Dodaj do ulubionych

Idzie wiosna, idzie nowe

19.03.16, 09:10
Rzadko piszę,ale czytam Was od dawna. U mnie idzie wiosna, idzie nowe...nowe ma na razie przypomina kijankęsmile Z jednej strony bardzo się cieszę, ale też martwię. Starsze ma ponad 5 lat. Do tego wymagająca praca zawodowa, kredyt etc. Jak to wszystko uda się w przyszłości pogodzić, ogarnąć....Ale bardzo już chcieliśmy mieć dwoje dzieci, a i magiczna granica 35 niedawno przekroczona. Zabawne jest to, że ja już niewiele pamiętam - kocyki, pajacyki, co kiedy i dlaczego? Ale przynajmniej wiem, że szybko mijają nieprzespane noce, więc zawsze jakiś pozytyw jest. Mamy dwójki z taką różnicą wieku, jak to jest? Idzie wiosna, idzie nowe...
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:16
      w sensie, ze jestes we wczesnej ciazy i nie wiesz, czy dasz rade z przedszkolakiem i niemowlakiem?
      • bakis1 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:28
        Zastanawiam się, jak to w ogóle jest z dziećmi z taką różnicą wiekusmile Jak się dogadują? Jak razem funkcjonują? No, a po za tym mam pytanie do Mam, które wróciły do pieluszek po kilkuletniej przerwie - obsługa noworodka pewnie szybko się przypomina? Dla mnie, po tylu latach, opcja noworodek trąci surrealizmem. Chociaż wiem, że jest do ogarnięcia, no, bo skoro udało się bez doświadczenia, to chyba z zapomnianym z lekka doświadczeniem powinno być OKsmile
        • cosmetic.wipes Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:14
          U mnie sześć lat różnicy. Do tego drastyczna róznica charakterów i odmienność płciowa.

Nie dogadują się wcale. W tej chwili sie tolerują - co uważam za wielki sukces big_grin
      • anty_nick Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:31

wink
        a to dopiero "kijanka", "fasolka" etc... big_grin

moofka napisała:

> w sensie, ze jestes we wczesnej ciazy i nie wiesz, czy dasz rade z przedszkolak
        > iem i niemowlakiem?
        >
        >
        • tereska.z.bombaju Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:38
          anty_nick napisał:

>
          > wink
          > a to dopiero "kijanka", "fasolka" etc... big_grin
          > >

Nie. Autorka wątku napisała, że dziecko przypomina kijankę
    • najma78 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:24
      Czy szybko mijaja nieprzespane noce? Hmmm, to akurat dla mnie najgorsza zmora malych dzieci, maz oganial wiekszosc bo ja slabo sobie radze z nieprzesapanymi nocami. U nas roznica 4.5 roku, dla mnie optymalna, bo starsze juz nieco odchowane, pomocne i nie glupiutkie. Corka szla do szkoly a ja bylam w domu z niemowlakiem (macierzynski), mialam 6h tylko z jednym dzieckiem. Poza tym starsza zajela sie soba i zabawila brata w dosc bezpieczny sposob. Zdazyli sie jeszcze kapac razem, zbierac mleczaki i czekac na wrozke zebuszke, biec razem w BN wczesnym rankiem otworzyc prezenty pod choinka czy szukac w ogodzie czekoladowych jaj w Wielkanoc (nadal to robia choc corka juz 13-latka ). Kloca sie itp ale to normalne. smile
      • bakis1 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:29
        DziękujęsmileNajbardziej podoba mi się: Zdazyli sie jeszcze kapac razem, zbierac mleczaki i czekac na wrozke zebuszke, biec razem w BN wczesnym rankiem otworzyc prezenty pod choinka czy szukac w ogodzie czekoladowych jaj w Wielkanoc...Mam nadzieję, że pomimo ponad 5 lat to nie będą już dwa światy...
        • anty_nick Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:35
          moja znajoma ma dzieci z taką różnicą. Jest niewesoło. Chłopaki wiecznie sie kłóca, młody ciągle choruje, zostaje w domu z opiekunką, starszy pozostawiony jakby sam sobie.
          Młody to kawał "gnojka", ale tak go nauczyli, starszy ma przechlapane.
          Wiem,że to wina rodziców, ale ja widzę,że to już duża różnica wieku. Starszy ma teraz 9lat, a młodszy 4 i nie mają wspólnych zainteresowań. Ja mam różnicę 3 lata i jest super. Interesują sie tym samym już i zawsze sie razem pobawią.Pewnie,że kłótnie i bijatyki są na porządku dziennym , ale.
          Za to między moim najmłodszym bratem a mną to 18 lat różnicy.Układa nam sie super smile
          • moofka Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:46
            ja mam 5 lat roznicy i ani mlodszy nie jest gnojkiem, ani wspolnych zainteresowan im nie brakuje
            ja sobie chwale taka wlasnie roznice - duze juz samodzielne i pomocne, nie az tak absorbujace i nie ma rywalizacji o wzgledy matki i to czyje karmienie i czyja pielucha wazniejsza smile
            • bakis1 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:55
              Przerażająca wizja, ale wiesz ... dzieci same się "gnojkami" nie stają.
              • anty_nick Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:08
                bakis1 napisała:

> Przerażająca wizja, ale wiesz ... dzieci same się "gnojkami" nie stają.

ja to wiem. Wierz mi, gdybyś młodego zobaczy ła w akcji też nazwałabyś go "gnojkiem"
                Jest maksymalnie wredny.
                No niestety to wina rodziców.
                Ja nie mówię,że moje sa idealne, ale tamten np potrafi sie rzucić na chodnik, może padać deszcz, śnieg...on sie rzuci i dostaje apopleksji, bo mama nie dała mu chrupka, czy soczku....
                albo brat nie idzie równo z wózkiem.
                • moofka Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:11
                  Ja nie mówię,że moje sa idealne, ale tamten np potrafi sie rzucić na chodnik, może padać deszcz, śnieg...on sie rzuci i dostaje apopleksji, bo mama nie dała mu chrupka, czy soczku....
                  --------------
                  ale on ma 2 lata, czy 7?
                  bo jak dwa, to rozwojowe smile
                  • anty_nick Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:15
                    moofka napisała:

> --------------
                    > ale on ma 2 lata, czy 7?
                    > bo jak dwa, to rozwojowe smile
                    >
                    ma 4 lata.
                    Jako 2 latek też sie rzucał. Matko co to była za katorga wracać z nimi ze szkoły(w sensie mama starszego odbierała ze szkoły z młodym w wózku)a jak krzyczy do tego?
          • najma78 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:07
            anty_nick napisał:

> Wiem,że to wina rodziców, ale ja widzę,że to już duża różnica wieku. Starszy ma
            > teraz 9lat, a młodszy 4 i nie mają wspólnych zainteresowań. Ja mam różnicę 3
            > lata i jest super. Interesują sie tym samym już i zawsze sie razem pobawią.Pewn
            > ie,że kłótnie i bijatyki są na porządku dziennym , ale.

No wlasnie to jest wina rodzicow bo popelnili bledy wychowawcze ale to nie oznacza ze rodzenstwo z niewielja roznica wieku nie bedzie si klocic. Znam takie, z roznica 1-2 lata i to dwie rozne osoby i praktycznie w zadnym wieku nie lapaly ze soba wspolnego jezyka i dochodzilo do konfliktow a dzis to juz dorosle osoby i nadal nie maja bliskich kontaktow a jedynie poprawne.
            Mam siostre 8 lat mlodsza i w dziecisntwoe nie mialysmy duzo wspolnego ale tez nie klocilysmy sie zbytnio, nie byla "gnojkiem'. Dobry kontakt zlapalysmy jako dorosle osoby. Wiele zalezy od charakterow dzieci i od rodzicow oczywiscie.
        • najma78 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 09:47
          Jeszcze dodam ze corka zdecydowala ze chce miec wspolny pokoj z bratem, gdy ten mial 3 lata zamieszkal z nia (u niej) w pokoju😊. Po kilki latach juz nie chciala wiec ich rozdzielilismy, bo jego pokoj czekal na niego.
    • lauren6 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:04
      U nas jest podobna różnica wieku. Starsze początkowo było zazdrosne, teraz mają fajny kontakt, bawi się z młodszym grzechotkami, rozśmiesza je.
      Jeśli chodzi o obsługę noworodka to poprosiłam o pomoc położną w szpitalu i wszystko mi odświeżyła.
      Przez te kilka lat dużo pozmieniało się na + jeśli chodzi o marki. Widzę różnicę np. w jakości pieluch jednorazowych, wkładek laktacyjnych czy w wózkach. Dużo więcej mniej lub bardziej przydatnych gadżetów.
      Ogólnie oceniam macierzyństwo po takiej przerwie pozytywnie. Z dużo większym luzem, spokojem. Gratuluję i uspokajam: będzie dobrze.
      • bakis1 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:23
        Dziękujęsmile No właśnie a propos gadżetów etc. - jakoś tu nie miałam nigdy ciśnienia w temacie, więc liczę, że i teraz się nie włączy. smile
    • agni71 Re: Idzie wiosna, idzie nowe 19.03.16, 10:53
      To całkiem wygodna różnica wieku, bo starsze już mocno kumate i samodzielne. Dacie radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka