mynia_pynia Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:37 Nie rozumiem co autor mial na mysli. To sa pokoje o roznych funkcjach. Moze chcial uzyskac efekt jak ostatnio jakiś Czech? co sfotografowal kawalerki od zera do dziewiatego pietra w tym samym ukladzie. Bylaw w wielu mieszkaniach i bylo ladnie i schludnie, a rozwalone łóżko to albo rano dopiero po wstaniu albo na mieszkaniu studenckim. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:42 To sa wszystko 'duze pokoje'. Nie chodzi o to czy jest porzadek ale o wystroj. Rozgrzebane lozko ma pewnie swiadczyc o tym, ze w salonie sie takze spi. Zaloze sie ze normalnie ci ludzie sciela na dzien wersalke, zwlaszcza jesli sie spdziewaja gosci. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:42 mynia, to była Rumunia, mieszkania były sfotografowane dekadę temu. a wiesz, dekadę temu, to wszystkie jak tu jesteśmy miałyśmy beżykobrązy na ścianach, a teraz to biel, szarości i cegła. no i Ikea. dekadę temu mało kto miał meble ikea, dodatki, duperelki- owszem, ale meble?! a spytaj teraz , kto nie ma choćby półki, czy stoliczka z ikea? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:18 Jednak zdecydowana większość ma.-wiele razy były tu dyskusje na ten temat. I oczywiście nie ma w tym nic złego czy niewłaściwego. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:24 Wiem, oczywiście masz rację- po prostu nie mogłam się oprzeć Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:23 solejrolia napisała: > . a wiesz, de > kadę temu, to wszystkie jak tu jesteśmy miałyśmy beżykobrązy na ścianach, a ter > az to biel, szarości i cegła. no i Ikea. dekadę temu mało kto miał meble ikea, > dodatki, duperelki- owszem, ale meble?! Przesadzasz jednak. Od kiedy jest ikea w Polsce? Uważasz, że nikt tam mebli nie kupował tylko wazoniki? Właśnie, jak pamiętam te 15-20 lat temu meble uchodziły za fajne i było to naprawdę coś innego, nowego, podobało się. Teraz się chyba już nieco opatrzyły. A kolory też różne były - sama miałam dość intensywne w pierwszym mieszkaniu, jedna koleżanka najwięcej bieli, u innej dominował słoneczny żółty... Tak że wiesz, wszyscy, wszystkie... ekhm Co do pokazywania mieszkania... Wg mnie to nie kwestia wstydu a tego, czy ktoś chce być zidentyfikowany przez znajomych, czy nie. Z resztą o gustach się podobno nie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:22 emama to jednak piep... internetowy stwór. tak mieszkaja ludzie, gdzie duży pokój pokój jest sypialnia, jadalnia, garderobą i pokojem dziennym, a tu wielkie oburzenie Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:34 Masz racje. A emamy taaaakie zdziwione. W bloku w 3 pokojach gdzies trzeba jesc, spac, trzymac ubrania. Ciekawe jak to emamy rozwiazuja. Pewnie kisza dzieci w 1 pokoju do 18-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Duzy pokoj 31.01.16, 11:09 duży pokój pokój jest sypialnia, jadalnia, garderob > ą i pokojem dziennym, a tu wielkie oburzenie A kto tutaj się na to oburza? Wiadomo, że w blokowym mieszkaniu zamieszkałym przez więcej niż 1 osobę po prostu inaczej się nie da. Natomiast zdziwienie budzi fakt, że te łóżka są rozgrzebane, ubrania niepochowane do szaf, tylko zwisają na drzwiach - i to nie w mieszkaniu studenckim, tylko u starszych osób, w dodatku przy gościach. No mnie też się to dziwne wydaje, bynajmniej nie dlatego, że w życiu nie widziałam pokoju w podobnej stylistyce (bo widziałam, ale nie w takim stanie). Zwłaszcza, że autorka projektu jeszcze podkreśla, że niektórzy się przygotowali na jej wizytę "jak na podjęcie księdza po kolędzie". Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 31.01.16, 12:20 Wiadomo, że w blokowym mieszkaniu zamieszkałym przez więcej niż 1 osobę po prostu inaczej się nie da. No ale wlasnie sie da, bo ZADNA emama nie ma podobnego pokoju. I nie chodzi o lozko, a o wystroj calosci. A co do lozka, to jednak wieczorem i rano te pokoje TAK wlasnie wygladaja. Przeciez we wlasnym domu przebywa sie caly czas. Moze dlatego te zdjecia tak 'szokuja' bo przeciez nie robimy zdjec wlasnego mieszkania z rozgrzebanym lozkiem, a gdybysmy zrobili, to tak to wlasnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Duzy pokoj 31.01.16, 12:39 No ale wlasnie sie da, bo ZADNA emama nie ma podobnego pokoju. I nie chodzi o > lozko, a o wystroj calosci. A przeczytałaś, co napisałam? Właśnie jeśli chodzi o łóżko i ogólnie konieczną wielofunkcyjność pomieszczeń nie da się inaczej. Natomiast reszta jest wynikiem możliwości finansowych i gustów właścicieli i tu już jest różnie - i zgodzę się, że "emama" może pod tym względem tak nie mieć i nie widzę tu ściemy, bo wcale nie jest tak, że te zdjęcia pokazują jakąś bardzo typową estetykę (nie, nie twierdzę, że takich nie widziałam, ale widziałam - jak najbardziej w blokach - także wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:54 Dlaczego Polacy tak kochają meblościanki? Brrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Duzy pokoj 31.01.16, 09:31 Ktory najbardziej podobny do waszego? Chwalic Pana, żaden a co do łóżek- może autorka poprosiiła o to, by były rozłożone jak do spania? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 09:49 Ale masz już rozkładaną kanapę w living roomie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 14:04 Lubię hardkor, ale spanie na podłodze już mi się znudziło Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Duzy pokoj 31.01.16, 10:28 madi138 napisała: > Dlaczego Polacy tak kochają meblościanki? Brrrr... Meblościanki to nie jest tylko domena Polaków. Niedawno oglądałam program o domach/pensjonatach na sprzedaż w Austrii i o dziwo we wnętrzach stały swojskie meblościanki. Mało tego, zastawione były po naszemu durnostojkami. Więc nie jest to tylko domena naszej nacji. Właściciele nie wstydzili się tego stylu, może dlatego ,że nie są zakompleksieni. A po lekturze wątku doszłam do wniosku, że ematka to nie tylko wąska specjalistka, ale także ma wyrafinowany wnętrzarski gust ... klimaty rodem z ,,Werandy" lub innych drogich czasopism o wystroju wnętrz . Chciałabym zobaczyć te salony Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Duzy pokoj 31.01.16, 11:16 Mało tego, zastawione były po naszemu durnostojkami. Więc nie jest to tylko domena naszej nacji. Oczywiście, że nie. Każda nacja durnostojki stawia, natomiast nie wiem, czy jakakolwiek jest w stanie przebić w ilości i specyficznej, ekhem, stylistyce, przebić Niemców i Austriaków właśnie Właściciele nie wstydzili się tego stylu, może dl > atego ,że nie są zakompleksieni. Ano właśnie. Panie ubolewające nad gustami i meblami rodaków powinny dla nabrania perspektywy pooglądać sobie np. blogi amerykańskie czy brytyjskie - nie o wnętrzach, tylko o różnych aktywnościach domowych - od craftingu różnej maści, poprzez gotowanie, homescholing, czy organizację gospodarstwa i popatrzeć sobie na tło. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Duzy pokoj 31.01.16, 13:27 Chciałabym zobaczyć te s > alony Było było! Przegapiłaś! Też mnie dziwią te komentarze. Coś okropnego. Większość moich ciotek emerytek właśnie tak ma. Jedna jeszcze gorzej bo na chwilę musiała przyjąć po śmierci synowej syna z dzieckiem. Nie było tam przez jakiś czas palca gdzie wcisnąć. Ludzi nie stać na jednorazowy remont tylko sobie robią pomalutku co najważniejsze. Babka z aparatem poszła do starszych ludzi a tu wielkie zdziwienie że skromnie. Niech skoczy teraz gdzieś na nowe osiedle do świeżo upieczonych małżeństw z kredytem po pachy i tam porobi zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 17:10 No w sumie to byłby ciekawy projekt. Najpierw mamy pokazane pokoje w starym budownictwie gdzie mieszka dużo osób starszych. A potem można pokazać świeżo urządzone pokoje na ledwo oddanym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: Duzy pokoj 31.01.16, 14:05 madi138 napisała: > Dlaczego Polacy tak kochają meblościanki? Brrrr... Bo meblościanki są pojemne i da się w nich sporo rzeczy upchać. Jeśli na 50 m kw, mieszka 3 osoby to gdzieś te ciuchy, pościel, graty trzeba wcisnąć. Nie miałabym nic przeciwko fajnej meblościance. Odpowiedz Link Zgłoś
gosza26 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 09:56 Nie drażnią mnie mieszkania ludzi,którzy zrobili je 20, lat temu, dbają o nie bo na inne zmiany nie specjalnie ich stać. Najbardziej wkurzające jest brak jakiejkolwiek wnętrzarskiej wiedzy u młodych ludzi lub u majętnych. No tego nie oganiam. Przecież nauczyć można się wszystkiego : jak się ubierać, odżywiać i w miarę dobrze (bo błędy każdy popełnia) urządzić lokum. No ale Polacy w sobie pokory nie mają i przyznanie się do niewiedzy równałby się pewnie z największą porażką w ich życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pole_koniczyny Re: Duzy pokoj 31.01.16, 10:57 Jednyny mądry komentarz, jaki przeczytałam w tym wątku to ten, że zdjęcia mówią więcej o sytuacji materialnej mieszkańców, a nie o ich guście. Reszta trochę żenująca. Nie mam wyrzutów sumienia rechocząc z pseudo-barokowo-szlacheckiego wnętrza urządzonego widocznie dużym nakładem kosztów przez jakiegoś nuworysza. Ale tu widzę głównie typowo blokowe pokoje, meble o różnym stopniu zużycia i konieczność adaptacji wnętrza do potrzeb kilku osób w mieszkaniu. Mało zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zgadzam się w 100%. Poza tym 31.01.16, 11:23 pamiętam, jak któregoś roku Ikea wypuściła katalog pod hasłem sprytnych rozwiązań dla małych mieszkań/pomieszczeń czy coś w tym guście. Pierwsze co sobie pomyślałam przeglądając go, to że od mieszkańców blokowisk w dawnych demoludach powinni się uczyć, bo ich super nowatorskie i odkrywcze rozwiązania to już 30 lat temu stosowano powszechnie, na dodatek musząc większość z nich wyprodukować własnymi rękami i inwencją, niekoniecznie mając łatwy dostęp do materiałów. Pokazywane w artykule pokoje mogą mi się nie podobać głównie ze względu na kolorystykę ścian czy mebli (i tu najbardziej przytłacza mnie "najnowocześniejszy" w zestawieniu pokój na zdjęciu nr 1, z małymi dziewczynkami) a nie samą ideę meblościanki i rozkładanej kanapy do spania, które na 40 metrach dla czterech osób są oczywistym i tak naprawdę jedynie możliwym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Duzy pokoj 31.01.16, 11:20 Żaden. Polacy mają jakieś niezrozumiałe dla mnie upodobanie do wściekłych kolorów na ścianach...no może u tej nauczycielki jest jasno i gustownie... Odpowiedz Link Zgłoś
karrioka Re: Duzy pokoj 31.01.16, 12:49 Czym zajmuje się herbaciarz? (Dominik, herbaciarz- chyba przedostatni pokój) Pogadałabym chętnie ze Stasią, recepcjonistką i Basią, emerytką,która ma fajną retro lampę. Podoba mi się sympatyczny rozgardiasz u Doroty, fryzjerki Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Duzy pokoj 31.01.16, 13:52 Żaden. Nie dziwi mnie, że starsi ludzie mieszkają w stylu, który był popularny 30 lat temu. Stasia - recepcjonistka ma śliczny parkiet i bardzo schludne mieszkanie - moi dwaj wujkowie mieszkają w tym stylu, jest w tych meblościankach na połysk i pasiaku na kanapie coś sympatycznego. Natomiast przygnębiły mnie te mieszkania niby "nowoczesne" - ten ponury pokój z dziewczynkami i straszny salon Doroty fryzjerki. Odpowiedz Link Zgłoś