraz nie bedzie wymagala leczenia inwazyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Wątek zęby 13.09.12, 21:33 a nie przeniesie sie na inne zeby ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka-1974 Re: Wątek zęby 14.09.12, 19:49 i ile czasu można czekać żeby nie doprowadzić do leczenia kanałowego? gdzie jest ta granica? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Wątek zęby 14.09.12, 23:10 nie chodzi o bierne przygladanie sie powiekaszajacemu sie ubytkowi, ale, po pierwsze, dotarcie do przyczyny, DLACZEGO ubytek powstal i usuniecie przyczyny (slodzenie kawy, wypijanej w ilosci 6 kubkow dziennie? Podjadanie? Sportowie, lubujcy sie w redbullach itp?. Po drugie, dzieki regularnym kontrolom , popartym np. zdjeciami rtg , obserwowane nie tylko obecnosci prochnicy, ale dynamiki samego procesu (np. pewne zdjecia rtg, w okreslonych projekcjach i powtarzane regularnych odstepach czasu, np. co roku, umozliwiaja otrzymanie powtarzalnego obrazu,co z kolei pozwala ocenic czy stan zeba sie zmienil, czy ubytek sie powiekszyl od ostatniego badania, wtedy zwykle trzeba wkroczyc z wiertlem, czy nie zmienil swojej wielkosci na przestrzeni lat, wtedy mozna sie wstrzymac i nadal obserwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Wątek zęby 15.09.12, 00:42 Moj czeka i obserwuje (chodze do niego co 6 m-cy). Mam jedno "miejsce" juz od chyba 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś