Dodaj do ulubionych

Simone Veil...

30.06.17, 14:22
Wspaniala kobieta, przede wszystkim bojowniczka o prawa kobiet - nie tylko do antykoncepcji ale darmowej antykoncepcji, do aborcji. Wielka orędowniczka Europy - mowila ze tylko zjednoczona Europa moze zapobiec okropnosciom kolejnej wojny.
dzis odeszla, "De broussailles en ténèbres / Seul résiste / Le feu sacré"
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Simone Veil... 30.06.17, 14:45
      Zawsze jest za wcześnie, ale ona miala wspaniale, chyba spełnione zycie.
    • semihora Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:07
      Przykre.
    • nathasha Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:27
      Odchodza ci ktorzy pamietaja shoah i okropnosci wojny. Odchodza ci ktorzy wiedzieli ze tylko razem mozemy byc bezpieczni. Przy okazji we Francji wszyscy oddaja hold Simone Jacob Veil, od lewa do prawa.
      • gat45 Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:37
        Bo była tego warta. Wspaniała kobieta.
        Na swojej szpadzie (uzupełnienie munduru członka Akademii Francuskiej) kazała wygrawerować swój numer z Auschwitz...
        • joa66 Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:47
          Powiedzieć, że poznałam to zdecydowanie za dużo. Byłam w tym samym wielkim pokoju, z innymi "starszakami" , głownie z ruchu oporu. Inny starszak, jej kolega zmarł parę lat temu.
    • gulcia77 Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:55
      To jest ogromna strata.
    • zlababa35 Re: Simone Veil... 30.06.17, 20:59
      Cześć jej pamięci.
    • iziula1 Re: Simone Veil... 30.06.17, 21:04
      Cześć jej pamięci.
    • ingryd Re: Simone Veil... 30.06.17, 22:13
      Tak bardzo bylaby nam ona potrzebna teraz w Polsce. Byla nie do za..... . Walczyla jak lwica, nawet przeciwko "kolegom" ze swojej partii ktorzy wyzywali ja w parlamencie od kurew...
      Slynne nagranie gdy w 1974 przedstawiala swoj projekt prawa o depenalizcji aborcji î rzucano w nia sztucznymi "plodami" î jej replika :
      " nie boje sie was, nie boje, nie z takimi mialam doczynienia, jestescie sesmanami z malymi......nogami !!! "
      www.facebook.com/marieclairefrance/videos/10154904676706731/

Wielka Dama, ikona feminizmu, przeogromny autorytet.
      Mam nadzieje ze jej synowie zgodza sie by spoczela w Pantheonie
      • nathasha Re: Simone Veil... 30.06.17, 22:21
        Jak dzis ogladalam te slynne debate o aborcji to sobie wlasnie myslalam ze my dopiero tu jestesmy. i tez wtedy w parlamencie mowili jej najgorsze rzeczy (o paleniu dzieci w krematorium, o nazistowskich metodach) - nie wiedzac oczywiscie ze ona przezyla Holokaust - a mimo to zachowala powage, klase, spokoj. Uosabiala swoja postawa szacunek jaki nalezy sie kazdej kobiecie. Wielka, wspaniala dama.
        • ingryd Re: Simone Veil... 30.06.17, 22:38
          Co mna wstrzasnelo (oprocz jej walki o prawo do swiadomego macierzynstwa) to fakt, ze ona od 1946, czyli tuz po powrocie z Oswiecimia (przezyla tylko ona î jej 2 siostry) mowila otwarcie o koniecznosci wybaczenia î pojednania z narodem niemieckim. Î walczyla o to zawsze, bedac orednowniczka dialogu î pojednania". Byla pierwsza, 1979r, przewodniczaca (KOBIETA !!!) parlamentu europejskiego.
          • iziula1 Re: Simone Veil... 05.07.17, 11:40
            Moja pierwsza myśl po tym jak przeczytałam,że przeżyło ona i jej dwie siostry że zaraz nasza psychoprawica "prześwietliłby ją" na te okoliczność tongue_out
            No jak to? Przeżyła? I siostry jej przeżyły? Przypadek?

A z pewnością p. Simone byłaby dzisiejszą "lewaczką gorszego sortu".
            • beataj1 Re: Simone Veil... 05.07.17, 11:42
              E tam. Wystarczyłoby pogardliwe rzucenie że to feministka. I już wszystko jasne.
    • nathasha Re: Simone Veil... 05.07.17, 11:20
      Simone Veil spocznie na Panteonie - Francja wlasnie oddaje jej czesc w uroczystosciach pogrzebowych.
      • ingryd Re: Simone Veil... 05.07.17, 16:26
        Ale nie sama, zabierze ze soba swojego Antoine'a, zwruszylo mnie to bardzo...
        • nathasha Re: Simone Veil... 05.07.17, 16:35
          Tak, mnie tez. W ogole to byl wzruszajacy dzien. Poplakalam sobie troche patrzac na te obleczona ee flage trumne i na tych ludzi stojacych i oddajacych jej hold.
          • iziula1 Re: Simone Veil... 05.07.17, 16:42
            Też to oglądałam. Niewiele osób doświadcza takiego szacunku po śmierci wobec dokonań za życia.
            Ona zasłużyła.
            • nathasha Re: Simone Veil... 05.07.17, 16:52
              I to zarowno z prawa jak i lewa. Nikt nie osmielil sie wypowiedziec slowa krytyki (oprocz tego ze miala mocny charakter wink, wszyscy doceniali jej wklad w rozwoj Francji. I taka mialam smutna refleksje kto by tak zjednoczyl ludzi w Polsce
              • ingryd Re: Simone Veil... 05.07.17, 17:19
                to sie nazywa kultura polityczna,
                i jest miernikiem poziomu cywilizacji,
                daleko nam do francuzow, mimo ze ich widelcem jesc nauczylismy uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka