Dodaj do ulubionych

ordo caritatis

05.07.17, 11:56
czyli porządek w miłości, polecam wszystkim którzy zarzucają katolikom niechęć do przyjmowania uchodźców a właściwie emigrantów ekonomicznych, naprawdę polecam przeczytać na spokojnie

kosciol.wiara.pl/doc/3297486.Porzadek-w-milosci
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:01
      "Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem" (Łk 14,26).

Pusty smiech ogarnia, jak sie czyta co niektórzy probuja wyczyniac z tymi słowami.
      • nathasha Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:02
        o tym bezpiecznym domu z linku wklejonego przez watkodajke to ja tez juz slyszalam jako argument przeciwko uchodzcom - i nijak nie moge tego dopasowac do dzialan Jezusa.
        • nangaparbat3 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:24
          Też to słyszałam, nie pamiętam, kto to powiedział, szybko zapominam zawsze autorow ohydy.
          • nathasha Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:30
            u mnie wywiazala sie z tego dosc ostra dyskusja na facebooku - na szczescie chlop byl sam. Co smieszne - taki swiety teraz, oprocz uchodzcow ktorzy sie wysadzaja, wiec wiadomo - ja go pamietam jako wyjatkowo antypatycznego kolege z pracy ktory wszystkim podkladal swinie.
    • nathasha Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:01
      aha, a jako katolicy to maja sluchac ksiedza czy papieza?
      wiadomosci.wp.pl/papiez-franciszek-do-uchodzcow-wybaczcie-zamykanie-drzwi-i-obojetnosc-6027398546138241a
      • isa_bella1 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:04
        cóż nie da się pomóc wszystkim...ponadto są różne formy pomocy
        • nathasha Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:14
          oczywiscie. a teraz serio - sadzisz ze Jezus ktory mowil - sprzedaj wszystko co masz i idz za mna, ktory mowil o oddawaniu wlasnej ostatniej koszuli - by pochwalal taki tekst? Moje krolestwo nie jest z tego swiata.
        • nangaparbat3 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:25
          Jasne, że się nie da. Cóż... Nie masz z tym problemu? Takiego wewnetrznego, na poziomie autorefleksji?
      • t.tolka Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:07
        Brzmi DOKLADNIE jak rozwazania uczonych w pismie. Dokladnie.

Tez mi sie wydawalo, ze papiez stoi wyzej niz ksiadz.
        Ale co ja tam wiem. W Polsce obowiazuja inne zasady katolicyzmu.

Moj maz jest czlowiekiem gleboko woerzacym, nie narzuca nikomu swojej wiary i przekonan. Po 3 latach emigracji powiedzial mi, ze odkryl na nowo kk. Otwarty, skonny do przyznania sie do bledow, nakierowany na czlowieka kk. Taki jego wybor.

Btw pracuje z dziecmi syryjskimi. Noz mi sie w kieszeni otwiera jak slysze opinie Polakow o uchodzcach. Ja WIEM, ze sa.rozni. Ale akurat syryjscy po prostu uciekaja przed losem jaki im zgotowal ten bogaty zachod.

A artyluk juz ocenilam. Wystarczy. Odrzuca mnie.
    • margierita Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:03
      Cytat z artykułu: "Owszem, można zachęcać, ale nie wolno narzucać tej formy pomagania innym. A w kontekście uchodźców nie można narzucać państwom, jak mają pomagać i komu. To musi być wolna decyzja osoby lub wspólnoty, która chce pomagać"

No i wszystko ładnie pięknie tylko szkoda, że ta piękna zasada wolności i decyzyjności nie obejmuje mojej własnej macicy...
      • isa_bella1 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:07
        mylisz pojęcia...
        • t.tolka Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:10
          Dlaczego myli?
          W kwesti uchodzcow kk pozwala segregowac i decydowac indywidulanie, w kwestii macicy kk rozporzadza kazda samodzielnie nie dajac mocy decyzyjnej kobiecie.
          Ponadto zycie czyjes jest mniej wazne w tym kontekscie niz zycie zarodka.
          • beataj1 Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:33
            Ale to zarodek katolicki. Od tego zarodka będą pobierane opłaty na okoliczność chrztu komunii etc etc.
            Pewnie trafi na lekcje Religii itd. Te zarodki się opłacają. A obce dzieci niech zdychaja. czekaj nie. Obcym dzieciom pomogą na miejscu. Kiedyś.
            • t.tolka Re: ordo caritatis 05.07.17, 13:00
              O ilendobrze kojarze (ale moge sie mylic) to kk wielbinwszystkie zarodki. Te ateistyczne tez. I zabrania z nimi cokolwiek robic. Maja byc. Az sie urodza. A potem ch..j jak widac. I tym kk urodzonym, i tym innym.
        • margierita Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:13
          Tak? na czym ta "pomyłka" polega?
          • nathasha Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:34
            na tym ze uchodzca mezczyzna to jednak czlowiek ale tu go nie chcemy a kobieta to polowa czlowieka - w dodatku bezmyslna, ktora Bog namascil do rodzenia dzieci wiec niech siedzi cicho i dzieci rodzi.
    • paloma_blauwinder Re: ordo caritatis 05.07.17, 12:23
      Ja jednak wolę być w tym katolicyzmie od Pana Jezusa (tego, co kazał przyjmować przybyszów), a nie od cytowanego przewielebnego księdza dr hab. teologii moralnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka