Dodaj do ulubionych

pedofil na specjalnych prawach

09.01.17, 09:49
wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,21210057,pedofilia-w-kosciele-ksiadz-gwalcil-13-latke-nadal-odprawia.html?disableRedirects=true#BoxGWImg
Grozą powiało. Taką jak przy sprawie oddziału psychiatrycznego dla dzieci ("Oddział chorych ze strachu") czy przy sprawie siostry Bernadetty.
A sprawca pozostał (w sumie) bezkarny... Najwyraźniej nie ma miłosierdzia w kościele dla ofiar przestępstw popełnionych przez jego funkcjonariuszy
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 10:31
      Proszę cię o jakim miłosierdziu ty mówisz w odniesieniu do KK. Jak sądzisz w jakim celu kościół próbował przeforsować projekt ustaw, gwarantującej bezkarność pedofilów, ot po prostu to czarne bydło, bo inaczej nie da się powiedzieć o tej siatce zrzeszającej pedofilów, chciało zapewnić sobie milczenie ofiar. Nie wiem jakim trzeba być idiotą aby po tylu aferach kościelnych nadal do kościoła chodzić i posyłać tam jeszcze własne dziecko.
      • kaz_nodzieja Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 10:46
        Też się dziwię.
    • triss_merigold6 Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 10:36
      W kontekście tego i wielu innych przypadków, jest przedziwne, że są jeszcze rodzice, którzy pozwalają dzieciom na kontakt z funkcjonariuszami tej instytucji.
      • mama.nygusa Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:11
        kasiadz jest winny, bez dwoch zdan.

Ale co robia sedziowie, po kolei, kazdy, w tym kobieta obniza wyrok.To jest hanba, ze osoba swiecka rowniez stanela po stronie zbrodniarza w sutannie.

To jest bolesne "rzecznik Sądu Okręgowego w Szczecinie Michał Tomala podkreśla, że wszyscy sędziowie w pełni uwierzyli w relację dziecka. – Po prostu inaczej ocenili szkodliwość popełnionego czynu – mówi."
        • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:24
          Zapewne katolicy. Ich obowiązkiem jest dbanie o dobro kościoła, a kościół to przede wszystkim duchowieństwo, reszta jest mało ważna. Możliwe, że za najbardziej pokrzywdzony w tej sytuacji uznali właśnie kościół.
          • jowita771 Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 13:41
            > Zapewne katolicy. Ich obowiązkiem jest dbanie o dobro kościoła, a kościół to pr
            > zede wszystkim duchowieństwo, reszta jest mało ważna. Możliwe, że za najbardzie
            > j pokrzywdzony w tej sytuacji uznali właśnie kościół.

Dokładnie tak. Podobne argumenty usłyszałam w rozmowie z pewnym księdzem, który wydawał się bardzo sensowny. W takich sprawach najważniejsze jest to, aby ochronić kk. Dlatego nawet ofiara jest przeciwnikiem, jeśli stara się sprawę nagłośnić. A zamiatanie pod dywan jest działaniem dobrym, bo chroni kościół. Chodzi o to, że jak takie sprawy wychodzą na światło dzienne, to może jakiegoś wierzącego skłonić do odejścia od kościoła. Więc osoba, która sprawę nagłaśnia, ma na sumieniu grzech, bo kogoś może oddalić od Boga. A za ofiarę pedofila należy się modlić i to wszystko.
        • araceli Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 16:48
          mama.nygusa napisał(a):
          > kasiadz jest winny, bez dwoch zdan.
          >
          > Ale

Jakież typowe.... 'ALE'...
          • ladyjane Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:25
            araceli napisała:

> mama.nygusa napisał(a):
            > > kasiadz jest winny, bez dwoch zdan.
            > >
            > > Ale
            >
            > Jakież typowe.... 'ALE'...
            >
            >
            Żadne typowe "ale". To kwintesencja tego problemu. Bo gdyby jeden z drugim dostał dożywocie albo 25 lat, to może kolejny by się zastanowił...
            Księża chronią się na zasadzie ręka rękę myje, ale dlaczego sędzia broni księdza, dlaczego społeczeństwo w 90% broni takiego księdza?

Nikt tu nie roztrząsa, czy pedofila jest złem. JEST niezależnie od zawodu, czy drogi życiowej sprawcy.

Myślę, że ofierze wszystko jedno czy zgwałcił ksiądz, nauczyciel, czy sąsiad z naprzeciwka. Każdy z nich powinien zostać ukarany.
            • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:30
              >>>Księża chronią się na zasadzie ręka rękę myje, ale dlaczego sędzia broni księdza, dlaczego społeczeństwo w 90% broni takiego księdza?

Bo zarówno sędzia jak i 90% społeczeństwa jest od urodzenia pod wpływem kościoła i duchowni piorą im mózgi przy dopingu rodziców.
              • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:34
                Dlatego ludzie mają psychiczną blokadę przed odejściem od kościoła i wierzą, że powinni to samo zrobić swoim dzieciom. Nie są w stanie sobie w ogóle wyobrazić życia bez rytualnych wizyt w kościele, chrzcin, komunii, lekcji religii chociaż gołym okiem widać, że nie ma to nic wspólnego z wiarą w Boga czy nauki Chrystusa.
              • annabel_lee Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:35
                Dokładnie. A dlaczego rodzice oddali swoje dziecko obcemu facetowi? Bo KSIĄDZ...
              • iwoniaw Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:48
                No proszę cię, to ma usprawiedliwiać takiego sędziego?
                • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 18:18
                  To nie usprawiedliwienie tylko wytłumaczenie czemu tak jest.
      • martishia7 Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 11:34
        Mam tak samo. Wiem, że to jest argument na poziomie "po co zakładała krotką spódniczkę", bo zaczyny odpowiedzialność ponosi sprawca i tylko sprawca. Ale kurczę, to tak jak zabrać dziecko do klubu gogo i się dziwić, że zobaczyło goły tyłek.
    • mozambique Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 10:58
      przypomnije cie mi - kóeego to księdza -gwałciciela wybronił poseł Piotrowicz ?
      • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:04
        Księdza Michała M. - proboszcza z Tylawy.
      • livia.kalina Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:05
        proboszcza z Tylawy. Tyle, ze on go nie wybronił bo nie był adwokatem tylko prokuratorem. On nie dopuścił do śledztwa i do stworzenia aktu oskarżenia.
        • zona_glusia Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:37
          To że był prokuratorem czyni jego obronę pedofila skandaliczną.
        • nangaparbat3 Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 17:14
          To jeszcze gorzej. Rzeczą adwokata jest bronic, nie da się nic zarzucić. Ale prokurator, co umarza - brak slów.
    • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 11:01
      Dopóki nie będą musieli bulić odszkodowań za działania swoich funkcjonariuszy w sutannach nic się zmieni.

W ich interesie jest ukrywanie przestępstw duchownych, bo pozwala na utrzymanie uprzywilejowanej pozycji kościoła i duchownych. Surowe karanie duchownych za przestępstwa też nie robi dobrze "wspólnocie"; taki odrzucony braciszek może się srogo zemścić, bo zna sekrety innych duchownych.
    • antyideal Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 12:40
      Szokująca historia, i gehenna tego dziecka i ogrom okrucieństwa jego oprawcy. I chodzi sobie spokojnie na wolności czarujac inne dzieci ? Echh.
    • feel_good_inc Który to już wątek o tym samym? 09.01.17, 13:34
      Wiercy zawsze wyprą. Są zdolni do dowolnego manewru mentalnego, który pozwoli im zaprzeczyć, że są członkami zakłamanej organizacji politycznej, bo to wymagałoby przyznania przed samym sobą, że cały ich system wartości to oszustwo. Od prawie dwóch tysięcy lat to działa, więc dlaczego nagle miałoby przestać?
      • spanish_fly Re: Który to już wątek o tym samym? 09.01.17, 14:10
        Czyż nie łatwiej sobie samemu wybaczyć dowolne świństwo, jak się jest umoralnianym przez kogoś takiego jak ksiądz Roman i braciszkowie, którzy go tak ochoczo przyjęli na powrót w swoje szeregi?

Ciężko mi sobie wyobrazić większe sku...syństwo niż to, co ten klecha zrobił tej dziewczynce sad
      • mama.nygusa Re: Który to już wątek o tym samym? 09.01.17, 14:21
        Wiercy sie nie wypieraja, sa tak samo wkurzeni dzialaniem sadu, przelozonych, a na samego :ksiedza" to juz slow brakuje.Dla mnie to bandyta, ktory powienin gnic w wiezieniu i dlatego jest zla na sedziow.

ta dziewczynka powinna dostac sowite odszkodowanie, ja wiem ze to ran nie uleczy, ale moze pozwli stanac na nogi, usamodzielnic sie.
        Ja sie pytam co to za uczyciele, pedagodzy, ktorzy slyszac zwierzenia dziewczynki ida zaraz do oprawcy, to nie wiedza jak to dziala, ze wyprze sie wszystkiego.
        • araceli Re: Który to już wątek o tym samym? 09.01.17, 16:47
          mama.nygusa napisał(a):
          > Wiercy sie nie wypieraja, sa tak samo wkurzeni dzialaniem sadu, przelozonych
          > , a na samego :ksiedza" to juz slow brakuje.Dla mnie to bandyta, ktory powienin
          > gnic w wiezieniu i dlatego jest zla na sedziow.

A co robią wiercy, żeby ich instytucja rozwiązała problem i nie dopuszczała do kolejnych tego typu aktów? NIC. Siedzą potulnie w ławeczkach i ze złożonymi rączkami i są źli na sąd.
    • nowabiala1 Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 13:39
      Chodzi o to, ze ten ksiadz uciekł z więzienia i bezczelnie sobie odprawia msze w Puszczykowie ?
      • grrrrw Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 16:00
        Nie uciekl. Juz odsiedział i wyszedł. Specjalnych praw nie widze.
        • annabel_lee Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 16:58
          Naprawdę nie widzisz specjalnego traktowania w fakcie, że człowiek, który więził, bił i gwałcił dziecko dostał tylko 4 lata więzienia? I nie uważasz za szokujące, że instytucja, która powinna wstawiać się za najsłabszymi nie dość, że kompletnie nie interesowała się, co on robi z tym dzieckiem, to jeszcze przyjmuje go z powrotem z otwartymi ramionami i przyzwala na kolejne kontakty z dziećmi ? OJP
          A gdyby to było Twoje dziecko, też byś uważała, że wszystko jest w porządku?
          • grrrrw Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 18:29
            Z artykulu wynika, ze dostał osiem lat.

Za obcowanie płciowe z małoletnim poniżej lat 15 można dostac od lat 2 do 12.

Z artykulu wynika, ze nie pozwala mu sie na kontakty z dziecmi.

Z artykulu nie wynika, ze przyjęto go z powrotem z otwartymi ramionami
            • spanish_fly Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 19:21
              Przyjęto go, odprawia msze. Do zwykłej pracy po czymś takim miałby problem wrócić, a kościół jak widać gościnny.
            • annabel_lee Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 22:56
              Z artykułu wynika, że dostał 4 lata, bo kolejni sędziowie zmniejszali wyrok, a karę odbywał na oddziale szpitalnym. A kosciół po czymś takim powinien wyrzucic go na zbity pysk, a nie ułatwiać mu kontakty z dziećmi. Pytam po raz kolejny: gdyby Twoje dziecko zgwałcił, byłabyś usatysfakcjonowana taka karą?
            • morekac Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 06:01
              Grrrw, możesz wesprzeć tego ciężko doświadczonego człowieka i przenieść się - wraz z nieletnimi dziećmi - do tej parafii.
              • annabel_lee Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 07:57
                Mam nadzieję, że jednak nie ma dzieci - nie wierzę, że jakakolwiek matka mogłaby bronić kogoś takiego..
                • grrrrw Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 11:25
                  Gdzie ja go bronie ? Artykul w gazecie nierzetelny jest.
    • iwoniaw Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 13:41
      Ksiądz dostał tylko 4 lata za gwałty

okruszek_h
      09.01.17, 12:41
      Widziłyście?
      wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,21210057,pedofilia-w-kosciele-ksiadz-gwalcil-13-latke-nadal-odprawia.html
      Sama jestem katoliczką, ale w to co się stało w tym przypadku nie mogę uwierzyć.

Re: Ksiądz dostał tylko 4 lata za gwałty
      dyzurny_troll_forum
      09.01.17, 13:13
      okruszek_h napisała:

> Sama jestem katoliczką, ale w to co się stało w tym przypadku nie mogę uwierzyć

Ale w co konkretnie nie możesz uwierzyć? że masz krew tego dziecka na rękach popierając tę haniebną instytucję? No masz i musisz z tym żyć jak i my wszyscy....

okruszek_h
      09.01.17, 13:34
      Nawet dyskutować mi się z tobą nie chcę, trollu.

nowabiala1
      09.01.17, 13:26
      A Polanski ile dostal ?

feel_good_inc
      09.01.17, 13:29
      Tylko na "u was Murzynów biją" was stać?

dyzurny_troll_forum
      09.01.17, 13:29
      nowabiala1 napisała:

> A Polanski ile dostal ?

Przeczytałaś artykuł? Widzisz analogię między tymi sprawami?

nowabiala1
      09.01.17, 13:31
      W Puszczykowie sa dwa koscioly. Na zadnej stronie z tych dwóch parafii ten ksiadz nie figuruje

dyzurny_troll_forum
      09.01.17, 13:33
      nowabiala1 napisała:

> W Puszczykowie sa dwa koscioly. Na zadnej stronie z tych dwóch parafii ten ks
      > iadz nie figuruje .

Albo znowu go gdzieś ukryli albo zdają sobie sprawę, ze nie ma się czym chwalić.....

olena.s
      09.01.17, 13:34
      A Polański jest "osobą duchowną"? Niemal świętą? Ktoś całuje Polańskiego po rękach? A może on ogoś rogrzesza, chrzci, daje ostatnie namaszczenie?
      I zupełnie, ale to zupełnie nie rozgrzeszając pana rezysera nie masz wrażenia, że to jednak ciut inny kaliber i nadużycia zaufania i przemocy?
      :Nie krzycz, bo wtedy będzie bolało bardziej” – powtarzał. Zaczął zdzierać ze mnie ubranie. To był taki strach, że nie możesz oddychać. Był silny, ważył sto kilogramów. Krzyczałam, błagałam, by przestał. Gdy skończył, owinęłam się w koc, położyłam przy ścianie i płakałam. „Jadę. Mam mszę wieczorną w Stargardzie” – rzucił."
      • grrrrw Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 19:02
        A ks. Roman rozgrzesza ? Sakramentow udziela ?

Z artykulu nie wynika, czy ma suspense .

Pewnie tak.
        • spanish_fly Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 19:16
          Odprawia msze czyli sakramentów udziela.
          • grrrrw Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 19:18
            Czyli ma częściową.
            • spanish_fly Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 19:22
              Albo wcale.
              • grrrrw Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 09.01.17, 23:52
                trzebaby sie wybrac na te msze o 7.30 i sprawdzic czy ja w "albie na sweter" odprawia, czy słuzy jako ministrant.
        • srebrnarybka Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 10.01.17, 02:42
          gdyby miał suspensę, nie mógłby odprawiać mszy.
        • annabel_lee Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 10.01.17, 08:12
          Przede wszystkim to on nie powinien księdzem - kościół sam sobie wystawia świadectwo trzymając kogoś takiego w swoich szeregach.
          • grrrrw Re: Przeklejone: autor - okruszek_h 10.01.17, 11:23
            Mogl dostac suspense, a w zgromadzeniu pozostal.
      • livia.kalina do nowabiala1 09.01.17, 21:32
        Z komentarzy pod artykułem
        Imię i nazwisko pedofila: Roman Behrendt
        Miejsce zamieszkania: Puszczykowo, 
        Jak wskazano w artykule, prowadzi mszalne obrzady ok 7.30 z rana, w kaplicy zakonu Towarzystwa Chrystusowego w Puszczykowie, przy ulicy K.Posadzego
        cechy wyglądu: pierzyk z lewej strony twarzy, na policzku
    • woman_in_love ta mała zdeprawowana nastolatka sama kusiła 09.01.17, 19:03
      naszego dobrodzieja. On chciał jej tylko pomóc, ale ona go opętała i uwiodła. To nie jego wina. Zostawcie go w spokoju! Zresztą szkody też żadnej nie poniosła bo przecież się jej "nie wymydliło". Pan Jezus patrzy z krzyrza na wasze pomówienia i oszczerstwa i płacze słysząc je. Opamiętajcie się, co czynicie. Amen.

PS. Wszelkie podobieństwo do prawdziwych postaci i zdarzeń w historii jest niezamierzone i przypadkowe.
      • elle-hivernale Re: ta mała zdeprawowana nastolatka sama kusiła 10.01.17, 12:37
        Toczka w toczkę - policjant wypowiadający się o sprawie: Prawdopodobnie w połowie ubiegłego roku zdecydował się na seks. Wygląda wszakże na to, że uczynił to za pełną akceptacją swojej małoletniej kochanki, u której hormony aż buzowały – zauważa policjant z Pyrzyc.

Warto przypomnieć że kochanka miała naówczas 12 lat.
    • livia.kalina Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 20:54
      Nie tylko tę dziewczynkę.
      Jeszcze chłopców w Bydgoszczy i Wrocławiu. Co umożliwiał mu KK przenosząc do kolejnych parafii i oferując "opiekę" nad ministrantami.
      • livia.kalina link 09.01.17, 20:56
        www.pomorska.pl/wiadomosci/bydgoszcz/a/ks-pawel-kania-przez-wiele-lat-molestowal-i-gwalcil-chlopcow,10751572/
    • emmm77 Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 22:26
      Strasznie mi żal tej dziewczynki sad Nie dość, że wychowywała się w alkoholowej rodzinie, to trafiła w łapy tego wieprza, a potem jeszcze państwo ją olało.
    • chocolatemonster Re: pedofil na specjalnych prawach 09.01.17, 22:48
      Kiedyś rozmawiałam z dziewczyną, która jest bardzo wierząca i gdy zapytalam jakie ma zdanie na temat przestępstw popełnianych przez księży to usłyszałam, że dla szatana dusza takiego duchownego jest o wiele bardziej cenna niż zwykłego śmiertelnika. To już wiecie.
    • chicarica Re: pedofil na specjalnych prawach 10.01.17, 07:19
      No to dodatkowego smaczku historii dodam...
      Sprawdźcie nazwisko sędziego, który w pierwszej instancji skazał księdza na 8 lat bezwarunkowego więzienia.
      Następnie sprawdźcie nazwiska sędziów, których nominacji nie podpisał Duda w zeszłym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka