konwalka 01.07.17, 08:23 Lody w kostkach. I bambino w czekoladzie. Pamietam zapach ogorkow malosolnych- to jedno z silnych zapachowych wspomnień wakacyjnych. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,22029112,lato-w-prl.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata_abbott Re: Powspominamy? 01.07.17, 08:33 Lody w kostkach widziałam nie dalej jak wczoraj w moich osiedlowych delikatesach Odpowiedz Link Zgłoś
syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Powspominamy? 01.07.17, 08:46 Oranzada w worku, visolvit i vibovit na sucho Odpowiedz Link Zgłoś
falundafa Re: Powspominamy? 01.07.17, 17:36 byl tez kinder biovital w wielkiej butli, po dwóch stołowych łyżkach serio poprawiał się humor Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 08:54 Mnie najbardziej rusza Polka - muzyczka Lata z Radiem . Baaaardzo mi się kojarzy. I jagodzianki na plaży, smarowanie kremem nivea... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Powspominamy? 01.07.17, 09:38 O tak 🙆 Muzyka z Lata z Radiem. W ogóle dawne lato z mojego dzieciństwa kojarzy mi się z ciepłem, plażą. Mieszkałam wtedy w Gdańsku, dość blisko plaży. A ostatnie 10 lat mam wrażenie że jest ciągle zimno, pada deszcz i strasznie wieje, od tygodnia mam 17 stopni oprócz jednego ciepłego dnia i prognozy są takie same na kolejny tydzień. Może to tylko moje wspomnienia z dzieciństwa, że wtedy było ciepło, słonecznie, chodziliśmy na spacer nad morze i dużo osób sluchało Lata z Radiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Powspominamy? 03.07.17, 09:41 Przesadzasz. Obecne lato jest pierwszym naprawde brzydkim od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Powspominamy? 01.07.17, 09:53 gama2003 napisała: > I jagodzianki na plaży, smarowanie kremem nivea... Przeczytalam: "jagodzianki na plazy, smarowane kremem nivea" i zgroza mnie ogarnela Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Powspominamy? 01.07.17, 09:56 jagodzinaki z kremem nivea, to faktycznie musialoby byc niezapomniane przezycie Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Powspominamy? 03.07.17, 22:49 Lato z Radiem jeszcze jest, jak zawsze w Programie Pierwszym Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Powspominamy? 01.07.17, 09:51 lato z dziecinstwa kojarzy mi sie z polka lata z radiem, bo moja mama zawsze miala wlaczone radio w kuchni. poza tym, to zapach skoszonej trawy, a pozniej siana, truskawki rozgniecione w misce, zmieszane z kwasna smietana i cukrem - pyyyyyycha, owoce jedzone prosto z drzewa czy krzaczka - wisnie, sliwki, porzeczki, agrest, mloda marchewka wyrywana prost z grzadki i jedzona bez mycia, tylko wytarta w bluzke i wiele innych takich wspomnien. wychowalam sie na wsi i lato z dziecinstwa kojarzy mi sie z bardzo wieloma zapachami i smakami Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Powspominamy? 01.07.17, 10:04 Mnie sie z latem dziecinstwa najbardziej kojarzy zapach gumowych, dmuchanych badziewi do wody. Zawsze, idac z babcia na plaze, mijalismy stoisko z dmuchanymi materacami i zabawkami. Teraz, ilekroc ten zapach poczuje, to widze Kolobrzeg i babcie, jak pies Pawlowa, bez wyjatku, zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:48 Zapach rozlanej benzyny na stacji benzynowej - zapach wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
derivata Re: Powspominamy? 01.07.17, 14:30 Wspomnienia? Zapach węgla spalonego w piecykach w zimie i gryzącego dymu z kominów w lato. Wakacje nad morzem: ciasny pokój dla całej rodziny, spanie na rozkładanej dostawce na sprężynach, na obiad sztuka mięsa i kompot, potem smażona flądra w panierce z frytkami, gdyż wszyscy głodni. Lubiłam frytki. Zawsze liczyłam ile z nich było wyprostowanych, ile opadało główką w dół po postawieniu w pionie. P.S. Forum i poszczególne wątki są zainfekowane. Mój ochronny program zgłasza zagrożenie, po czym, minutę później dostaje wirusa. Program kasuje dostęp do portalu. Dlatego już z góry się pożegnam, gdyż pewnie nie będę odnawiać procedury czyszczenia i ponownego się logowania na te. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Powspominamy? 01.07.17, 10:22 To ja też z opcji 'Lato z radiem' Lato i wakacje to wyczekany urlop mamy, rano krzątała się w kuchni, grało radio, a o 9 (chyba się nie mylę?) zaczynała się Polka Lata z radiem, człowiek sobie dłużej pospał i w tym czasie przychodził do kuchni na śniadanie. Tak wtedy zaczynało się lato, wakacje, urlop. Teraz gdy jadę do rodziców, też Lata z radiem słuchamy No i ciepło, latem było ciepło! Ja ze wsi, więc ogródek pełen warzyw i owoców ale też pielenie, zrywanie i robienie zapraw. I to drugi znak lata i urlopu mamy, zaprawy, weki, słoiki kiszenie, drylowanie, sokownik i gorąc w kuchni o zapachu soku. Lody w kostce to idziś kupić można. Lato to jezioro, las, trawa, zapach wody. Wyjazdy nad morze, Trójmiasto, Skwer Kościuszki, zoo, plaże, gofry i lody. Długie zabawy na dworze, wracanie do domu po ciemku. Cykanie świerszczy! I świergot ptaków od samiusieńkiego ranka. A później kombajny i zapach koszonego zboża i jakaś taka nostalgia, że się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Powspominamy? 03.07.17, 13:03 Ja też. Nawet sama słuchałam przez długi czas lata z radiem. Niestety teraz już nie z wiadomych powodów Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powspominamy? 01.07.17, 11:25 Lody w kostkach są dostępne nadal, a małosolne mam obecnie na blacie w słoju w swojej osobistej kuchni Mnie się wakacje kojarzą z zapachem suszącego się siana i z jedzeniem malin i czerwonej porzeczki prosto z krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Powspominamy? 01.07.17, 17:44 Oczywiście. Kupiłam sobie rok temu mały krzak agrestu do ogrodu. Ale za wiele owoców z niego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Powspominamy? 01.07.17, 18:02 Pewnie, ma sporo odmian - polecam ciemny, smakuje obłędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Powspominamy? 01.07.17, 18:06 Ciemny pyszny, słodki jak miód. Ja mam krzaczek jasnego, ale coś mi podrzera gałązki, listki i to te młode, od góry. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 11:43 Tak! No przecież ta poleczka! I były jeszczev takie podmuzyki - kącik miłosny, Kolberger czytający tym swoim głosem... i jeszcze filmy. Siedzę w łóżku, jem suchy chleb (kochałam) i czekam. Teleferie. DziewcYna i chłopak, Janka, wakacje z duchami. Potem zabawa na podwórku. Gra w gumę, w chowanego. Mieliśmy tez swoją bazę i ksywy z załogi G. Wieczorem na kolacje kanapki z pachnącym pomidorem. Czereśnie do oporu. W poniedziałki z telewizora dochodził ten sygnał gong rozpoczynający teatr. Ach! Odpowiedz Link Zgłoś
agua_de_coco Re: Powspominamy? 01.07.17, 12:35 To się nazywało chyba Strofy dla Ciebie. I Chajzer i Czejarek, i piosenki OTTO A o 19:30 były słuchowiska dla dzieci, pamiętam jak Kwiatkowska czytała Mikołajki. I lody panda i hurtowa niemal produkcja zsiadłego mleka Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 12:48 Tak! strofy dla ciebie! www.youtube.com/watch?v=q-iAd734kvw Odpowiedz Link Zgłoś
czarneoczy Re: Powspominamy? 03.07.17, 12:32 o matko!!! Konwalka, czy ty to ja? i nogi poździerane masakrycznie od latania po drzewach... zapach jaśminu (nadal mi pachnie, mam krzaczor i w czerwcu nie daje odetchnąć ) groszek cukrowy jedzony razem z łupinką, młoda kalarepka prosto z ziemi i zapach takiej nasłonecznionej łąki, aż odurzający do bólu głowy to se ne vrati Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Powspominamy? 01.07.17, 11:51 ooooo, oryginał www.youtube.com/watch?v=57RN4Tr_01c Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Wy wspominacie program I PR 01.07.17, 19:16 a dla mnie dźwięki dzieciństwa to przede wszystkim to (III program): Powtorka z Rozrywki - Marian Kociniak [;pewex.pl]; Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Wy wspominacie program I PR 01.07.17, 19:34 To też ! Uspokajała mnie ta muzyczka Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Powspominamy? 01.07.17, 17:33 Łał! I lubiłam słuchać wiadomości w obcych językach a po hejnale były wiadomości i podawali stany wód na rzekach Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Powspominamy? 02.07.17, 13:48 i ciśnienie - wymawiając enigmatyczne słowo HEKTOPASKALE, boże uwielbiałam je podawali też jakieś komunikaty dotyczące osób, pamiętacie to? Że Zenek z Tarnowskich Gór prosi Mariolę z Gdańska o pilny kontakt telegraficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:38 Weś. Poryczałam się, to dopiero jest zaburzenie. Ale tak mi się zrobiło nieletnio i młody tata i mama obok . I herbara z cytryną w takich plastikowych śmierdzących bidonach, i lody ,, kręcone,, kapiące na ubranie. I biszkopt z galaretką, z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:40 Gama, nie chciałam tego mówić, ale ja tez beczalam przed chwila Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:53 No to jesteśmy przynajmniej dwie Podstarzałe małe dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:59 Tylko nie podstarzałe! Panna byłam, dziecko miałam, ale co to, to nie! Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 15:04 Gdybyśmy miały staruszków komplecie to byśmy nie wyły przy wesołej melodii. Takie przenosiny w czasie na za krótką chwilę. Słyszę muzyczkę, widzę śmiejącego się tatę i czuję zapach wakacji. Ekonomicznych, jak się teraz mówi, ale najcudniejszych na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 12:13 A konkursy lata z radiem? Na najdłuższego jamnika i krowę co na najwiecej lat (czyt uat). Odpowiedz Link Zgłoś
agua_de_coco Re: Powspominamy? 01.07.17, 12:37 I kot o najdłuższych wąsach był. Ech, łezka w oku Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:49 Poza już wymienionymi - zapach nagrzanego sosnowego lasu, specyficzny "aromat" domku letniskowego w ośrodku wczasowym, śliwki w czekoladzie kupowane w sklepiku sąsiedzkiego ośrodka, koła roweru zakopujące się w piachu, krem "Dermosan" w metalowej tubce, "ciągnący" skórę przy smarowaniu, piasek w majtkach, skarpetkach i włosach, ugryzienia mrówek, bo się siadło w mrowisku, "baza" w kępie jałowców, gra w podchody... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:58 Kiedy smaruje się maścią z wit a, to zawsze pojawiają się wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Powspominamy? 01.07.17, 13:58 Biały ser z miodem jedzony na śniadanie, obiad i kolację. Zapach olejku do opalania i rozgrzanej skóry. Wchodzenie do morza w pomarańczowych dmuchanych motylkach. Piasek w majtkach. Ciepła oranzada w worku wyglądająca jak siuśki. Jeszcze ciepłe wędzone śledzie na Helu. To z dzieciństwa. Wspomnienia z lat studenckich przeslaniaja mi niestety opary wypitego wtedy piwa Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Powspominamy? 01.07.17, 17:37 Ser (twaróg!) z miodem, tak! I sam miód. Dziadek miał kilka uli, kręcenie miodu to było coś! Niestety dziadek zmarł dość wcześnie i to miodobranie to raczej wspomnienie z dziadkiem związane, bo wiele wakacji było już bez tego. Zapach rozgrzanej ziemi po deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Powspominamy? 01.07.17, 18:36 Ta oranżada w woreczku miała chyba 3 kolory - pomarańczowy, żółty i czerwony i była mocno schłodzona? Uwielbiałam, piłam tylko na wczasach nad Bałtykiem, wychowałam się na prowincji. Z latem kojarzy mi się dom babci i jego specyficzny zapach, wielki ogród przy tym domu i odgłos pociągów, bo dom był blisko stacji. Babcia w kuchni pochylona nad garnkami (wiecznie biedna coś gotowała, smażyła albo piekła). I jeszcze podróże nad Bałtyk wagonem sypialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Powspominamy? 01.07.17, 19:09 Lato z radiem, opalanie na balkonie. Wczasy z Dźwirzynie, zimne morze, co zupełnie mi nie przeszkadzało w kąpieli, długie wędrówki plażą do Kołobrzegu , przeskakiwanie falochronów, zupa mleczna w ośrodku, budki z pamiątkami, droga na plażę przez las sosnowy, igły sosnowe kłujące w bose stopy. Wycieczki w Beskidy, wędrowanie szlakami, cudowne widoki, pozdrawianie innych na szlaku, schroniska, zapach świerków, szum potoków... Wczasy w Bułgarii, muzeum króla Władysława Warneńczyka, ciepłe morze, owoce, "rozmowy" na migi z Bułgarami. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Powspominamy? 01.07.17, 19:31 Ja nigdy tej lemoniady w woreczka nie piłam. Rodzice nie pozwalali. Gofry jadłam tylko z cukrem pudrem nigdy że śmietaną. A o takich marzyłam. Nie wolno było. Byliśmy wszyscy po ciężkim zatrucia salmonella. 2 tygodnie bez jedzenia. 3 dni bez świadomości. Do dziś pamiętam jak ukradkiem zerwałam że trzy owoce porzeczki 3! Nie kisc i odchorowalam to. Lody więc też odpadaly. Lato to oczywiście Lato z Radiem. I dźwięk takich rur jak do odkurzacza sprzedawanych na straganach. Piasek nad morzem, parawan i jakieś masło kakaowe którym mama mnie smarowala żebym się nie spaliła. A ono kiepsko wsiakalo. I miało duszacy zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 19:40 O tych rurach niedawno dzieciom opowiadałam . Wata cukrowa też mi się plażowo i wakacyjnie kojarzy. I oczywiście saturatory. Mam kuzyna który robi spektakularną karierę naukową a jako dzieciak marzył o saturatorze i sprzedawaniu. Dopadał każdego sprzedawcę i żebrał, czy może poobsługiwać. Dla spokoju obiecywano mu zakup saturatora, jak tylko dorośnie . Bardzo lubię mu wytykać przedszkolne plany. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:15 znajoma która jest ginekologiem marzyła aby być szambiarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:12 lato... zapach torów kolejowych. mieszkaliśmy niedaleko torów, zapach rozgrzanego podkładu i ziół ( tory były obrośnięte zielskiem) - kochałam i kocham. beztroska i bieganie z dzieciarnią do dobranocki. jajecznica na słoninie w niedziele poranki. dużo tego, ale jednak najbardziej - tory. nie potrafię tego opisać, to zapach słońca, drewna, kwiatów, brzęczących pszczół ( tak właśnie). to zapach szczęścia z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
banksia Re: Powspominamy? 02.07.17, 01:02 "lato... zapach torów kolejowych. mieszkaliśmy niedaleko torów, zapach rozgrzanego podkładu i ziół ( tory były obrośnięte zielskiem) - kochałam i kocham" wow, myslalam ze tylko ja to mam!! dodam jeszcze - tory biegnace przez iglasty las (to chyba drewniane podklady tak pachna), te zapachy zmieszane, i asfalt z zapachem lasu... aaaaaaaccchhhh powinni to opatentowac i sprzedawac w buteleczkach Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:27 A u mnie wspomnienia z obozow- ranek, pachnący od słońca iglasty las, na piecu opalanym sosną grzeje się najtańsza herbata... Jagody zrywane bezpośrednio z krzaczka ( i nikt nie straszył, że nasikal na nie lis, więc zapadniemy na jakąś straszliwą chorobę)... Po kąpieli w jeziorze kładlam się szczękając zębami na pomoscie, okryta ręcznikiem - pamiętam, jak słońce przeswiecalo na czerwono przez zamknięte powieki i jak stopniowo robiło się cieplej i ciepłej... Wokół "szum" gwarnej plaży. A jakiś czas temu byłam na spacerze wokół jeziora, chłodno, mokro, trochę bagniscie i nagle mi się "zapachowo" przypomniało "gorzko pachnie podmokła wiklina, mgła, mgła, mgłaaaaa..." Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:35 Kwaśne mleko od gospodarza kupowane na Mazurach, chleb pieczony przez leśniczynę z masełkiem do tego, grzyby - w miednicy trzymane przed czyszczeniem- teraz chyba tylu grzybów nie ma, ranne łowienie ryb- brzask na łodzi, smród stęchłych ciuchów na żaglówce, robale na ryby wyciągane z gnojówki w PGRze (o tym że mozna kupować robaki na ryby dowiedziałam sie wiele lat pózniej), biegi po dziobach żaglówek w sztynorcie... Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:41 Jezusie, Sztynort ! Noce przegadane i wschód słońca, najpierw mgła, trudno namierzyć własną łódkę. Widoki jak z obrazu impresjonistów, świt w Sztynorcie...... I moja ekipa ,, dorosłych,,, tuż po maturze . Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:58 Siostro! Biegałaś nad ranem po dziobach? Kąpałaś sie nad ranem w tych prysznicach po 2 zeta? Noce z Kaczmarskim, winem i poczuciem absolutnej wyjątkowości i zrozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 01.07.17, 23:58 Si. Jak człowiek tak całą noc przegadał o sensie życia, to czuł się nad ranem jak młody bóg i pan świata. Szkoda, że to mija z wiekiem . A mazurskie prysznice to osobna historia. Biedni byliśmy i trzeba było sobie radzić . W Węgorzewie, w porcie, ekipa z łódki obok łowiła sobie raki i spożywała. Z głodu takie frykasy przyrządzali. Możliwe, że pieniądze przepili . Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:37 a to pamiętacie ? www.youtube.com/watch?v=A98dJTNng8k Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:57 Cudowny wątek! Do muzyczki "Lata z radiem" z radia tranzystorowego na plazy lezacego obok mamy na kocu, dokladam:: - cytronelle - napo woreczku, do przeklucia slomką - saturator z woda i woda z sokiem - rozgrzany pusty peron na jakiejs malej stacyjce z pomaranczowymi aksamitkami zasadzonymi w oponie - brudne, bardzo brudne nogi j Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:09 właśnie, saturator. stał sobie na ulicy z panem rządzącym. woda z sokiem albo bez. szklanki płukane na bieżąco. kolejka spragnionych i nikt nie bał się strasznych zarazków które z tych niedomytych szklanek niechybnie wyłaziły i roznosiły. choroby roznosiły. lato z radiem pominęłam, bo już było. brudne nogi??? ja nie pamiętam, a brudne być musiały nieziemsko. biegało się wszędzie, właziło sie wszędzie, uciekało się przed ręką sprawiedliwości na przełaj. musiały być brudne. i poobcierane kolana. sezon zaczynałam ze strupami na kolanach i tak go kończyłam. co pamiętać będą nasze dzieci??? zobaczcie, my tu prawie jednomyślne. wtedy było mało, ale konkretnie. a teraz jest dużo bylejakości i nijakości. co zapamiętają? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:30 Wieczne strupy na kolanach, tak! Dlaczego dzieci teraz nie mają strupow? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:37 Place zabaw nie są wybetonowane jak za PRL-u, tylko mają trawiaste, piaskowe albo gumowe podkłady, więc nikt już nie jedzie na kolanach po gołym betonie, gdy się wywali w czasie gonitw. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:40 Współczuję im Ja chyba jednak najczesciej wywalalam się na ulicy, teraz dzieci nie bawia się na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Powspominamy? 01.07.17, 20:58 Apropos, pamiętacie jakieś wakacyjne seriale dla dzieci? Ja pamiętam: Detektywi na wakacjach Dziewczyna i chłopak Podróż za jeden uśmiech Przygrywka Pan Samochodzik i templariusze Szaleństwo Majki Skowron Wakacje z duchami Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:35 I jeszcze był jakiś serial polski z diabłem, pamiętam bo oglądałam namiętnie, na bank lata 80. Babcia mi robiła jajecznicę ze szczypiorkiem, jadłam w łóżku (rozkładany fotel - szczyt nowoczesności) i oglądałam, chyba mój przyjaciel diabeł, ale nie jestem pewna. Popłakałam się przez was... Babci już nie ma, fotela nie ma, nic z tamtych czasów nie zostało.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:42 Tez mi się chce plakac. Babcia + buleczka z maslem i serem + kakałko... Babcię mialam kochaną Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Powspominamy? 02.07.17, 13:54 babcia + chlebek pszenny z serem i pomidorem + Inka z mlekiem w szklanej butelce ze smoczkiem (hehehe, piłam tak do jakiegoś 10 r.ż i tylko u babci), naleśniki z dżemem jedzone przez cały dzień i po powrocie z podwórka o 22 na zimno, bidon z herbatą rzucany przez okno IV p. na podwórko... ogórkowa i placki ziemniaczane... boże, nic z tych rzeczy teraz nie smakuje mi tak samo cudownie jak w tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:46 Przyjaciel wesołego diabła. Ja ja tego serialu nie znosiłam! Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Powspominamy? 02.07.17, 12:12 schiraz napisała: > I jeszcze był jakiś serial polski z diabłem, pamiętam bo oglądałam namiętnie, n > a bank lata 80. Babcia mi robiła jajecznicę ze szczypiorkiem, jadłam w łóżku (r > ozkładany fotel - szczyt nowoczesności) i oglądałam, chyba mój przyjaciel diabe > ł, ale nie jestem pewna. Popłakałam się przez was... Babci już nie ma, fotela n > ie ma, nic z tamtych czasów nie zostało.. "Ja kudłaty, nie wiedziałem co to taty"😜. Tez oglądałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:50 Co to za serial: grala tam Agata Mlynarska Agnieszke, miala mlodsze rodzenstwo: blizniaki Bąble Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Powspominamy? 02.07.17, 21:23 Na podstawie "Nie głaskać kota pod włos" Krystyny Boglar Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:54 "Detektywi na wakacjach" właśnie lecą na TVP ABC. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Powspominamy? 02.07.17, 13:54 w wakacje zawsze puszczali Siedem Życzeń z kotem mówiącym "hator...hatooor" Odpowiedz Link Zgłoś
derivata Re: Powspominamy? 02.07.17, 15:20 Chyba tu się wpisałam. Nie pamietam, egal. Sami swoi. Grają jeszcze?☺ Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Powspominamy? 02.07.17, 21:47 sanrio napisała: > w wakacje zawsze puszczali Siedem Życzeń z kotem mówiącym "hator...hatooor" > Do dzisiaj uwielbiam ten serial Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Powspominamy? 02.07.17, 20:49 Hiszpańskie "Niebieskie lato", takie młodzieżowe i "Tylko Kaśka" A pamiętacie taki serial dla dzieci, o czasach powojennych, w których adopcyjna matkę chłopca, którego próbowano zniemczyć grała Teresa Budzisz Krzyżanowska. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:00 PRL 1984 Niedziela upał. Urlopy na basenie i nad morzem Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:30 O, pamiętam to przyklejanie sobie listka na nos, żeby go sobie nie spiec - była to b. popularna metoda Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:49 Moja mama zawsze przyklejała liść babki. Wysyłała mnie na poszukiwanie takiego gdzieś w krzaki. Dwa dodatkowe przyklejała na powieki. Nie lubiła opalać się w okularach bo wtedy zostawały wielkie białe ślady wokół oczu. A wiadomo, że wtedy należało wrócić z urlopu spalonym Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Powspominamy? 02.07.17, 16:33 I panowie z zawiązanymi materiałowymi chustkami do nosa na łysinach... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:37 Ja się pochwalę, ze mam zdjęcie ze Sznukiem na plaży w Dzwirzynie Koraliki plastikowe, takie zapinane, rozkladane na pol - pamięta ktoś? Z nimi we włosach wygladalam bosko Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:39 www.google.pl/search?num=10&site=webhp&tbm=isch&source=hp&ei=BPpXWeXvE8XR6AS25IvIDg&q=koraliki+we+wlosach&oq=koraliki+we+wlosach&gs_l=mobile-gws-img.3...3635.8679.0.9160.20.19.0.1.1.0.226.2307.5j13j1.19.0....0...1.1.64.mobile-gws-img..0.17.2193.3..0j41j0i24k1j30i10k1j0i13k1.jHCoRlnnxPY#imgrc=PfzeoqgjH-FVnM: Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Powspominamy? 02.07.17, 01:13 koraliki we włosach - lipiec 1981, podróż poślubna (stopem) do Paryża ależ czułam się modna Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Powspominamy? 02.07.17, 20:57 Ja też . Ale fajne wspomnienia. Gumki do włosów z dętki rowerowej... Kokardy z czegoś sztywnego, jakby woalu. Wiązali mi takie ogromniaste na warkoczach i byłam pieeeekna ! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Powspominamy? 01.07.17, 21:44 Ustroń/Wisla Rożno nad rzeką. Kielbaski w upał. Skladane krzeselka, lezak z rurek Odpowiedz Link Zgłoś