Dodaj do ulubionych

Malta zimą?

31.03.16, 13:15
Może nie na czasie wink ale był ktoś? Jak z pogodą? Patrzę sobie na ceny lotów. Niestety mogę lecieć tylko latem lub zimą w czasie ferii. Zastanawiam się teraz nad lipcem ale spojrzałam na ceny lotów na ferie 2017 smile i są niezłe.
Obserwuj wątek
    • vikatl Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:26
      W styczniu lub lutym temperatura wynosi 10-15 stopni.Bywaja i cieplejsze dni,ale moze tez duzo padac.W morzu sie nie wykapiesz,woda jest bardzo zimna.
      • chocolate_cake Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:33
        Tak, wiem. Bardziej chodzi o zwiedzanie. Temperatura dla mnie ok, gorzej z nieustannym deszczem.
        • vikatl Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:40
          Zwiedzac mozesz,ale pogody nikt nie zagwarantuje.To sa w naszym regionie miesiace bardzo deszczowe.
          • vikatl Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:42
            od pazdziernika do lutego czesto pada
            • chocolate_cake Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:56
              Mieszkasz tam?
              • vikatl Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:57
                Mieszkam w Grecji,ale z powodow zawodowych bywam.
                • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 16:11
                  Co to znaczy często? Jak byłam zimą na Majorce to też słyszałam że często, ale przez 7 dni w lutym tego roku nawet kropla nie spadła, a rak temu był krótki przelot w 1 dzień i to wszystko. Temperatura dochodziła codziennie do 18 stopni. Słońce świeciło codziennie choć nie zawsze przez cały dzień Malta jet bardziej na południe, wiec spodziewam sie co najmniej takiej samej pogody Porównujesz do lata, kiedy nie pada wcale, czy tez do naszego kraju, gdzie faktycznie pada często?
    • hermenegilda_zenia Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:55
      Koleżanka jest aktualnie na Malcie - mówi, że mają piękne słońce, tyle że chłodnawo i wietrznie, ale ogólnie jest znacznie lepiej pod względem aury niż się spodziewała. Trzeba korzystać, skoro z Trójmiasta lata się bezpośrednio wink
      • chocolate_cake Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:56
        Tak, super że można dolecieć z Gdańska
        • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 16:15
          Z Poznania też, przez cały rok
      • vikatl Re: Malta zimą? 31.03.16, 13:58
        U mnie w Grecji tez w tym roku wyjatkowa sliczna,sloneczna pogoda.Prawie nie pada.Ale to wyjatkowy rok,zazwyczaj w styczniu i lutym jest bardzo zimno i leje(lub pada snieg)
      • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:50
        no ale to teraz... a nie w grudniu styczniu. Przez kolejne 2 miesiace nie bedzie tam zbyt cieplo. Od Lutego sie poprawia
        • xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 00:10
          Ale na Malcie? Akurat luty to zazwyczaj najgorszy/ najzimniejszy miesiąc
          • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:59
            ja na Malcie bylam w sierpniu i tylko raz w zyciu. Ogolna zasada jest taka ze od lutego sie poprawia, co nie znaczy ze kazdym miejscu....
            • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 10:00
              www.holiday-weather.com/malta/averages/

mowia ze w Lutym sie u Was ( na Malcie) nie poprawia tak jak gdzie indziej, ale nie jest gorzej niz w styczniu.
    • xyxzza Re: Malta zimą? 31.03.16, 16:31
      Temperatury w zimie sa ok, jak ktos juz wspomnial. Problemem jest wiatr i deszcz (w tym roku zima byla bardzo sucha, ale zazwyczaj jest baardzo deszczowo) oraz bardzo wysoka wilgotnosc powietrza. W budynkach nie ma ogrzewania, wiec nie polecalabym w zimie tanszych hoteli bez klimatyzacji. Serio, w domu w zimie jest gorzej niz na zewnatrz. Do zwiedzania zima jest ok, bo nie ma calej chmary turystow (w tej chwili juz jest ich pelno i bedzie wiecej i wiecej, az do pazdziernika).
    • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 17:24
      W końcu byłam w drugiej połowie października, niedawno. Było bardzo ciepło i w ogóle pięknie smile
      • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 18:25
        A co polecasz w szczególności?
        • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 18:51
          Mdina
          Valetta
          Wyspa Comino
          Sliema
          • xyxzza Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:02
            Sliema serio???? A co konkretnie w Sliemie?
            • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:40
              Tam akurat mieszkałam i bardzo mi się podobało. Nie byłam na wyjeździe typu zwiedzanie, choć udało się zwiedzić sporo. Byłam tam służbowo. Młodzież miała szkołę językową plus trochę zwiedzania. Bardzo mi się podobało. Kiedyś na pewno wrócę i odwiedzę Gozo.
              • xyxzza Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:45
                Ok. Zdziwiłam się tylko trochę, bo dla mnie Sliema to sklepy, hotele i koszmarne korki 😃. Gozo też jest fajne (bardziej "wiejskie" od Malty, a to już coś 😁)..
                • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:52
                  Tak, byłam w szoku, że jest tam tyle korków. Ciężko gdzieś dojechać, mieliśmy trochę problemów z transportem i mentalnością ludzi, ale to temat na inny wątek. Widziałam wiele biedy i brudu? sad ale właśnie dlatego, że uczniowie mieszkali u rodzin w różnych miejscach. Myślę, że byłabym pewnie zachwycona Maltą, gdybym pojechała sama jako turystka.
                  A tak to bardzo podobało mi się kilka miejsc, było bardzo ciepło w drugiej połowie października i to było najważniejsze.
                  • xyxzza Re: Malta zimą? 06.11.17, 20:07
                    Biedy nie ma aż tak wiele, pozory mylą. Natomiast brud... To właśnie kwestia mentalności (a jak zapytasz Maltańczyków to wina obcokrajowców lol).
                    • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 21:00
                      Pewnie, że tak naprawdę poznaliśmy może 7 - 8 rodzin z konkretnego miasta i okolic. Do tego te rodziny potrzebują pieniędzy i wynajmują pokój oraz zapewniają jedzenie młodzieży i dorosłym, którzy jadą do szkoły językowej. 70 % z tych rodzin żyło raczej skromnie w porównaniu do tego, jak żyją ci, którzy do nich jadą. Reszta miała warunki ok, ale nadal gorsze niż my tu w Polsce w dużym mieście. Ale byłam tam tylko tydzień i nie poznałam zbyt wiele osób, to fakt.
          • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 22:23
            Wszystkie te miejsca mam w planie i jeszcze wiele innych bo jadę turystycznie. Obie wyspy Maltę i Gozo chce zwiedzic jeepami, bo program wycieczek obejmuje najcuekawsze miejsca, o krorych nam opowiedzą Będę tam w połowie stycznia i ciekawa jestem o której wtedy zachodzi słońce No i jak najlepiej dostać się na Comino? Mam też ochotę na quady? Czy ktoś może z nich korzystał?
            • xyxzza Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:54
              Słońce zachodzi wcześnie, około 17. I nie ma takiego zmroku jak w Polsce tylko od razu robi się CZARNA noc. W styczniu to nie wiem, czy cokolwiek będzie pływało na Comino, pewnie zależnie od pogody. I nieszczególnie jest tam co robić poza sezonem. Popływać nie popływasz, nie wiem czy pół godziny spaceru warte jest wyprawy.
              • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 07.11.17, 08:42
                Fakt. W październiku było super. Ludzie pływali bo było 25 stopni. Tam jest naprawdę bardzo ładnie smile
                Ale gdy jest 10 stopni to chyba już nie jest tak fajnie. Płynęliśny w jedną stronę aż 2,5 godziny. Z powrotem godzinę.
            • xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 00:17
              Odnośnie quadów- na Gozo są wypożyczalnie, są też organizowane wycieczki na quadach. Na Malcie nie polecam, jeśli cenisz sobie życie.
            • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 07.11.17, 08:38
              Na Comino płynęliśny promem.
        • mdro Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:21
          Megalityczne świątynie (albo inne megality) mają...
      • xyxzza Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:01
        W tym roku i tak było chłodno jak na październik tutaj 😊
        • chocolate-cakes Re: Malta zimą? 06.11.17, 19:42
          Mieliśmy zazwyczaj 25 stopni, raz 23.
          Cieplej niż u mnie w Trójmieście w lipcu smile. No nie zawsze, w tym roku w lipcu było wyjątkowo zimno.
    • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 22:50
      eee tam na Malcie nie jest cieplo zima. Jest tak jak w Londynie. czyli z 10 C
      Jesli chcesz cieplo to Madera. Tam masz zima 20C srednio

Na Teneryfie tez jest dosc cieplo
      • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 22:57
        Bzdura Sprawdzilam pogodę historycznie Temperatura zimą może dochodzić nawet do 20 stopni Srednio kilkanaście w dzień Do zwiedzania idealnie Porównywanie pogody na Malcie do Londynu jest wprowadzaniem innych w błąd i nie wiem czemu ono służy
        • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:06
          m.ekologia.pl/pogoda/malta/valletta/archiwum,styczen,2017,5
        • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:07
          dochodzic to i w Londynie rok temu doszla do 22C co bylo nie lada fenomenem w grudniu.

Na Malcie srednia w styczniu to 13 stopni Celcjusza www.holiday-weather.com/malta/averages/ <= tu prosze.

• princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:09
            P.S. Mamy teraz w Londynie w dzien ok 12 stopni. Ranki sa jednak chlodne i wieczory tez. Zwiedzanie wykluczone, chyba ze 2-3 godziny w samo poludnie i tuz po. Zimno jak ch... No dobra, nie tak zimno jak bywa w PL ale zzzzzimno i mialam rano szron na samochodzie. Fuj
            • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:14
              To podaj średnia temperaturę w Londynie w styczniu oraz średnia ilość opadów Porównaj i nie pisz bzdur
              • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:18
                jusytka opierasz sie na stereotypach. W Londynie roczna ilosc opadow nie jest wieksza niz w Rzymie. Nie rozumiesz po prostu ze w UK sa rejony gdzie mocno pada a takze wiele takich w ktorych wcale tak duzo nie Pada. Co to wg ciebie kanal La Manche powoduje ze deszcz zrozumial gdzie sa granice mysli : Tu nalezy lac!.... To nie takie banalne. Pada na pn zach.
                Srednia temp w Londynie zima to 6C.
                • jusytka Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:22
                  Mówimy o średniej historycznej W Londynie wynosi w styczniu zaledwie kilka stopni, a więc średnio 10 stopni mniej niż na Malcie a to jest duuuza różnica m.ekologia.pl/pogoda/wielka-brytania/londyn/archiwum,styczen,2017,3
                  • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:36
                    nie mozna porownywac gruszek i Jablek

Tu masz Malta 10C www.holiday-weather.com/malta/averages/

Tu masz z tego samego portalu Londyn 6C www.holiday-weather.com/london/

nie tworz historii ktorych nie ma. tu mrozy to moze sa w grudniu pare dni i to w nocy. Wiekszosc ludzi nigdy nie nosi rekawiczek ani kozakow i nie wychodzi z polbutow. Jak snieg spadnie to cud i dzieci nie ida do szkoly a ludzie do pracy. W zeszlym roku nawet nie przypominam sobie by byl snieg.

W ogole o co spor absurdalny, o jedno zdanie ktore napisalam? Po prostu Malta to nie jest kierunek gdzie bedzie zima cieplo. W Europie cieplo jest na Teneryfie jako tako a przede wszystkim na Maderze.
                    • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 20:21
                      wiesz nie chce mi sie juz z toba rozmawiac bo zwyczajnie ile mozna na ten sam temat walkowac.... przeczytaj po prostu co wyraznie pisala xyxzza. Calkiem jasno opisala, ale skoro wiesz lepiej niz osoba tam mieszkajaca,,,

• xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 00:02
                Ale średnia temperatura to nie wszystko. Jak mówię znajomym i rodzinie że jest te 15 stopni w styczniu to zazdroszczą że ciepło. Prawda jest natomiast taka, że w życiu w Polsce tak nie zmarzłam jak tutaj. Po pierwsze bardzo wysoka wilgotność powietrza. Po drugie wiatr, a w zimie wieje prawie bez przerwy. Po trzecie technologia budowlana nie przewiduje ogrzewania. Z deszczem to na dwoje babka wróżyła, są lata kiedy pada non stop i są takie kiedy popada z tydzień.
                • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:46
                  gdzie te wiatry i ta wilgoc? Nad morzem mieszkasz czy co i to na zachodzie kraju ? Na pewno nie w Londynie. Skad niby ta wilgoc skoro opadow nie ma zima wiecej niz w innych miastach europejskich?

>Po trzecie technologia budowlana nie przewiduje ogrzewania.

<wytrzeszcz> nie masz ogrzewania? Double glazing? Gdzie ty mieszkasz??
                  nie mieszkasz w murowanym domu?
                  • xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:53
                    princesswhitewolf napisała:

> gdzie te wiatry i ta wilgoc? Nad morzem mieszkasz czy co i to na zachodzie kraj
                    > u ? Na pewno nie w Londynie. Skad niby ta wilgoc skoro opadow nie ma zima wiece
                    > j niz w innych miastach europejskich?

tutaj wszedzie jest "nad morzem" i oczywiscie nie w Londynie, bo mieszkam na Malcie. Myslalam ze dyskusja dotyczyla Malty?? Czyzbym zle sie podpiela??

>
                    > >Po trzecie technologia budowlana nie przewiduje ogrzewania.
                    >
                    > <wytrzeszcz> nie masz ogrzewania?

Mam kominek i mam klimatyzacje, ale przy braku izolacji nie robia roboty niestety uncertain

Double glazing? Gdzie ty mieszkasz??
                    > nie mieszkasz w murowanym domu?

nc
                    • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:58
                      >Czyzbym zle sie podpiela??

tak. Wyszlo na to ze w Londynie.

Twoja wypowiedz ma absolutny sens ( powaznie) tylko, ze poniewaz sie podpielas w maglowaniu jakiegos mojego malego wtretu na temat Londynu wyszlo ze ( tutaj) to w Londynie.

Jesli na Malcie to jak najbardziej ci wierze.
                      • xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 10:14
                        No to nieporozumienie smile. Myslalam ze podpinam sie pod jusytke i chcialam zwrocic uwage na to, ze srednia temperatura to nie wszystko, a temperatura na termometrze to nie to samo, co odczuwalna. Nawet jesli wyglada zachecajaco smile
                        • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 10:18
                          wybacz. nie zrozumialam. bez urazysmile
          • mdro Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:19
            A w Londynie średnia dla miesięcy zimowych to zdaje się coś lekko ponad 5°C, prawda?
            • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 06.11.17, 23:42
              to nie jest Polska i nie ma tak jak w PL klimatu. Jest inaczej. Nie mozna mowic o sredniej dla zimowych miesiecy bo kazdy miesiac sie bardzo rozni od innego. Listopad to ok 12C srednio, bo im glebiej w listopad tym zimniej Grudzien jest najzimniejszy bo to jakies 5C Styczen to 6C i juz masz przebisniegi, krokusy. Pod koniec Lutego juz masz 10C.
              Zimy tu sa lagodne.

Natomiast latem dni upalnych jest malo.

Zimy sa duzo cieplejsze a lata sa chlodniejsze niz w Polsce

no ale to watek o Malcie.
              • mdro Re: Malta zimą? 07.11.17, 00:01
                No ale to Ty porównujesz Maltę z Londynem, prawda? I już się chyba zorientowałaś, że palnęłaś głupstwo? Jakbyś nie zaklinała rzeczywistości pisząc o krokusach, to na Malcie jest ponad dwa razy cieplej w miesiącach zimowych niż w Londynie.
                • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:49
                  tak o 4C roznicy w sredniej temp. Olaboga co za pomylka
                  Londyn w styczniu 6C
                  La valetta w styczniu 10 C

Uwazam ze wyobrazenia o klimacie srodziemonomorskim zima sa bardzo bledne. Na Sycylii tez maja zime. Serio. W Grecji pada snieg czesto. Na pd Francji pizdzi Mistral cala zime ( cos okropnego)
                  • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 07.11.17, 09:56
                    https://www.weather-guide.com/data/Weather-2/London-Rome-Rain-amount.png
                    https://www.weather-guide.com/data/Weather-2/London-Rome-minimum-temperature.png

Jesli ktos lubi upalne lata to pewno bedzie mial za malo dni z 30C w Londynie bo faktycznie powyzej 26C jest bardzo rzadko. Ale zimy powaznie nie wypadaja zle. Gulf Stream Wystarczy popatrzec na porownanie z Rzymem powyzej. Ja mam w ogrodzie 2 drzewa wielkie palmowe i nie jestem w tym wcale odosobniona, bo to tutaj zwyczajne zjawisko. Za to niektore iglaki kiepsko rosna bo one lubia mrozy ktorych tu jest bardzo malo zima.Mamy za to inne nietypowe Iglaki z cieplejszych klimatow takich jak Monkey Puzzle tree ( araucaria)
                    • asmarabis Re: Malta zimą? 08.11.17, 11:50
                      o czym jest ta dyskusja?
                      czy ktos tu napisal ze w Londynie jest taka zima jak w polsce czy co?
                      • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 12:19
                        no dyskusja urosla do absurdu ale co zrobisz...
                • jusytka Re: Malta zimą? 08.11.17, 19:30
                  Niestety nie zorientowała sie ze pisze bzdury np ze średnia temperatura w dzień na Malcie w styczniu wynosi 10 stopni i jest taka sama jak w Londynie Niektorzy nie potrafią przyznać się do błędu www.travelplanet.pl/przewodnik/malta/la-valetta/temperatury/
                  • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 19:54
                    moze po raz dziesiaty mapisze ze srednia na Malcie to 10 C a w Londynie 6C. Pewno i dziesiaty nie dotrze

Poza tym jak xyxzza wyraznie ci ponizej napisala srednia temperatura moze wywiezc na manowce, ale zapewne ty ktora pewno nigdy tam nie byla wiesz lepiej niz ona.

Niektorzy beda bredzic bzdury i wiedziec lepiej niz lokalni ludzie i nie przyznaja sie do bledu.
                    • jusytka Re: Malta zimą? 08.11.17, 20:11
                      Problem w tym ze twa średnia w dzien 10 stopni jest wyssana z palca W roznych zrodłach - link powyzej - wynosi ona bowiem ok 15 stopni Piszemy o średniej bo oczywiste jest ze bywaja róznice w góre i w dół Jednak analizując średnią jak byla w historii wiemy czego mniej wiecej mozemy sie spodziewać i o tym mówimy a nie o anomaliach pogodowych. Konczę tę dyskysje bo nie ma ona sensu i tak nic do ciebie nie dotrze.
    • ida_listopadowa Re: Malta zimą? 07.11.17, 08:27
      Bylam na Malcie na przelomie grudnia i stycznia. Bylo bardzo cieplo za dnia, mam zdjecia w okularach slonecznych i bluzce na ramiaczkach, natomiast ciepla kurtka i polar byly w plecaku, bo w momencie zachodu slonca temperatura spadala chyba z dwadziescia stopni! Ubieralam sie w poplochu. Zmierzchu nie ma. Jest slonecznie i nagle gasza swiatlo.
      Zwiedzilam obie wyspy w kilka dni, w zasadzie sa one na ttle male, ze mozna je przejscsmile co nie jest takie glupie, bo w la valetcie korki, a autobusy to zart jakis. Wielki plus to tanie hotele zima. Natomiast w moim 3* hotelu w nocy bylo piesko zimno, mimo iz twierdzili, ze maja ogrzewanie. Nie padalo, pogoda idealna na wycieczki i zwiedzanie
    • mamma_2012 Re: Malta zimą? 07.11.17, 10:26
      Byłam na Malcie w grudniu. Stwierdziliśmy, że pogoda jak nad naszym morzem latem. Nieprxewidywalna, kilkanaście do 20 stopni, trochę padało, trochę wiało, trochę słońca.
      • jusytka Re: Malta zimą? 07.11.17, 21:31
        Dwa lata z rzędu spędzałam ferie zimowe na Majorce Jak dla mnie pogoda byla cudowna, prawdziwa przepaść w stosunku do pogody w Pl. Zielono, kolorowo, pelno kwitnących migdałowców, tenperatura w dzien do 18 stopni, Owszem byl jakis przelotny deszcz ale słońce świeciło codziennie, krócej lyb dłużej. Srednia pogoda na Malcie jest ciut wyzsza, bo jest bardziej na poludniu, więc nie przesaszajcie z tym zimnem na Malcie, bo tylko śmiac mi sie z tego chce.
        • xyxzza Re: Malta zimą? 07.11.17, 22:15
          Jasne. Ja tylko mieszkam na Malcie od jakichś 8 lat no ale co to w porównaniu z feriami zimowymi na Majorce. Dwa razy. Powoli przestaje mnie to dziwić, że każdy turysta po tygodniowym pobycie wie wszystko lepiej niż ktoś kto mieszka tu już chwilę. Ślepa wiara w średnie temperatury może zwieść na manowce. Miłego pobytu życzę. I dobrej pogody.
          • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 08:39
            >Jasne. Ja tylko mieszkam na Malcie od jakichś 8 lat no ale co to w porównaniu z feriami zimowymi na Majorce. Dwa razy. Powoli przestaje mnie to dziwić, że każdy turysta po tygodniowym pobycie wie wszystko lepiej niż ktoś kto mieszka tu już chwilę.

smile))

a przepraszam, ze zapytam ( o ile mozna wiedziec) co ty robisz tam na Malcie?

Czy to prawda ze Malta sie zmienila na niekorzysc od czasu jak przybywaja tam uchodzcy? Czy to sa "legendy" tylko?

Bo ja widzisz bylam tydzien tam i pamietam Malte jako bardzo bezpieczne miejsce. Tak bezpieczne ze masy mlodych dziewczyn w wieku licealnym i mlodsze nawet sa tam wysylane na nauke j. angielskiego. Przestepstwo wtedy bylo tam rzecza prawie nie istniejaca.
            • xyxzza Re: Malta zimą? 08.11.17, 09:22
              Mieszkam. Pracuje. Mam tutejszego meza wink. Uchodzcy sa jakims tam problemem, widocznym glownie dlatego ze wysepka jest tak malutka, ale zwykly czlowiek nie odczuwa tego w codziennym zyciu. Wciaz jest bezpiecznie. Od czasu do czasu wybuchnie jakas bomba/ktos kogos odstrzeli, ale w 99% sa to przestepcy eliminujacy konkurencje. Oczywiscie jak wszedzie sa miejsca gdzie nie chodzi sie noca/ samemu, ale ogolem jest w porzadku. Nadal masy mlodych ludzi przybywaja na nauke jezyka smile.
              • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 10:36
                Jak ja tam bylam to bylam zszokowana tym ze wlasnie bylo tak bezpiecznie, ze kobiety mogli lazic po ulicach noca w pojedynke i nic sie nie dzialo. Tam byli tylko turysci i bardzo bardzo wierzacy katolicy- tubylcy. Ta ich wiara przekladala sie tam na wartosci zyciowe tez co jest rzadkoscia i standardy w jaki sposob funkcjonuja z innymi ludzmi w sposob niezwykle pozytywny. Niesamowite to bylo

Malta tez mnie olsnila tym ze w zasadzie problem zmniejszajacych sie zasobow wody slodkiej jest do ogarniecia. Skoro nie zbyt bogaty kraj taki jak Malta ogarnela problem odsalania wody to i w wiekszych ekonomiach da sie to zrobic. Pamietam jak testowalam czy pranie sie wypralo czy nie, czy niszczy ciuchy ta odsalana woda czy nie. Do picia i gotowania z tego co wiem jest przywozona w baniakach z jedynej studni slodkiej wody gdzies na poludniu z tego co pamietam...
                • xyxzza Re: Malta zimą? 08.11.17, 11:34
                  princesswhitewolf napisała:

>. Tam byli ty
                  > lko turysci i bardzo bardzo wierzacy katolicy- tubylcy. Ta ich wiara przekladal
                  > a sie tam na wartosci zyciowe tez co jest rzadkoscia i standardy w jaki sposob
                  > funkcjonuja z innymi ludzmi w sposob niezwykle pozytywny. Niesamowite to bylo.

Pozory. Bardzo mylace, niestety uncertain

> Pamietam jak testowalam czy pranie sie wypralo czy nie, czy niszczy ciuchy ta odsala
                  > na woda czy nie. Do picia i gotowania z tego co wiem jest przywozona w baniakac
                  > h z jedynej studni slodkiej wody gdzies na poludniu z tego co pamietam...

Pranie sie pierze ok, ciuchow nie niszczy. Mozna ja nawet pic, ale nie jest smaczna. Do picia i gotowania kupuje wode w Lidlu po prostu.
                  • princesswhitewolf Re: Malta zimą? 08.11.17, 11:38
                    >Pozory. Bardzo mylace, niestety

szkoda...

• asmarabis Re: Malta zimą? 08.11.17, 11:52
            Xyxzza a moglabys mi napisac kiedy sie na Malcie organizuje uroczysta kolacje bozonarodzeniowa?
            To jest 24.12 jak w polsce czy jest system angielski i 25.12 sie gromadza?
            • xyxzza Re: Malta zimą? 08.11.17, 12:03
              Nie ma kolacji wigilijnej jak w Polsce. Mimo ze kraj katolicki, tradycje swiateczne zblizone do angielskich, czyli swietujemy Christmas Day. Na rodzinny lunch najczesciej jagniecina/indyk, rowniez wieprzowina pieczona. Wieczorem jakies 90% populacji wychodzi zjesc do restauracji smile
              • asmarabis Re: Malta zimą? 08.11.17, 12:09
                wielkie dzieki, tak podejrzewalam, duzo tam angielskich wplywow smile
                Jedziemy w tym roku wiec zbieram info
                • xyxzza Re: Malta zimą? 08.11.17, 12:33
                  Na swieta jedziecie? Jesli tak to przygotujcie cieple ubranie smile. I obejrzyjcie szopki, sa w kazdej wiosce/miasteczku, niektore naprawde piekne smile
                  • jusytka Re: Malta zimą? 08.11.17, 19:19
                    A jak dlugo można podziwiać ciekawe sądząc po zdjęciach ozdoby świąteczne?
                    • xyxzza Re: Malta zimą? 08.11.17, 20:58
                      Mniej więcej od początku grudnia do krótko po nowym roku, czasem do 3 króli. Choć niektóre szopki już w tym momencie są wystawione 😃. W okresie świątecznym warto nawet spacerując ulicami zaglądać w okna domów, w wielu można obejrzeć takie mini szopki. Niektóre (większość 😉) to kicz do kwadratu, ale fajny folklor smile.
                      • jusytka Re: Malta zimą? 09.11.17, 12:36
                        To szkoda, bo ja tam bede w polowie stycznia U nas jest wtedy jeszcze świątecznie
                  • asmarabis Re: Malta zimą? 11.11.17, 16:09
                    Dzieki, tak na swieta, takie szopki sa super
          • dwa_plus_jeden Re: Malta zimą? 08.11.17, 20:30
            Tez mieszkalam na Malcie i potwierdzam, ze masz 100% racji.
            W zimie jest wilgotno i zimno, w pomieszczeniach 16-18 stopni. Trzeba bardzo dbac o wilgotnosc, bo rzeczy plesnieja natychmiast (buty, torby, papier - dokumenty, ksiazki).
            Nie do porownania z Wyspami Kanaryjskimi, tam jest upal w zimie smile
            Jesli ktos nie znosi zaru z nieba, polecam kwiecien i poczatek maja na zwiedzanie Malty.
            • jusytka Re: Malta zimą? 09.11.17, 12:40
              Chyba nikt rozsądny nie bedzie oczekiwal zimą upalu na Malcie. Porównywanie jej do Kanarow też nie ma sensu , bo odległość między wyspami jest znaczna.
              • dwa_plus_jeden Re: Malta zimą? 10.11.17, 22:45
                Dlatego mowie - nie do porownania smile a slowo "upal" tez bylo ironiczne, bo tam zima jest cieplej niz w moim miescie w srodku lata, dlatego dla nas jest to "upal". Jezdze tam na Swieta z rodzina i to jest jedyna okazja, zeby pochodzic w letnich ubraniach.
                • jusytka Re: Malta zimą? 11.11.17, 08:38
                  No właśnie Porównują niektorzy pogodę na Malcie latem, czyli upiorny upał do zimy i twierdzą, ze bardzo zimno. Z tego punktu widzenia i owszem, ale jak my tam przylatujemy z Pl gdzie faktycznie jest bardzo zimno, to odkrywamy ze jest cudownie ciepło zielino, kolorowo i, Nasze zimowe ciuchy i buty są zbędne, wystarczą lekkie wiosenne. Przypomne ze u nas wtedy jest szaro i buro, snieg ostatnio rzadko pada. Wlasnie dlatego lubię wyspy na Śródziemnym zimą Jest tam wtedy pusto, tanio, panuja idealne warunki do aktywnej turystyki Nie każdemu bowiem odpowiada tlum turystów wokół atrakcyjnych miejsc. Deszcz się wtedy zdarza ale na ogół przelot i jest go znacznie mniej niz u nas Rok temu padało u nas zimą przez tydzień zanim polecialam, a na miejscu tylko jefen maly przelot. Wlasnie latem turysta ma tam ciezko moim zdaniem, no chyba ze priorytetrm jest plaza, a raczej przebywanie w widzie.
                  • xyxzza Re: Malta zimą? 11.11.17, 11:48
                    Jej no. Ty serio nie rozumiesz. Ja nie porównuję maltańskiego lata do maltańskiej zimy. W Polsce mieszkałam na Mazurach, za młodszych lat temperatury zima dochodziły do -30. I ja mówię że w życiu tak nie marzłam w Polska tutaj zimą. Jestem tu od 8 lat na stałe, wcześniej spędzałam wakacje letnie i zimowe. I NIE, deszcze zima na Malcie nie "zdarzają się". Deszcze są normą, choć zdarzają suchsze zimy (i oby taka ci się trafiła). Polskie słowo zima pochodzi od zimna. Maltańskie słowo na zimę- xitwa- pochodzi od xita czyli deszcz. Po raz kolejny- nie sugeruj się temperaturą 15 stopni bo odczuwalna jest dużo niższa. Fakt, zima jest zielono. I mniej turystów. Natomiast nigdy nie jest pusto. Nie porównuj Malty z Majorką czy Sycylią bo klimat NIE jest ten sam. Malta to kawałeczek skały 40 km od brzegu do brzegu. Tu wszędzie jest wilgotno i wietrznie (w zimie oczywiście). I nie masz możliwości ogrzać się wewnątrz bo NIGDZIE nie ma centralnego ogrzewania. I mimo że rzeczywiście śniegowce i kurtka puchowa będą zbędne, to raczej w sandałach i koszulce też nie dasz rady. Nie mam pojęcia, czemu służyć ma takiego upieranie się, że wiesz lepiej. Mieszkałam w Polsce 35 lat. 8 na Malcie. Ja serio MAM porównanie.
                    • jusytka Re: Malta zimą? 11.11.17, 12:40
                      Czy ja gdzieś napisalam ze zamierzam tam chodzić w sandalach i koszulce? Pisalam zaś o wiosennych ciuchach i butach. Nieprawdą jest ze jesli ty nie masz ogrzewania w domu to wszedzie go nie ma Tak sie sklada ze w moim hotelu bedzie i nie jest to jedyny hotel z ogrzewaniem. Wiatry na każdej wyspie są normą i to jest oczywiste, więc nie wiem po co w ogole o tym mówić Sama też mieszkam na wyspie. Napisalam też że mam świadomość ze mogę spotkać deszcze bo to też jest normalne, ale szansa na to w porównaniu do miejsca gdzie mieszkam jest mniejsza, a szansa na slonce wieksza i to wystarczy by mozna komfortowo zwiedzać bo logicznie też jest ze nie jadę tam zimą plażować Jeszcze jedno, naprawdę nie widzisz roznicy pomiędzy ilością turystów na Malcie latem i zimą?
                      • xyxzza Re: Malta zimą? 11.11.17, 15:55
                        Musisz mieć ostatnie słowo nawet na temat, o którym nie masz pojęcia, niech ci będzie. Jakbyś przeczytała mój ostatni post to byś może zobaczyła że przyznaję, że turystów w zimie jest mniej. Natomiast nie jest pusto, jak ty to napisałaś wyżej. Świetnie że znalazłaś ogrzewany hotel, mam nadzieję że to Hilton albo coś na tym poziomie, bo w innych może być słabo z ogrzewaniem klimatyzacją. Kończę rzeczywiście te dyskusję bo to że ja tu jestem od lat nie znaczy nic w porównaniu z tym że ty WIESZ. Chyba powinnam ci życzyć najbardziej zimnej i deszczowej pogody w czasie pobytu ale mam wrażenie że nawet to by cię nie przekonało.
                      • asmarabis Re: Malta zimą? 11.11.17, 16:14
                        Wiosenne ciuchy w styczniu ?
                        Chyba troche kozakujesz
                        Bylas kiedys w tych rejonach w zimie?
                        Wiadomo ze nie ma typowej polskiej zimy ale to zalezy jak trafisz, i przeciez jestes caly czas blisko morza a to jak wiadomo zawsze jest zimniej
                        poza tym nawet jak w dzien jest znosnie to jak zajdzie slonce od razu robi sie o wiele zimniej
                        wszystko zalezy od szczescia, ale ja biore ciuchy jesienne a nie pantofelki i kurtki za pepek
                        • jusytka Re: Malta zimą? 11.11.17, 18:08
                          Tak sie sklada ze mieszkam od urodzenia na wyspie, a więc i nad morzem, a na różne wyspy na Srodziemnym latam zimą od lat. Może chodzisz tam w futrze, ale na filmach na YT, które ludzie powrzucali ze styczniowej Malty kazdy moze sobie zobaczyć w jakich ubraniach sie wtedy chodzi Jak sądzę nie zarabiacie na turystach, skoro tak bardzo zniechęcacie do wyjazdu. Ja obiecuje wrzucić tu zdjecia ze swoich styczniowych wakacji Moze przeżyję bez korzucha i kozaków 😁
                          • jusytka Re: Malta zimą? 11.11.17, 18:09
                            kożucha oczywiście
                          • asmarabis Re: Malta zimą? 11.11.17, 18:13
                            Jak bym krecila filmik zeby szpanowac na faceoook i YouTube to tez bym sie specjalnie rozebrala na te kilka minut smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka