Dodaj do ulubionych

Jak dbacie o stopy?

07.06.15, 21:13
Dbam o stopy ale mam z tym problem. Albo nie umiem dbac. Scieram pumeksem, uzywam krem neutrogena - jest swietny. Ale to na pol dnia i od nowa musze to samo. Mam odciski i hallux. Boje sie operowac halluxy wiec tak chodze. Mam rozne wkladki zdrowotne na halluxy ale to nic nie pomaga. Mam wiecznie suche stopy i narastajace odciski na duzym paluchu. Pomimo dbania mam dosyc. Mam ladnie pomalowane paznokcie ale dwa male sa brzydkie bo wrastaja. Musialam sie wyzalic. Poradzcie cos. Dzieki
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:27
      Zacznij od wyleczenia, wybierz się do podologa.
      A doraźnie nawilżać, nawilżać i zmiękczać. Sól do stóp, kremy codziennie, mocno wetrzeć, masować. Jeśli trzesz tym pumeksem za często to w życiu się nie poprawi, bo zmaltretowany naskórek broni się jak umie.
      Krem na twarz tez kładziesz codziennie, czyż nie? I nie ma marudzenia że "wczoraj położyłam i dziś znów muszę" wink Przy suchej skórze trzeba codziennie, nic nie poradzisz.
      • nie.wiem.co.dalej Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:32
        Pumeks uzywam min raz dziennie. Mam twardy odcisk zgrubialy na duzym palcu. Smaruje, mocze w soli, ale i tak paluchy sa twarde.
        • beata985 Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 22:07
          im bardziej ścierasz pumeksem tym bardziej naskórek narasta twardy-tak się kiedyś specjalista wypowiedział od stóp. Zamien pumeks na gąbkę, gruby naskórek z paluchów i stóp potraktuj skarpetami złuszczającymi ale to bardziej w czasie kiedy zakryte buty nosisz i nie wystawiasz stóp na widok publiczny..tongue_out
      • melmire Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:38
        Z twarza latwiej, bo na twarzy sie nie chodzi smile jak wcieram krem to potem sie slizgam po kafelkach, a na skarpetki juz za goraco, jak wy to rozwiazujecie?
        • dziennik-niecodziennik Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:42
          trzymamy krem na nocnym stoliku i smarujemy stopy jak juz sie kładziemy? big_grin
        • fomica Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:49
          Ja kremuję na siedząco. Mam też kapcie na wieczór, takie zwykłe, z taniej skóry, które nosze tylko po kapieli, na umyte i nakremowane stopy.
          • melmire Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 09:37
            Musze zainwestowac w kapcie, bo stolika nocnego to juz sie chyba w zyciu nie dorobie smile
            • dziennik-niecodziennik Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 11:02
              no to koszyczek na podłodze przy łóżku. albo taki fajny organizerek wieszany na ramie łóżka.
              albo w ostatecznosci pod poduszką trzymaj, tylko zakręcać trzeba mocno wink
              • melmire Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 11:05
                Koszyczek na podlodze okaze sie niekompatybilny z kotami, a w zasadzie ZBYT kompatybilny smile cos bede musiala wykombinowac smile
    • princesswhitewolf Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:44
      obcinam paznokcie i maluje latem tylko. Na szczescie nie wymagaja pumeksu zbyt czesto bo nie rogowacieja. Mam za to inne wady
      • bovirag Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:56
        Tez mialam probem z sucha skora na stopach. Do tego stopnia, ze az bolalo.
        Od dlugiego czasu wymaczam je regularni w cieplej wodzie z soda oczyszczona. Daje dosc duzo, nawet 4 lyzki stolowe na 3 litry wody. Stopy sa piekne, skora miekka. Polecam.
    • feuerwasser Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:55
      Raz na jakiś czas ścieram pięty pumeksem- latem częściej, tak z raz na tydzień.
      Codziennie nakładam krem nawilżający.
      Paznokcie maluję wyłącznie w sezonie sandałowym, poza tym nakładam wyłącznie odżywkę.
      Na szczęście los obdarował mnie ładnymi, zdrowymi i niekłopotliwymi stopami.
    • diademonde Re: Jak dbacie o stopy? 07.06.15, 21:56
      Ja ze swojej strony dodam, że od zawsze miałam ogromny problem z piętą prawej stopy - pozostałość po szynie i miejscu jej wyjmowania spowodowało, że skóra tam strasznie rogowaciała i pięta pękała. To był mój ogromny kompleks, mimo ścierania tej skóry, obcinania nożyczkami, a nawet skrobania żyletką. I teraz zabrzmię pewnie jak ktoś z marketingu rossmanna, ale...długo się nosiłam z zamiarem kupienia sholla tego urządzenia do ścierania do pięt, szkoda mi było kasy i naczytała się, że to tak sobie działa. Niedawno w promocji był odpowiednik rossmannowski, na próbę kupiłam i...jestem idiotką, że dopiero teraz. Kilka dni regularnego tarcia co wieczór spowodowało, że ta brzydka skorupa zniknęła. Jestem sama w szoku i naprawdę szczerze polecam
      • olewka100procent Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 09:16
        polecam skarpetki złuszczające , chyba mają wzięcie bo w mojej aptece musieli domawiać . Ale przez kilkanaście dni trzeba chodzić w zakrytych butach bo skóra schodzi płatami
        • moofka Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 09:27
          poka skarpetki?
          ja za rada ematek kupilam tarke peggy sage - cudownie wspaniała
          tarka czasem, krem rzadziej, jakis zel na skorki i jest dobrze
          na obcasach chodze bez przerw w zasadzie - nogi nie cierpia smile
          • martishia7 Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 11:10
            Ja tu kiedyś pisałam o azjatyckich skarpetkach złuszczających, miewałam wcześniej różne, sprawdziły się bardzo u mnie babyfoot. Natomiast firmy Mizon nie sprawdził się w ogóle, chociaż to niby nie jest specjalna filozofia. Więc Mizon - nie polecam.
        • agni71 Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 10:49
          te skarpetki to obojętnie jakie, czy któreś są lepsze? Nie chciałabym wypalić sobie stóp jakims chińskim badziewiem wink
        • feniks_z_popiolu Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 10:59
          Skarpetki złuszczające- jaka zasada działania? W tym się chodzi cały czas? To jedna para czy codziennie inna para skarpetek? Pierwszy raz o nich słyszę. Ja nie mam problemów ale mąż ostatnio skarży się, mógłby wypróbować...
          • beata985 Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 11:36

Skarpetki bywają w biedrze lub z apteki lbiotica, zakładasz na 1,5-2 godz. To jest folia z plynem wiec najlepiej wieczonem przed tv i na to zwykle skarpety po czasie myjesz stopy. Tylko jak teraz zrobisz to po 10-14 dniach zapomnij o klapkach czy sandalach i o jakimkolwiek wyjściu nad wodę przez kolejne ok 10 dni. Najlepiej robić to prEd sezonem wiosenno letnim.
            Stosujesz oczywiście jednorazowo
            • feniks_z_popiolu Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 12:10
              Doprecyzowując - zakłada się raz jedną parę. A potem już nic się nie zakłada. Tylko przez 10-14 dni obserwuje złuszczającą się skórę. Rozumiem, że myje się wówczas stopy standardowo!
              Czy dobrze zrozumiałam?
              • kalina_lin Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 13:34
                Dobrze. Ja miałam L'Biotica z apteki. Złuszczyły mi skórę dość mocno, ale to może ze 2-3 dni trwało to łuszczenie. Później już można w sandałkach biegać.
    • inguszetia_2006 Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 09:25
      Witam
      Chodzę na pedicure do kosmetyczki. I tyle. Frezareczka rach, ciach, potem kremik z mocznikiem na pożegnanie i spokój na miesiąc. W domu nic nie robię, bo mi się nie chce. Poza tym efekty są słabe, a wysiłek i upierdliwość duże.
      Pzdr.
      Ing
      • penelopa40 Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 10:58
        zakupiłam elektryczny pilnik do stóp Scholla, rewelacja!
        poza tym krem z mocznikiem, sole do kąpieli stop, peelingi, maseczki ... są takie fajne jednorazowa: peeling i maseczka zapomniałam jakiej firmy, w suche stopy wchłania się w kilka minut, nadmiar się wyciera papierowym ręcznikiem...
        ale mój pilniczek jest cudowny, po wyfrezowaniu tym urządzonkiem mam stopy gładkie jak z przeproszeniem pupa niemowlęcia...
        • olewka100procent Re: Jak dbacie o stopy? 08.06.15, 11:59
          l'biotica w aptece kupiłam, a dziś widziałam w tv reklame ale innej firmy, nasączone są płynem z mocznikiem, sokiem z cytryny i chyba jakieś kwasy
    • beata985 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 17:25
      dbamy, znalazłam kilka rad, a teraz moczę w sodzie, ciekawe jaki bedzie efekt.
      • beata985 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 17:28
        w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Uroda-domowe-sposoby/534789,1,Szorstkie-piety--sposoby-na-szorstkie-piety.html
    • zebra12 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 17:38
      Skarpetki złuszczające stosuję. Są super. Kupuje te z Biedronki. Poza tym nic.
      • agni71 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 17:46
        ja pod wpływem tego wątku zakupiłam i zastosowałam skarpetki złuszczające. Czekam na rozpoczęcie złuszczania, mam nadzieję, ze nastąpi to jak najszybciej, bo w przeciwnym razie na plaży wystąpię w trampkach wink

a i mam pytanie, po zastosowaniu skarpetek, czekając na rozpoczęcie złuszczania - kremuje się stopy, czy nie robi się z nimi nic poza myciem.
        • wilowka Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 17:56
          Normalnie używasz i konserwujesz stopy jak zwykle. Chodzisz myjesz kremujesz tylko nie Scieraszz. Potem oblazisz jak wunż i jest git.
          • agni71 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 18:04
            ok, dzięki, bo miałam wątpliwości, czy kremowanie nie powstrzyma jakoś procesu złuszczania

boję się, że za późno sie wzięłam przed wakacjami, ale cóż, na przyszłość będę wiedziała, ile to u mnie trwa
            • wilowka Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 18:18
              U mbie w sumie zE 3 tygodnie do czysta oblazilo od założenia skarpetek. Efekt świetny.
      • beata985 Re: Jak dbacie o stopy? 13.06.15, 18:30
        ja mam o tyle źle, że jak zakładam klapkito stopy robią się twarde, suche, zgrubiałei na dużym paluchu też zgrubienie, uncertain
        zimą są jak pupcia gładziutkie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka