Dodaj do ulubionych

Reklamacja usługi dentystycznej

06.11.12, 13:31
Tydzień temu miałam wymienianą plombę w zębie, od tego czasu czuję ból jest przy gryzieniu, myslałam że na drugi dzień juz nie będzie nic czuć. Dentystka mówiła mi, że ta plomba jest blisko nerwu ale po usłyszeniu, że nie mam żadnych dolegliwości plombę założyła. Jeżeli nie przestanie boleć to będę zmuszona pójśc ponownie ale kto w takim przypadku pokrywa koszty ponownego leczenia? Miał ktoś taką sytuację?
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 13:40
      tak. przez rok od założenia plomby, bolał mnie ząb tak, jak ty to opisujesz. po roku moja dentystka zrobiła go jeszcze raz za darmo. a to wieeelka plomba jest wink
    • z_lasu Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 13:43
      Reklamacja na koszt firmy. Ja się właśnie bujam z taką sytuacją - to już będzie chyba 4 wizyta w tej sprawie (oczywiście żadnych dodatkowych kosztów z mojej strony).
    • raszefka Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 14:03
      Może to za wysokie wypełnienie, pójdziesz, dentystka dopasuje i po sprawie.

A jeśli to zapalenie miazgi, potrzebne leczenie kanałowe i to nie jest ponowne leczenie, tylko zajęcie się zupełnie nowym problemem. Po kanałowym za wypełnienie korony ("plombę") nie brałabym, a gdyby potrzebne było zupełnie inne rozwiązanie do odbudowy, odjęłabym koszt pierwszego wypełnienia.
      • aadelina Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 14:18
        No właśnie tak myślałam, że jeśli trzeba by było kanałowo leczyc to nie powinni mnie kasować za plombę. Jest dobrze założona, mam nadzieję, że sie jeszcze ząb "wyboli" i nie będzie trzeba robić kanałów bo to droga impreza.
        • amonette Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 15:01
          Czasem ząb "umiera" podczas leczenia, szczególnie, kiedy ubytek był bardzo blisko miazgi. Przyczyny są różne (np wysoka temperatura w trakcie "obróbki" ubytku), nie zawsze jest to wina dentysty.
          MOŻE to być nadwrażliwość czy zbyt wysokie wypełnienie, ale osobiście bym się nastawiła na leczenie kanałowe. Jeśli ząb boli sam z siebie, w nocy, przy nadgryzaniu czy dotyku, reaguje na ciepło - raczej nie ma co liczyć na "nadwrażliwość".
    • shellerka Re: Reklamacja usługi dentystycznej 06.11.12, 14:55
      mi dentystka powiedziała, ze nie ma pewności, ze to nie jest ząb do leczenia kanałowego - bo był po kanałowym leczeniu, zaplombowany i plomba mi wypadła i zaczął boleć, więc poszłam do zrobienia nowej plomby.
      dentystka wyczyściła, założyła plombę i powiedziąła, ze jesli nadal będzie bolał, wtedy mam przyjść i zapłacę tylko za leczenia kanałowe, a za plombę już nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka