mysiulek08 Re: Przesadny minimalizm 11.08.17, 22:49 Tez tak mam, wlaczajac w to ciuchy. Jestesmy w przededniu przeprowadzki do nowej chalupy, a ze daleko, to trzeba kompresowac co sie da i wielu rzeczy po prostu nie brac, poza tym chcialo by sie nowe. No i ma problem ze soba, segregujac co trzeba wyrzucic, a trzeba sporo. Tak wiec, rozumiem. Ale wydac moge kazda kwote Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Przesadny minimalizm 11.08.17, 23:24 bardzo ekologicznie. Okropne jest kupowanie rzeczy tylko dlatego, że są inne, nowsze (jestem w sidłach tego, ale walczę - nowe kupuje tylko na wymianę) Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Przesadny minimalizm 12.08.17, 00:58 Idź sobie na YouTube i pooglądaj dokumenty o plastiku w oceanach, o fast fashion, zainteresuj się dokąd trafiają Twoje śmieci, poszukaj serialu War on Waste i zaręczam Ci, że już żadna kasa nie będzie Ci dziury w kieszeni wypalac. A jak już wydawać, to na etycznie produkowane (oraz transportowane i pakowane) jedzenie czy kosmetyki , na karnet na zajęcia sportowe, języki, zasponsoruj klub książkowy w lokalnym domu kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Przesadny minimalizm 13.08.17, 02:14 Wszystko z Tobą w porządku, a nawet lepiej Nie daj się wkręcić w tę niekończącą się spiralę zakupów. Jeśli Ci pasują lub nie przeszkadzają stare talerze i pościele to je trzymaj. Ja, od niedawna, mam pościel po babci i powiem Ci , że jakością biją na głowę wszyskiem pościele z home and you. Na szczęście nie cierpię na przymus wydawania pieniędzy. Kupuję co chcę I kiedy chcę (nie szkoda mi wydać na różne rzeczy, ale jednocześnie jeśli mogę kupić np. używane książki, meble i nie wiem co jeszcze to kupuję na Olx. Ja jestem zadowolona z nowych dla mnie rzeczy a środowisko na tym nie cierpi ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Przesadny minimalizm 13.08.17, 02:16 Czy z dziecmi minimalizm jest mozliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Przesadny minimalizm 13.08.17, 09:55 Moim zdaniem postępujesz zdroworozsądkowo. Robię dokladnie tak samo i nie rozumiem co w tym złego. nie zna nikogo kto wyrzucałby rzeczy tylko dlatego, że nie mają już pełnego kompletu. Pościel używam od 14 kat tę samą, prześcieradła tylko zmieniam, bo się przedizerają, talerze i szklanki mam też 15 laetnie niektóre, dla tego mnóstwo szklanek z McD czy innych stacji benzynowych - ot zbieranina. I tak lubię. Nie znam nikogo, kto wyrzuycałby naczynia tylko dlatego, że mają ileś lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Przesadny minimalizm 13.08.17, 19:47 Nie jesteś po prostu bezmyślna konsumpcjonistka, tak powinna myśleć większość ludzi, niestety żyjemy w czasach dominacji przedmiotów i mentalności jednorazowego użytku, co jest przerażajace w kontekście tego, gdzie i jak będą żyć nasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Przesadny minimalizm 09.09.17, 21:23 Czyżby początki syllogomanii? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Przesadny minimalizm 09.09.17, 22:28 Jak chcę zmienić, a są jeszcze dobre, to zawsze znajdę chętnych by wydać.... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Przesadny minimalizm 10.09.17, 22:08 Mam wałek do ciasta sprzed drugiej wojny światowej, sztućce, półmiski i obrusy mające ponad 60 lat, które moi rodzice dostali w prezencie ślubnym. Lubię je i nie mam z tym problemu, że takie wiekowe Jest jakiś obowiązek mieć wszystko nowe? Jak mi się coś przestaje podobać, a jest jeszcze dobre wystawiam pod śmietnik, znika bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Przesadny minimalizm 11.09.17, 11:27 bo te stare posciele sa zazwyczaj b.porządne - po 100 praniach są jak nowe ja sie ostatnio nawraąm na tekolorwiutkei, modne w super wzowrach z satyny jedwabnej - po 2 praniach zblakł cały kolor, po trzecim pusciły na szwach , po 5 poszly na szmaty Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Przesadny minimalizm 11.09.17, 11:28 najporzadniej wyglada u mnie posciel którą dostlam w prezencie na nowe mieszkanie, jakies 17 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Przesadny minimalizm 11.09.17, 11:30 Jesteś zbieraczem ja to nazywam wprost-smieciarzem Odpowiedz Link Zgłoś