Dodaj do ulubionych

Ematka staje sie internetowym memem ...

31.08.17, 15:36
Na fali watku o tym jak szkola wytoczyla ciezkie dziala przeciw niewinnym dziewczynkom ...

Co robi ematka w takiej sytuacji? Ktos wam strzela bardzo niekorzystna fotke. Ktos inny wpada na genialny pomysl podpisu i oto zdjecie ematki okraza caly swiat w 24 godziny. Albo chociaz tylko Polske, jak policjant, ktory stal sie wastym januszem.

Idziecie na policje, do sadu, robicie dzihad czy smiejecie sie z samez siebie bo doskonale widzicie w lusterku, ze nie jestescie ani ladne, ani inteligentne ani mile wiec w sumie mem jest prawdziwy.
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:39
      A co sie konkretnie stało ?
      Ci koledzy z pracy znowu ci dokucZaja ?????
      • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:42
        Nic sie nie stalo. Tamten watek rozrosl sie za bardzo wiec postanowilam zaczac nowa dykusje. Bo pojawily sie glosy, ze pani nauczycielka nie umie sie z siebie smiac. Wiec pytania czy ematka by umiala.
    • ichi51e Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:41
      Nei sledze memow pewnie bym sie nie dowiedziala. Jestem na rtapie pisiela
      • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:43
        Co to jest "pisiel" ? big_grin
        • ichi51e Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:46
          Mialo byc piesel big_grin 3.bp.blogspot.com/-zarE5mWcCLA/Ui4GivcEIXI/AAAAAAAALmU/dBiQvCnh2-k/s1600/piesel-wow-obcinanie-pazurow-nie.jpg
      • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:45
        Załóżmy, że ktoś życzliwy by Ci podesłał, żebyś nie tkwiła w nieświadomości co do swej sławy i nie dziwiła się dziwnym minom i z trudem powstrzymywanym wybuchom smiechu pani w sklepie, dzieci sąsiadów, współpracowników z pokoju, ludzi w autobusie itd.
        • ichi51e Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:48
          Zachwycona bym nie byla - Ale chyba tez bym sie nie kopala z netem... mysle ze inaczej jest z doroslymi (ile ludzi sledzi memy?) niz z dziecmi ktore tym zyja i dla ktorego to faktycznie maskara smierc i koniec swiata
          • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:55
            No dobra, wszyscy wiemy, ze statystyczna ematke w wieku 40+ wciaz prosza o dowod a na dodatkej po urodzeniu trojki dzieci nie ma rozstepo, cellulitu i grama nadwagi. Ale niekorzystne fotki maga byc rozne. W tamtym watku przytoczylam przyklad grubej dziewczyny przebranej za Lare Croft, jej zdjecie obiegloo swiat z podpisem "Fridge Raider" a ludzie posuwali sie do zyczenia jej smierci. Ale przeciez czlowiek nie zawsze jest w stanie sie kontrolowac, mozna sie podrapac po dupie, podlubac w nosi, powachac wlasna pache czy zrobic glupia mine a wokol tysiace ludzi w aparatami co maja roznie duzo megapikseli co lustrzanki. No ja mam 20 mpx i aparta uruchamiany jednym kliknieciem, bezglosnie.
          • lea.letizia Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:56
            Fakt, w swiecie doroslych pojedynczy mem umiera smiercia naturalna szybko. W szkole to co inngo.
            Ja mialam na mysli raczej regularne przesladowania
            • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:11
              No nie wiem czy tak szybko? Wasaty Janusz - policjant jednak nadal funkcjonuje. Dziewczyna przebrana za Lare Croft tez. Pamietam tez filmik z otylym jegomosciem tanczacym na dyskotece - rowniez sporo hejtu. Mniejsze memy zapewne umieraja szybciej. Koles z apartem na zebach, ktory stal sie symbolem "failu" ...
          • mamma_2012 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:10
            Przyjdzie (odpukać) taki moment, że ewentualny mem z Tobą, będzie dramatem i końcem świata dlaTwojego dziecka. Co wtedy?
        • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:35
          "nie dziwiła się dziwnym minom i z trudem powstrzymywanym wybuchom smiechu pani w sklepie, dzieci sąsiadów, współpracowników z pokoju, ludzi w autobusie itd."
          ale oczywiście zdajecie sobie sprawę, że to tak nie działa, prawda? i zdjęcia,i filmy nie sprawiają, że ludzie zapamietują kogoś i poznają- musieliby widziec wielokrotnie etc. statyczne ujęcie sprawia, że z drugiej strony, w innym ujęciu- wygladamy zupełnie inaczej.
          osobiście mam kolezankę, która reklamuje kosmetyki, bardzo znane- i uwierz, nikt jej w sklepach nie poznaje...
          temat trochę z d...., wiem, że cos wam się ubzdurało, ale to tak nie działa.
          • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:50
            osobiście mam kolezankę, która reklamuje kosmetyki, bardzo znane- i uwierz, nik
            > t jej w sklepach nie poznaje

Chyba to nikogo nie dziwi - wszyscy wiemy, jak się obrabia zdjęcia do reklam. Natomiast policjanta z memów jakoś, "dziwnym" trafem rozpoznawali i młodzieńcy na dzielni i znajomi jego nastoletnich dzieci...

wiem, że cos wam się ubzdurało

Ta agresywna i niemiła uwaga była zupełnie zbędna, serio. Zwłaszcza że nic nam się "nie ubzdurało", tylko nie masz żadnych argumentów w sprawie, do której podchodzisz bardzo emocjonalnie i nawet nie odpowiedziałaś na pytania - całkiem konkretne i nasuwające się każdemu, kto chwilę pomyślał nad sposobem działania policji czy prokuratury i sądów.
            • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:56
              oj, nie miało być agresywnie big_grin

"tylko nie masz żadnych argumentów w sprawie, do której podchodzisz bardzo emocjonalnie i nawet nie odpowiedziałaś na pytania - całkiem konkretne i nasuwające się każdemu, kto chwilę pomyślał nad sposobem działania policji czy prokuratury i sądów."
              nie chce mi sie wchodzić już do tego watku smile już wiem, że jak jasu ukradnie ołówek kasi to zostanie,w wg ematki, skazany na karę śmiecie- już widzę, skąd ten jaki ma wyborców uncertain
              nei znam odpowiedzi na te pytania, które mi zadałyście- po prostu nie wiem, powtarzanie ich nei ma sensu, a pretensje że nei wiem sa co najmniej dziwne.
              wyluzuj trochę.
              moim argumentem jest pragmatyka, znajomośc procesów socjologicznych (vide eg efekt streisand), brak recydywy i zasady wyboru najniższej dolegliwej kary, obowiązująca we wszystkich nieautorytarnych krajach.
              mało? dużo. to wy nie macie żadnego
              • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:07
                już wiem, że jak jasu ukradnie o
                > łówek kasi to zostanie,w wg ematki, skazany na karę śmiecie

Trudno o mniej prawdziwy opis tego, co jest w tamtym wątku - i dobrze o tym wiesz.

nei znam odpowiedzi na te pytania, które mi zadałyście- po prostu nie wiem, pow
                > tarzanie ich nei ma sensu, a pretensje że nei wiem sa co najmniej dziwne.

Nikt tam nie ma pretensji, że nie wiesz, natomiast owszem, dziwne jest, że po zadaniu tych pytań przez ematki (oraz przedstawieniu ich wiedzy na ten temat) ciągle się upierasz, że jakakolwiek inna wersja wydarzeń niż ta przedstawiona przez znajomego ojca mającego żywotny interes w wybieleniu swej córki i siebie jest niemożliwa i wszystkie się na 100% niesłusznie czepiamy.

wyluzuj trochę

Chyba jednak sama powinnaś nieco wyluzować, bo strasznie się zaangażowałaś w to emocjonalnie, właściwie bez sensu.
                • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:12
                  owszem, widzę sens. zaangażowania emocjonalnego mi brak big_grin ja wyluzowana jestem.
                  i powtarzam - wiem skąd Jaki ma wyborcow- z ematki big_grin nikt nie może, nawet 11 latka popełnić błędu sad
                  nie chce mi sie do tego watku wracać- za długi wink
          • mondovi Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:07
            No chyba, że jest się nauczycielem, a złośliwy mem rozsyłają uczniowie między sobą. Z panią reklamującą nie widzę żadnej analogii.
    • lea.letizia Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 15:48
      Nie sadze aby ktoras z ematek byla na tyle slawna aby tym zdjeciem zainteresowal sie caly swiat smile, ale jesli to cos nieszkodliwego i rzeczywiscie pojawilby sie ematkowy odpowiednik crumpy cat, to mozna zaczac niezle na tym zarabiac smile.

To taki zart byl; ja bym zglosila, w pierwszej klasie LO byla taka ofiare paskudnego hejtu i necie i w szkole dziewczyny ze starszej klasy. Zapowiedziala mnie i innym, ze mnie zniszczy; a moja zbrodnia polegala na tym, ze zainteresowal sie mna chlopak, ktory jej sie podobal (nie byli para) oraz dostal w szkolnym przedstawieniu role, o ktora ona tez sie ubiegala.
      Takie zbrodnie sad
      Nawet nie chce przypominac sobie co robila wraz z kolezankami, ani jak sie wtedy czulam. Wiem natomiast jedno, takie rzeczy nalezy NATYCHMIAST zglaszac na policje, a jak to nie skutkuje to robic dzihad maksymalny
    • mamma_2012 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:05
      Wszystko zależy od okoliczości. Jeżeli mam dobry humor, a mem jest choć odrobinę zabawny to się śmieję i sama podsyłam znajomym zanim znajdą, a jeżeli jest kompromitujący, a jestem na skraju jesiennej depresji rzucam się z mostu (nie dosłownie, ale jednak boli).
      Jeżeli przez ten mem moje dzieci mają kłopot lub ja w pracy to dopadam (prawnie) autora, nawet jeżeli ma 11 lat i żądam od rodziców odszkodowania.
      Mem to taki pocisk o nieprzewidywalnej mocy, lepiej nie ryzykować.
    • sumire Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:07
      Znam kogoś, kto niechcący został "gwiazdą" internetu i ciężko to odchorował - ludzie są okrutni. Mocno wątpię, bym w podobnej sytuacji chciała śmiać się z samej siebie.
    • fragile_f Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:13
      Co robię? Wchodzę na tę stronę:

pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Streisand

Czytam. Czytam jeszcze raz. Następnie biorę kota i kindla i ide spędzić miło resztę popołudnia, starając się o TYM nie myśleć wink No jakbym była mocno wku...ona, to jeszcze chłopa o coś opieprzę big_grin
      • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:43
        No ale "efekt streisand" to cos innego chyba. Fotograf zrobil zdjecia przypadkowo z tego co zrozumiem i dotyczyly eurozji wybrzeza, wokalistka go pozwala i przez to zdjecia jej domu rozpowszechnily sie jeszcze bardziej.

Tutaj jednak chodzi mi o to, ze powiedzmy jestes na imprezie, cos tam popilas albo i nie, ktos ci zrobil niekorzystna fotke, ktos inny dodal podpis i oto w 24 godziny zrobilas sie znana na caly swiat. Mem zyje wlasnym zyciem, w pracy sie z ciebie smieja, dzieci sie wstydza, maz wychodzi tylko po zmroku.
        • triismegistos Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 17:35
          W internetach hula trochę moich zdjęć, na których jestem niewyględna- ostatnio takie wrzucił na fejsbuka mój osobisty konkubin, bo przeoczył że gdzieś w kadrze dłubię sobie w zębie. Nie spędza mi to snu z powiek.
          Gdyby ktoś wyciął mnie z kadru i opatrzył dowcipnym napisem w stylu "kokodryl" (moje pierwsze skojarzenie jak zobczyłam tą fotę) to też by mnie to jakoś strasznie chyb nie obeszło. No, może byłoby mi przykro, ale raczej nie przyszłoby mi do głowy latać z tym na policję.
          • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:06
            No a jakbys sie stala ofiara hejtu i docinkow? Albo co by bylo gdyby ktos zyczyl Ci smierci jako osobie "niewyglednej"?

Mnie w sumie tam watek troche zirytowal ze wzgleduna wypowiedzi niektorych, ze w sumie nic sie nie stalo. A ja sie caly czas zastanawiam co by bylo gdyby ofiara takiego mema padlo dziecko ematki. Czyprzypadkie nie strzelanoby z armaty do wrobla i nie zrobionyby dzihadu w szkole domagajac sie prac w kamieniolomach dla rodzicow, dziadkow i samego delikwenta?
            • triismegistos Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:12
              Jakby mi przyszło iść z czymś takim na policję to raczej w sprawie rzeczonych życzeń śmierci, etc, niż mema jako takiego.
        • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:39
          dokładnie jest to zjawisko, o którym pisałam w wątku poprzednim- ta kobieta strzeliła sobie w stopę uncertain
          nikt a to nikt by tym nei był zainteresowany- umarłoby w kilka dni. a teraz- żyje miesiącamy, baaa, jest efekt copycat.
          i możecie mówic co chcecie- ale ktos ją powinien ostrzec.
          \to jest zjawisko- jak grawitacja. tego sie nei zatrzyma. ilekolwiek ematka bedzie pluła w klawiaturę big_grin
          • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:50
            Trochę to przypomina argumentację - "nie zgłaszaj gwałtu bo wstyd i ludzie będą gadać".
            • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 20:04
              Zgłosi i wtedy wszyscy się dowiedzą. tongue_out
            • fragile_f Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 22:15
              Nie, to przypomina argumentacje: nie bij się z gównem, bo sie ubrudzisz. Troche inny kaliber i sprawa.
              • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 22:21
                Tak, albo - kiedy plują, udawaj, że deszcz pada..
      • nathasha Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:45
        Efekt streisand dotyczy sprawy w US, w dodatku w Kalifornii, gdzie dostep do akt i ochrona danych osobowych w czasie procesu jest inna.
        • fragile_f Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 22:14
          Nie, nie zrozumiałas - chodzi o efekt polegający na usilnej chęci wykasowania czegoś z internetu, w wyniku czego wszyscy TO kopiuja, duplikuja i w efekcie sprawa zamiast umrzec smeircia naturalna - ciagnie sie latami.
    • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:44
      A tutaj jeszcze modelka, ktora wystapila w reklamie kliniki chirurgii plastycznej:

www.channelvid.co/2016/11/model-heidi-yeh-says-internet-meme.html
      • memphis90 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 17:23
        Chwila, chwila - pani wystąpiła w reklamie sugerującej, że jej uroda jest skutkiem operacji plastycznych i dlatego ma brzydkie dzieci, w tę reklamę uwierzyła bezkrytycznie jej rodzina i narzeczony - i pani ma pretensje, że to memy zniszczyły jej życie, bo reklama w swojej pierwotnej wersji rzekomo stała się popularna na świecie...? A może jednak kariera pani nie potoczyła się tak, jak by chciała, więc zbija kapitał na swojej rzewnej historii...?
    • nangaparbat3 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 16:53
      >>>>Idziecie na policje, do sadu, robicie dzihad czy smiejecie sie z samez siebie bo doskonale widzicie w lusterku, ze nie jestescie ani ladne, ani inteligentne ani mile wiec w sumie mem jest prawdziwy.

Jakis blad w zalożeniach. Bo ładne mila i inteligentna raczej by machnela ręką, chorzej z tymi, co sie za takie nie mają, tu przewidywalabym dżihad albo jesień średniowiecza.
    • daszutka Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 17:42
      Raz zagrozilam pozwem gazecie, która na swój fb wyrzuciła zdjęcie na którym byłam bez zapytania mnie o zgodę
      • minor.revisions Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:59
        Editorial use rządzi się innymi prawami i w mediach można publikować zdjęcia typu "kobieta z wyładowanym wózkiem w biedronce", jeśli towarzyszą artykułowi na temat zakupów w biedronce, bez pytania tej osoby o zgodę.
        • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:30
          W polskich przepisach jest nieco inaczej.
    • agrypina6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:20
      Ale czemu miała bym pozwolić, żeby ktoś upubliczniał mój wizerunek, skoro nie jestem osobą publiczną? Szczególnie niekorzystny? Nawet 11 letni dziubdziuś. Oczywiście, że bym zareagowała i zrobiła wszystko, żeby taką osobę spotkała kara.
      • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:27
        Gdyż zdaniem niektórych wypowiadających się w tamtym wątku nie ma co kruszyć kopii, nic się nie stało i w ogóle trzeba mieć dystans do siebie i zrozumienie dla innych big_grin Dziwnym trafem żadna z tych osób jednak nie zdecydowała się (mimo zachęt) na wrzucenie swojej fotki, żeby inne ematki (lub ktokolwiek chętny) sporządził(y) z niej dowcipnego mema, z którego będzie się można z dystansem i brakiem spiny pośmiać. wink
        • agrypina6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:43
          Nie mam do siebie dystansu i zrozumienia dla innych. A pisanie przez dorosłą babę, matkę uczennicy, że nauczycielka jest brzydka, to dla mnie dno. Mogła faktycznie wrzucić swoje śliczne zdjęcie, albo zdjęcie swojej córuni, też ślicznej, to byśmy oceniły, czy ładne i faktycznie można by zrobić śmiesznego mema.
          • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:57
            "ogła faktycznie wrzucić swoje śliczne zdjęcie, albo zdjęcie swojej córuni, też ślicznej, to byśmy oceniły, czy ładne i faktycznie można by zrobić śmiesznego mema."
            wez wyluzuj- to był po prostu opis mema.
            co za dno....
            • agrypina6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:02
              Pisanie o kimś,że brzydki, to dno. Jesteś wyjątkowo żałosna.
              • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:13
                opis mema. zwykły opis. litości, co za idiotyzm...
                • regina-phalange Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 20:34
                  Nie, to jest ocena wyglądu innej osoby, niekonieczna w kontekście dyskusji.
          • kura17 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:23
            > A pisanie przez dorosłą babę, matkę uczennicy, że nauczycielka jest brzydka, to dla mnie dno.
            > Mogła fakty cznie wrzucić swoje śliczne zdjęcie, albo zdjęcie swojej córuni, też ślicznej,
            > to byśmy oceniły, czy ładne i faktycznie można by zrobić śmiesznego mema.

nawet jesli i ona i corka sa PRZESLICZNE, to nie maja prawa tak mowic o nauczycielce!
        • triismegistos Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:00
          Tak, na pewno niechęć przed upublicznieniem się na jematce jest dowodem na strach przed memami big_grin niektórych peron chyba odjechał conieco.
        • kura17 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:22
          > Dziwnym trafem żadna z tych osób jednak nie zdecydowała się (mimo zachęt) na wrzucenie
          > swojej fotki, żeby inne ematki (lub ktokolwiek chętny) sporządził(y) z niej dowcipnego mema, z
          > którego będzie się można z dystansem i brakiem spiny pośmiać. wink

kurcze, ja mam w zasadzie idealna fotke - z czasu, kiedy sie wywalilam w trakcie biegania na twarz i mialam wielka sliwe, rane na luku brwiowym i spuchniety i otarty policzek ... wystarczy podpisac "naukowcy (to o moim mezu) zamiast atmow, rozbijaja zony" ...
        • rysiowa85 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 21:35
          to nawet nie chodzi o dystans ale dzieci powinny wiedzieć że takie zachowanie ma konsekwencje prawne, skoro nie mają wyczucia/przywoitości które by je powstrzymały.
          To dotyczy wszelkiego bezmyslnego rozprowadzania treści w internecie. Dlaczego rodzice i nauczyciele nie tłuka do głowy dzieciom, ze nie zamieszcza sie czyiś zdjeć bez zgody/nie wrzuca sie treści obraźliwych/ nie publikuje (nie przesyła sie) sie materiałów o treściach erotycznych itp. Każda treść przesłana nawet w prywatnej wiadomości, nawet nie przesłana a zapisana na dysku moze przy niesprzyjających okolicznościach stac sie publiczna i wykorzystana do celów jakich bysmy nie chcieli
          (tylko w tamtej sprawie ofiarą była też uczennica która tylko zrobiła zdjecie tablicy bez złych intencji, z tego co pamietam)
      • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:39
        Mam identyczne podejście.
    • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:31
      ja już pisałam. o memach nie wiem, ale w wielu miejscach w necie jestem- pokłosie pracy, pełnionych funkcji uncertain na wielu zdjęciach bardzo bardzo się sobie nie podobam uncertain taka żyć smile
      o memach- nie wiem co bym zrobiła smile policjant co stał sie januszem to ekstremum- na ogół , tak w 99,9% to sie nie dzieje. przechodzi, ludzie zapominają.
      z tego co wiem to produkacja memów wsród młodzieży kwitnie- te które widziałam, nie są obrazliwe, sa przez jakiś czas w grupie, czasem poza nią wychodzą, szczególnei jak konta otwarte, żyją i umierają. są robione z wrzuconych selfie i innych fotek- na tym polega niebezpieczenstwo wrzucania czegokolwiek do netu.
      wg mnie- nie do zatrzymania.
      • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:37
        Niebezpieczeństwo polega na tym, że osobiste dziecko może zachowywać się wzorowo i nie wrzucać ani własnych ani cudzych zdjęć do netu, a znajdzie się ktoś kto radośnie upubliczni jego wizerunek bez jego wiedzy i zgody.
        • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:44
          "a znajdzie się ktoś kto radośnie upubliczni jego wizerunek bez jego wiedzy i zgody."
          prawdopodobnie się to dzieje. tylko czy trzeba popadac w paranoję przeczesywania internetu w poszukiwaniu memów? sad
          ja nie wiem w jakim wy świecie zyjecie.... po co miałabym tego szukać? jeżeli nei byłoby obraźliwe- po co miałabym z tego robić wielkie halo, wiedząc o efekcie streisand (to jest dobrze znany fakt socjologiczny, dobrze przebadany....)
          nie wiem, czy wasze dzieci mają profile w portalach społęcznościowych. i wcale nie mówię o fb,który jest przeżytkiem...
          trzeba nabrać jakiegos dystansu, bo lepiej nei bedzie. i
          i uczyć dzieci i siebie BHP internetu
          • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 18:58
            W wypadku dzieci w wieku szkolnym i nastolatków prędzej ktoś życzliwy - vide sytuacja ze szkoły Twojego dziecka - upubliczni cudze zdjęcie i poinformuje o tym rówieśników niż znalezienie "zabawnego" mema będzie skutkiem przeczesywania internetu.
            Dystansu, powiadasz? A może po prostu starać się egzekwować swoje i dzieci prawo do ochrony wizerunku.
            Własne dzieci mogę uczyć i uczę BHP internetu. Za cudze i ich pomysły nie odpowiadam.
            Niemniej, w czynie społecznym zgłaszałam wychowawczyni, pedagogowi i dyrekcji szkoły każdą próbę nagrywania dziecka czy namawiania przez kolegów, żeby pozwoliło się nagrać.
            • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:07
              "Niemniej, w czynie społecznym zgłaszałam wychowawczyni, pedagogowi i dyrekcji szkoły każdą próbę nagrywania dziecka czy namawiania przez kolegów, żeby pozwoliło się nagrać."
              no ok. ale dzieci chcą sie nagrywać. chwila moment i jak dzieć bedzie chciał, to bedzie sie nagrywac i wrzucać gdzie chce. i nei bedzie chciał ciągłych interwencji mamusi uncertain
              wejdz na musically, wejdz na fb dzieci, czy innego snapchata.
              ja myśle że wy w innm świecie żyjecie big_grin
              wy naprawde myślicie, że bedziecie trzmac rekę na pulsie? big_grin
              • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:35
                Nie odpowiadam za to, że cudze dzieci chcą nagrywać siebie i innych. Mogę tylko uczulać własne, żeby nie chciały w takim nagrywaniu uczestniczyć. Ależ wchodzę na fb syna regularnie, na messengera również. Chyba nie sądzisz, że zostawiam to bez monitoringu?
                Nie twierdzę, że zawsze uda mi się trzymać rękę na pulsie, niemniej staram się zapobiegać i informować o konsekwencjach.
          • minor.revisions Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:06
            > ja nie wiem w jakim wy świecie zyjecie

Na świecie w którym masa głupich i zakompleksionych ludzi poprawia sobie samopoczucie szczując anonimowo innych w sieci. I powiedzenie, że należy być ponad to, jest czymś takim jak powiedzenie osobie w depresji żeby się wzięła w garść albo ofierze gwałtu, że jakby się pilnowała to by jej się nie przydarzyło. Nieurodziwa nauczycielka być może miała dystans do siebie ale miała świadomość że następnym razem ofiarą panny zabawnej może być jakaś dziewczynka która owego dystansu jeszcze nie nabrała.
            • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:09
              " Nieurodziwa nauczycielka być może miała dystans do siebie ale miała świadomość że następnym razem ofiarą panny zabawnej może być jakaś dziewczynka która owego dystansu jeszcze nie nabrała."
              i to sie dzieje. dzieje non-stop. w pewnych kręgach, dodam. i co zrobisz? jak to zatrzymasz? za każdym razem, codziennie, cały czas bedziesz przeczesywać? cały czas na policję?
              pół świata bedzie siedzieć uncertain ciekawe, czy wtedy dobrze bedzie.
              pragmatyzm. to nam jest potrzebne.
              • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:13
                Cóż, postraszenie kolejnych amatorów takich zachowań przykładem konsekwencji bardziej drastycznych niż pogrożenie paluszkiem i minus z zachowania wydaje się być całkiem pragmatyczne. W bonusie dwie prowodyrki zachowań, z którymi szkoła ma problem od dłuższego czasu, opuszczają placówkę. Za mało pragmatyczne?
                • hemp_plant Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:15
                  "W bonusie dwie prowodyrki zachowań, z którymi szkoła ma problem od dłuższego czasu, opuszczają placówkę."
                  co za manipulacja.....
                  1. te dziewczynki nie są prowodyrkami, po co manipulujesz
                  2. żadna z nich nie miała takich, ba innych problemów wczesniej. co juz dawno w gimnazjum/liceum.
                  MANIPULANTKA
                  • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:22
                    te dziewczynki nie są prowodyrkami

Co ty nie powiesz - a niby kto sfotografował nauczycielkę bez jej zgody i udostępnił tę fotkę dalej?

żadna z nich nie miała takich, ba innych problemów wczesniej

Nie manipuluj: "prowodyrki zachowań, z którymi szkoła ma problem" - szkoła ma problem z telefonami/netem/cyberbullyingiem od _lat_. Mimo rozmaitych działań - pogadanek, próśb i ostrzeżeń, panienki nie uznały za stosowne się tym przejąć, lecz - owszem - zainicjowały kolejną taką sytuację.
                  • agrypina6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:26
                    A powiedz, tak szczerze, jak Twojej ślicznej córuni ktoś strzeli niekorzystną fotkę i będzie obiektem kpin w necie, to też będziesz taka wyluzowana?
              • minor.revisions Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:14
                Nie cały czas przeczesywać tylko reagować jak widzę że ktoś narusza moje prawa. Jeśli się tego nie będzie robić to prawo nie będzie w stanie nadążyć za realiami o jak się nastolatki będą zabijać po internetowej szczujni to nie będzie paragrafu na tych co się do tego przyczynili.
          • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:39
            Po co kary dla pijanych kierowców? Przecież lepiej nie będzie, zawsze się znajdzie ktoś kto po alkoholu wsiądzie za kierownicę.

Skoro kreujesz się na taką hej do przodu, to sprawdź co grozi za wrzucenie do sieci zdjęcia, które może kogoś znieważać, obśmiewać...
            • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:45
              Ciekawe dlaczego Hemp_plant aż tak bagatelizuje celowe i złośliwe upublicznianie cudzych wizerunków.
              • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:49
                Ciekawe co by zrobiła, gdyby po necie krążyło jej zdjęcie, czy zdjęcie jej córki, z jakimś wulgarnym komentarzem czy sugestią, że świadczą odpłatne usługi.
                • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:51
                  Sądzę, że w wypadku nastolatki/nastolatka nie musiałaby przeczesywać internetu w poszukiwaniu tylko dziecko dowiedziałoby się od rówieśników w mało przyjemny sposób. Wówczas nawet bardzo wyluzowani rodzice jakoś tracą poczucie humoru i robią się spięci.
                  • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:57
                    No raczej.
    • kura17 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:29
      ja jeszcze dodam - to nie musza byc memy obsmiewajace czyjas fizycznosc ... moga byc takie, ktore moga zrujnowac kariere chocby ... gdyby ktos mi zrobil fotke, jak - na przyklad - tancze przytulona (z mezem chocby!) na jakiejs imprezie, ale tak, ze nie widac z kim i tak, ze mam jakas pseudo-erotyczna poze + podpis: "tak kura17 robi kariere naukowa", to myslisz, ze wszyscy by wybuchneli smiechem? czy jednak ktos by sie zastanowil? a potem, gdyby mnie zobaczyl na rozmowie kwalifikacyjnej - jako kandydatke, to na pewno by o tym memie nie pomyslal?...
      • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:34
        Obawiam się, że wszystko to (wraz z linkami do wywiadów i opowieści ludzi, którzy przeżyli to na własnej skórze) zostało już wytłumaczone na tyle różnych sposobów w poprzednim wątku, że jeśli ktoś nadal nie rozumie, o co chodzi, to najwyraźniej nie chce zrozumieć. uncertain
        • black.emma Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 21:14
          Zrozumie jak go to dotknie.
          • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:08
            no ale tam mowa byla o dzieciach a nie doroslych ludziach to raz. Dwa to nauczycielom daje praca kuratorium i szkoly ktore doskonale znalyby sprawe. Dzieci nie mozna osadzac tak samo jak rodzicow. Ani oczekiwac od rodzicow aby sledzili dzieci 24h na dobe co robia.

Caly problem w tamtym watku nie polega na tym ze byl to dorosl ktory takie cos opublikowal, ale dlatego ze byly to dzieci. A dzieci sie nie osadza w takich przypadkach tak jak doroslych. Do poprawczaka za cos takiego tez sie nie wsadza. Obniza sie sprawowanie i przeprowadza dyskusje z rodzicami. A jesli staje sie to notoryczne to rozwaza sie dalsze kroki.
            Jak tak dalej pojdzie to 6 latkow beda sadzic bo narysowaly nauczycielke z biustem i pupa...
            • iwoniaw Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:12
              Może Ci umknęło, ale w tamtym wątku do poprawczaka nikt nikogo nie wsadzał, a tym bardziej nie osądzał jak dorosłych. Natomiast fakt, bulwersujące było powtarzanie przez autorkę "nic się nie stało", gdy w szkole ewidentnie był problem, który eskalował.
              • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:52
                zaraz, jesli to ten sam watek o ktorym mowie to tam sprawa na policji byla wobec rodzicow tworczyni niewulgarnego mema gdzie nauczycielka z palcem mowila groznie cos. I chyba nawet grozba sadu.

No bo to jest problem i stalo sie stalo, ale wzywanie zaraz policji po jednorazowym memie bez wulgaryzmow to przesada. Ja bym obnizyla sprawowanie, zglosila rodzicom Ostrzerzenie wydala.
                • mamma_2012 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 09:21
                  Wiele złych rzeczy w szkołach dzieje się dlatego, że dzieci i rodzice przezwyczaili się, że sprawy kończą się na obniżonym sprawowaniu i pogadance, po której rodzic zabiera dziecko na lody i razem wyśmiewają się ze szkoły.
                  Nie dowiemy się nigdy czy działanie szkoły nie powstrzyma dziewczyn czy kogoś innego przed stworzeniem mema, który zniszczy jakieś dziecko.
                  Gdyby szkoły były konsekwentne i podejmowały działania zgodnie z regulaminami i prawem, nie patrząc czy to blondyneczka z warkoczykami czy łobuz nie byłoby problemu.
                  W tamtej sprawie muszą być rzeczy, o których nie wiemy, bo normalnie policja przeprowadziłaby rozmowę, a rodzice zostaliby zobowiązani do usunięcia zdjęć.
                  • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 10:27
                    Otoz to. Ale trzeba tez brac pod uwage fakt, ze zazwyczaj sa naciski "z gory" zeby sprawde zakonczyc na pogadance, zeby szkola nie miala zlej opinii, zeby kuratorium sie nie zainteresowalo itd. Skoro tutaj sprawa skonczyla sie w sadzie to widocznie bylo tam cos grubszego, o czym help-plant nie wie albo nie chce napisac.
                  • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 10:35
                    > Wiele złych rzeczy w szkołach dzieje się dlatego, że dzieci i rodzice przezwyczaili się, że sprawy kończą się na obniżonym sprawowaniu i pogadance, po której rodzic zabiera dziecko na lody i razem wyśmiewają się ze szkoły.

no ale to kiedys dzialalo na tyle ze nie wazne co mowili po wyjsciu ze szkoly, ale nie zrobili podobnego wykroczenia ponownie.

>Nie dowiemy się nigdy czy działanie szkoły nie powstrzyma dziewczyn czy kogoś innego przed stworzeniem mema, który zniszczy jakieś dziecko

to szkoly w PL tylko reaguja gdy chodzi o Pania nauczycielke, a jak przychodzi do gnebienia innych dzieci nie reaguja i nie wzywaja tej policji? To tylko sa takie gorliwe, ze chodzi o nauczycielke?

Jesli tak to... oj boziu...

>W tamtej sprawie muszą być rzeczy, o których nie wiemy, bo normalnie policja przeprowadziłaby rozmowę, a rodzice zostaliby zobowiązani do usunięcia zdjęć.

dokladnie mysle tak samo. bo na podst tego co napisala zalozycielka watku dziwne by bylo by pedzili po policje. Na pewno byly tam powazniejsze okolicznosci niz pani z palcem na memie i groznymi slowami
                    • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 11:22
                      princesswhitewolf napisała:

> >Nie dowiemy się nigdy czy działanie szkoły nie powstrzyma dziewczyn czy kogoś innego przed stworzeniem mema, który zniszczy jakieś dziecko
                      >
                      > to szkoly w PL tylko reaguja gdy chodzi o Pania nauczycielke, a jak przychodzi
                      > do gnebienia innych dzieci nie reaguja i nie wzywaja tej policji? To tylko sa takie gorliwe, ze chodzi o nauczycielke?
                      >
                      > Jesli tak to... oj boziu...

Nie, szkoły reagują różnie (tzn. na pewno znajdą się takie, które nie zareagują wcale) - niezależnie od kraju.
                    • mamma_2012 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 11:51
                      Recydydywa była i jest. Jest bójka, pogadanka, bójka, pogadanka i tak w kółko i z różnymi tematami i problemami.
                      Jeśli sprawa dotyczy dziecka wiele zależy od decyzji rodziców ofiary, ale masz rację, że zbyt często szkoły nie chcą angażować innych. Tylko to nie jest argument, na to, że tu interwencja nie była potrzebna.
                      Wbrew pozorom nauczycielom nie chce się łazić po sądach, więc często z różne czyny karalne nie są zgłaszane. To kolejny argument, że w tej sprawie jest cos jeszcze. Nauczycielce ewentualnie opłacałoby się wytoczyć sprawę cywilną, bo przynajmniej zwróciłoby się jej za jeżdżenie na rozprawy, a tak tylko traci czas.
    • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:34
      Znam kilka przypadków, gdzie takie sprawy zakończyły się sprawami sądowymi i jakimś odszkodowaniem. W jednym przypadku dziennikarz stracił prawo wykonywania zawodu.
    • tt-tka Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 19:37
      black_halo napisała: .
      >
      > Idziecie na policje, do sadu, robicie dzihad czy smiejecie sie z samez siebie b
      > o doskonale widzicie w lusterku, ze nie jestescie ani ladne, ani inteligentne a
      > ni mile wiec w sumie mem jest prawdziwy.

Robie dzihad. Albowiem bez wzgledu na to, jak brzydka, guupia i niemila jestem, nie ma powodu, by dowiadywal sie o tym caly swiat, czy chocby pol. Wystarczy, ze moi znajomi to wiedza sad
      To prywata. Pro publico bono robie dzihad, by uswiadomic zabawkowiczom, ze ta zabawa niekoniecznie jest taka niewinna i nieszkodliwa, jak im sie zdaje. Zwlaszcza gdy trafi na osobe czy jej rodzine mniej odporna/bardziej wrazliwa niz ja.
      • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:12
        tez tak mowie. Na policje bym poszla tylko gdyby owa osoba nie chciala tego zdjecia skasowac albo gdyby bylo to jakies straszne pomowienie typu ze zjadam ludzi zywcem albo jestem gerontofilka. Ale na pewno natychmiast nie popedzilabym na policje gdyby ktos wkleil moje zdjecie z napisem Alte Hex i doczepil mi miotle czy hitlerowska czapke. Napisalabym: prosze to zdjac natychmiast. Dalabym szanse na zdjecie to.
        • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:29
          Ale ten mem to nie obrazek na tablicy, który można zdjąć i zniknie.
          • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:40
            w necie wszystko mozna zdjac raczkami winowajcy ktory to powiesil. Jesli nie zdejmuje to wtedy owszem sie wyciaga konsekwencje.
            • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:43
              No właśnie cała rzecz w tym, że się nie da.
              • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:49
                jak sie nie da? Da sie. Wszytko to html i php.... do wykasowania.

Nie bardzo rozumiem o czym mowisz, jak podejrzewam
                • araceli Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 23:51
                  > jak sie nie da? Da sie. Wszytko to html i php.... do wykasowania.
                  > Nie bardzo rozumiem o czym mowisz, jak podejrzewam

Może poucz się trochę o tym jak działa internet to się rozjaśni.
                • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 00:06
                  Da się usunąć z portalu/strony, na którym to zdjęcie umieszczono (a i to nie zawsze, i bywa, że nie od razu), ale nie z internetu.
                  • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 00:38
                    da sie da sie. zmudne ale sie da. Caly net dzisiaj to jeden provider glownie: Google. Nie wiesz ze wujek google ma juz umiejetnosc znajdowania zdjec? Nie, zmiana tytuly pliku zdjecia nie jest potrzebna. Wystarczy kliknac znajdz podobne zdjecie. Znajdzie je wszedzie metoda ocr. A potem juz trza w kazdym punkcje pukac i usuwac osobno z kazdej lokalizacji.
                    • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 00:42
                      albo latwiej kogos do tego zatrudnic. Sa firmy sie w tym specjalizujace. Ba... daja gwarancje nawet
                    • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 01:14
                      Masz świadomość tego, że w taki sposób nie usunie się zdjęć? Do usunięcia choćby części zdjęć trzeba nieco większych umiejętności, niż te u przeciętnego użytkownika sieci. Ale nie jest możliwe usunięcie wszystkich, już abstrahując od tego, że takie zdjęcie może znaleźć się na (wielu) prywatnych nośnikach pamięci, a następnie zostać ponownie wrzucone do sieci.
                      Co do firm - depozycjonowanie (bo tym sie zajmują) nie jest tożsame z usunięciem.
                      Niestety, nie da się. Ludziom wydaje się, że wszystko można usunąć i stąd biorą się takie niefrasobliwe zachowania, jak u tych dziewcząt.
                    • tak_to_nowy_nick Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 02:02

> Wystarczy kliknac znajdz podobne zdjecie. Znajdzie je wszedzie metoda ocr.
                      > A potem juz trza w kazdym punkcje pukac i usuwac osobno z kazdej lokalizacji.

Powodzenia w pukaniu do i usuwaniu z takiego 4chana na przykład big_grin
                      • miss_fahrenheit Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 19:02
                        tak_to_nowy_nick napisał(a):

> Powodzenia w pukaniu do i usuwaniu z takiego 4chana na przykład big_grin

O, mocny, w zasadzie ostateczny, argument.
                    • ichi51e Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 08:34
                      Gdyby sie dalo to bysmy nie ogladali tyle celebrities jak im sie majtki przesunely. Efekt S juz ktos linkowal
            • oqoq74 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 18:56
              Bzdura, bo takie zdjęcia memy są kopiowane.

Z niczego nie wzięło się powiedzenie, że jak już raz coś znajdzie się w sieci, to trudno to usunąć.
    • anorektycznazdzira Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 20:38
      Trochę zależy od kontekstu.
      W większości wypadków nie byłabym zachwycona, ale też nie poświęcałabym temu szczególnej uwagi. Na większości zdjęć, zwłaszcza dziwacznych, niekorzystnych, śmiesznych - człowiek wcale nie jest do siebie podobny i rozpoznanie go jak idzie ulicą jest mało prawdopodobne.
      Gdyby to był jakiś hardcore, coś mega obraźliwego, albo niesłusznie oskarżającego o przestępstwo- wtedy tak, idę do sądu.
    • princesswhitewolf Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 31.08.17, 22:45
      kaze tej osobie to sciagnac po prostu. Moge lekko ofuknac. Na pewno nie pedze od razu na policje.
    • bialeem Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 11:31
      Bardzo ciężko znaleźć moje fotki w internecie. Krążą raczej w obiegu zamkniętym. Gdyby się coś takiego stało, to bym zmyła łeb osobie od której fota wypłynęła i... tyle.
      Umiejętność śmiania się z siebie i zdrowego dystansu, to ważna rzecz i pozwala na relatywnie bezstresowe życie.
      Zadziałałabym policyjnie tylko jeżeli ktoś by mnie publicznie oskarżał o coś nielegalnego i mnie realnie oczerniał.
    • kota_marcowa Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 21:05
      Ematki, jak ematki, ale niechby ktokolwiek tknął jej dziecko wink

Zresztą ciągle mam w pamięci aferę z demotem dziecka lipcowej.

Uważam, że gó...ary poniosły zasłużone konsekwencje.
      • triss_merigold6 Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 01.09.17, 21:06
        Również tak uważam.
      • black_halo Re: Ematka staje sie internetowym memem ... 03.09.17, 19:44
        Zapodaj linka do watku big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka