Dodaj do ulubionych

Nastolatek na pogrzebie

07.10.13, 12:26
A właściwie: jak ubrać nastolatka na pogrzeb?
Syn ma 12 lat, niedługo pogrzeb jego ukochanej cioci. Najlepszy byłby ciemny garnitur, ale mój syn takiego nie ma, w dodatku jest b. wysoki i ciągle intensywnie rośnie, więc garnitur byłby tylko na ten jeden raz. Czy granatowe spodnie (nie dżinsy) i ciemnogranatowy sweter będą OK?
Tak, wiem, że to nie jest najważniejsze, ale ból rodziny po stracie jest ogromny i nie chciałabym nikogo urazić niestosownym strojem.

Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 12:31
      będą ok. pod ten sweter rzuć synowi koszulę, i będzie ok.
      • annajustyna Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 13:03
        Koszule oczywiscie biala.
    • szamanta Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 12:33
      Jak najbardziej ok.Nie musi być koniecznie garnitur. Ciemne proste spodnie (materiałowe) ciemny sweter jest w porządku. Ciemny nie oznacza tylko i wyłącznie czary. Granatowy kolor na pogrzeb pasuje
    • mw144 Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 12:33
      Myślę, że strój o którym piszesz będzie ok. Byłam ostatnio na pogrzebie 20-latka, też nie wszyscy mieli garnitury.
    • vilez Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 12:35
      Oczywiście, że to stosowny strój. Mój syn (lat 14) był na pogrzebie babci na granatowo, nie wygłupiałam się z kupowaniem mu garnituru na raz.
    • lady-z-gaga Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 12:39
      Oczywiście, ze ok.
    • misterni A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 12:49
      Uważam, że dżinsy i sweter, nawet granatowe, nie są odpowiednim ubiorem na pogrzeb.
      • vilez Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 12:50
        Napisała, że nie-dżinsy.
      • szamanta Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 12:53
        misterni napisała:

> Uważam, że dżinsy i sweter, nawet granatowe, nie są odpowiednim ubiorem na pogr
        > zeb.

Bo jeansów nie będzie ,autorka to wyraźnie zaznaczyła ,z enie chodzi o jeansy, a sweter granatowy jak najbardziej odpowiedni strój, dobrze byłoby pod nim jakąś mieć koszule biała z kołnierzem wyjętym
        • misterni Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 13:00
          Sorry, nie zauważyłam, że nie dżinsy. Jednak i tak wydaje mi się, że nie bardzo taki zestaw.
          • gazdzinazdaleka Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 13:04
            Zestaw jest jak najbardziej odpowiedni. Nie ma potrzeby kupowania garnituru.
      • zlota.jagoda Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 15:46
        Wiesz, nie każdy ma trzy stówy, żeby z nich wyskoczyć na raz. Chyba że pożyczyć garnitur od kolegi, to też rozwiązanie, tylko trzeba popytać w klasie, komu ostatnio ktoś umarł.
        • demonii.larua Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 16:29
          Rany... przecież garniaka nie kupuje się specjalnie na pogrzeb...
          • vilez Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 16:50
            A niby na co jeszcze dla nastolatka?
            • memphis90 Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 17:38
              No jak to- do komunii przecież... Może jeszcze się nada dla gimnazjalisty...
            • nchyb Re: A ja bym kupiła ten garnitur 08.10.13, 14:09
              > A niby na co jeszcze dla nastolatka?
              na egzaminy, na bierzmowanie, na imprezy rodzinne typu wesele...
              ale nie jest niezbędny, naprawdę konieczny to w okolicach studniówkowo-maturalnych dopiero będzie, chociaż pewnie i przy tej okazji ktoś sobie odpuści...
        • gazeta_mi_placi Re: A ja bym kupiła ten garnitur 07.10.13, 16:41
          >tylko trzeba popytać w klasie, komu ostatnio ktoś umarł.

big_grin
    • mary_lu Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 13:11
      Oczywiście, że to stosowny strój, zwłaszcza z białą koszulą pod swetrem. Albo ciemny spokojny pulower zamiast swetra. Nikt normalny nie będzie oczekiwał, że dla błyskawicznie rosnącego nastolatka kupisz specjalnie garnitur na tę okazję.
    • fomica Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 13:16
      Ja to w ogóle rzadko widuje na pogrzebach panów w garniturach, serio. Zwykle jakas ciemna marynarka, w zimie po prostu kurtka, nie widac co pod spodem.
      Taki obrazek, cała rodzina w garsonkach, garniturach, panie w kapeluszach z woalką to znam chyba tylko z filmów (amerykanskich).
    • asia_i_p Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 14:19
      Ciemnogranatowe spodnie i sweter jak najbardziej OK. Na garnitur decydowałabym się tylko, gdybym wiedziała, że mężowi czy dzieciom zmarłej brak takowego zrobiłby przykrość (ale autentyczną przykrość, a nie cichą satysfakcję, że może po rodzinie obgadać) i wtedy pożyczyłabym albo kupiła z drugiej ręki. Jak ktoś ma takie standardy, to najczęściej w rodzinie się o tym wie. Jeżeli w rodzinie nie ma wyjątkowych wrażliwców odzieżowych, opisany przez ciebie strój jest jak najbardziej stosowny.
    • dors_venabili Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 14:50
      Mój syn na pogrzebie babci był w spodniach czarnych - krój jeansowy ale takie czarno-czarne, czyli strona wewnętrzna nie była jaśniejsza, tak jak przy klasycznych jeansach, białej koszuli i czarnym zapinanym swetrze. Miał wtedy 11 lat i strasznie trudno było kupić coś sensownego, bo już wyrósł z rozmiarówki dziecięcej ale był za mały na męską.
      • bei Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 16:07
        Stroj, ktory zaproponowałaś jest odpowiedni, dołóż tylko koszulę, jak będzie zimno to ciemny szalik.

Smutna uroczystość przed Wami, przytulam.....
    • klubgogo Re: Nastolatek na pogrzebie 07.10.13, 22:33
      Bedzie ok, nie musi być garnitur, ubranie powinno być ciemne i stonowane.
      • anyaa Re: Nastolatek na pogrzebie 08.10.13, 11:49
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka