Dodaj do ulubionych

W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...

15.06.15, 16:18
... literackiej albo filmowej, lajtowo big_grin big_grin big_grin.
Ja kiedyś myślałam, że fajnie byłoby uczyć w Hogwarcie wink.
I przyjemnie byłoby pożyć sobie w świecie opisanym przez Petera Mayle'a (Prowancja, winnice, te klimaty).
Obserwuj wątek
    • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:18
      *** Prowansja big_grin big_grin big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:27
      Iwan leżący na ciepłym zapiecku, leniwy, z takiej ruskiej bajki. Lubię ciepło. Oprócz tego dowolna bajka czy dawne wieki pod warunkiem, że to ja jestem Pan/ią dworu, księciem/księżniczką i to inni na mnie tyrają big_grin
      • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:29
        Jak byłam dzieckiem, to uwielbiałam te ruskie bajki i leżenie na zapiecku też mi się wydawało fajne wink.
        • gazeta_mi_placi Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:32
          Jeden zbiór to była "Biała Księżna", a drugi "Ognisty ptak". Oj, feministki miałyby dużo do zarzucenia tamtejszym bajkom big_grin
          • joa66 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:57
            a ja myślałam, że Wy o Iwanie Konwickiego.....smile
            • gazeta_mi_placi Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:10
              Nie, a też leżał na zapiecku i zajmował się głównie "dumaniem"? big_grin
            • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 19:02
              Ale świat Konwickiego, ten przedwojenny, wileński, to bym chętnie odwiedziła, czemu nie.
              Klimaty "Małej Apokalipsy" - nie, dziękuję.
              • joa66 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:59
                Do gazety i Lily:

Kot Iwan to legenda!big_grin

niniwa22.cba.

pl/ konwicki_kot_iwan.htm

A mieszkanie z Konwickim? Cóż , też mogło by byc ciekawe smile
    • asia_i_p Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:40
      Mnie zawsze szalenie pociągała rzeczywistość z książek sióstr Bronte albo Frances Burnett (dziewiętnastowieczne wrzosowiska Yorkshire), świat Downton Abbey (ale trzeba się było dobrze urodzić, no i z tą wojną trochę nie pasuje) albo świat Domku na prerii Laury Ingalls Wilder. Mam tylko lekkie obiekcje związane z brakiem porządnych środków przeciwbólowych. Z drugiej strony Laura, w przeciwieństwie do mnie, rodziła ze znieczuleniem (eterem, ale jednak).
      • simply_z Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 16:45
        Ja dla odmiany Toskania, winnice i te klimaty
        Lata 80/90-te gdzieś w Stanach
        • aqua48 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:05
          A mnie bardzo odpowiada ta rzeczywistość w jakiej jestem, każda inna ma mankamenty. W Prowansji wieje jak licho, Iwan i zapiecek tak, ale te -40 stopni w zimie i kopny śnieg mnie osłabiają, Anglia w latach międzywojennych owszem, ale jak pomyśle o dentyście w tamtych czasach, albo zapaleniu wyrostka to odpadam...
          • simply_z Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:33
            klimat jest przyjemniejszy od polskiego, co tam wiatr, jak u nas ciemności trwają pół roku.
      • konwalka asia i p 15.06.15, 19:03
        wrzosowiska yorkshire dalej powalaja na kolana
        ja np stalam jak zakleta i gapilam sie na to fioletowe morze, i gapilam...
    • triismegistos Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:26
      Chyba byłbym szczęśliwa na Gethen smile
    • gulcia77 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:26
      Ponieważ mam ogromny sentyment do motoryzacji amerykańskiej lat 50-tych i bardzo lubię Jamesa Ellroya, to mogłabym być flamą jakiegoś Johnny'ego Stompanato w Los Angeles lat 50-tych i jeździć takim czymś: www.remarkablecars.com/main/buick/buick-00047.html
    • kkalipso Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 17:53
      Długo to bym tam nie pożyła, ale rejs Titanica chciałabym przeżyć. Poczuć ten klimat, włożyć piękną suknię i spacerować o świcie aż Leonardo by wylukał...
    • mejerewa Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 18:03
      Zazwyczaj marząc o dawnych czasach zakładamy, że będziemy należeć do wyższych sfer. Mało kto myśli, że urodziłby się jako córka praczki i to w czasach, gdy kobiety nie miały niemal żadnych praw.
      Nie, przeszłość nie, bo mimo tego, że lubię lata 20. to jednak widmo II WŚ psuje ten czas. Dlatego wybieram przyszłość, czyli teraz chciałabym mieć 20 lat i dokonać innych wyborów.

• lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 19:00
        Zawsze jeszcze możesz wziąć pod uwagę świat fantasy, który aż tak bardzo nie skupia się na niedogodnościach życia w dawnych czasach wink.
        Dlatego widzę siebie m.in. w Hogwarcie (byłabym nauczycielką bardzo podobną z temperamentu i charakteru do McGonnagall) albo w cyklu GoT, jako jedną ze żmijowych córek wink.
        A, jeszcze mogłabym żyć w uniwersum Avengers.
      • ira_08 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:04
        Ale mowa jest o rzeczywistości filmowej lub literackiej, nie o konkretnych czasach. A rzeczywistość jaśniepaństwa z Downton Abbey to nie rzeczywistość ich służby.
    • beataj1 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 18:06
      Star Trek. Najlepiej z serii Następne Pokolenie . Kocham Star Treka...
      • t.tolka Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 18:43
        O to to. Dokladnie. Star Trek.
        • nolus Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 19:03
          Transylwania - zamek Drakuli tongue_out

Chciałabym spędzić jakiś miesiąc na amerykańskiej prowincji, np. w Luizjanie. Tak, na pewno chciałabym zobaczyć Luizjanę i przekonać się czy ma podobny klimat jak w książkach...A co do amerykańskiej prowincji jeszcze, to powinno być to niepozorne miasteczko z pozornie senną atmosferą, jak Twin Peaks smile
          • gulcia77 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 19:44
            O tak, Luizjana tak, i zobaczyć/pobawić się na Mardi Gras i zjeść prawdziwą jambalayę. Rozwiązać jakąś kryminalną zagadkę z gorącym romansem w tle w stylu Erici Spindler też bym mogła.
    • klubgogo Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:17
      Filmowej - Wielkie piękno big_grin
    • fornitta69 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:17
      Paryz z czasow Lautreca. Srodziemie z Wladcy Pierscieni. I ten upalny poroniony swiat z ksiazek Marqueza smile Jakbym musiala wybraz tylko jedno to Srodziemie ale pod warunkiem,ze bylabym Elfem.
      • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:22
        He he, mnie charakterologicznie bliżej do hobbitów wink.
        • fornitta69 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:41
          Mnie tez ale chcialabym byc piekna i niesmiertelna wink
      • andaba Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...Po 15.06.15, 20:24
        Domostwo Archibalda Cravena, te sto pokoi plus tajemniczy gród zawsze działały mi na wyobraźnię.

Zresztą ogólnie - dworki położone w pięknych ogrodach, więcej nic by mi do szczęścia nie było potrzeba - wygodny fotel, robótka, książki, niańka do dzieci, kucharka do garów, pokojówka do sprzątania, ogrodnik do plewienia, a ja bym tylko ścinała kwiaty i wydawała dyspozycje.
        • gulcia77 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...P 15.06.15, 20:38
          Jednym słowem - amerykańskie południe wink Pod warunkiem, że nie wybuchłaby wojna secesyjna big_grin
          • andaba Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...P 15.06.15, 20:41
            Dokładnie, Tara też mogłaby być, żeby tylko nie ta wojna...
            • gulcia77 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...P 15.06.15, 20:50
              Mnie jednak bardziej kręci Nowy Orlean, ewentualnie pogranicze Kanady i USA w połowie XIX wieku. Wiesz handel skórami, twardzi traperzy, silne kobiety - trochę świat wykreowany prze Sata Okha w "Forcie nad Athabaską". Inna rzecz, że rzeczywistość była dużo mniej romantyczna.
              • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...P 15.06.15, 21:46
                Jako małolata często miałam ochotę żyć w realiach powieści Curwooda, te psie zaprzęgi, suszone mięso, chaty z bali i takie tam.
            • dziennik-niecodziennik Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć...P 15.06.15, 21:40
              o, do Tary to i ja bym chciała. do tej Tary przed wybuchem wojny...
    • 3-mamuska Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:30
      W miejscu z filmu "Szczęśćiarz" piękne miejsce.
      Lub z filmu "Spacer w chmurach"
    • ira_08 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 20:59
      Ja kupiłabym sobie chatkę w Dolinie Godryka big_grin I miałabym na Pokątnej swój sklep zielarski. Eko-sreko tongue_out

USA z początkowych sezonów "Mad Mena". W ogóle USA z czasów powojennego boomu, szybkiego bogacenia się i poczucia, że człowiek może wszystko.

XX-lecie międzywojenne w Anglii, jak z Downton Abbey (i nie Crowley`owie, tylko raczej tamtejsza nauczycielka, to też czasy przemian i poczucia, że "możemy").

Wyspa Księcia Edwarda, koniec XIX wieku, ta małomiasteczkowa obyczajowość miała jakiś swój urok.

I chciałabym pamiętać PRL pod koniec, jak się już sypał, szykowały się wybory. Czy któraś ematka pamięta to już jako dorosła? Ale to już nie filmowa i nie literacka rzeczywistość.
    • heca7 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:05
      Żyć to może za dużo. Ale spędzić jeden dzień w XIX wieku jako zamożna, młoda kobieta w Warszawie, Krakowie lub Lwowie. Po prostu połazić w gorsecie, sukni z turniurą i wiązanych butach. Z parasolką w ręku i rękawiczkach wink A na głowie piękny kapelusz.
      Wystarczyłby mi jeden dzień.
      • joa66 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:07
        i w gorsecie???big_grin
        • heca7 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:22
          No gorset musiałby być koniecznie. Takich sukni chyba nie dało się nosić bez. I pewnie byłby to skandal wink
          Chciałabym przeżyć ten dzień dokładnie tak jak one (te kobiety) wtedy żyły.
          • joa66 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:49
            No nie wiem, ja po wrażeniach Andy z Godziny Pąsowej Róży wolałabym tego na siebie nie wkładać - nawet na godzinę.
            • jan.kran Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:57
              Ja tez jestem trekkie smile A na druga nóżkę bym sobie pomieszkała w Troi , starozytnej Grecji , Kaartaginie.Sumer tez mi sie marzy i jeszcze do Inków bym chetnie zajrzała smile
    • feuerwasser Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:31
      Zawsze chciałam żyć w świecie Kajka i Kokosza. Serio serio
    • fornitta69 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:45
      I jeszcze w swiecie Muminkow bym sie chciala znalezc. I w swiecie komiksu Thorgal.
    • a.va Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:45
      W angielskiej wiosce, gdzie mieszka Jane Marple Agaty Christie, tylko żeby wcześniej wszyscy mordercy zostali wyłapani wink Ale obowiązkowo chciałabym poznać Jane, gadać z nią przed kominkiem, narzekać na obecne czasy, chodzić z nią na spacery i słuchać jej dziwnych opowieści o charakterach ludzkich.

I w Nowym Jorku z Seksu w wielkim mieście, ale tylko na trochę i żebym miała za taką pracę, jak główna bohaterka (jeden felieton raz w tygodniu) taką kasę, jak ona.
      • lily-evans01 Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 21:47
        Nie no co Ty, cała zabawa polega na tym, żeby łapać tych morderców razem z Jane wink.
    • butch_cassidy Re: W jakiej rzeczywistości chciałybyście żyć... 15.06.15, 23:09
      Do Ameryki z Kolumbem bym się chciała wybrać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka