Dodaj do ulubionych

Gimnazjum?

17.04.15, 10:10
Czy gimnazjum musi przyjąć dziecko z rejonu? Pytam bo planuję posłać dzieciaka do innego gimnazjum ale jak wiadomo zawsze jest ryzyko, że się dzieciak nie dostanie. Gimnazjum rejonowe zastrzega sobie, że wnioski o przyjęcie przyjmują do 29 maja i w czerwcu mają już gotowe składy klas. W sekretariacie poinformowali mnie, że jeśli się zgłoszę z dzieckiem w wakacje lub na początku września to nie będą już mieli miejsc. (nie w konkretnej kasie ale w ogóle w szkole). Mnie coś tu nie pasuje - wydawało mi się, że szkoła rejonowa MUSI przyjąć dziecko nawet gdy zgłosi się ono 2 września?
Obserwuj wątek
    • nadia000 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:13
      Zgadza się. Musi przyjąć.
    • aurinko Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:14
      Rejonowa ma obowiązek przyjąć dziecko do szkoły, pod warunkiem, że chodzi o przyjęcie do I klasy.
      Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 20 lutego 2004 r.
      w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych (ze zmianami)

§ 5. 1. Do klasy pierwszej gimnazjum ogólnodostępnego prowadzonego przez gminę lub innego należącego do sieci gimnazjów ustalanej przez gminę przyjmuje się:

1) z urzędu - absolwentów szkół podstawowych zamieszkałych w obwodzie danego gimnazjum;

2) na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) - absolwentów szkół podstawowych zamieszkałych poza obwodem danego gimnazjum, w przypadku gdy gimnazjum dysponuje wolnymi miejscami.

2. W przypadku gdy liczba kandydatów zamieszkałych poza obwodem danego gimnazjum jest większa niż liczba wolnych miejsc, którymi dysponuje gimnazjum, kandydatów przyjmuje się na podstawie kryteriów zawartych w statucie gimnazjum.
    • gosiasadowska77 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:18
      Musi.
      Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 20 lutego 2004 r.

w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych (ze zmianami)

§ 5. 1. Do klasy pierwszej gimnazjum ogólnodostępnego prowadzonego przez gminę lub innego należącego do sieci gimnazjów ustalanej przez gminę przyjmuje się:

1) z urzędu - absolwentów szkół podstawowych zamieszkałych w obwodzie danego gimnazjum;

2) na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) - absolwentów szkół podstawowych zamieszkałych poza obwodem danego gimnazjum, w przypadku gdy gimnazjum dysponuje wolnymi miejscami.

2. W przypadku gdy liczba kandydatów zamieszkałych poza obwodem danego gimnazjum jest większa niż liczba wolnych miejsc, którymi dysponuje gimnazjum, kandydatów przyjmuje się na podstawie kryteriów zawartych w statucie gimnazjum.
    • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:18
      Dzięki za odpowiedzi - czyli jak rozumiem mogę sobie tego gimnazjum obecnie nie odwiedzać. A jeśli dziecko nie dostałoby się do żadnego z tych do których składa podania to mam iść do sekretariatu i muszą mi tam dziecko przyjąć?
    • saszanasza Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:19
      Moim zdaniem nie do końca. Par. 5.1. ma zastosowanie tylko wówczas, gdy podania zostaną złożone w stosownym i wymaganym terminie, inaczej powstałby bałagan.
      • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:23
        Tylko jak złożyć podanie w którym zobowiązuję się donieść oryginał świadectwa i karty zdrowia w ściśle określonym czasie w sytuacji gdy ja to świadectwo i będę zanosiła w tym samym czasie do innego gimnazjum?
      • oqoq74 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:24
        YHm, a jak z różnych przyczyn, ktoś się zgłosi do rejonowego gimnazjum po terminie składanie podań to?
        Wyślą go na drzewo?
    • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:26
      >wnioski o przyjęcie przyjmują do 29 maja i w czerwcu mają już gotowe składy klas

no własnie
      i jak to sobie wyobrażacie - że przyjdzie po terminie 30 osob z rejonu i podokładają ich do utworzonych klas? czy może wyrzucą kogoś, kogo juz przyjęli, żeby zrobic miejsce?
      moim zdaniem przepis o obowiązkowy przyjęciu ucznia z rejonu dotyczy tych, co złożyli podanie w terminie, albo mają jakieś mocne uzasadnienie faktu, że tego nie zrobili
      • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:32
        NO dobrze podanie w terminie - złożyć mogę ale co z oryginałem świadectwa i karty zdrowia? Jak to się odbywa? Ja się nie podpiszę pod punktem w ktorym zobowiązuję się donieść te dokumenty ponieważ wiem, że w tym czasie będe je donosić do innej szkoły.
      • baltycki Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:33
        Mocne uzasadnienie sprawi, ze nagle zrobi sie miejsce?
        Zaprzeczasz sama sobie.
        • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:36
          mocne uzasadnienie będą miały 2 osoby z tych 30tu
          i dla nich znajdzie się miejsce
          • oqoq74 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:41
            A reszta jak ma realizować obowiązek nauki w gimnazjum?
            • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:43
              szukać szkoły, ktora ma wolne miejsca?
              • oqoq74 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:46
                Bzdura. Rejonowe musi przyjąć, nawet w ciągu roku.
      • dido_dido Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:06
        No tak to sobie właśnie wyobrażamy, że gimnazjum musi przyjąć ucznia z obwodu bez względu na to kiedy się zgłosi.
        A co w sytuacji gdy nagle w obwodzie szkoły do nowego (albo i starego) osiedla zmelduje się 30 uczniów? Albo 5? To problem szkoły i gminy a nie uczniów i rodziców gdzie ich w rejonowym gimnazjum umieścić.
      • kamunyak Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:17
        > no własnie
        > i jak to sobie wyobrażacie - że przyjdzie po terminie 30 osob z rejonu i podokł
        > adają ich do utworzonych klas? czy może wyrzucą kogoś, kogo juz przyjęli, żeby
        > zrobic miejsce?
        > moim zdaniem przepis o obowiązkowy przyjęciu ucznia z rejonu dotyczy tych, co z
        > łożyli podanie w terminie, albo mają jakieś mocne uzasadnienie faktu, że tego n
        > ie zrobili

wyobrażam to sobie tak, że szkoła wie, ilu potencjalnych uczniów jest w rejonie i ma dla tych uczniów przygotowane miejsca. Wyobrażam sobie też, że szkoła wie (ze statystyk) ilu uczniów średnio z tych miejsc nie skorzysta bo zacznie naukę w innej szkole, poza rejonem.
        Dlatego właśnie szkoły tworzą dodatkowe miejsca dla uczniów spoza rejonu bo wiedzą na ile tych miejsc moga sobie pozwolic.
        Szkoła rejonowa ma "zaklepane" miejsce dla swojego ucznia bo np. wymaga, żeby donieść/przysłać im rezygnację z nauki na piśmie, z adnotacją, w jakiej innej szkole uczen nauke kontynuuje. Ja dostałam takie pismo ze szkoły rejonowej jakos we wrześniu czyli, że miejsce dla mojego syna czekało, mimo, że wcześniej w szkole byłam i wyjaśniałam sprawę.
        I to jest najlepsze rozwiązanie, iśc do sekretariatu szkoły rejonowej (lepiej) albo zadzwonić i o wszystko wypytać.
      • cosmetic.wipes Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:20
        > i jak to sobie wyobrażacie - że przyjdzie po terminie 30 osob z rejonu i podokł
        > adają ich do utworzonych klas? czy może wyrzucą kogoś, kogo juz przyjęli, żeby
        > zrobic miejsce?

Ale gimnazjum doskonale wie ile miejsc MUSI corocznie przeznaczyć dla uczniów z rejonu.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Gimnazjum? 17.04.15, 18:02
          No właśnie, inaczej po co rejonizacja?
    • shell.erka Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:33
      A ja mam pytanie - po co wogole testy szescioklasisty, skoro gimnazjum i tak musi dziecko przyjac?????
      • baltycki Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:36
        Nie kazde musi.
        Wybrane przez Ciebie, a nie bedace rejonowym, nie musi.
    • beata985 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:51
      a nie jest to tak, że składasz podania do tych gimn. które bierzesz pod uwagę??
      czyli do rejonowego i do tego które dziecko chce uczęszczać, a poźniej jak się dostanie lub nie donosisz resztę dokumentów??
      • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:56
        resztę dokumentów donoszę 29 IV do godziny 12. Listy osób przyjętych będą wywieszone 3 lipca. Stąd moje pytanie. Poza tym świadectwem jeszcze oryginał wyniku po teście szóstoklasisty. Nie wiem dziś idziemy na dni otwarte do wybranego przez córkę gimnazjum - będę pytała jak to pogodzić bo nie tylko moje dziecko chce próbować w innym niż rejonowe gimnazjum. Bez podpisu o zobowiązaniu się do doniesienia dokumentów szkoła podania nie przyjmie - o to już pytałam.
        • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:02
          Wypełniony formularz trzeba wydrukować, podpisać (podpis składa uczeń oraz jego rodzice lub opiekunowie prawni) i złożyć w gimnazjum, które jest pierwsze na liście (to tzw. gimnazjum pierwszego wyboru).

Uwaga! Można wybrać tyle gimnazjów, ile się chce. Nie ma ograniczeń. Warto jednak umieścić na liście gimnazjum rejonowe, nawet jeśli uczeń nie chce do niego kandydować. Na wszelki wypadek, jak radzą urzędnicy.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,15645291,Rekrutacja_do_gimnazjow_krok_po_kroku__INFORMATOR_.html
          • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:04
            Dzięki - my nie z Warszawy ale dowiem się czy u nas jest podobnie.
            • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:20
              tak będzie najlepiej smile
              wpisz w google rekrutacja do gimnazjum Wrocław/Krakow czy co Ci pasuje, i będziesz miała oficjalne strony biura edukacji, np w Wwie jest taka

edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/gimnazjum
        • wuwujama Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:03
          niktmadry napisał(a):

> Bez podpisu o zobowiązaniu się do do
          > niesienia dokumentów szkoła podania nie przyjmie - o to już pytałam.
          Zobowiazujesz sie do doniesienia dokumentow, jesli wybierzesz ta szkole po ogloszeniu list przyjetych. Jak wybierasz inna szkole, bo dziecko dostalo sie do lepszej, nic nie donosisz i dziecko skreslaja z listy rekrutacyjnej.
        • przeciwcialo Re: Gimnazjum? 17.04.15, 17:09
          Zapoznałaś się z zasadami rekrutacji? Sprawiasz wrażenie jakby dzwoniło ale nie wiesz w którym kościele.
    • wuwujama Re: Gimnazjum? 17.04.15, 10:59
      Podanie skladasz przeciez samo, bez swiadectwa, bo te będą dopiero w czerwcu. Swiadectwo dostarczasz tylko do tej szkoly ktora wybierzesz po ogłoszeniu wynikow naboru.
      • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:00
        Przecież wyniki naboru będą po przeanalizowaniu wyników testu i ocen na świadectwie. Najpierw składam dokumenty - później będę wiedziała czy dzieć się dostał.
        • beata985 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:05
          w gimn. mojej córki do końca lipca były roszady-tzn klasy były potworzone ale właśnie Ci co mieli do kilku gimn. poskładane to dochodzili, odchodzili, w ekstremalnych przypadkach nawet do konca sierpnia, wiem bo moja córka jak na szpilkach siedziała na wakacjach czy dostanie się do klasy tej co chciała, zależało to właśnie od tego ile osób wczesniej zdeklarowanych pójdzie do innej klasy czy gimnazjum.
        • shell.erka Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:06
          A notarialny odpis swiadectwa?
          • akniwlam Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:22
            Przynajmniej u nas w zeszłym roku notarialne odpisy świadectwa były ważne mniej więcej w tym samym stopniu co zeszłoroczny śnieg. Ale dzieciaki z rejonu, które nie podostawały się do wybranych szkół spoza rejonu, i tak zostały w końcu przyjęte (mimo groźnych zapowiedzi i wymogu dostarczenia oryginału świadectwa i wyników testu natychmiast po ich otrzymaniu). Nawet parę osób doszło w ciągu pierwszego semestru. Tak więc da się.
            • wuwujama Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:28
              Nie wierze, ze szkola nie wydaje kopii swiadectwa potwierdzonej za zgodnosc z oryginalem, ktora w rekrutacji ma taka sama wartość jak oryginal. Jest to powszechna praktyka znana w calej Polsce od dobrych kilku lat. Ze swiadectwem ukonczenia gimnazjum przy rekrutacji do szkol ponadgimnazjalnych jest tak samo. Oryginal jest jeden i sklada sie go po ogłoszeniu list przyjetych do jednej wybranej szkoly, do ktorej dziecko bedzie ostatecznie chodzilo.
              • jakw Re: Gimnazjum? 17.04.15, 17:23
                wuwujama napisała:

> Nie wierze, ze szkola nie wydaje kopii swiadectwa potwierdzonej za zgodnosc z o
                > ryginalem, ktora w rekrutacji ma taka sama wartość jak oryginal.
                Nawet jeśli nie wydaje - to chyba można ten sam efekt uzyskać u notariusza.
        • wuwujama Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:19
          U nas
          od 2 marca do 29 maja składanie wnioskow do gimnazjow na drukach tych szkol (1 szkola obwodowa + maksymalnie 3 szkoly spoza)
          od 26 czerwca do 1 lipca skladanie swiadectw i zaswiadczen ze sprawdzianu szostoklasisty - oryginal LUB kopia potwierdzona za zgodnosc z oryginalem ktore wydaje szkola podstawowa dziecka
          3 lipca ogłoszenie list przyjetych i składanie oryginalow do szkoly ostatecznego wyboru
        • jakw Re: Gimnazjum? 17.04.15, 17:21
          Gdy starsza szła do gimnazjum w Wwie nie było jeszcze ogólnowarszawskiego systemu rektutacji i działało to jakoś mniej więcej tak: podania do szkół składało się jakoś tak wcześniej, po zakończeniu roku składało się poświadczone notarialnie kopie świadectw, a po zakwalifikowaniu do danego gimnazjum zanosiło się oryginały. Jeśli ktoś dostał się do więcej niż jednego - w tym momencie musiał wybrać. Sprawdź czy u was przypadkiem nie działa to podobnie.
        • mama303 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 18:53
          niktmadry napisał(a):

> Przecież wyniki naboru będą po przeanalizowaniu wyników testu i ocen na świadec
          > twie. Najpierw składam dokumenty - później będę wiedziała czy dzieć się dostał.

i potem jest rekrutacja uzupełniająca smile
    • shell.erka Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:08
      A pod jakim katem szukacie gimnazjow? Czy one tez sa juz profilowane tak jak licea? Jeszcze 4 lata co prawda, ale ciekawi mnie to.
      I co z dojazdami? Nie boicie sie?
      • niktmadry Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:17
        Są profilowane. Ja chciałabym by gimnazjum było bezpieczne. Nie zależy mi na wygórowanym poziomie ale wiem, że w tych najsłabszych - poza uczniami z problemami - uczą się także dzieci zaniedbane przez rodziców, patologiczne. Myśmy (z córką) zdecydowały, że będziemy próbować do małego gimnazjum - uczy się w nim około 200 osób. Profil klasy wybrałyśmy zgodny z zainteresowaniami i zdolnościami córki.
        W rejonowym gimnazjum - bardziej niż niskiego poziomu nauczania boję sie narkotyków, bójek, wyśmiewania się z dobrych ocen - niestety nasze rejonowe jest dość słabe, często widzę jak pod szkołą stoi policja sad . Ostatecznie rozważam prywatne ale nie jest to moje marzenie. Tym bardziej, że dobre prywatne mają juz zarezerwowane miejsca a te nastawione tylko na kasę moga się okazać wcale nie lepsze od rejonu.
      • wuwujama Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:24
        shell.erka napisała:

> Czy one tez sa juz profilowane tak jak li
        > cea?
        Nie. Wszystkie klasy maja tyle samo godzin przedmiotow + w zaleznosci od profilu dodatkowa 1-2 godzine jakiegos przedmiotu. Program jest taki sam.
    • nitka111 Re: Gimnazjum? 17.04.15, 11:29
      U nas ( Kraków w zeszłym roku) można było wybrać 3 szkoły w tym obowiązkowo rejonową. Śwadectwo dostarczało się do szkoły po ogłoszeniu wyników jako potwierdzenie woli uczęszczanie to tego gimnazjum. Kartę zdrowia dałam na pierwszym zebraniu we wrześniu.
      Konieczność dania do wglądu świadectwa i wyników dotyczyła uczniów ze szkół podstawowych nie prowadzonchyprzez Gminę Miejską Kraków lub uczniów spoza Krakowa i starających się o przyjęcie do krakowskiego samorządowego gimnazjum

W tym roku można wybrać więcej szkół, poza tym bez zmian.
    • niktmadry Z ciekawości pytam? 17.04.15, 11:35
      Co z dziećmi, których opiekunowie nie złożą żadnego podania? Ja wiem, że żadna Emama do tego stopnia nie zaniedbuje własnego dziecka ale ludzie sa różni. Takie dziecko jest przyjęte z urzędu do rejonowego czy pozostaje bez szkoły? Czy gimnazjum rejonowe - tak jak podstawówka - ma obowiazek sprawdzać czy wszystkie dzieci z rejonu uczęszczają do jakiejś szkoły?
      • beata985 Re: Z ciekawości pytam? 17.04.15, 12:18
        bez szkoły wątpliwe, ze zostaje, pewnie jakieś służby tym się zajmą..mops czy coś....
        poza tym gimnazjaliści już sami ogarniają te rzeczy, w szkołach na zajęciach wypełniają podania, z kolegami...no nie słyszałam o takim przypadku, na tym etapie chyba jednak wiekszość wie, że od wrzesnia trzeba iść do szkoły.
      • catew Re: Z ciekawości pytam? 17.04.15, 15:43
        Mam dziecko w pierwszej klasie gim nierejonowego i w styczniu otrzymalam z gim rejonowego pismo, ze nie powiadomilam do ktorej szkoly dziecko poslalam; w pismie pouczono mnie, ze jest to moj obowiazek i mam 2 tygodnie na odpowiedz. Mea culpa bo wskazalam w obecnej szkole nie ta rejonowke.
        Znajomy mial taka sytuacje, ze dziecko zaczelo sp poza rejonem, nie odbieral poczty i po kilku miesiacach szkoly zadzwonil do jego drzwi dzielnicowy w asyscie, ale dokladnie nie pamietam kogo, cos a'la sluzby kuratoryjno/spoleczne, a przyszli sprawdzic co sie dzieje z dzieckiem
        Jak widac jakas ewidencja jest prowadzona i sprawy sa wylapywane
        Szkola nierejeonowa powinna zawiadomic szkole rejonowa, ze dziecko do niej uczeszcza, co do reguly.
        • cosmetic.wipes Re: Z ciekawości pytam? 20.04.15, 09:12
          Ja wskazałam dobrą rejonówkę, ale chyba gimnazjum do którego młody chodził zawaliło sprawę. List upominający się o ucznia dostałam, kiedy dziecku do skończenia trzeciej klasy zostały dwa miesiące big_grin
    • skarolina Re: Gimnazjum? 17.04.15, 16:31
      A jakie są zasady rekrutacji w Twoim mieście? Może zacznij od przeczytania odpowiedniego dokumentu?
      We Wrocławiu oryginały dokumentów składa się już PO rekrutacji, kiedy wiadomo, do którego gimnazjum dziecko się zakwalifikowało. Jak jest w innych miastach nie wiem dokładnie, ale mam wrażenie, że podobnie.
    • kalia-kalia Re: Gimnazjum? 17.04.15, 17:31
      Poszukaj informacji na stronie swojego kuratorium - to ono wyznacza wszystkie terminy i szkoły muszą się ich trzymać.
      Informacje na temat konkretów, np. zgłoszenia przez jakiś portal, ustala z kolei samorząd.

Możliwe, że w szkole nie znają jeszcze konkretów, jeśli rekrutacja dopiero ma ruszyć.
      U mnie to działa tak, że jeśli dziecko nie wybiera się do szkoły rejonowej, to na odpowiednim formularzu zgłasza się szkołę pierwszego i drugiego wyboru, a system sam po adresie podpina jeszcze gimnazjum rejonowe, do którego trafi dziecko, w wypadku niedostania się do wybranych szkół.
      Dokumenty rekrutacyjne zanosi się tylko do szkoły pierwszego wyboru. W wypadku niedostania się do niej a dostania się do szkoły drugiego wyboru system sam przerzuci wszystkie dane - nie trzeba będzie tam chodzić.
      Po zakończeniu roku szkolnego należy zanieść do szkoły pierwszego wyboru kopię (czy też ksero - nie pamiętam) świadectwa - na tej podstawie zostaną wprowadzone oceny i system sam przyjmie lub nie dziecko do danej szkoły albo przerzuci je do szkoły drugiego wyboru albo ostatecznie do rejonu.

Oryginał świadectwa donosi się do tej szkoły do której dziecko się dostało jakoś na początku lipca.
    • niktmadry Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 20:42
      I nie piszcie mi, że źle zrozumiałam bo wtedy musiałoby źle zrozumieć razem ze mną jakieś 100 innych rodziców.
      Szkoły nie przyjmują żadnych odpisów, kserokopii i innych niż oryginały dokumentów. Dziecko/rodzice mają zaniesć w wyznaczonym przez szkoły terminie (do 19 IV godz 12) oryginały świadectwa, wyniku sprawdzianu szóstoklasistów, kartę zdrowia i inne już możliwe do skserowania typu akt urodzenia itp....
      Jeśli dziecko nie dostanie się do wybranego przez siebie gimnazjum to szkoła rejonowa MUSI dziecko przyjąć ale może takie dziecko już nie mieć wyboru co do klasy - idzie tam gdzie mu dyrekcja wskaże miejsce.
      • niktmadry Re: Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 20:43
        nie 19 tylko 29 ale to akurat najmniej tutaj ważne
        • mama303 Re: Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 20:54
          niktmadry napisał(a):

> nie 19 tylko 29 ale to akurat najmniej tutaj ważne

do tego czasu nie będą jeszcze znane wyniku egzaminu 6 klasisty
          • niktmadry Re: Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 21:02
            dżisus - poprawiłam się niżej !!! 29 VI - literówkę zrobiłam sad
      • przeciwcialo Re: Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 20:45
        19 IV a nawet 19 VI nie bedziesz mieć przecież świadectwa. Świadectwa dostają dzieci w ostatni piatek czerwca.
        • niktmadry Re: Byłam, pytałam - wiem ! 17.04.15, 20:46
          literówka - poprawiłam się. 29 VI
    • niktmadry Pytałam u źródła - czyli w kuratorium 20.04.15, 09:05
      i zainteresowanym odpowiadam, że gimnazjum rejonowe MUSI przyjąć ucznia z rejonu nawet w sytuacji gdy we wrześniu zgłosi się do niego 100 uczniów. Gdzie ich pomieści - to już problem dyrekcji - nie rodzica ani ucznia. Wniosku do rejonówki składać nie mam bo i tak nikt nie będzie brał pod uwagę wniosku bez reszty dokumentów. Jak się dziecko nie dostanie do wymarzonego gimnazjum to wtedy mam się zgłosić do rejonu.

Żeby nie było- nie chcąc zaczynać współpracy z nową szkołą dziecka od robienia dymu - dzwoniąc do kuratorium nie mówiłam które gimnazjum jest naszym rejonowym.
      • beata985 Re: Pytałam u źródła - czyli w kuratorium 20.04.15, 09:20
        no ale jakieś zgłoszenie hcyba musi być, szkoła powinna wiedzieć co ją od września czeka.
        aż sobie weszłam na stronę "mojego gimnazjum jak jest w tym roku.
        OGŁOSZENIE O NABORZE

W związku ze zmianami w ustawie o systemie oświaty nabór do klas pierwszych szkół podstawowych i gimnazjów będzie odbywał się w oparciu o nowe przepisy. Rodzice dzieci rozpoczynających naukę w obwodzie szkoły dokonują zapisu w formie ”Zgłoszenia do obwodowego Gimnazjum nr 2....” w terminie 01.03-31.03.2015r.

Uczniowie mieszkający poza obwodem szkoły składają wnioski o przyjęcie wraz z dokumentacją w terminie 14.04. – 21.05.2015r.

Formularze zgłoszenia i wniosku można pobrać:
        • niktmadry Re: Pytałam u źródła - czyli w kuratorium 20.04.15, 09:36
          Już pisałam, problem ze złożeniem wniosku jest taki, że we wniosku zobowiązuję się dostarczyć oryginały świadectwa, sprawdziany po klasie VI i karty zdrowia do dnia 29 VI godzi 12. Wyniki naboru znane będą 3 lipca. Nie przyjmują zadnych kopii, odpisów notarialnych itp.
          Wniosku bez dokumentów i tak nikt nie będzie brał pod uwagę. Dokumentu zawieziemy do szkoły nierejonowej - na której córce zależy.
      • lady-z-gaga Re: Pytałam u źródła - czyli w kuratorium 20.04.15, 09:21
        Wniosku do rejonów
        > ki składać nie mam bo i tak nikt nie będzie brał pod uwagę wniosku bez reszty d
        > okumentów.

Skoro tak powiedzieli, to widocznie tak jest. Aczkolwiek ja bym na rozmowie telefonicznej nie polegała, najlepszy jest oficjalny dokument z zasadami rekrutacji. Każdy region takowe ma.
        Bo jesli niekompetentny urzędnik wprowadzi Cię w błąd, a nie masz tego na pismie, to potem nic juz nie zwojujesz, powołując się na "a ja dzwoniłam i jedna ani powiedziała..."
        To taka ogólna teoria na temat współpracy z urzędami, niekoniecznie a propos Twojego problemu smile
    • heca7 Re: Gimnazjum? 20.04.15, 09:29
      Po przebrnięciu przez 26! stronicową instrukcję wypełnienia wniosku do gimnazjum niczego nie jestem pewna uncertain
      W Warszawie rekrutacja osiągnęła szczyt absurdu.
      1 kwietnia był egzamin
      od 13 kwietnia składanie wniosków
      potem donoszenie dokumentów i dodatkowe egzaminy (testy predyspozycji 14 maja, itd)
      wyniki ostateczne ... 8 lipca!
      Poza tym instrukcje obsługi na stronie internetowej, przykłady najczęściej zadawanych pytań i telefony do urzędowych konsultantów jak ktoś nie rozumie czegoś. Do tego hasła do strony i dziwne oznaczenia I O D M K. Szkoły nie są rejonowe tylko obwodowe a nie składa się wniosku o przyjęcie do klasy tylko wybiera grupy rekrutacyjne.
      Nie jestem pewna ale jak się nie złoży wniosku o przyjęcie do gimnazjum obwodowego to mogą dzieciaka nie przyjąć. Ciekawe co wtedy z nim zrobią? Pójdzie sprzedawać warzywa na bazarze?
      • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 20.04.15, 09:39
        > ....mogą dzieciaka nie przyjąć. Ciekawe co wtedy z nim zrobią? Pójdzie sprzedawać warzywa na bazarze?

A dlaczego na bazarze? w całym mieście nie ma szkoły, która ma wolne miejsca we wrzesniu?
        zapewniem Cię, że miejsc będzie sporo, tylko niekoniecznie tam, gdzie uczeń chce albo gdzie ma blisko

• heca7 Re: Gimnazjum? 20.04.15, 10:00
          Nie o to chodzi wink W rejonowym gimnazjum mojej córki znajdzie się miejsce na pewno. Zresztą są dwa w rejonie.
          Jeszcze lepsza jest lista dokumentów które trzeba donieść. Np od 13 kwietnia do 8 maja można składać wnioski do gimnazjum a wśród dokumentów... kopia świadectwa z 6 klasy! Macie już świadectwa z tego roku? Bo moja córka nie. Wyniki z egzaminu będą w czerwcu. Niby jak mam zanieść kopię zaświadczenia o wynikach do 8 maja???
          • lady-z-gaga Re: Gimnazjum? 20.04.15, 10:02
            może nie doczytałaś, wnioski do 8 maja, a dokumenty później smile
            • heca7 Re: Gimnazjum? 20.04.15, 10:27
              Domyślam się wink Ale na stronie szkoły jak byk stoi coś takiego :

1. W procesie rekrutacji:

1.1 zgłoszenie lub wniosek o przyjęcie do szkoły, wydrukowany z elektronicznego systemu rekrutacji potwierdzony podpisem kandydata oraz jego rodziców,

1.2 kopię świadectwa ukończenia szkoły podstawowej,

1.3 kopię zaświadczenia o wynikach sprawdzianu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej,

1.4 orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego ze względu na niepełnosprawność, w przypadku ubiegania się o przyjęcie do części integracyjnej oddziału integracyjnego.

2. Po zakwalifikowaniu do przyjęcia:

2.1 oryginał świadectwa ukończenia szkoły podstawowej,

2.2 oryginał zaświadczenia o wynikach sprawdzianu przeprowadzonego
              w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej.

Przecież ja będę mogła donieść kopię świadectwa wtedy kiedy będę miała oryginał big_grin

Czepiam się ale niektóre zapisy są bezmyślnie pokręcone.
          • niktmadry Re: Gimnazjum? 20.04.15, 10:05
            No cóż - absurd goni absurd. U nas w mieście można złożyć wnioski do trzech wybranych gimnazjów ale do każdego trzeba donieść do 29 VI oryginały dokumentów - nie żadne kopie, nie odpisy notarialne - każda szkoła chce oryginał, który jest jeden.
            Ja osobiście autorom tego pomysłu odebrałabym pensje bo cóż to za przepisy, które sa nie do zrealizowania. Nie radzą sobie ze zorganizowaniem realnej rekrutacji - czyli nie radzą sobie z powierzonymi im obowiązkami. Zatem dlaczego zarabiają za źle wykonaną pracę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka