Dodaj do ulubionych

miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.?

08.01.15, 20:59
Niedawno dowiedzialam sie ze sporo pan ma wlasnie problemy z nadgarstkiem i na ogol Problem rozwiazuje sie operacyjnie.ja mam bole i problemy z reka od miesiecy, nic nie pomaga.zdecydowalam sie na operacje bo chce znow normalnie zyc i normalnie moc uzywac reki. Czy ktoras jest po operacji nadgarstka? Jak dlugo nosilyscie gips lub szyne, Jak z rehabilitacja? Czy reka jest calkowicie sprawna? Po jakim czasie reka znow byla sprawna?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:03
      Zespol ciesni garstka?
      • e-milia1 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:06
        Tak...
        • bachula_gr Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:22
          w 2007 mialam zabieg- w znieczuleniu miejscowym. Przed skalpelem uciekalam prawie dwa lata. Oczywiscie w tym czasie niemal sie doktoryzowalam internetowo, zasiegalam tez opinii roznych lekarzy (ortopedow i neurologow) w Polsce i Grecji.
          Stanelo na tym, ze jedynym skutecznym srodkiem jest zabieg, wszystkie inne terapie wlacznie z zastrzykami sterydowymi, noszeniem stalbilizatorow etc to jedynie odsuniecie w czasie i lagodzenie skutkow a nie likwidacja przyczyny.

Po zabiegu przez 14 dni mialam szwy (7szt) i reke w szynie do lokcia. Po zdjeciu szwow krotszy i juz nie taki sztywny opatrunek na tydzien a potem bez. Spray antybakteryjny.
          Trzy tygodnie z glowy jesli chodzi o obsluge siebie i dzieci, zwlaszcza jak operowana prawa reka. Plusy? nauczylam sie jesc lewa reka Minusy? Niegasnace zdziwienie meza: to Ty codziennie myjesz glowe?
          • e-milia1 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:37
            He,je. To ja krotko sie mecze bo dopiero od lata. Mi mowila lekarka ze szyna na tydzien pozniej juz moge robic wszystko ale jakos nie chce mi sie wierzyc.jak dawalas rady? Mialas palce poza szyna?Autem pewnie nie da rady jezdzic? Jestem nieco przerazona bo mam 3 dzieci, najmlodsze niecaly rok.
            • bachula_gr Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:57
              Reka po zabiegu jak nowa, nie mialam zadnej rehabilitacji.
              Miesiac bez prowadzenia auta, reka w sumie trzy tygodnie wyjeta z normalnego uzytkowania.
              Dziewczyny moje mialy wtedy prawie dwa oraz piec lat. Najgorzej wypadla logustyka zmieniania pampers mlodszej wink)))
    • ashraf Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 08.01.15, 21:48
      Ja miałam co prawda usuwany ganglion, ale też z otwarciem nadgarstka. Znieczulenie z wyboru ogólne, można było wziąć miejscowe (zastrzyk w okolice barku). Po operacji nosiłam przez 2 tyg. coś takiego:
      www.schiebler.de/cms/uploads/tx_templavoila/elastische_arm_hand_schiene_fancybox.jpg
      Można i trzeba było ruszać palcami od razu po operacji, w miarę możliwości mogłam używać ręki, żeby coś przytrzymać itd. Po 2-3 dniach mogłam zdjąć usztywnienie i umyć rękę. Dostałam też drugie na zmianę, na wypadek gdyby pierwsze np. zamoczyło mi się pod prysznicem. W domu i w pracy radziłam sobie bez problemu, ale dziecko mam starsze (prawie 2 lata), poza wyjmowaniem i wkładaniem do łóżeczka na noc nie muszę go dźwigać. Ale wiadomo - pomoc w ubieraniu, zapinanie w wózku itd., no i tydzień później zostałam z nim sama na weekend, bo mąż wyjechał na sympozjum. Nic mnie nie bolało, blizna jest niewielka, po 2 tyg. usunęli mi szwy i pozwolili zdjąć szynę. Ruchomość w ręce wróciła po kilku dniach (pełna), rehabilitacji nie potrzebowałam.
    • e-milia1 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 08:34
      A umialyscie sie ubrac, umyc, ugotowac obiad, posprzatac czy sie pomalowac?Jak ze zwyklymi czynnosciami? Moge dostac kogos do pomocy na ten czas ( mieszkam w Niemczech, kasa chorych oplaca pomoc domowa w tym czasie) ale nie wiem czy jest sens?
      • ashraf Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 08:39
        Ja mialam operowana lewa reke, wiec to co innego. Tak, dawalam rade sie umyc czy ubrac, ale gotowanie i sprzatanie w 100% przejal maz. Jezeli masz mozliwosc zalatwic sobie pomoc, to sie nie zastanawiaj! Nie chodzi o to, czy dasz rade, tylko o dalsze konsekwencje. Reki nie wolno przeciazac, a z 3 dzieci i tak nietrudno o to...
    • rosapulchra-0 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 08:39
      Od dwóch lat uciekam od operacji. Noszę specjalne rękawki z metalowym usztywnieniem i naprawdę pomagają. Osobiście polecam.
      • rosapulchra-0 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 08:44
        https://images.kangoo.pl/67900022/13359120/large/dynastab_dual_thuasne_orteza_stabilizator_nadgarstka.jpg
        • e-milia1 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 09:07
          Mam cos podobnego tylko dluzsze, po palce. Nie ulatwia mi to zycia wrecz czesto denerwuje bo gdzies pobrudze, pomocze lub Jak mam pecha to i przy przewijaniu corki o kupe potracam. Do tego poci sie. Jestem bardzo aktywna fizyczna i to przeszkadza, poza tym Wiele cwiczen nie moge przez chory nadgarstek robic. Jak np. Odkurzam lub cos robie w tym usztywniaczu to i tak przy zlym ruchu boli.jestem mloda i nie chce sie czuc Jak stara baba bo nawet dluzej na rowerze nie umiem jechac. By tej przypadlosci sie pozbyc trzeba operowac bo nic nie pomoze.
          • rosapulchra-0 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 09:12
            Ja jestem stara, mało tego - całkiem schorowana. Ale gdyby nie te rękawki, to nie miałabym władzy w rękach. Z bólu. Miałam kiedyś uszkodzony nerw łokciowy - sparaliżowana prawa dłoń - uwierz - to naprawdę niefajne doświadczenie.
            • beverly1985 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 09:27
              Rosa, czy jest jakaś choroba, której nie miałaś? Idź się zoperuj zamiast narzekać na ból i nosić jakieś usztywniacze przez resztę życia.
              • rosapulchra-0 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 10.01.15, 01:42
                I po co ta złośliwość? Poprawiłaś sobie nastrój?
    • kochamruskieileniwe Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 09:40
      a ja radzę nie uciekac rzed operacją.
      U mnie obyło sie bez bólu. Tylko zauwazyłam, ze mieśnia między kciukiem a palcem wskazującym nie mam - jest tylko skóra. No i nie moge podniesc widelca, nacisnąc guzika w windzie itp...
      No troche to trwała, ale dlugo bagatelizowałam problem. Zglosilam sie na emg i lekarka, która robila to badanie kazala mi przyjsc na operacje... nastepnego dnia.Bo juz bylo żle z nerwami.
      Znieczulenie miejscowe, przez tydzien reka do góry. Bez szyny/gipsu. Po 10 dniach zdjecie szwów. I rehabilitacja domowa.
      Reka sprawna, z tym, ze u mnie jeszcze był zespół kanału Guyona, nerw zbyt uszkodzony - do dzisiaj czuje mrowienie i obniżone czucie w małum palcu i cześci palca serdecznego.
      Się przyzwyczaiłam.
      (Od operacji minęło juz 10 lat)

U Ciebie reka prawa? Ja bez lewej reki dalam sobie radę smile
      • e-milia1 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 09:55
        Prawa. Rano czesto lub nawet w nocy nieruszana boli. Czesto potrzebuje czasu by moc nia chwycic kubek. Czesto leci mi cos z reki...
        • kochamruskieileniwe Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 10:00
          nie uciekaj. Samo sie nie wyleczy. Bedzie Ci trudno, ale jak masz mozliwosc pomocy skrzystaj.
          Bedziesz miala to z glowy.
        • bachula_gr Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 09.01.15, 10:05
          Jak Ci juz z reki leci to nie ma odwrotu.
          Mnie lekarz wzial przez zaskoczenie, pojechalam na konsultacje I umowic sie na termin a on na to: akurat widze, ze sala zabiegowa wolna przez godzine wiec zapraszam. I z marszu poszlam. Zostawilam auto na szpitalnym parking a do domu /50km/ taksowka dralowalam wink Oplacilo sie.

W miedzyczasie zaczela mi tez dokuczac I lewa reka ale nie w takim stopniu (a moze dlatego, ze jednak wiecej korzystam z prawej I z lewej nie ma mi za czesto co wypadac wink. Jeszcze sie nie zdecyowalam na powtorke z rozrywki zwlaszcza, ze "moj" chirurg zmarl.... a nie dorobilam sie nowego.

Z usztywniona reka nie malowalam sie, z ubieraniem bylo latwo bo to maj byl wiec zadne kurtki czy dlugie rekawy. Odkurzal malzonek.
          • e-milia1 juz po operacji 14.02.15, 20:39
            wczoraj sciagneli szyne. reka opuchnieta i troche sina, pobolewa jeszcze. szwy do sciagniecia za 2 tyg. mam robic wszystko, ale nie podnoasic i uwazac i nie obciazac. boje sie, ze zrobie cos nie tak i znow cos przeskoczy. teraz robilam wszystko lewa reka i mam wrazenie, ze tam tez cos sie zaczyna. dzis boli mnie kciuk lewej reki. czy sa jakies cwiczenia na nadgarstki? mi pani doktor powiedziala bym kupila sobie suchy groch i palcami ruszala kuleczki po stole w gore i dol.. cwiczycie cos?
            • bachula_gr Re: juz po operacji 14.02.15, 21:50
              Udanej rekonwalescencji!

PS- nic nie cwiczylam.
              • e-milia1 Re: juz po operacji 14.02.15, 22:17
                dzieki. reka pobolewa i boje sie nia ruszac. ciagle mi sie wydaje, ze cos w niej znow strzeli albo przeskoczy...
                • bachula_gr Re: juz po operacji 15.02.15, 07:40
                  Ja najbardziej sie balam...zmieniac biegi wink
                  Ale ciesze sie, ze sie zdecydowalam bo reka jak nowa, nawet slady po szyciu wyblakly prawie doszczetnie. Mam do zrobienia druga ale.....kiedys kiedys.
            • kochamruskieileniwe Re: juz po operacji 15.02.15, 09:39
              ciwczyłam w domu z grochem fasolą. Chwytanie w dwa palce kuleczkę. Kolejno kazdy palec z kciukiem.
              Innej rehabilitacji nie przechodziłam suspicious ( bo mi sie latac po lekarzach nie chciało...)
              • dzi-zas Re: juz po operacji 26.02.15, 16:59
                Witam wszystkich forumowiczów wątku, mi wyszedl zespół kanału reki prawej Guyona, jak również zespol rowka kanału łokciowego.Mam niespelna 30 lat I nie ukrywam ze jestem mega zmartwiona co bedzie dalej tzw. jesli np. nie zrobie operacji to jak długo bede mogla żyć z takimi dłońmi ?( czy rehabilitacjia da sie to wyprowadzić? )dodam jeszcze ze wykonuje zawod kosmetolga I moja praca = moje dlonie sad
                Teraz mam dretwienie dloni czasami rwie mnie cala dłoń jak wykonuje jakis zabieg-sszczególnie przy zabiegach aparaturowych gdzie wymaga to precyzji I pracy głównie nadgarstkiem. Na dużym mrozie potrafia mi sie zrobic biale paznokcie I tak jakby byly odmrozone palce...Proszę o opinie.
    • pielegniarka92 Re: miala ktoras operacje nadgarstka?jak po op.? 02.04.16, 04:47
      Może ktoś z Was, Waszej rodziny bądź znajomych jest po operacyjnym leczeniu zespołu cieśni nadgarstka ?
      Jeśli tak, proszę o wypełnienie anonimowej ankiety.
      Dziękuję za pomoc smile

interankiety.pl/interankieta/83e98a83b30ae1cbdd19c4cc7455949f

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka