Dodaj do ulubionych

dojrzewanie chłopca

24.12.16, 14:01
syn lat 13 ma wizualne objawy dojrzewania (trądzik, owłosienie) ale nie miał jeszcze skoku wzrostowego. rośnie dość powoli od zawsze. z tego co czytam w internecie powinno być inaczej, najpierw skok a potem inne rzeczy, martwię się że już mało urośnie a jest niski sad czy ktoś zna inne przypadki?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 14:07
      Tak, moich dwóch synów. Najpierw mutacja, owłosienie itd, a ok. 15 roku życia nagły skok wzrostowy. Starszy ma 180 cm, młodszy jakieś 177, ale ja jestem bardzo niska. Młodszy w wieku 14 lat miał 150 cm.
      • swiezynka77 Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 14:19
        a ich ojciec jakiego wzrostu? u mnie mąż 173, aby syn do niego dorósł to już nie będzie źle... teraz ma 156.
        • verdana Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 15:09
          Mąż 176. Albo mniej.W każdym razie obaj przerośli ojca.
          Zapytaj męża, kiedy zaczął rosnąć. Mój maż mnie uspakajał zawsze, że on też urósł dopiero w liceum.
          • ophelia78 Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:15
            Wiesz Verdana Twoj maz tak naprawdę nigdy nie urósł... 176 cm dla faceta to nadal niski wzrost.
            • nickbezznaczenia Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:23
              Wiesz co? Chrzanisz.
              www.newsweek.pl/nauka/kto-jest-najwyzszy-w-europie-ile-wzrostu-ma-statystyczny-polak,artykuly,360767,1.html
              • ophelia78 Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:29
                Ok moze mam spaczone spojrzenie. Dla mnie 176 to facet niski. No, niech będzie że średniego wzrostu. Ale 176 to nizszy ode mnie - dlatego dla mnie niski.
                • nickbezznaczenia Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:31
                  Czyli masz jak piszesz spojrzenie spaczone, bo polscy mężczyźni są w zasadzie tacy 170 cm plus coś tam.
                  • arwena_11 Re: dojrzewanie chłopca 31.12.16, 19:17
                    Skąd ci się to wzięło? Mężowie moich koleżanek - 180 i wyżej. Mój 16 letni syn prawie 190, mój mąż 182, mój ojciec też 182.
                    Koledzy syna od 180 w górę. Obecnie młodzież mocno wybujała, jak patrzę na ulicy.
                    • nickbezznaczenia Re: dojrzewanie chłopca 31.12.16, 20:09
                      Z obserwacji i statystyk.
                      Też mam wysokiego męża, ale jakoś na ulicach nadal wzrost średni przeważa.
                      • arwena_11 Re: dojrzewanie chłopca 31.12.16, 20:13
                        Ostatnio łaziłam po Galerii Mokotów, jak szukałam prezentów i młodzież zdecydowanie wybujała. Aż sie zastanawiałam na czym tak rosną.
                        • nickbezznaczenia Re: dojrzewanie chłopca 31.12.16, 20:25
                          Młodzież rzeczywiście ciut wyższa ostatnio, ale to statystyk na razie nie zmienia znacznie.
                • aankaa Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 00:26
                  zacznij nosić trampki zamiast szpilek tongue_out
                • milva24 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 08:59
                  Ophelio, jeśli jesteś wyższa niż 176 cm to raczej Ty jesteś bardzo wysoka jak na kobietę.
                • e-kasia27 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 16:20
                  No, bo jak dal ciebie tak jest, to i dla wszystkich tak być musi - to przecież oczywiste.
                  A guzik!
                  Dla mnie facet o wzroście 176 cm,to wysoki facet, bo jest dużo wyższy ode mnie.
                  I co mi zrobisz?
                  A kobieta, która ma więcej niż 176 cm, to już prawdziwa żyrafa.
                  • lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 16:59
                    "A kobieta, która ma więcej niż 176 cm, to już prawdziwa żyrafa. "
                    Czy mogłabyś kobiet nie obrazac?
                    ja nie pisze ze dla mnie kobiety poniżej 165cm to prawdziwe nieatrakcyjne krasnale
                    I jak miło Ci?
                    • e-kasia27 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 17:06
                      A czy ja napisałam, że NIEATRAKCYJNA żyrafa?
                      Dlaczego porównanie do żyrafy jest według ciebie obrażaniem??
                      Żyrafa, to bardzo atrakcyjne zwierzę!
                      Po prostu jest uosobieniem wysokości.
                      Za to ty jesteś bardzo niemiła, bo małych ludzi nazywasz nieatrakcyjnymi.
                      Do krasnali nie mam zastrzeżeń.

• lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 17:11
                        twoje znaczenie zyrafy mialo wydzwiek perojatywny, zdecydowanie smile ale zawsze mozna odwrocic kota ogonem smile widzisz tez cie to urazilo jak mnie ta zyrafa
                        • e-kasia27 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 17:34
                          No, tak, oczywiście, ty lepiej wiesz, jakie znaczenie ma u mnie wyraz żyrafa.
                          To następna oczywistość, na tym forum.

Nie, nic mnie nie uraziło - pudło.
                          Stwierdziłam tylko fakt, że jesteś (chcesz być) niemiła, co sama potwierdziłaś.
                          Ja nie miałam takich intencji pisząc żyrafa, dlatego nie dodałam do tej żyrafy żadnego negatywnego określenia, tak jak ty do krasnala.
                          Pisząc nieatrakcyjne krasnale jednoznacznie dałaś wyraz swojej niechęci do niskich ludzi. Niski, to dla ciebie synonim nieatrakcyjności.
                          No cóż niby masz do takiego myślenia prawo, ale to przez tak właśnie myślących ludzi, matki chcą faszerować swoje dzieci hormonami, aby tylko podwyższyć ich wzrost, nawet za cenę zdrowia.
                          A to czy człowiek jest niski, czy wysoki, ma się nijak i do jego atrakcyjności i do wszystkich innych zalet i wad.
                          Sama to doradzasz matce z tego wątku.
                          Czyżby jakieś kompleksy przez ciebie przemawiały?
                          Kompleks niższości? Pomimo sporego wzrostu?

• lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 17:39
                            no zebys wiedziala, ze kompleksy mam 172cm, a od dziecka od niskich ludzi slysze, ze jestem zyrafą, teraz u nastolatek to całkiem przeciętny wzrost... nie wierzę, że u Ciebie ta żyrafa miała inne znaczenie niż po prostu chęć obrażenia wysokich kobiet i koncze dyskusje, milego wieczoru
                            • e-kasia27 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 18:08
                              No fakt, to akurat wiem, że jak ty tak to widzisz, to nie ma takiej siły, aby cię przekonała, że jest inaczej.
                              Widocznie nie wiesz, że nikt nie jest w stanie cie obrazić, dopóki ty sama na to nie pozwolisz, czyli nie uznasz tego za obrażenie.
                  • wioskowy_glupek Re: dojrzewanie chłopca 26.12.16, 12:08
                    Nic ci nie zrobi ale ma rację, facet 175 jest niski i mówię to ja 155 wink
                    • bergamotka77 Re: dojrzewanie chłopca 26.12.16, 21:12
                      Bez przesady niski to raczej 170 cm i ponizej a 175 cm to raczej zdecydowanie wzrost sredni u faceta i wysoki u kobiety. Od 180 cm wysoki u faceta a u kobiety kategoria żyrafa. Mówię to ja 166 cm wzrost średni choć nie narzekam, bo lubię obcasy smile
                    • arwena_11 Re: dojrzewanie chłopca 31.12.16, 19:20
                      Zgodzę się. Wysoki zaczyna się dla mnie od 180, sama mam 164.
    • evee1 Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 16:04
      Mój nigdy nie miał skoku wzrostowego. Po prostu rósł powoli ale stałe. Dorósł do 180 (jego tata ma 182), nie wiem czy jeszcze coś urośnie bo ma 19 lat.
    • lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:00
      Ja na Twoim miejscu wybrałabym się z synem do endokrynologa ale prywatnie żeby roku nie tracic na czekanie w kolejce na specjaliste z nfz, zrobiłabym mu podstawowe badania i przede wszystkim prosiła lekarza o ocenę wieku kostnego dziecka czyli jaki wzrost osiągnie i w razie czego szybko interweniować np z hormonem wzrostu zeby przynajmniej nadgonić choc troche cm ile się da. Ja ale jestem kobietą w wieku 13lat osiągnełam swój wzrost 172-173cm, miesiaczke miałam jak miałam 12,5roku
      • swiezynka77 Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 08:56
        Bylam ok 2 lata temu, wtedy miał wiek kostny rok mniej niż faktycznie. Hormonów raczej nikt nie da bo mieści się w siatce centylowej choć z 25 centyla spadl na 10
        • lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 17:19
          to skonsultuj jeszcze raz, po 2latach, napewno obserwuj ale jak ma wiek kostny opozniony powinno byc OK, teraz w siatkach tez sie miesci, podpytaj meza jak u niego bylo ze wzrostem, skonsultuj jeszcze raz zeby sie tak nie zamrtwiac, może bedzie miał 170cm ale to u mężczyzny jest naprawde w porzadku smile
    • lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:02
      Bez zamartwiania się iść po prostu prywatne do specjalisty który zrobi wszystkie potrzebne badania i Cie uspoki a w razie czego poda hormon wzrostu bo 150cm u chłopaka to bardzo duży byłby problem ale jeszcze mozesz interweniowac, moze byc tak ze bedzie mial skok wzrostu i wszystko jest OK ale lepiej dmuchac na zimne i wszystko sprawdzić
      • lubieczeresnie Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:14
        www.czd.pl/images/stories/promocja_zdrowia/Centyle_wysokosci_ciala_ch%C5%82opcow_w_wieku_3_18_lat.jpg
        tu masz siatkę centylow jest miedzy 25 a 50centylem więc wychodzi ze jest wszystko OK, o ile dobrze patrze najlepsza wydrukowana siatka smile porównaj ile miał wzrostu jak miał 3lata 5lat 10lat jesli zawsze idzie tym torem 25 a 50centyl to prawdopodobnie jest ok i w wieku 18lat bedzie mial miedzy 175cm- 180cm ale jak mowie ja tam wole dmuchac na zimne i napewno jak Cie cos niepokoi to wybrac sie do specjalisty
        • merilia80 Re: dojrzewanie chłopca 24.12.16, 21:52
          Mozesz zrobuc mu rtg nadgaestka z opisem. Skierowanie moze dac ci pediatra. W opisie bedziesz miala jaki jest jego wiek kostny.jesli opozniony czyli nizszy niz wiek zycia to znaczy ze jest ok i bedzie dluzej rósł.
          • verdana Re: dojrzewanie chłopca 25.12.16, 09:29
            Hormonu wzrostu raczej nikt nie poda chłopakowi, który będzie po prostu niski.Ma 156 cm, a nie 120. Hormon wzrostu ma wiele skutków ubocznych i tylko po to, aby facet był wyższy nikt rozsądny go nie poda. Bo chłopak może być wysoki, ale bezpłodny, w sytuacjach skrajnych może być nawet impotentem. Ciśnienie i cukier też mogą byc nieprawidłowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka