Dodaj do ulubionych

Dzecko nie idzie do komunii

09.03.16, 16:48
Jak tłumaczycie taką decyzję?
Czy próbujecie jakoś zrekompensować brak tiulowej sukienki (ten aspekt chyba tylko dla dziewczyn jest ważny, chłopcom na garniaczku mniej zależy jak sądzę) i prezentów? Jeśli tak, to w jaki sposób? Jeśli nie, to dlaczego?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 16:52
      Skoro nie jesteście wierzący, do kościoła nie chodzicie, na religię nie posyłacie, to chyba dziecko jest na tyle zborne umysłowo, że kojarzy, iż obrządek tej religii go nie dotyczy?
      • butch_cassidy Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 16:58
        Sytuacja jest bardziej złożona, bo mój mąż jest wierzący choć niepraktykujący. Ze względu na jego poglądy uzgodniliśmy, że dziecko pójdzie na religię "zobaczyć jak tam jest". Teraz dziecko już chodzić nie chce, ale mąż ją przekonuje, żeby jeszcze trochę pochodziła, dała pani szansę... Z kolei ja próbuję go przekonywać, że to nie ma sensu, ale póki co decyzja nie zapadła.
        • iwoniaw Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 17:04
          W tej sytuacji to raczej powinniście uzgodnić z mężem jakieś konkretne stanowisko, a nie robić dziecku wodę z mózgu. Już samo posłanie na religię, "żeby zobaczyć jak tam jest" (a nie - jeśli już - dlatego, że tatuś jest wierzący i wiarę tę przekazał dziecku, a teraz nadszedł czas, by je przygotować do kolejnych sakramentów) moim zdaniem było błędem. Natomiast nie rozumiem rozterek w temacie ew. rekompensowania dziecku braku komunii (czy też raczej oprawy z nią związanej) w sytuacji, gdy dziecko wcale do tej komunii iść nie chce ani do chodzenia na religię się nie pali.
          • butch_cassidy Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 17:09
            Mnie się to też nie podobało i przekonywałam, jak mogłam. Niestety nie przekonałam... Dziecko wody zamiast mózgu raczej nie ma wink Wie, że religia w szkole to przedmiot na temat tylko jednej z wielu wiar oraz że pani przekazuje rzeczy, w które wierzy, a które nie muszą być prawdziwe. Póki co to ponoć głównie malowanki tam robią. Obawiam się, że w starszych klasach już jest inaczej. Dlatego zastanawiam się, jak to wszystko poukładać.
            • butch_cassidy Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 17:11
              A z rekompensowaniem, to się dopiero zastanawiam, czy ma sens smile
              • srebrnarybka Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 19:51
                ale co rekompensować, u licha? Jak się nie chodzi na religię, to się nie idzie do komunii. Dziecko idące do komunii powinno być wierzące, bo to sakrament. To już nie jest kwestia uczenia się o tym, jaka jest ta jedna religia, tylko wiary. Inaczej to nonsens i świętokradztwo. Więc jeśli 9letnie dziecko nie chce chodzić na religię i nie wierzy, to po co komunia? Chyba dziecko powinno wiedzieć, że komunia nie polega na tiulowej sukience.
                • depompadur Re: A co tu tłumaczyć? 10.03.16, 13:16
                  Myślę, że autorce chodziło o to, że skoro większość dzieciaków z klasy maja komunię (czytaj: będą się chwalić prezentami) to może warto własnemu dziecku coś sprezentować żeby nie było mu łyso.
                  • triss_merigold6 Re: A co tu tłumaczyć? 10.03.16, 13:21
                    Moje dostało, bo jak w poniedziałek po komunii cała klasa omawiała elektroniczny wypas + podliczała ile kto dostał kasy, to synowi było przykro. I nie chodziło o pojedyncze prezenty tylko o wyjątkową kumulację. Dostał tablet.
                    I nie, nie domaga się prezentów przy okazji cudzych urodzin czy innych okazji.
        • aankaa Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 21:48
          wierzący choć niepraktykujący
          ===
          taki ni-pies-ni-wydra ?
        • saszanasza Re: A co tu tłumaczyć? 10.03.16, 07:52
          Skoro dziecko na religię nie chce chodzić, to dosyć łatwo wytłumaczyć, że sila rzeczy do Komunii iść po prostu również nie może.
      • kolter Re: A co tu tłumaczyć? 09.03.16, 17:12
        iwoniaw 09.03.16, 16:52
        Skoro nie jesteście wierzący, do kościoła nie chodzicie, na religię nie posyłacie, to chyba dziecko jest na tyle zborne umysłowo, że kojarzy, iż obrządek tej religii go nie dotyczy?

no a zrozumie to ze nie dostanie prezentów ,przecież nie od dziś wiadomo ze nie o pierwszą konsumpcje wafelka idzie a o prezenty big_grin
        • iwoniaw Kolter, ty masz jakieś dzieci? 09.03.16, 17:17
          Bo piszesz tak, jakbyś uważał, że rodzic dopiero przy okazji ewentualnej komunii jest narażony na tekst "a Jasio to dostał Ipada od babci i gra na xboxie całe dnie i może jeść lizaki na obiad zamiast szpinaku"
          • kolter Re: Kolter, ty masz jakieś dzieci? 09.03.16, 17:20
            iwoniaw 09.03.16, 17:17
            Bo piszesz tak, jakbyś uważał, że rodzic dopiero przy okazji ewentualnej komunii jest narażony na tekst "a Jasio to dostał Ipada od babci i gra na xboxie całe dnie i może jeść lizaki na obiad zamiast szpinaku"

mam i nie było u mnie z tym problemu ,bo trzeba być w wychowaniu dzieci konsekwentny
            • iwoniaw Re: Kolter, ty masz jakieś dzieci? 09.03.16, 19:49
              Skoro tak, to skąd powątpiewanie, "czy zrozumie" dziecko wyjaśnienia rodzica, dlaczego Jasio i Kasia dostali smartfona i PSP, a on nie?
              • kolter Re: Kolter, ty masz jakieś dzieci? 09.03.16, 21:04
                iwoniaw 09.03.16, 19:49
                Skoro tak, to skąd powątpiewanie, "czy zrozumie" dziecko wyjaśnienia rodzica, dlaczego Jasio i Kasia dostali smartfona i PSP, a on nie?

sorry ale 9 letnie dziecko nie jest aż tak głupie, jest ??
                problem nie w dzieciach a w rodzicach, rozhisteryzowanych np mamusiach przerażonych często nie istniejącym wyobcowaniem ich pociech, lub rodzinach w rozkroku gdzie jeden z rodziców to tzw wierzący a drugi nie, problem jest prawie nie zauważalny przy pełnej zgodzie rodziców co o wychowaniu w wierze lub w jej braku ....
    • ichi51e Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 16:54
      "Mamo dlaczego ja nie ide do komuni"
      "Bo jestesmy niewierzacy synku. Do kosciola tez co tydzien nie chodzisz."
    • nini6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 16:56
      A po co mamy tłumaczyć? Dziecko od urodzenia nie uczestniczy w obrzędach i rytuałach KK (ani żadnego innego) więc jest dla niego jasnę, że i w tym cyrku udziału nie weźmie.
      Niczego rekompensować nie zamierzamy, bo co tu rekompensować?
      Tak, jak nie rekompensuję mu braku baletu i jazdy konnej.
      • asmarabis Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:00
        Nieladnie, na Zachodzie sa specjalne imprezy dla dzieci ktore nie ida do komunii. Z prezentami. Myslalam ze tez jest to juz w Polsce
        • nini6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:02
          Może i jest, nie jestem targetem, nie wiem.
        • yuka12 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:36
          Ktorym Zachodzie? U siebie nie slyszalam o tym zwyczaju smile.
          • asmarabis Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:42
            Widocznie jestes na niewlasciwym zachodzie
            • yuka12 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:17
              Wiec ktory Zachod, wedlug Ciebie, jest tym wlasciwym? Poza tym nie slyszalam, zeby w innych europejskich krajach, tzw. zachodnich, byl jakis szczegolny nacisk na katolickie sakramenty poza ta wspolnota. Jezeli wiesz wiecej, podziel sie.
        • szarsz Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:01
          Na tzw. Zachodzie religia katolicka i komunie katolickie nie są dominujące. Ot, garstka dzieciaków z całej szkoły.
          • undoo Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 05:06
            O właśnie - garstka z naciskiem na 'mała'
        • undoo Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 05:05
          Gdzie dokładnie? Nie spotkałam się nigdy z czymś takim.
      • salinas Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:04
        nini6 napisała:

> nie uczestniczy w obrzędach i rytu
        > ałach KK (ani żadnego innego) więc jest dla niego jasnę, że i w tym cyrku udzia
        > łu nie weźmie.

I odezwała się tolerancyjna, nie obrażająca innych, potrafiąca uszanować innych ateistka, nazywająca ważny dla innych obrzęd cyrkiem. Fajnie wychowujesz dziecko tongue_out
        • ichi51e Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:11
          Dla niewierzacego jest to cyrk - trudno zeby nazywal toinaczaj skoronie wierzy.
          • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:18
            ichi51e 09.03.16, 17:11
            Dla niewierzacego jest to cyrk - trudno zeby nazywal toinaczaj skoronie wierzy.

no czy to nie cyrk,w co wierzy 8 -9 letnie dziecko ?
          • salinas Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:18
            ichi51e napisała:

> Dla niewierzacego jest to cyrk - trudno zeby nazywal toinaczaj skoronie wierzy.

Znam niewierzących, którzy chrztu cyrkiem nie nazywają. Ale to osoby na pewnym poziomie kultury...
            • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:22
              salinas 09.03.16, 17:18
              ichi51e napisała:

> Dla niewierzacego jest to cyrk - trudno zeby nazywal toinaczaj skoronie wierzy.

Znam niewierzących, którzy chrztu cyrkiem nie nazywają. Ale to osoby na pewnym poziomie kultury...

albo mają w nosie kwestie tzw wiary ,albo milczą żeby nie być zaszczutymi ....
            • ichi51e Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:56
              Ja tez wierzacym w oczy nie nazywam ale co sobie mysle o tym to moje
            • nini6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:23
              Pewnie też nie wytykają innym braku kultury, skoro tacy kulturalni. Weź z nich przykład.
              Komunia to dla mnie cyrk, chrzest to zabobon.
            • aankaa Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 21:51
              salinas napisała:

> ichi51e napisała:
              >
              > > Dla niewierzacego jest to cyrk - trudno zeby nazywal toinaczaj skoronie w
              > ierzy.
              >
              > Znam niewierzących, którzy chrztu cyrkiem nie nazywają. Ale to osoby na pewnym
              > poziomie kultury...

przecież w większości wypadków nie o sakrament a o prezenty chodzi (przynajmniej dla 9-latków)
          • miss_fahrenheit Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:47
            A nie można być niewierzącym szanującym czyjąś wiarę?
            • arwena_11 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:31
              nie na tym forum, w realu takie wyjątki się trafiają
            • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:55
              miss_fahrenheit 09.03.16, 17:47
              A nie można być niewierzącym szanującym czyjąś wiarę?

czyli kompletnie ta wiarę olewać , bo nie masz na myśli tego ze niewierzący ma np w obrządkach wierzącego uczestniczyć ,żeby jego uczuć nie urazić ... szczególnie ktoś wychowany w religia do której ma awersje ...
            • jolunia01 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 21:11
              Można. Dlaczego nie? Tyle, że wątek jest o komuniach, a te coraz częściej i coraz bardziej przypominają cyrk.
        • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:16
          salinas 09.03.16, 17:04

I odezwała się tolerancyjna, nie obrażająca innych, potrafiąca uszanować innych ateistka, nazywająca ważny dla innych obrzęd cyrkiem. Fajnie wychowujesz dziecko tongue_out

wasz tzw komunia to nie cyrk , to naplucie przez wasz kler i was na zasady zapisane w ewangeliach
          • salinas Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:20
            Już ktoś ci radził ,żebyś skoczył do własnej sygnaturki i przeczytał ja ze zrozumieniem big_grin. Nie zrobiłeś tego? To dopiero wstyd !
            • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:24
              salinas 09.03.16, 17:20
              Już ktoś ci radził ,żebyś skoczył do własnej sygnaturki i przeczytał ja ze zrozumieniem big_grin. Nie zrobiłeś tego? To dopiero wstyd !

ja nie muszę sie wstydzić , bo nikt mi nie opowiada bajek o chodzących po ziemi bogach i wiecznych dziewicach po siedmiu porodach,rozumiesz ??
        • franczii Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 06:31
          Przy calym moim szacunku do wierzacych nie bylam w stanie nie zauwazyc, ze to co sie dzialo w zeszlym roku kiedy rocznik mojego najstarszego mial komunie bylo cyrkiem. Do tamtej pory myslalam, ze problem cyrku komunijnego mojego otoczenia nie dotyczy. Nic bardziej mylnego. Pod szkola dzieci gadano tylko w ktorych lokalach kto zarezerwowal, wyscig byl kto zajmie miejsce w najblizszych restauracjach a jednoczesnie wynegocjuje najlepsza cene. Miesiac przed, matki (ktore do tej pory uwazalam za zrownowazone) sledzily prognozy pogody celem zakupu odpowiedniego outfitu, a potem jak juz kupily to sie martwily, ze jednak pogoda nie taka ma byc itp., potem o fryzurach gdzie kto sie czesze i jak.Bylo przezywanie i ogromne emocje a jakze ale kiecki fryzurki i menu.
    • filipianka Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 16:57
      Nikomu nic nie tłumaczyłam. Dla dziecka był to obrzęd w oczywisty sposób związany z kościołem. Nie rekompensałam i nie zamierzam rekompensować (chociaż w tym drugim przypadku mam do czynienia z sukienką).
      Plus taki, że w białym tygodniu nie było zadawanych prac domowych, dla wszystkich oczywiście.
      • nieproszonygosc Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:16
        Myslę, że autorce nie o chodzi, żeby tłumaczyć dlaczego nie idzie, tylko czy zrobilibyscie cos, zeby dziecko nie czulo sie zle z tego powodu w klasie.Zwłaszcza jeśli jest jedynym dzieckiem nieuczęszczającym na lekcje religii. Możecie mówić co chcecie, ale dla dzieci w tym wieku najważniejsze będą prezenty i temat kto co dostał będzie jedynym obowiązującym tematem w klasie po uroczystościach. NIe macie wyrzutów sumienia, że przez tą decyzję (Waszą a nie dziecka) dzieciak będzie czuł się źle wśród kolegów z klasy? Ja będę miała ten problem zza dwa lata - mam zamiar urządzić imprezę dla rodziny i dać małemu wypasiony prezent jakkolwiek niepedagogiczne miałoby to byćsmile
        • ichi51e Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:58
          Moje dziecko i tak dosyc prezentow dostaje bez okazji wiecej mu naprawde niepotrzebA
        • lusitania2 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:27
          nieproszonygosc napisała:

> NIe macie wyrzutów sumienia, że przez tą decyzję (Waszą a nie dziecka) dzieciak
          > będzie czuł się źle wśród kolegów z klasy?

żadnych nie miałam.
          Dzieci też nie zgłaszały uwag, że jakiekolwiek prezenty je ominęły. Komputer, komórkę, rower i zegarek miały i tak przed komunią, a quada czy kucyka i tak by nie dostały. Śliczne kiecki i loki mają od urodzeniasmile.
          Trzecie też nieochrzczone i do komunii nie pójdzie.
          • lusitania2 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:31
            a, biblia na półce też stoi. Niekiedy do niej sięgają, pisząc ambitne wypracowania.
        • undoo Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 05:09
          ????? Zupełnie nie rozumiem Twoich problemów związanych z I Komunią i religią. Nie jest wierzący, nie chodzi na religię, nie ma problemu. Mówi się - my nie wierzymy i tyle, koniec tematu.
    • beataj1 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:08
      Koleżanka zaproponowała córce sukienkę z tiul w ramach rekompensaty strat moralnych związanych z brakiem imprezy komunijnej. Córka zamiast za to poprosiła o kostium Indianina. Dostała i była przeszczesliwa.
      Reszta młodej nie ruszala
    • ga-ti Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:19
      Co roku pojawiają się takie wątki. I tak sobie myślę, że chyba najwięcej zamieszania robią i wątpliwości mają rodzice dziecka nieidącego. W klasie u syna chyba 2 dzieci nie szła, nawet dokładnie nie wiem, dzieciaki szły w różnych kościołach, w różnych terminach, więc wiem, kto szedł akurat razem z młodym. Wszelkie próby, zebrania odbywały się na terenie kościoła, więc jak wyżej tylko ci, którzy szli w danym kościele. Jakoś nie pamiętam, by się licytowali, kto, w czym i dla czego. Sukienek nie było, wszyscy szli w albach. Prezentami też się aż tak bardzo nie licytowali, wychowawczyni taktownie nie pytała, katechetka tym bardziej nie.
      Dziecko niechodzące na religię chyba wie dlaczego. Inne dzieci chodzące też są przyzwyczajone, że ten czy ta na religię nie chodzi.
      Mojej córce najtrudniej było zrozumieć, że kolega nie dostaje prezentów od świętego Mikołaja, że nie chodzi na religię, bo rodzice tak zadecydowali, bo wyznają inną religię/nie wierzą przyjęła zupełnie naturalnie.
      Tak więc nie ma co rozkminiać bez sensu i siać defetyzmu.
      • kropkacom Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:30
        Problemem nie jest nie przyjęcie pierwszej komunii, ale cała ta otoczka. Impreza, strój i prezenty, pieniądze prezntowe. Oczywiście ematki mogą się licytować jak bardzo duchowe jest to wydarzenie dla dzieci, ale nie o to chodzi. smile Z drugiej strony, nie robiłabym imprezy zastępczej, nie kupowała sukienki i nie dawała prezentu z okazji, ze inne dzieci tak mają. Jak chce się kopic tego quada czy laptopa to można na urodziny. Plus impreza. smile I wszystko się będzie zgadzało. Bez udziwnień.
        • kropkacom Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:33
          No chyba, ze społeczeństwo sobie wyrobiło jakąś tradycje jako przeciwwagę dla tej uroczystości. Jednak to chyba nie w Polsce.
      • ga-ti Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:33
        A rekompensowanie prezentów... dla mnie to niepoważne. Czyli jeśli moja rodzina postanowiła dać memu dziecku prezenty religijne i czekoladki to ja mam się szarpnąć i zakupić kłada, bo akurat Jaś kłada dostał? Czy dołożyć młodemu kasy, bo na tle klasy wypadł poniżej średniej? A może zaprosić więcej gości, jakieś ciotki dalekie, bo od samych chrzestnych i dziadków to za mało prezentów się uzbiera?
        No ludzie!
        Na urodziny też kupujecie to, co dostała Ania, by dziecku zrekompensować? Na wakacje zaciągacie kredyty, by dziecko pojechało tam, gdzie Zosia?
        A jak kolega Żyd bar micwę będzie obchodził to też imprezkę rekompensującą swemu zorganizujecie?
        Dziwny jest ten świat.
        • lellapolella Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:51
          Żadne z moich dzieci nie chodziło na religię, u córki w klasie była jeszcze tylko jedna dziewczynka niewierząca, syn był sam. Może były inne czasy ale nigdy gorzkich zali o prezenty nie było, temat w ogóle przechodził bez echa, bo, powiedzmy sobie, jest śmieszny. Tak jak ktoś napisał wcześniej, równie dobrze dzieci mogłyby zazdrościć baletu czy jazdy konnej (lub białaczki) Dzieci były wychowywane w świadomości, że ludzie są różni i mają do tego prawo. I nie, jak dotąd, a są już dorosłe, czkawką im się brak sakramentów nie odbił: świat, wbrew pozorom nie składa się z katolików.
          • nieproszonygosc Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:07
            Sorry, ale piszesz głupoty. Oczywiście, że nikt nie będzie organizował lekcji baletu czy jazdy konnej tylko dlatego, że KTOŚ w klasie tam chodzi. Ale sytuacja zmienia się diametralnie, jeśli na takie zajęcia chodzi CAŁA klasa a tylko Twoje dziecko nie, prawda?
      • la_mujer75 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:03
        dokładnie - wiem, bo to my (ja i mąż ) się martwiliśmy, czy synowi nie będzie przykro z tego powodu, że dzieciaki będą się chwaliły wokół co dostały. I dlatego -kupiliśmy PS3 . Niepotrzebnie, bo okazało się, że w syna klasie dzieciaki jakoś za bardzo nie ekscytowały się prezentami. tematu jakoś nie było, a przynajmniej syn go "nie wyłapał".
        Młodszemu nie zamierzamy niczego kupować. Niepotrzebnie wtedy wybiegliśmy przed szereg sad I tak jak dziewczyny pisały, jak można rekompensować brak komunię, skoro jest się niewierzącym ?
    • murwa.kac Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:41
      nie tłumaczę.
      nie widzę potrzeby tłumaczenia się przed kimś z moich decyzji.
    • czar_bajry Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 17:51
      co tak skaczesz po sakramentach? dopiero chrzciny omawiałaś.
      • butch_cassidy Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:36
        Bo komunia wymagałaby najpierw chrztu...
      • srubokretka Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:38
        Bo to chodliwe tematy tutaj, ale mogla sobie na raty rozlozyc, wiecej zadymy by bylo.
      • turzyca Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 08:56
        Chrzest siedmiolatka, chronologicznie zblizone.
    • kawka74 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:07
      Wytłumaczę, jak do tej pory - nie jesteśmy katolikami, nie chodzimy do kościoła, nie bierzemy udziału w jego obrzędach.
      Tiulowych sukienek moja córka ma sporo, jeszcze jedna nie będzie jej potrzebna ;p
    • grave_digger Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:27
      Nic nie musiałam tłumaczyć, bo to było naturalne - nie wierzymy, nie chodzimy do kościoła, nie ma boga, nie ma komunii, inni odstawiają szopkę. Rekompensata? Że za co?
    • szeera Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:42
      A ja bym nie miała problemu z rekompensowaniem. Gdyby córka mówiła, jakie to śliczne sukienki mają koleżanki i by chciała mieć swoją to by dostała. (Ale teraz chyba dzieci to przeważnie w albach chodzą które śliczne nie są, wręcz przeciwnie.)
      Uważam, że gdy małe dziecko jest jedyne inne w jakiejś grupie to trzeba je dowartościować jeśli tego potrzebuje. Czyli moge kupić sukienke czy prezent, ale na pewno nie chrzcić z tego powodu.
    • maurra Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:53
      szczerze mówiąc w ogóle nie spytała, dlaczego nie poszła do komunii,
      od początku bytności w szkole nie chodzi na religię, na rekolekcje czy msze 1 .09. więc w ogóle komunia w jej klasie jej nie interesowała.

a z czystej przyjemności sprawiania dziecku niespodzianek w terminie komunii zorganizowaliśmy wyjazd-niespodziankę + dostała xboxa
    • koza_w_rajtuzach Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 18:56
      Nie muszę tłumaczyć...
      Nie wierzymy w Boga, dziecko twierdzi, że też nie wierzy. Gdyby chciała iść do komunii ze względu na sukienkę i prezenty, to chyba nie byłby to szczególny powód do dumy. Na szczęście nie jest materialistką.
      Ostatnio jej zaproponowałam kieszonkowe 50 zł miesięcznie, a ona powiedziała, że nie chce, bo nawet nie wie na co miałaby je wydawać i ma potem tylko problem z takimi pieniędzmi. Nie wiem co zrobiłaby z większą sumą pieniędzmi wink.
    • lauren6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:14
      > ten aspekt chyba tylko dla dziewczyn jest ważny

Moja mama też przeżywała, że nie będę miała białej sukni, a ja miałam na to centralnie wywalone. Jest tyle okazji gdzie dziewczynka może się ładnie ubrać, że imo problem białej komunijnej kiecki istnieje głównie w matczynych głowach.

Na razie nie przerabialismy tematu komunii, ale pewnie w terminie coś wymyślę. Np. wymienimy komputer dziecka czy tablet na nowy. Poszkodowane na pewno nie będzie.
      • bergamotka77 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:44
        Niby nie rekompensujecie ale nagle wyjazdy, komputery, konsole gier pojawiaja sie jak na zawolanie big_grin To zalosne, niby was ta komunia nie rusza, ale w praktyce czujecie ze dzieciom tego brakuje.
        • lauren6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:01
          Nigdy nie kupujemy sprzętu komputerowego, telewizorów, konsoli itd. z powodu okazji typu urodziny czy imieniny. Istnieje potrzeba wymiany laptopa czy tabletu to go wymieniamy. Równie dobrze mogę to zrobić w okresie komunii. Inne dzieci będą się chwaliły rowerami czy tabletami, moje nowym kompem. Wspieram dziecięcą potrzebę lansu.
          • bergamotka77 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:10
            taaa jasne lauren, akurat wtedy ci sie wszystko psuje i wymaga wymiany big_grin Po prostu nie chcesz zeby dziecko czulo sie gorsze i tyle. A podobno dzieci nie przezywaja tego calego "cyrku"i ich on nie obchodzi, prezenty rowniez maja w glebokim powazaniu big_grin Bardziej przekonuja mnie te fotumki ktore nie wierza i dzieciom nic w tym czasie nie kupuja ani nie ogranizuja bo nie widza powodu. W koncu jak ktos ma bar micwe w klasie, to katolickie dziecko nie oczekuje prezentow.
            • szeera Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:24
              bergamotka77 napisała:

W koncu ja
              > k ktos ma bar micwe w klasie, to katolickie dziecko nie oczekuje prezentow.
              >
              Znasz klasę gdzie cała szkoła ma bar micwę, a jeden jedyny katolik nie ma i dzielnie to znosi? Zresztą bar micwę mają już starsze dzieci i z tego co wiem tam prezenty nie są najważniejsze. Zdaje się też, że są to uroczystości dużo bardziej indywidualne, a nie klasowe.

Gdyby moje dość małe dziecko z jakiegokolwiek powodu jako jedyne z całej klasy nie mogło uczestniczyć w jakiejś atrakcji - wycieczce, prezentach i stanowiłoby to dla dziecka problem - to starałabym mu się to wynagrodzić. Niezależnie z czego ten brak wynika.
        • szeera Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:11
          bergamotka77 napisała:

> Niby nie rekompensujecie ale nagle wyjazdy, komputery, konsole gier pojawiaja s
          > ie jak na zawolanie big_grin To zalosne, niby was ta komunia nie rusza, ale w praktyc
          > e czujecie ze dzieciom tego brakuje.
          >

No bo dzieciom brakuje! Tylko nie brakuje im boga, kościoła czy duchowości tylko ładnej kiecki i konsoli. Więc są osoby które uważają, tak jak ja, że 9-letnie dziecko które jako jedyne z klasy nie dostaje wypasionych prezentów w maju, może z tym czuć źle. Więc tak jak dzieci dostają prezenty pod choinkę, tak samo dostają w maju w klasie drugiej.

A, że w komunii najważniejsze są prezenty i kiecki to problem katolików, nie mój.
          • bergamotka77 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:27
            szeera tak to postrzegaja ateistyczne dzieci z zewnatrz, jak nie maja duchowosci to widza tylko dobra materialne. I komunia jest obecnie w klasie trzeciej, zaktualizujcie date wymiany kompow i tv big_grin big_grin big_grin
            • szeera Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:57
              bergamotka77 napisała:

> szeera tak to postrzegaja ateistyczne dzieci z zewnatrz, jak nie maja duchowosc
              > i to widza tylko dobra materialne. I komunia jest obecnie w klasie trzeciej, za
              > ktualizujcie date wymiany kompow i tv big_grin big_grin big_grin
              >
              Byłam dzieckiem katolickim i doskonale pamiętam jak katolickie dzieci komunię postrzegają big_grin A w komunię była zaangażowana cała moja świecka szkoła.

Teraz żyje w kraju gdzie religia nie ma wstępu do świeckich szkół, a ludzie wierzą sobie w różne rzeczy lub nie wierzą i wzajemnie sobie nie przeszkadzają. Więc prezenty dziecku dają kiedy mam ochotę oraz oczywiście na Boże Narodzenie tongue_out
            • franczii Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 06:48
              te wierzace dzieci, moze z jakimis wyjatkami ale bardzo nielicznymi, tez tak to postrzegaja. No niestety do mojego niewierzacego dziecka dotarlo ze strony kolegow i kolezanek tylko to, ze komunia = duzo fajnych prezentow na raz. Cala reszte czyli co to za obrzad, o co w tym chodzi i skad sie to wzielo i dlaczego my w tym nie uczestniczymy tlumaczylam ja. Dlaczego od kolegow moj syn dostal przekaz, ze komunia =prezenty a nie komunia=przyjecie ciala i krwi Jezusa? Dlaczego ja od rodzicow dostalam przekaz ze komunia = lokal, menu, kiecka i fryzjer a nie przyjecie przez wlasne dziecko eucharystii? Jakos nikt nie przezywal samego sakramentu tylko cala ta materialna otoczke. Ani dzieci ani rodzice.
              • lauren6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 10:50
                Jedyny żal jaki odczuwałam w trakcie komunii moich rówieśników to było to, że wszyscy szpanowali prezentami szczególnie walkmanem (akurat to był hit sezonu), a ja na mojego walkmana musiałam czekać aż do urodzin. Nie zazdrościłam ani kiecki, ani przeżyć duchowych, ani imprezy rodzinnej, ani niczego innego. Nie przypominam sobie też by ktoś do mnie mówił: słyszałaś jaki fajny sakrament przeszedłem?! Komunijne komentarze ograniczały się do wymiany informacji o prezentach. Takie to głębokie święto duchowe.
                • triss_merigold6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:09
                  Ano.
                  Mój syn pozazdrościł innym nagłego wypasu prezentów, zwłaszcza elektronicznych gadżetów. Reszta była mu obojętna, jako jedyny nie chodził na religię. Po komunii dołączyło jeszcze parę osób z klasy.
                  • przystanek_tramwajowy Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:16
                    Ja kupiłam dziecku planowany prezent w maju. Nie po to, żeby mu zrekompensować brak prezentów komunijnych a dlatego, że wtedy są ekstra promocje. wink
                    • triss_merigold6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:31
                      Swoją drogą, jako dziecko kompletnie bez kontaktu z kościołem, niewierzące i nieodczuwające potrzeby wiary, dziko zazdrościłam dziewczynkom tych białych sukienek, wianuszków, koszyczków - w latach 80-tych dziewczynki z trefionymi lokami i sukniami z halkami na kolach wyglądały jak miniaturowe panny młode, wszystko kipiało koronkami i haftami, błyszczało atłasem.
                      • mamma_2012 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:48
                        Przypomniał mi się mały członek ŚJ w jednym przedszkolu.
                        Nie płakał, kiedy dzieci dostawały prezenty od Mikołaja, on tylko był taki przerażająco smutny, bo chyba nie łapał, że to nie jego religia, a rodzice byli nieugięci, przyprowadzali niezależnie od okoliczności, nie chcieli nawet od siebie dać czegoś zastępczego, nie w ten dzień.
                        Niełatwo żyje się dzieciom w krajach z silnie dominującą religią, której podporządkowany jest kalendarz i rytm życia.
                  • a1ma Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:24
                    > jako jedyny nie chodził na religię. Po komunii dołączyło jeszcze parę osób z klasy.

To są dopiero himalaje hipokryzji.
                    • triss_merigold6 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:28
                      Sorry, życia nie znasz? Nie wtrącam się w wybory innych osób w tym zakresie, najwyraźniej rodzice uznali, że opłaca się żeby dziecko miało komunię, a potem można luźniej podejść do tematu.
                    • kolter Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 14:05
                      a1ma 10.03.16, 13:24
                      > jako jedyny nie chodził na religię. Po komunii dołączyło jeszcze parę osób z klasy.

>To są dopiero himalaje hipokryzji.

raczej nauka praktycznego myślenia big_grin ja przestałem też zaraz po komunii udawać wierzącego
                      mając 16 lat sterroryzowany przez babkę ,poszedłem na kościelny kurs przed bierzmowaniem było to 12 katechez/lekcji byłem na pierwszej i ostatniej ,zdałem egzamin dostałem od biskupa ducha świętego i na tym koniec , no a gdybym nie rzucił w pierony nauki tzw religii w wieku 11 lat ,zmarnował bym sporo czasu na nauki o gadających osłach i o facecie który po wodzie śmigał ....
    • cosmetic.wipes Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:40
      Komu tłumaczyć?

Bo dziecku nie musiałam rekompensować ubioru - jej koleżanki szły do komunii w przaśnych albach.
    • yuka12 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 19:41
      Dzieci nie mialy chrztu, nie ida wiec tez do I Komunii i nie beda bierzmowane. Rodzina, chociaz niemal cala katolicka i zyjaca w Polsce, to akceptuje, presji srodowiska tu gdzie mieszkam brak. Inne polskie rodziny robia wedlug wlasnego uznania. Szczegolow nie znam i nie draze, ich sprawa.
    • mid.week Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:23
      Komu mam tłumaczyć moje decyzje? Dorosła jestem...
      Dziecko nie miało potrzeby rekompensaty. Nie było zainteresowane religią i sama możliwość niechodzenia i nieuczenia się wierszyków była nagrodą.
    • szarsz Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 20:32
      Nie wiem, czy reszta z teorii, ja się wypowiem z praktyki. Moje nie szło, jako jedyne z klasy.

Nie było szczęśliwe, bo cała klasa miała po lekcjach swoje sprawy, szli codziennie do kościoła, byli zajęci, a on zostawał sam po lekcjach, na całe popołudnia, piękne, majowe, gdzie tydzień wcześniej i tydzien później latali każdego dnia po boisku itp. Czuł się wykluczony, choć decyzja była jego. W weekend komunijny też był taki rozbity, więc na niedzielę zaprosiliśmy gości - często to robimy, więc niby nic specjalnego, ale jednak cieszył się bardzo.
      To chłopak, więc garniak go nie obszedł, prezenty też nieszczególnie. Natomiast to, że nagle, choć czasowo, został wykluczony z czegoś, co dotyczyło wszystkich jego klasowych kolegów i koleżanek, bolało. A przygotowania trwają, to nie jest kwestia jednego niedzielnego poranka.
      • bazia8 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 21:45
        dlatego dobrze jest zadbać o kolegów/koleżanki z innych niż klasowe kręgów (klubów sportowych, zajęć plastycznych etc), zazwyczaj towarzystwo jest wtedy wymieszane i zróżnicowane wiekowo, więc problem staje się znacznie mniejszy.
        Moja nie szła, nie tłumaczyłam dlaczego nie idzie (było to naturalne, bo nie chodzi na relę). Jedyny komentarz, który się pojawił dotyczył przechwałek koleżanki, że dostała w prezencie tablet.
        I co? nic, powiedziałam jej, że ja już mam tablet.

Do komunii poszło 2/3 jej klasy.

Koniec.
        • szarsz Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 22:12
          2/3 klasy to nie _cała_ klasa. Mój syn ma towarzystwo spoza, ale jednak.
    • wredna1zmija Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 21:28
      teksty twojego męża, żeby młoda dała pani szansę jest podsumowaniem tego, jaki z niego katolik. A ty się ciesz, że dzieciaka masz dojrzałego, że się nie da kiecką przekupić by chodzić na coś co uważa za bzdurne.

Młoda miała pójść zobaczyć jak tam jest, zobaczyła (jak sobie tatuś życzył) i zrezygnowała. To się tatuś powinien od tego tematu odczepić.
    • klamkas Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 22:06
      Ale dziecku czy komuś?

Dziecko wie, że nie idzie do komunii, bo nie jesteśmy katolikami (dziecko nie ochrzczone). Nie miała problemów w związku z tym, bo od początku (przy okazji różnych uroczystości kościelnych w rodzinie) jej tłumaczymy co się dzieje, dlaczego, dlaczego my tego samego nie obchodzimy, ale bierzemy udział (np. "w niedzielę pojedziemy na chrzest Zosi, tzn. będzie msza w kościele, ksiądz zrobi to i tamto, co znaczy to i to". Ponieważ ani ja ani mąż nie jesteśmy katolikami, to tłumaczymy dlaczego np. ona nie była ochrzczona. Dzięki szczerości i rozmowom córka wiedziała czemu nie przystępuje do komunii i nie miała z tym problemu.

Z obserwacji: problemy mają te dzieci, którzy rodzice są "letni": nie praktykują/nie wierzą, ale nie chce im się/nie umieją/nie mają jaj żeby dziecku od początku tłumaczyć o co chodzi.
    • 18lipcowa3 Re: Dzecko nie idzie do komunii 09.03.16, 22:19
      Moja juz wie że jedzie do Disneylandu w zamian. Cieszy się i wisi jej komunia.
      Teraz w rekolekcje też miała atrakcje basen , teatr, kino.
      • bergamotka77 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 00:45
        no udowadniasz ze nie wisi bo mujsialas jej zapewnic superatrakcje zeby nie czula sie inna. To samo z rekolekcjami. Ale wy sie same oszukujecie smile Ty szeera bylas takim materialistycznym dzieckiem katolickim i moze dlatego juz nie jestes, znam wiele dzieci katolickich ktore maja inne podejscie. No i najlepsze jest to katolickie BOZE Narodzenie, ktore taka ochoczo prezentami celebrujecie. Jakos moje dzieci w klasie pelnej zydow nie mialyby problemu ze nie maja bar micwy organizowanej, a chyba z nia tez wiaza sie pieniadze i prezenty? Z tego co wiem takie bar micwy potrafia byc jak male wesela, ale grunt to uznac komunie katolicka za cyrk. Oswieccie mnie zreszta jak to z bar micwa jest, sa tu jakies praktykujace zydowki?
        • 18lipcowa3 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 07:32
          No wisi wisi. Dziecko pyta o wiele rzeczy i tłumaczenie przyjmuje naturalnie. Musiałam sie nią zajac jak klasa byla w kościele. Dla niej i dla mnie to po prostu pretekst by spędzić razem czas. Same bez mlodszej. Po co miala sama w świetlicy siedziec? Mogla i by nie plakala ale sa lepsze atrakcje.
        • maurra Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 09:45
          nie chcę, żeby czuła się gorzej z racji bycia wyjątkiem w klasie - to jest normalny i zdrowy odruch rodzica troszczącego się o swoje dziecko i jego samopoczucie

(a przecież jakby takie dziecko trochę pocierpiało i poczuło się gorsze, byłaby sprawiedliwość i słuszna kara za bezczelne wyłamywanie się ze zbiorowych rytuałów nieprawdaż)
    • undoo Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 05:03
      wcale nie tłumaczymy, jeśli nie jesteśmy zrzeszeni w KRK
    • aagnes Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 07:51
      Mnie czeka to w przyszlym roku i tez zastanawiam sie jak to bedzie. bo komunia komunia, to po prostu jeden dzien w maju i po ptakach, ale z tego co sie orientuje i slysze czekajac na corke w szkole, czy przed szkola to pieprzenie o tej komunii zaczyna sie juz we wrzesniu. nieprawdopodobne jest jak dorosle baby moga emocjonowac sie kwiatami w kosciele, prezentem dla ksiedza (!!!) i cala ta szopka z tym związaną. podejrzewam, ze dzieci jak to dzieci, maja to wszystko gleboko gdzies, sensu cala impreza nabiera wraz z otrzymaniem stosownych podarunkow i traci sens ze 3 dni po.
      szczesliwie corka ma urodziny w maju wiec impreze ma i tak zapewniona.
    • valtho Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 08:07
      Moje dziecko jest w szkole, gdzie nie ma lekcji religii, a dzieci wysłanych do komunii było moze z 30%. Presji otoczenia i wykluczenia, wiec nie ma, a i tez same przygotowania są krótsze i nie absorbują dzieci i rodziców tak bardzo jak w publicznej podstawówce. Na pytanie dlaczego nie idzie do komunii - odpowiedz była "bo nie chodzimy do kościoła". Ponieważ dzieci wychowuą się w rodzinie, gdzie duża cześć praktykuje i są ochrzczone mogły chodzić na religię, ale nie chciały. Informacje o prezentach docierały, ale bez sugestii rekompensaty smile. Jeżeli moje dziecko byłoby jedynym dzieckiem w klasie, które nie idzie do komunii i byłoby mu przykro z tego powodu, starałabym się jednak zorganizować coś atrakcyjnego w weekend komunijny- nie prezenty, sukienkę czy imprezę, ale coś atrakcyjnego typu wspólny wyjazd.
      • mamma_2012 Re: Dzecko nie idzie do komunii 10.03.16, 13:57
        Bo problem dotyczy głównie tych miejsc, gdzie do komunii idą "wszyscy" i jest hucznie celebrowana.
        Gdyby jedno dziecko w drugiej klasie miało chrzest, nawet z imprezą i prezentami, reszta miałaby to w nosie, ale jeśli wszyscy wokół mówią tylko o jednym i to nie najważniejszym (czyli godzinie w kościele), to dziecku może (choć nie musi) zrobić się przykro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka