Dodaj do ulubionych

Cytologia IIIb

18.08.14, 21:47
Plus hpv - jakie rokowania obstawiacie?
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 21:50
      To zdarza sie częściej niż sie wydaje. I nic z tego nie musi wynikaćsmile trzymam kciuki, zeby nie wynikło smile
    • ichi51e Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 21:52
      Ja tak mialam i nadzerke. Wymrozili dziecko zdazylam urodzic... Teraz mam dwojeczke...
      • anetchen2306 Re: Cytologia IIIb 19.08.14, 09:10
        Tez mialam, 8 lat temu. Tak nagle IIIb, chociaz cytologie robilam co rok i zawsze wsio bylo cacy.
        Usunieto nadzerke (chociaz juz nawet moja lekarka zdazyla mi zabieg konizacji objasnic), dostalam antybiotyk (wytworzyl sie stan zapalny).
        Rok pozniej bylam w ciazy, urodzilam corke (bez wiekszych problemow i komplikacji).
        I od 7 lat nic sie nie dzieje, nigdy wiecej III nie mialam.
    • ebes Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 21:53
      Na podstawie cytologii nikt nie poda żadnych rokowań. Nie zalecono pobrania wycinków?
      • shumi-mi-las Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 22:00
        Nie. Kazano tutaj poprosić o wróżby.... (Facepalm)

Poprostu zaczęłam googlowac i tak jak miałam podejście na luzie, tak zaczynam dostrzegać objawy i przypisywać je rakowi uncertain
        • mamasiasiulki Tak, na pewno :-D 19.08.14, 02:26
          Weźże dziewczyno wypij flachę wina na odprężenie, bo takie głupoty chrzanisz, że aż zęby bolą smile Poczytaj dla relaksu o raku prostaty tudzież jajcuf, może też objawy znajdziesz u siebie ;-P A raczej - na pewno znajdziesz wink

Ja wiem, że na hasło "rak", to każdy by chętnie testament spisał, ale nawet złośliwy nowotwór w tym stadium jest przedinwazyjny i nie ma prawa dawać objawów! I jest w pełni wyleczalny. Nie wspominając już o tym, że to jest wprawdzie "wynik alarmowy", ale wcale nie musi oznaczać konieczności leczenia - patrz: mój powyższy post smile Ucha do góry!
          • mamasiasiulki Re: Tak, na pewno :-D 19.08.14, 02:28
            Poniższy znaczy się. Późno już... ;-p
    • miacasa Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 21:59
      Zrobią kolposkopię, pobiorą wycinki lub konizację szyjki.
      • shumi-mi-las Re: Cytologia IIIb 18.08.14, 22:01
        on zrobią zrobią, a do tego czasu padnę ze strachu i niepewności....
    • mamasiasiulki Znam osobę, 19.08.14, 02:18
      która z takim wynikiem żyje od lat i jedyne co musi, to regularnie (3-6 m-cy) wykonywać badania (cytologia, kolposkopia i tp.). Jest już grubo po 50-tce, a jak sama mówi - wynik ma od lat niezmienny. Urodziła troje dzieci.

Samo IIIb niewiele mówi, lepsze są klasyfikacje z opisem słownym, bo w IIIb mieści się sporo dziadostwa. Leczenie także zależy w dużej mierze od wieku pacjentki - od obserwacji, po propozycję usunięcia macicy jeśli jest już "zbędna", a pacjentka chce mieć święty spokój.
    • gazeta_mi_placi Re: Cytologia IIIb 19.08.14, 09:13
      Szybki zjazd w przeciągu miesiąca. Mam nadzieję, że pomogłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka