Dodaj do ulubionych

grillowany kabaczek

05.08.17, 10:24
Dostalam gigantyczne kabaczki w duzej ilosci. Robie leczo, chce tez zrobic kabaczki z grilla. Jak je przyprawic, macie jakies proste sposoby?
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 10:29
      ojej, dziecinstwo mi sie przypomnialo ... stan wojenny, finezji jedzeniowej malo, mama przynosila wlasnie kabaczki z dzialki ... smile od lat ich nie jadlam, ba, nawet nie widzialam (mieszkam w niemczech).

mama robila je nadziewane (uwielbialysmy z siostra!) - kroila wzdluz, wydrazala i faszerowala. miesem, ryzem, czym tam miala. nastepnie w takiej wielkiej brytfance zapiekala w piekarniku - mniam! polecam, jej, ale bym takieg zjadla - zaprosisz? smile
      • buglady Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 10:34
        Hihi, pewnie - wpadajsmile). No wlasnie mi tez sie dziecinstwo przypomnialo - moja przyjaciolka miala dzialke i jej rodzice nam dawali kabaczkismile. Moja mama obsmazala je na patelni, pokrojone w cienkie plastry i obtoczone w bulce tartej i jajku, z sola. Uwielbialam to.
        • tt-tka Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 10:54
          Boru, przeczytalam "grillowany kUbeczek" i przez chwile dluzsza zastanawialam sie, czemu chcesz to robic big_grin

Owszem , wydrazone i faszerowane jak golabki - ryz z miesem, ryz z grzybkami, grzybki bez ryzu; smazone jak kotlety, w plastrach; krojony w gruba kostke do wegegulaszu; krojony jak wyzej, osmazony i wrzucany do salatki z kurczaka (zamiast makaronu); smazony w plastrach, po odwroceniu (smazymy druga strone) posypany startym serem zoltym lub oscypkiem; surowy lub zblanszowany do salatki, sklad dowolny (pomidorowa, zielona z dodatkami); zupa z kabaczka, krem albo jarzynowa, czesc starta na grubej tarce, czesc w kosteczke;
          z przypraw zasadniczo uzywam soli i pieprzu, zwyklego czarnego, i tylko w takiej ilosci, by wyciagnac smak kabaczkowy smile
    • basiastel Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 10:58
      Takie duże są idealne do nadziewania ich, pieczenia i podawania z sosem śmietanowo-pomidorowym.
    • szarsz Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 11:30
      Panierowane jak schabowe są najlepsze na świecie, z tym że to mnóstwo roboty a jeszcze więcej kalorii.
      Faszerowane robię często, najczęściej z miesem i ryżem.
      Jeśli są młode i mają miękką skórę, to mozesz pokroić je obieraczką do warzyw wzdluz na cienkie długie plastry i krótko przesmazyc na oliwie (albo na cebuli w drobną kostkę). Pod koniec dodać cieniutko pokrojony czosnek.
    • gat45 Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 11:36
      Wydrążamy miąższ, ale nie tak całkiem (oczywiście w przeciętych na pół kabaczkach) - tak, żeby kabaczkowa miseczka swoją grubość jednak posiadała. Siekamy ten miąższ, a następnie mieszamy z białym serem typu philadelphia i dowolną kaszą (już podgotowaną). Przyprawiamy ziołami i ładujemy do piekarnika.
      Jemy i się oblizujemy.
      Można dodać mięso siekane - cielęcina i jagnięcina znakomicie komponują się z białym serem.
    • issa-a Re: grillowany kabaczek 05.08.17, 15:04
      ja robie panierowane " jak schabowe" i wcale nie uwazam żeby było z tym duzo roboty i kalorii. Kabaczki smaża się szybko, odsączam na ręczniku kuchennym.
      Przyprawiam przyprawami chińskimi - na talerzu już. Kiedyś była taka "5 smaków" ale ostatnio nie widzę. Kupilam "azjatycka" i też jest ok. Oczywiście do tego sól, tez juz na talerzu.
      Myslę, ze do grillowanego też będzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka