09.02.13, 10:02
zamarzyla mi sie na wakacje, akurat znam tereny dosc dobrze, nie albanii, ale oscienne z wakacji. obejrzalam kilka fotorelacji i wpadlam smile

Znalazłam dom, ktory nam sie podoba. W cenie absolutnie do zaakceptowania.
Ktos był w ostatnich latach?
Jak jest?
Jak bezpieczenstwo?
Problemy z zaopatrzeniem?
Jakies wrazenia?

oczywiscie, bede te info tez rozpracowywac z innych żrodel, ale e-matka to ematka- cenie wsza opinie smile
Obserwuj wątek
    • kolter-xl Re: Albania 09.02.13, 10:28
      bramanka napisała:

> Jak bezpieczenstwo?

Mafia ,a do tego mentalność muzułmańska , kobieta to przedmiot a taki można pomacać i sponiewierać. Nie ma tygodnia żeby w Mannheim gdzie mam drugi dom nie słyszało się o tym ze jakiś albaniec pokroił nożem innego . Choć powiem tak;znam osobiście bardzo dobrze jednego Albańczyka normalny ,sympatyczny typ , przynajmniej w pracy taki jest nie mam z nim innych kontaktów.
      • polifonia1983 Re: Albania 09.02.13, 10:40
        hmm, ja mam inne wrażenia. Znaczy owszem, kobieta to przedmiot i najlepiej, żeby stał w kuchni, ale jak jest gościem, to szacunek jak dla muzułmanki, żadnego dotykania. Ale może innych ludzi spotykałyśmy.
        • kolter-xl Re: Albania 09.02.13, 13:01
          Gość portalu: Magnus napisał(a):

> podobnych lewackich oszolomow.Przeciez jeszcze miesiac temu byla twoja idolka,k
          > tora bys tu do ostaniej kropli krwi bronil.Juz jej nie lubisz, bo twojemu guru
          > Paliglupowi nie ulega tak jak ty?

Nie pierwszy raz już spotykam się z tym ze oni tam kobiety(muzułmanki)szanują bo ojciec, brat czy mąż nożem może żebra porachować .No a kiedy nie są u siebie to im hamulce puszczają.
      • bramanka Re: Albania 09.02.13, 10:43
        ale to nie w albanii sie kroja, prawda?
        tylko w niemczech- tam najczesciej albanczycy z kosowa.
        co oczywiscie nie znaczy, ze sie podobnie nie zachowuja u siebie.....
        ale czekam na odpowiedzi nie o znajomych albanczykach, w krajach europejskich, ale od tych, co byli na wakacjach.
        dodam, ze jestem mocno zdziwiona standardem domów, które ogladalismy w necie (sprawdzone typu air b and b) i bardzo dobrym poziomem angielskiego.
        • kolter-xl Re: Albania 09.02.13, 13:05
          bramanka napisała:

> ale to nie w albanii sie kroja, prawda?
          > tylko w niemczech- tam najczesciej albanczycy z kosowa.

Ano w Niemcach smile

> co oczywiscie nie znaczy, ze sie podobnie nie zachowuja u siebie.....
          > ale czekam na odpowiedzi nie o znajomych albanczykach, w krajach europejskich,
          > ale od tych, co byli na wakacjach.

Ja znam jednego bardzo dobrze o ile mogłem poznać go w pracy, i w zasadzie nie mam nic złego o nim do powiedzenia. Urodził się w Albanii tam mieszka jego rodzina a on od chyba 15 lat jest w Niemczech .
          Wiem od niego ze tam jest bieda , bandy złodziejaszków aż kipią z chęci okradania turystów.
      • gato.domestico Re: Albania 09.02.13, 12:00
        nie wszyscy Albanczycy to muzułmanie smile dziewczyna jedzie tam jako turystka, to bardzo goscinni ludzie smile a w ichniejszych kurortach to juz na pewno nie spotka sie z jakimkolwiek dziwnym dla nas zachowaniem smile generalnie dosc brudno, i duzo mercedesów smile na ulicach
      • dragica Re: Albania 11.02.13, 22:02
        Albania nie jest krajem muulmanskim, jeno zroznicowanym religijnie, sa tez katolicy,prawoslawni. Generalizowanie i plucie muzulmanow jest przykre i bezmyslne, wiec pozostaiwe to bez komentarza.
        Przedmiotowe traktowanie kobiet jest obecne w kazdej kulturze, nie tylko muzulmanskiej.
        Mieszkam akurat w kraju uwazanym za muzulmanski,a ktory faktycznie jest w jednej czesci muzulmanski, w drugiej chrzescijanski i akurat muzulmanki przedmiotowo traktowane nie sa, nie nosza hidzabow i zyja jak inne kobiety.
        Gastarbeiteri nie mowia o narodzie jako calosci.
        • bramanka Re: Albania 11.02.13, 22:48
          Serbia, Kosowo? smile
          • dragica Re: Albania 12.02.13, 10:44
            Bosnia...Serbia jest w sumie w wiekszosci prawoslawna, kawalek muzulmanski (Nowy Pazar), ale przewaza chrezscijanstwo.
            • bramanka Re: Albania 12.02.13, 12:21
              suuuper smile mieszkałam ta, jako dziecko 2 lata- Tuzla.
              uwiebiam tereny i ludzi.
              pozdrawiam
              • dragica Re: Albania 12.02.13, 13:16
                Ja w Banja Luce, ale w Tuzli bywamsmile
    • polifonia1983 Re: Albania 09.02.13, 10:38
      Mili ludzie, bardzo gościnni i pomocni.
      Śmieci tyle, że gdyby nie klimat, mieściny wyglądałyby jak azjatyckie.
      opuszczone bunkry i stacje benzynowe.
      Fatalne drogi boczne, dobra autostrada.
      Wspaniała przyroda, parę ciekawych zabytków.
      Brzydka jak nieszczęście Tirana.
      Moim zdaniem bliżej jej do krajów arabskich niż europejskich.

jak jest?
      ciekawie smile
      jak bezpieczeństwo?
      wydaje się być nieciekawie wieczorami, ale ja mam tylko dobre wspomnienia. Miałam trochę jakiś małych problemów i pomagali napotkani ludzie.
      Problemy z zaopatrzeniem?
      Zależy w co chcesz się zaopatrzyć smile Mięso czasami wisi na hakach na zakurzonej ulicy i raczej ichniego sanepidu nie widziało, więc do dań mięsnych podchodziłam ostrożnie i z wódką. Sprzęt turystyczny gdyby coś padło, to w sąsiednim kraju albo cudem, chyba, że się coś zmieniło.
      Jakie wrażenia?
      Miłe. Serdeczni ludzie. Obłędne jezioro szkodarskie (wynajmij łódkę ze sternikiem, nie są drogie, a warto), sympatyczny uroczy Szkoder. Nie pamiętam dokładnie gdzie, chyba w Kruje, ciekawy skansen - dawny dom muzułmański.
      Szpitale od absolutnej ruiny po wypasione, gdyby, odpukać, coś się działo, trzeba się od miejscowych dowiedzieć, gdzie jechać i którą drogą (w sensie stanu dróg, bo część jest tylko na papierze i nasze dziury są po prostu żenująco śmieszne przy albańskich).
      Dobre jedzenie, dobry alkohol. Słońce, morze., owoce smile

• bramanka Re: Albania 09.02.13, 10:46
      dzieki.
      byłam nad szkodrem 2 tygodnie- obęd! od drugiej strony- ale pływałam! niesamowite wrazenia!
      jeddno z piekniejszych miejsc jakie widziałam.
      również nad ohridem- cudo!
      dzieki strasznie!
      • polifonia1983 Re: Albania 09.02.13, 14:00
        A, Ochrid też cudo smile

Mercedesów dużo i to na niemieckich rejestracjach, bo pracują w Niemczech, ale kasę przywożą do Albanii.
    • anorektycznazdzira Re: Albania 09.02.13, 12:47
      Byłam 8 lat temu i rok temu, zmiana kolosalna na plus, jeśli chodzi o czystość i bezpieczeństwo.
      Infrastruktura słaba, nadal nie do końca higienicznie, zabytków blisko zera, przyroda OK (bywałam w ładniejszych miejscach). Drogi już mają. Miałam do czynienia z policją i byli mili, co mocno podnosi moje zdanie na temat bezpieczeństwa (8 lat temu mieliśmy kosmiczne problemy, głównie na granicy wyjazdowej, było poważnie), tym razem OK.
    • allatatevi1 Re: Albania 09.02.13, 18:55
      Biedny i skorumpowany kraj, ale bardzo przyjemny na wakacje.

Oczywiście zawsze znajdą się głuptaki z Polski, co niszczą drzewka dekoracyjne w Granadzie, a o Albanii mają pojęcie w stylu "jakiś bałkański kraj gdzie policja i tak by nie zareagowała na to że turysta pobił swoją dziewczynę".
      Ludzie, szczególnie z południa Europy, wyczuwają takich polskich wieśniaków ze słomą w butach na odległość i dla takich polskich prymitywów Albańczycy (i nie tylko Albańczycy) potrafią być bardzo nieprzyjemni. I w sumie dobrze, w ten sposób następuje naturalna selekcja i polskie barachło trzyma się od takich miejsc z daleka.
    • kfffiatek Re: Albania 09.02.13, 22:01
      Byłam na południu, w 2011 roku w okolicach Sarandy. Kraj ogromnych kontrastów. Góry przepiękne. Drogi koszmarne, nie radzę jeździć po zmroku sad W malutkim miasteczku gdzieś w górach, nazwy nie pomnę, malutka dziewczynka płynnym angielskim tłumaczyła nam jak wrócić na właściwą trasę smile

Policja przemiła, pomocna a jeden policjant opowiadał nam że uczą ich w szkole o Mickiewiczu i Krasińskim big_grin Gjirokaster, Berat bardzo ładne smile Niestety wszędzie tam, gdzie więcej ludzi rosną góry śmieci. Plaże na wybrzeżu na południu bardzo zadbane, wszystkie prywatne, zagospodarowane, leżaki, parasole, biały piaseczek wysprzątane tak że jednego peta nie uświadczysz. Trzy metry za plażą tona śmieci wywala się ze śmietnika a na tej górze pasie się krowa.

Miasteczko Ksamil tak brzydkie że pękają oczy wink A hotele tak tanie że chcesz zostać miesiąc i patrzeć na morze... Bo po trzech dniach człowiek uodparnia się na betonową brzydotę i tony śmieci i widzi już tylko piękne morze.

Na południu było bardzo bezpiecznie, nie mieliśmy absolutnie żadnych sytuacji awaryjnych. Muzułmanie? Fakt, wieczorem w knajpce podają piwo tylko w małych butelkach i nie spotkasz kobiet. Przynajmniej w głębi lądu, tam gdzie mniej turystów. Widać dużo meczetów ale nie ma wśród ludzi żadnej ostentacji, nie powiem kto był muzułmaninem a kto nie, jako kobieta turystka czułam się bardzo bezpiecznie.

Ohryd cudowny, choć zwiedzaliśmy po stronie macedońskiej, i w sumie się cieszę bo tam już trochę większa "cywilizacja". Ogólnie jeśli jesteś podróżnikiem a nie tylko turystą to powinno ci się spodobać smile
      • bramanka Re: Albania 09.02.13, 23:07
        wlasnie patrze na Ksamil- badam opinie. I skrajne- od wspaniałych, do okropnych.

gdzie jechać? marzy mi sie nie miasteczko, tylko wies. blisko morza, apartamenty na ok 12 osób.
        coś słyszłaś?

tak, lubie wyzwania big_grin
        • heca7 Re: Albania 09.02.13, 23:54
          A ja o tym myślę ale już na rok 2014 wink Przed chwilą oglądałam na cro.pl relacje z objazdówki Czarnogóra- Rumunia- Albania (chyba coś pominęłam wink ). Też trochę się boję bo jechalibyśmy z 3 dzieci ( za rok 7,5; 9; 12,5).
          Relacje dość optymistyczne, że się poprawia z każdym rokiem, że bezpiecznie, tylko drogi kiepskie. Wszyscy o tych śmieciach piszą. I niesamowitym boomie budowlanym, każde miasteczko turystyczne usiane dźwigami. Mają też dość ciekawą metodę na samowolki budowlane wink
          • bramanka Re: Albania 10.02.13, 00:16
            heca, widzialam cie tam, na tym forum smile
            tez siedze i ogladam- ale zwrocilam uwage (a przeczytalam dzisiatki watków i tysiace postów) ze gzdies indziej jedziesz- jak ja uwage zwrocilam?

o boomie tam wlasnie nie czytalam- na zdjeciach sa budowle, ale nie hoteli tylko pensjonatów smile
            a zdjecia zrownanych z ziemia badz pokrzywionych konstrukcji - dobre smile
            • kfffiatek Re: Albania 10.02.13, 08:04
              Ksamil jest paskudny ale nie ma za bardzo konkurencji smile Saranda ma masę hoteli, knajpek, deptak nad morzem ale plaza jest wąziutka i kamienista.

Sam Ksamil jest betonową dżunglą częściowo ukończonych hoteli (bez ostatniego piętra lub parteru), z masą zawalonych betonowych konstrukcji, wygląda trochę jak po trzęsieniu ziemi. Ale- w hotelach przeważnie jest klimatyzacja, są ze trzy hotele z własnym generatorem prądu (jeśli zależy ci na zimnym piwie to ważne- nam w ciągu 9 nocy tam spędzonych prąd wyłączono 3 razy, z czego raz na 24h). Jest natomiast bardzo tanio. My byliśmy tam pod koniec sierpnia, nie mieliśmy rezerwacji, chodziliśmy wzdłuż linii brzegowej i zaglądaliśmy gdzie nam się spodobało, szukając noclegu poniżej 10 euro za osobę. Znaleźliśmy wink Pojechaliśmy we czwórkę (dwa małżeństwa), wynajęliśmy "apartament" w hotelu nad samym morzem, klimatyzacja, dwie łazienki, dwie sypialnie, salon i aneks kuchenny. Dwa balkony z widokiem na morze. Za 9 noclegów Płaciliśmy 200 euro, po 100 euro od pary. Standard taki, no, albański, ale dla nas wystarczający, przede wszystkim było czysto i miło smile Jak siadł prąd, to siedzieliśmy na tarasie i oglądaliśmy do późnej nocy światełka z Grecji i przepływające promy wycieczkowe oświetlone jak Titanic wink I piliśmy szybko piwo, żeby się nie zagrzało wink
              • bramanka Re: Albania 10.02.13, 09:55
                kffiatku, poniewaz zabralam sie za sprawe powaznie, widzialam twoje opinie n aforum albania.

a himare , dhermi?
                tak na oko chyba by mi bardziej pasowaly.
                jestem gotowa na pewne niedogodnosci, jak prad smile
                chcemy jechac w sierpniu, czyli najwyższy sezon- w 3 rodziny- jakbysmy sami jechali, to chyba bysmy asekuranckoo zarezerwowali nocleg na 2 dni, potem bysmy szukali "naocznie" ale w tyle osób ni ejestesmy tak elastyczni, a chcemy zeby dzieci byly razem.
                • kfffiatek Re: Albania 10.02.13, 21:00
                  W Dhermi nie byłam, w Himare był znajomy i o ile samo miasto mu się podobało (ale on bezdzietny imprezowicz) to plaże podobno brudne sad

Hoteli w Ksamilu było tyle że naprawdę było w czym wybierać (dojechaliśmy około 30.08), w naszym czteropiętrowym były trzy zajęte pokoje w tym czasie. Nie sądzę żeby była potrzeba rezerwacji, zresztą z wszystkich tych hoteli (i apartamentów, bo każdy w zasadzie tubylec ma pokoje do wynajęcia) w necie można znaleźć jakieś cztery, wszystkie w cenie 20 euro od osoby. Za to z własnym generatorem prądu wink Wszystkie ceny można negocjować, w zależności od ilości nocy, w zasadzie każdy zapytany podawał nam niższą cenę kiedy mówiliśmy że szukamy 9 noclegów. Wszędzie gdzie pytaliśmy były łazienki w pokojach i klimatyzacja. Gorzej z parkingiem ale nikt nam niczego nie ukradł. Polecam zaparkować gdzieś nad morzem i wypuścić się na małą przechadzkę po najbliższych domkach, które się wam spodobają. Przy głównej ulicy też jest dużo hoteli ale jest z nich dość daleko do plaży, za to jest tam pewnie jeszcze taniej...

Jak już przyzwyczaisz się żeby nie patrzeć w stronę lądu, tylko w stronę morza wink to jest naprawdę fajnie, w Ksamilu są takie małe wysepki, do których można w 10 minut dopłynąć rowerkiem wodnym, można tam nurkować z fajką jest dużo kolorowych rybek i nawet knajpka na jednej z tych wysepek. Jest tez widok na Korfu smile Można śmignąć do Grecji wodolotem z Sarandy za jakieś 20 euro w jedną stronę. Im bardziej na południe tym lepiej, bo jeśli zaśmiecenie przekroczy waszą masę krytyczną będziecie mieć bliżej do Grecji tongue_out

Generalnie nie jest tak źle, tylko drogi są fatalne. Naprawdę fatalne. Trzeba się liczyć z tym, że możecie jechać 150km kilka godzin, a jeśli wybierzecie trasę przez góry to dajcie dzieciakom coś na chorobę lokomocyjną bo jest ostro wink Ale do odważnych świat należy!
                  • bramanka Re: Albania 10.02.13, 23:36
                    dzieki, my chcemy jechac tak ok 15/08 do końca miesiąca- więc jeszcze nie poza sezonem.
                    i wlasnei czytalam, ze w takim okresie ksamil jest wyjatkowo oblezony, trudno znaleźc miejsce na plazy etc.
                    ofert troche jest, ale jak rozumiem, jest to tak z 5% istniejących kwater/apartamentów. my znalexlismy takie za ok. 35 euro/apartament za noc- i jak rozumiem, w takim terminie nie jes to zła cena.
                    nie chcemy szukac na miejscu- choc w sumie by mi odpowiadalo- nocleg na 3 doby i szukamy czegos naprawde fajnego, nie tylko z fotem z netu, ale z realu
                    • kfffiatek Re: Albania 11.02.13, 10:52
                      A wiesz którędy będziecie jechać? Bo może lepiej po prostu na własne oczy zobaczyć wybrzeże od Vlore na południe i podjąć decyzję gdzie się zatrzymać. smile Przy czym nie traktujcie "autostrady" na mapie jako rzeczywistej autostrady, ona jest częściowo w budowie a częściowo jest tylko utwardzoną drogą, po której jeżdżą tiry. Więc zaplanujcie odpowiednio dużo czasu na podróż.

Cofam moją uwagę o Himare- spojrzałam na mapę i oczywiście miałam na myśli Durres a nie Himare (bosz gdzie ja mam oczy) więc może ktoś się wypowie kto był tam na wakacje odnośnie plaż smile

Aha- albańczycy w ogóle jeżdżą jak wariaci, trzeba mieć oczy dookoła głowy- przepisy też są albo inne albo nie przestrzegają ich tak do końca, bo np. na rondzie nie masz pierwszeństwa. Rondo jest traktowane jak każde inne skrzyżowanie więc się nie zdziw, jeśli ktoś z prawej zajedzie ci drogę i jeszcze obtrąbi wink

Dzieci macie malutkie czy już podrośnięte? Bo jeśli malutkie to się jeszcze poważnie zastanów sad Ja wytrzęsłam się strasznie w podróży, nie wyobrażam sobie mojego małego synka tam tarabanić sad Poczekam jeszcze ze 4 lata.
                      • bramanka Re: Albania 11.02.13, 11:47
                        eee, dzieci duze 7,5 i 12 lat- wytrzymaja.
            • heca7 Re: Albania 10.02.13, 08:43
              smile W tym roku jadę znowu na Hvar do małej zatoki (Medvidina totalny koniec świata). A z poprzedniego wyjazdu wysmarowałam relację wink
              Albania kusi nas już od paru lat. Tylko odwagi nam brak uncertain Wstępnie myśleliśmy o Sarandzie(ach to Korfu!) i Ksamilu. Jak w Chorwacji zależałoby nam na małej miejscowości turystycznej , małym hotelu przy samej plaży. Albo właśnie krańcu miejscowości większej gdzie turyści nie wylewają się z każdego miejsca na plażę. Mam 3 ruchliwych dzieci i szukanie ich w tłumie zepsułoby nam wypoczynek.
              • bramanka a himare , dhermi? 10.02.13, 09:56
    • amonette Re: Albania 11.02.13, 11:59
      Byli znajomi. Pięknie, offroadowo i megabrudno uncertain
      • bramanka Re: Albania 11.02.13, 12:06
        oo, tego megabrudno to ja sie spodziewam- ale ja przyzwyczajona do descynacji azjatyckich i nic mnei nei zdziwi big_grin
        • kfffiatek Re: Albania 11.02.13, 21:56
          Owszem jest megabrudno i wszędzie unosi się biały pyl z dróg, samochód już pierwszego dnia zmienił kolor wink Ale w hotelach było bardzo czysto i żadnego robactwa nigdzie nie uświadczysz smile
          • heca7 Re: Kfffiatku :) 12.02.13, 09:20
            Mam parę pytań. Kiedy tak naprawdę zaczyna się sezon? I wspomniałaś o tym, że większości hoteli nie ma w internecie. Czy warto jechać "w ciemno". Czy znajdę hotel w dobrej cenie, przy plaży ale bez dzikich tłumów wokół , tak z drogi? I to dla 5 osób (3 dzieci). Najchętniej w Sarandzie lub Ksamilu. Czy jest szansa na sensowny hotel gdzieś raczej na peryferiach tych miejscowości?
            Na jaka właściwie cenę musimy przygotować się jeśli chcielibyśmy opłacić śniadania i obiadokolacje? I czy warto (pewnie nie wink) szukać zakwaterowania przez biura podróży(dojazd własny). Myślisz, że w 100e za dobę się zmieścimy?
            • kfffiatek Re: Kfffiatku :) 12.02.13, 22:51
              Niestety nie znam odpowiedzi na większość tych pytań sad Ale domyślam się że sezon jest od początku czerwca do końca września. Koniec sierpnia-początek września były upały straszliwe, pod 40 stopni. Bez klimatyzacji ledwo dawaliśmy radę (jak prądu nie było).

Saranda i Ksamil składają się w 90% z hoteli, kwater, apartamentów, więc na pewno jadąc w ciemno coś znajdziecie. Nam poszukiwania zajęły 30 minut. Wcześniej znalazłam w necie 4 hotele, do których zajrzeliśmy i to były jedne z droższych.

Śniadania i obiadokolacje uświadczysz tylko w hotelach po 20 euro od osoby. (ceny dotyczą Ksamilu, w Sarandzie nie rozglądaliśmy się po noclegach ale jest w czym wybierać). W pozostałych są aneksy kuchenne i radzicie sobie sami. Według mnie to lepsza opcja, bo albańska kuchnia nie każdemu podpasuje. Nam na przykład na pierwszy posiłek w knajpie zaserwowano owcze flaki z grilla (dalibóg mieliśmy na myśli coś zupełnie innego ale menu w formie drukowanej jest rzadkością), ja nie skorzystałam wink. Na szczęście nad morzem jest sporo włochów, którzy tez śmigają tam na wakacje, więc włoskie dania są dość popularne (pizza, makarony rozmaite).

Nie wiem czy są biura podróży, które organizują wyjazdy do Albanii, nie sprawdzałam. Ale pewnie się nie opłaci... Mogę podać kilka przykładowych cen jeśli to wam w czymś pomoże: Najdroższe noclegi - 20 euro/os. Przeciętnie właściciele wołali 10 euro, po krótkich negocjacjach schodzili do 8 euro/os. My znaleźliśmy jeszcze taniej, ale to już był koniec sezonu i moja koleżanka dobrze się targuje wink

Ceny z osiedlowego sklepu: herbata w torebkach -180 lek, cukier 1kg - 150 lek, chleb duży- 240 lek, piwo Tirana- 80 lek. Warzywa i owoce, nie pamiętam ale bardzo tanie, ze straganów. Spaghetti w knajpce na plaży 300-600 lek. Małe piwo w knajpce 120-150 lek. Na plaży przeciętna cena za parasol + 2 leżaki 400 lek. Zwiedzanie- Butrint 250 lek/os, Berat 100 lek. Więcej zapisków nie posiadam wink

Z praktycznych rzeczy- na stacjach benzynowych maja gaz LPG, ceny porównywalne z naszymi. Prawie nigdzie nie można płacić kartą. Na stacjach czasem można. Bankomaty zdarzają się sporadycznie, w Ksamilu pamiętam bankomat Raiffaisena na stacji Kastrati. Gotówkę wymienialiśmy w banku w Sarandzie. Właścicielowi płaciliśmy gotówką w euro, nie przypominam sobie żeby wystawił rachunek wink

Oraz chyba powinniśmy przenieść się na forum Albania tongue_out
              • heca7 Re: Kfffiatku :) 12.02.13, 23:05
                Dziękuję smile Mimo wszystko dużo się dowiedziałam. W tym roku będą ostatnie wakacje(Cro) kiedy to ja gotuję wink Tak sobie założyłam. Co prawda nie było tak źle, gotowałam proste rzeczy , miałam wiele półproduktów i zmywanie całkowicie pozostawiałam reszcie rodziny. Robiłam, podawałam i koniec.
                W przyszłym roku chciałabym jak najmniej stać w kuchni więc Albania z jej niedrogimi posiłkami restauracyjnymi mi odpowiada ( choć oczywiście to drugorzędna sprawa- Albania mnie pociąga z innych powodów ).
              • bramanka Re: Kfffiatku :) 13.02.13, 10:49
                Ksamilu pamiętam bankomat Raiffaisena na st
                > acji Kastrati. Gotówkę wymienialiśmy w banku w Sarandzie.

a to inna info niz posiadam z przeszlego roku- w wieksozsci knajp mon aplacic karta, w ksamilu sa bankomaty, i bardziej sie oplaca wyciagac walute z bankomatu niz z banku.
                forum albania niejest aktywne sad
                a e-matki sa smile
                • kfffiatek Re: Kfffiatku :) 14.02.13, 07:58
                  Może i tak jest, my gotowaliśmy sobie głównie w domu, a jedliśmy tylko w knajpach przy plaży i tam nie można było płacić kartą. W sklepach też nie, wszędzie gotówka. Co do kursu to pewnie warto sprawdzić- każdy bank jest inny i pewnie co nieco się zmieniło od 2011 wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka