jowita771 Re: Co rok prorok... 03.04.16, 21:36 Znałam siostry, jedna ze stycznia, druga z grudnia. Chodziły razem do klasy, najpierw każdy myślał, że bliźniaczki, choć zupełnie niepodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Co rok prorok... 03.04.16, 22:04 Znam tylko jeden taki przypadek. Kiedyś miałam rodzeństwo w klasie z tego samego roku i bynajmniej nie byli bliźniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co rok prorok... 04.04.16, 09:17 Najmniej, ile znałam, to było jedno dziecko ze stycznia, a następne z grudnia, moje koleżanki z klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Co rok prorok... 04.04.16, 09:21 Tak, ja sama i siostra- urodziła sie 10.5 miesiąca po mnie. Dla mnei to tez kosmos, ale o dziwo to bylo w planie. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Co rok prorok... 04.04.16, 09:40 U mnie : 15 miesięcy różnicy. Gdyby starsza nie była wcześniakiem byłoby 13. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Co rok prorok... 04.04.16, 09:59 Znam roznice miedzy dziecmi 8 albo 9 m-cy teraz nie pamiętam dokładnie. Sasiadki corki obecnie chodza do 2 klasy (ale rocznikowo inne roczniki urodzenia) Po 2 porodzie sasiadka od razu zaszla w 3 ciaze która chciała poronić (nie nie żadne tabletki itp. nie, tylko probowala naturalnie poronić fizycznie się wyczerpując) Dziecko się nie dalo. Walczylo. Niestety poddalo się jakos na początku 7 m-ca ciąży i urodzila się. Przezyla, jest zdrowa, ma się swietnie. Sasiadka jeszcze potem pare lat później zaszla w 4 ciaze..... Ma 4 corki i wszystkie to wpadki. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:02 Szwagierka ma roznice miedzy 2 a 3 dzieckiem 14 m-cy. Rocznikowo 2 lata 3 porody to 3 cesarki. Po ostatnim już jej pozszywać nie umieli bo wszystko się rwalo. Wszystkie 3 ciaze to wpadki. Ma kategoryczny zakaz zachodzenia w kolejna ciaze wiec jej wspolczuje tej nerwówki bo dziewczyna ma lat 25 Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:20 To chyba ją powinni podwiązać przy tej cesarce Albo darować sobie zszywanie, tylko ciach-ciach. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:40 Ja mam między dziećmi różnice ok 20 miesięcy ( rocznikami 2 lata ). Dwie cc. Trzecia ciąża skutkowałaby u mnie 9 miesięcznym leżeniem, ale nie dlatego że po 2cc a raczej problemy z szyjką ( przy pierwszym porodzie była na "zero" wok 30 tyg., a przy samym porodzie pękła ). Znam dziewczyny po 3cc planujące jeszcze jedno dziecko - żadnych problemów z bliznami nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:15 U mnie w pracy jest 2-ch braci, starszy urodzony w lutym a mlodszy w grudniu tego samego roku Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:22 Mam kolegę, który ma brata młodszego o 11 miesięcy. Wg ojca kolegi brat to efekt teorii, że przy karmieniu piersią nie da się zajść w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:30 teoria że przy kp nie można zajść w ciążę jest tak restrykcyjna, że mało kto jest w stanie ją stosować w 100%, a małe odstępstwo to już całość się zawala. Nie pamiętam dobrze, ale tam było coś o tym, że karmień na dobę musi być minimum 7 czy 8, najdłuższa przerwa pomiędzy karmieniami nie może mieć więcej niż 6h, a samo karmienie musi trwać minimum 20 minut. Tyle że każda infekcja, katar itd mogło wszystko zaburzyć. Znałam jedną osobę, która stosowała to i rzeczywiście płodność wróciła jej po ok 9 miesiącach ( ona chyba badała czy ma owulacje testami czy jakoś inaczej ). Dla mnie abstrakcja - ale dla mnie abstrakcją było też kp. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: Co rok prorok... 04.04.16, 10:25 Moje corki dzieli rowno rok i cztery dni... Bylismy w szoku gdy sie dowiedzialam o drugiej ciazy. Ale takich przypadkach czesto to kolejne dziecko jest wczesniakiem (kwesti wydolnosci organizmu kobiety), wiec to nie jest tak straszne jakby sie moglo wydawac , moja akurat urodzona w terminie, ale ja 4 miesiace lezalam, a calam ciaze naprawde sie oszczedzlam aby na to "zasluzyc". a nie sadze aby w pokoleniu naszych dziadkow czy pradzaidkow kobiety mialy taki luksus zwlaszcza w ktorejs z kolei ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś