redheadfreaq 12.03.15, 16:28 Przed chwilą taka informacja pojawiła się na oficjalnej stronie pisarza... tak ogromnie mi przykro. Jak straszliwie bezradni jesteśmy wobec chorób... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:33 I przyszedł ŚMIERĆ po Terrego... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:34 Wbrew powiedzeniu SĄ ludzie niezastąpieni- był jednym z nich. Ciekawe, czy przyszedł po niego Śmierć, czy Suzan w zastępstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:38 Po Terrego? Mysle ze cala delegacja, i Smierc, i Suzan, i Szczurza Smierc, i Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:39 Albert czeka w drzwiach i przytrzyma uzdę Pimpusia, żeby Terry mógł wygodnie zsiąść... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:42 A Igory zawsze kręcą się gdzieś w pobliżu... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:56 A Patrycjusz pochylił głowę z szacunkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 18:07 Vimes będzie musiał wypastować buty a Sybil zmusi go do założenia krawata... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:37 COOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:39 nienienienienienienienienienieNIENIENIENIENIENIENIENIENIE!!!! najpierw Chmielewska, teraz ON?? ... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Twitter Terrego: 12.03.15, 16:42 "WRESZCIE, SIR TERRY MAMY OKAZJĘ PRZEJŚĆ SIĘ WSPÓLNIE" Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Twitter Terrego: 12.03.15, 17:00 www.lbc.co.uk/terry-pratchetts-emotional-final-tweets-106340 Rzadko mi się to zdarza, ale się poryczałam... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Twitter Terrego: 12.03.15, 18:03 Wstyd, to płakać po obcym. On nie był obcy... Odpowiedz Link Zgłoś
zeldaf Re: Twitter Terrego: 12.03.15, 19:53 Też. Myślałam, że to pisała jego córka. Tym bardziej mnie ruszyło. Biedna rodzina Pratchettów ( Dla nas to wielka strata, ale dla nich... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Twitter Terrego: 12.03.15, 17:28 - Co teraz? - zapytał Terry. - COKOLWIEK ZECHCESZ, MISTRZU - odpowiedział Śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:47 Nie. Nie, nie, nie, nie wierzę i nie uwierzę, tylko nie on, przecie wczoraj kolejny Świat Dysku wypożyczyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 16:53 Chlip chlip Mam tylko nadzieję, że kiedy Śmierć przyszedł po Terry'ego, wyglądało to podobnie i że Terry nie dał się przegadać: "- Popatrzcie tylko - rzekł. - Tato zrobił dla mnie ten topór! Piękna broń, żeby ją zabrać na tamten świat, nie ma co! CZY TO JAKIŚ OBRZĄDEK POGRZEBOWY? - Nie wiesz? Przecież jesteś Śmiercią, nie? TO NIE ZNACZY, ŻE MUSZĘ SIĘ ZNAĆ NA OBRZĄDKACH POGRZEBOWYCH. NA OGÓŁ SPOTYKAM LUDZI, ZANIM ZOSTANĄ POGRZEBANI. CI, KTÓRYCH SPOTYKAM POTEM, SĄ ZWYKLE PODENERWOWANI I NIE MAJĄ OCHOTY NA DYSKUSJE. Cuddy skrzyżował ręce na piersi. - Jeśli nie zostanę należycie pogrzebany - stwierdził - nigdzie nie pójdę. Moja udręczona dusza będzie się w męce błąkać po świecie. PRZECIEŻ NIE MUSI. - Ale może, jeśli ma ochotę - oznajmił z dumą duch Cuddy?ego." Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:00 - Dzieci to nasza nadzieja na przyszłość. NIE MA NADZIEI NA PRZYSZŁOŚĆ, oświadczył Śmierć. - Więc co nas tam czeka? JA. To śmierć, z którą zupełnie się nie godzę..... Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:07 Też mi smutno. Świat bez niego już nie będzie taki sam Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:09 Niedawno przypominałam sobie jego książkę ze Świata Dysku "Mort". Szkoda, jak zawsze z reguły szkoda człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:51 Wiesz co... każdego szkoda, ale Terry'ego jakoś mi jednak szkoda bardziej. Wiele mu zawdzięczam jako czytelniczka (i śmiechu, i zadumy) i po prostu szkoda mi go jako człowieka, ale też szkoda mi, że się nie dowiem, co miało się dalej wydarzyć w Ankh-Morpork - bo nie każdy ma takie dziecko jak Tolkien, które zajmie się spuścizną, zresztą nie każdy tworzy w taki sposób, żeby można było się jego spuścizną zajmować przez długie lata jeszcze bez samego autora... Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 18:09 ale też szkoda mi, że się nie dowiem, co miało się dalej wyd > arzyć w Ankh-Morpork - bo nie każdy ma takie dziecko jak Tolkien, które zajmie > się spuścizną, zresztą nie każdy tworzy w taki sposób, żeby można było się jego > spuścizną zajmować przez długie lata jeszcze bez samego autora... Nie wiem, gdzie moj chlop to wyszperal, ale od dawna dosc uparcie twierdzi, ze Rhianna, ktora jest dosc doswiadczona autorka scenariuszy, ma przejac schede po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 18:39 Obawiam się, że to jednak nie będzie to samo. Nie da się stworzyć Silmarillionu czy Niedokończonych Opowieści do Świata Dysku. A jeśli będą powstawać nowe części, nawet według jakichś wskazówek zostawionych przez Autora przed śmiercią - to będzie raczej jak fanfiction, a nie kanon (nie, że źle, bo ja uwielbiam dobre fanfiction, ale to już nie to samo co oryginał). Pratchettowskiego poczucia humoru chyba nie da się skopiować, chociaż można je naśladować albo stworzyć własne. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:07 o kurcze, nic nie wiedziałam, szok ((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:12 Kto to byl bo nie kojarze? Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:54 Autor "Świata Dysku" i paru jeszcze innych serii powieści fantastycznych. I jak widzisz powyżej, lubiany przez wiele osób pisarz. Polecam wujka google i ciocię wikipedię, naprawdę nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 17:21 Nie, nie, nie... Ja protestuje! Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 18:48 Nie nie i jeszcze raz nie. Wlasnie z zachwytem czytam to w orginale. Jeszcze lepsze niz po polsku a i po polsku to bylo DZIELO. I poszedl z Panem Smiercia. Cholera szkoda strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 20:00 Mam większość jego książek, prawie cały Swiat Dysku... Jego książki są dla mnie cudownym narkotykiem, promieniem słońca w szarym życiu. Więcej ich juz nie będzie Szkoda wielka, bo facet miał niesamowity umysł, niepowtarzalne pomysły i jakąś taką wyjątkową umiejętność czerpania wątków z kultury całego świata i przekuwania ich na genialne teksty. (*) myślę, ze ŚMIERĆ osobiście przyszedł po Mistrza Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 21:47 Szkoda bardzo aczkolwiek on chyba tak wlasnie chcial - w spokoju szybko sprawnie bez swiadomosci ze jest coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Zmarł Terry Pratchett 12.03.15, 23:07 Chyba czas zmienić sygnaturkę, będzie mnie smutkować.. Odpowiedz Link Zgłoś