grumpygirl21 28.10.14, 13:58 Jaka jest roznica wieku miedzy Waszymi dziećmi? Uwazacie ze jest dobra? Czy gdybyście mogly cofnac czas zdecydowalybyscie sie na wieksza/ miejsza roznicw wieku? Jak sie Wasze pociechy ze sb dogaduja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grave_digger Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:10 2 lata. Nigdy się nie zastanawiałam nad tym, czy inna byłaby lepsza. A czy to dobra różnica? Tak, bo wszystko naraz hurtem a nie rozłożone w czasie. Czy się dogadują? Różnie ponieważ są skrajnie różne. Ale chyba się kochają Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:13 Aktualny wiek 13-8-5. Dogadują się bardzo dobrze, ale to chyba kwestia wychowania, nie różnic w wieku. Jak były mniejsze, to mi się wydawało, że najlepsza różnica to 3 lata. Teraz wiem, że najlepsza różnica, to jak najmniejsza różnica Głównie ze względów organizacyjnych, np.wożenie do jednej szkoły a nie trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:23 5 lat. Ok jak dla mnie, bo jak sie pojawil niemowlak to starsza byla juz w miare samodzielna. Dla dzieci mniej ok - przynajmniej na razie - roznica wieku do wspolnej zabawy jest zbyt duza. Zawsze chcialam miec dzieci w odstepie np 2 lat ale mialam problemy z zajsciem w ciaze wiec nie dosc, ze mam dzieci poznij niz planowalam to jeszcze z za duza przerwa. Ale poki co kochaja sie jak dwa osiolki. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:27 2 lata różnicy - moim zdaniem jest idealnie. Super się dogadują, bawią z sobą, są zżyci, trzymają sztamę. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:36 ale plec (bardzo ogolnie mowiac) tez m aznaczenie. Ty masz dwoch chlopakow, prawda? Jezuuuu ile ja bym czasem dala za siostre blizniaczke mojej corki, razem by sie bawily w te swoje kuce czy inne pet shopy.... Jestem prawie pewna, ze gdyby syn byl starszy to i tak by sie nie bawil z siostra w te wszystkie domki koniki i ksiezniczkowe bale. Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:29 7 i 4. Myśle, że jest ok - raz się tłuką, raz się kochają, ale w ogólnym rozrachunku jest chyba dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:30 U mnie 2 lata i 7 m-cy. Idealna. Dzieciaki w ogień by za sobą skoczyły (co nie znaczy, że się nie kłócą). Żałuję ze nie mogłam zdecydować sie na trzecie z podobna roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:34 tak z ciekawosci jak się kłócą 7 miesieczne dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:37 a to nie chodzilo o roznice wieku 2 lata i 7 mies? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:38 Chodzilo, ale niektórzy nie rozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: rodzeństwo 28.10.14, 17:12 bo moze niektorzy maja na mysli 7miesieczniaki, co to do snu sobie kodeks drogowy czytaja wiec i klotnia z rodzenstwem nie bedzie niczym nadzwyczajnym Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:38 Roznica wynosi 2lata i 7 m-cy. Dzieci maja 8,5 i 6 lat, wiec chyba rozwiałam wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
cherrystrawberry Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:36 Trzy lata i pięć mc dla mnie ok-starsza była już samodzielna,mniej absorbujaca gdy pojawila się mlodsza ale myślę,że różnica dwóch lat bylaby jeszcze fajniejsza,teraz zaczynają się już powoli dogadywać,teraz np. budują z lego ciszo trwaj😉 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:49 6 lat. Nie wiem czy dobra, czy niedobra, bo nie miałam nigdy dzieci z inną różnicą wieku Nie zastanawiałam się nad "gdyby", gdyż i tak czasu nie cofnę. Raz się dogadują, raz się tłuką, chociaż to ostatnie raczej jednostronnie - 12-latka tłucze większego o dwie głowy dorosłego chłopa Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:53 U mnie tez młodsza miala zapędy żeby lać starszego. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:54 u mnie też 6 Starsza miała 12 a Młodsza 6 gdy narodził się Najmłodszy Nie dałabym rady PSYCHICZNIE gdybym miała dzieci z małą różnicą wieku, gdybym miała bliźnięta pewnie nie wyszłabym z depresji poporodowej Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: rodzeństwo 28.10.14, 14:57 roczna różnica, najlepsza dla dzieci, niekoniecznie dla rodzica. Zmęczenie, słaba regeneracja po pierwszej ciąży i porodzie, ciągłe wyzwania. Noworodek i niechodzące jeszcze dziecko w domu to prawdziwe wyzwanie któremu dałam radę. Chciałam jeszcze trzecie dziecko rok po drugim, ale niestety los pomieszał mi te plany. Z perspektywy czasu,uważam że ta różnica wieku jest całkiem ok,. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: rodzeństwo 28.10.14, 15:01 między 1 i 2 - 2 lata między 2 i 3 - 2,5 roku. Mogłoby tu ewentualnie też być 2 lata, to bym mogła łatwo mówić, że mam trójkę co 2 lata, a tak, to trochę niewygodnie Zawsze wydawała mi się doskonała. Jak rodziłam drugie - to pierwsze już było rozumne i ciekawe. Jak rodziłam trzecie, to dwójka już się jako tako bawiła. Teraz ogarniamy już szkołę i przedszkole, bawią się, mają swoje tajemnice, chętnie spędzają czas w trójkę, dwójkami, czytamy podobne książki, podobne gry. Na pewno jest to wygodne i łatwe dla rodziców. Czy korzystne dla dzieci? Taka jest po prostu rzeczywistość. Jeden ma taką, a inny inną różnicę w wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: rodzeństwo 28.10.14, 15:01 u mnie będzie 3,5 roku i ja uważam, że to za mało a mąż że za dużo. ja chciałam 5 lat różnicy on 1 rok, więc jakoś krakowskim targiem będzie 3,5 a czy to dobrze czy nie dobrze to czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: rodzeństwo 28.10.14, 15:14 7 lat. Mnie sie podoba. Gdybym mogla cofnac czas, to bym w ogole byla gdzie indziej. Nie wiem, moze na Bora Bora albo gdzies. Moje pociechy raz sie tluka, raz kochaja, raz robia sobie na zlosc, raz pomagaja. Jak to rodzenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: rodzeństwo 28.10.14, 15:20 3 lata, jak dla mnie idealnie. starsze juz w przedszkolu, bez wózka i pieluch a na tyle mała roznica że kontakt fajny Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:22 17 lat.Chłopiec i dziewczynka.Syn starszy już dorosły.Pobawi się czasem z siostrą.Czasem jest wykorzystywany jako niania.Ale nie ukrywam,że to druga jedynaczka.Młody pracuje i ma swoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
loqia Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:30 Starszy syn ma 8 lat młodszy rok - różnica wieku 7 lat wynikła z życia - ojciec Patryka zostawił nas gdy ten miał 2 lata - twierdziłam wtedy że nigdy więcej nie wyjdę za mąż i nie będę mieć dzieci ale poznałam mojego obecnego męża i zdecydowaliśmy się na powiększanie rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:48 Mam dwie córki, różnica między nimi to 2 lata i 2 (rocznikami 3 lata). Myslę że to dobra różnica, (tym bardziej że mam siostrę z podobna różnica między nami), choć na początku było dosyć ciężko je ogarnąć. Oczywiście jest zazdrość, rywalizacja, ostre wytyczanie swoich granic, a z drugiej strony mocne wyczulenie na to" że coś tam jest nie fair". Mimo że mają teraz 7 i 5 lat to dalej sa na etapie, ze musi być wszystko po równo a najlepiej by jak siostra nie widzi to z przewagą na jedną strone, chcą by je przytulac po równo, ale każda ciągnie w swoją stronę. Kłóca się często, ale zapewniają też sobie rozrywkę, w zabawach. Starsza oczywiście próbuje przewodzić i podporządkowywac sobie młodszą i po części jej się to udaje, ale do momentu gdy młodsza mówi stop, wtedy zaczyna się draka i musza się zreorganizować. Myslę że z czasem dojda do jakiegos ładu mimo różnic w charakterach, zaakceptują swoje odchyły. U nas z siostrą tak było ze zaprzyjaźniłysmy się dopiero na studiach, mimo że wcześniej miałysmy wspólnych znajomych, wspólne sprawy, także etap że chciałysmy być bliźniaczkami, ale różnice charaktrów (a właściwie podobieństwo ale nie kompatybilność) powodowały że musiałysmy się wyodrębnić. Odpowiedz Link Zgłoś
molnarka Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:51 2 minuty Chlopiec i dziewczynka ... aktualnie lat 11. Najlepsza roznica wieku na swiecie. Troche bylo ciezko na poczatku ale pozniej one zawsze sa razem. I bawily sie naprzemiennie petshopami i kolejka Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: rodzeństwo 28.10.14, 16:57 miedzy pierwszym a drugim dzieckiem - 2 lata 3 miesiace, miedzy drugim a trzecim- 4 lata. Niestety. Gdybym mogla wybierac, wolalabym blizniaki/trojaczki albo dzieci rok po roku, z jak najmniejsza roznica wieku. Przy obecnej roznicy wieku mamy de facto trojke jedynakow, bo stanowia trzy rozlaczne swiaty, z nielicznymi punktami wspolnym w rzadkich i krotkich przeblyskach... Przy minimalnej roznicy wieku latwiej o wspolne zainteresowania, czy chocby zaproponowanie wspolnych zajec i aktywnosci. Nie mowiac chocby o kwestiach logistycznych, np. mozliwosci podwozenia do tej samej szkoly/przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: rodzeństwo 28.10.14, 17:24 Pomiędzy mną, a braćmi są duże róznice wieku. Mam brata starszego od siebie o lat siedem i młodszego o jedenaście lat. Podobny model przenioslam. Do swojej rodziny. Pomiędzy starszym a srednim jest siedem lat różnicy. Pomiędzy srednim a najmlodszym pietnaście lat. Pomiedzy najmlodszym a niebiologicznym dziesięc lat. Z punktu widzenia psychologii dziecięcej to takie róznice wieku ( ponoć) kreują samych jedynaków Bardzo wygodne te większe różnice, większe dziecko nie jest tak okradane z czasu jak np. połtoraroczniak czy dwulatek. Wygodne jest też edukowanie, potrzeby dzieci w róznych szkolach są rózne, starsze dzieci lubią pomagać w domu i przy opiece nad młodszymi jak i wymagają mniej obslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: rodzeństwo 28.10.14, 17:26 Moje relacje z braćmi są bardzo poprawne, jednoczymy się , gdy któreś wymaga pomocy, a tak to kazde swoją drogą idzie. Czasami odwiedzamy się, czasami dzwonimy. olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: rodzeństwo 28.10.14, 17:57 Miedzy moimi dziecmi jest 22 m-ce roznicy czyli prawie 2 lata. Rocznikowo jest rok. Planowo miało być rocznikowo 2 lata ale nie wzielismy pod uwagę tego ze może się udac zajść w ciaze za 1 strzalem i takim sposobem zalapalismy się na termin porodu 31 listopad. Pierwszy dziec jest ze stycznia. Z drugim tez tak mniej więcej chcieliśmy trafic. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: rodzeństwo 28.10.14, 17:58 Aha i taka roznica wieku jest dla mnie idealna. Pomijam fakt ze się leja ile wlezie. Ale tez się kochają i pięknie bawia. Jedno bez drugiego zyc nie może Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: rodzeństwo 28.10.14, 18:17 Miedzy moimi jest 5 i 4 lata. Maja teraz 16-11-7 i to jest chyba najgorsza różnica. Za duza mamy problem z wyjściami zainteresowaniami. Byłoby mize ok gdyby nie 3 dziecko z wpadki. Dlatego teraz mysle ze albo rok dwa różnicy, albo juz wiecej niz 10-12-15 lat. Wtedy mamy 2/3 jedynaków . Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: rodzeństwo 28.10.14, 21:33 Z punktu widzenia psychologii dziecięcej to takie róznice wieku ( ponoć) kreuj > ą samych jedynaków Jakoś dziwnie mi się z tym zgodzić jedynak to jedynak dziecko bez rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: rodzeństwo 28.10.14, 18:35 Byłam zafiksowana na minimalnej różnicy wieku i właściwie się udało. Między 1 i 2 różnica 1,5 roku - w 8 miesięcy po porodzie byłam w pełni zregenerowana fizycznie i psychicznie i gotowa na drugie dziecko. Potem jeszcze kinder niespodzianka się trafiła, ale tylko 2,5 roku różnicy, więc nie najgorsza opcja Relacje na przestrzeni 20+ lat różne, często burzliwe, ale dogadują się w ważnych sprawach, więc jestem dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: rodzeństwo 28.10.14, 18:49 Córka ma niecałe 23 miesiące. Jak przyjdzie braciszek na świat to będzie równe 2 lata. Chcieliśmy taką różnicę wieku, czy dobrze? Nie wiem. Życie pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: rodzeństwo 28.10.14, 19:03 Miedzy moimi jest 12 lat różnicy, ale ja nigdy nie brałam pod uwagę rodzeństwa z niewielka różnica wieku. Chciałam minimum 10 lat różnicy i udało sie. Poki co jest rewelacyjnie i tak jak chciałam, zobaczymy co czas przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: rodzeństwo 28.10.14, 20:01 5 lat. Jak dla mnie idealnie. Syn już był na tyle duży ze sobie radził jak ja musiałam leżeć w domu z ciążą zagrożoną (bliźniaczą). Naprawdę nie wyobrażam sobie jak miałabym dać radę z młodszym dzieckiem np rocznym lub 2 latkiem gdy musiałam leżeć plackiem. Syn mi pomagał jak mógł, nie był "małą dzidzią" którą trzeba się non stop zajmować. Później zabawiał maluchy a ja mogłam w spokoju zjeść czy się wykąpać. Dziś ma 11 lat, młodzież 6. Super się dogadują, mają bardzo dobry kontakt, wspólnie układają lego. Oczywiście spiorą się też parę razy dziennie i córka tłucze się równo z braćmi ale ja jestem bardzo zadowolona z takiej różnicy wieku. Nie chciałabym innej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: rodzeństwo 28.10.14, 21:01 Najstrasza starsza od Sredniego 3 lata, Sredni starszy od Najmlodszego 4 lata. Roznica miedzy Najstarsza i Najmlodszym (7 lat) - prawie perfect. Gdybym mogla cofnac czas, to po pierwsze Sredniego i Najmlodszego w ogole by nie bylo, a jakby juz musieli byc to Sredni nie bylby wczesniej niz jakies 5-6 lat po Najstarszej i Najmlodszy kolejnych 5-6 lat po Srednim. Opcja ponizej 4 lat roznicy to w ogole crazy, szczegolnie gdy trzeba oplacac studia. Dogaduja sie OK glownie dlatego, ze Najstarsza rzadzi a chlopaki sie zawsze sluchaly, sluchaja i beda sluchac, bo wiedza doskonale, ze to im tylko na dobre wyjdzie. Dla niej to czasem obciazenie ale jakos sobie z tym radzi Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: rodzeństwo 28.10.14, 22:14 U mnie 4 lata. Osobiscie wolałabym roznice 3 letnia, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. Te 4 lata tez nie sa złe jak na razie, ale jak bedzie pozniej- zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: rodzeństwo 28.10.14, 22:44 8 i pół, tak dobra, cofanie czasu nic do tego nie ma, dogadują się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: rodzeństwo 28.10.14, 22:52 Między 1 a 2 i między 2 a 3 są 2 lata i 3 miesiące różnicy (tak samo jak między mną a siostrą Dla mnie to mała różnica wieku i na początku nie było łatwo, ale małe dzieci nie są moją pasją, wolę starsze, więc chciałam jak najszybciej mieć za sobą okres posiadania maluchów w domu To z punktu widzenia rodzica. Z punktu widzenia dzieci mała różnica wieku wydaje mi się najkorzystniejsza - z przyjemnością obserwuję w swoim otoczeniu relacje rodzeństwa, które urodziło się rok po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosieczek Re: rodzeństwo 29.10.14, 00:07 U mnie jest 2 lata. Na początku ją przeklinałam, bo musiałam się rozdwoić, siedziałam 2 razy dłużej w pieluchach. Teraz ją błogosławię, bo chłopcy są jak bliźniaki i doskonale spędzają czas razem, zajmują się sami sobą, no czasem trzeba ich rozdzielić, ale tłuką się też z miłości Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: rodzeństwo 29.10.14, 06:18 8,5 roku, wolałabym mniejszą, ale niestety taką podyktował mój organizm. O dogadywaniu między 5-miesięcznym chłopczykiem a 9-letnią dziewczynką trudno mówić. Na razie ona jest łaskawa , a on ją uwielbia. Samo jej pojawienie się w pokoju jest gwarancją promiennego uśmiechu, niezależnie od humoru wyjściowego. I mam wrażenie, że kiedy pytamy "Gdzie jest Ania?", to szuka jej wzrokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: rodzeństwo 29.10.14, 08:59 róznica między moimi to dokłądnie 3 lata i dwa tygodnie dla mnie idealna. niczego nie żałuję,może tylko tego,że nie udało mi się zajść w ciążę wcześniej i że nie będę już miała dzieci. Moje i się bawią i się kłócą i się biją...Jak rodzeństwo,ale jak co do czego,to ryczą za sobą Odpowiedz Link Zgłoś