Dodaj do ulubionych

Zimowy noworodek, co potrzebne?

04.10.17, 13:52
Może mi trochę rozjaśnicie w głowie bo się polubiłam. Rodzę w połowie stycznia i zaczynam się powoli rozglądać za ciuszki dla noworoda. Ostatniego miałam ponad 10 lat temu i w lecie wiec doświadczenie mi nie pomaga wink Bodziaki z krótkim rękawem w ogóle kupować czy bez sensu? Mi się wydaje bez sensu ale może się mylę? Ile na start tego? 5? 10? Jessu ja kompletnie nie pamiętam ile tego miałam przy synu, wiem tylko ze zdecydowanie za dużo bo połowy nie zdążył założyć. Ale nie chcę popadać w skrajności wink
Dajcie pls jakąś podstawę ubraniową dla zimowego noworoda smile
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 14:32
      Termin mam na początku grudnia i na razie jeszcze jestem dość odległa od planowania ubranek. Fakt, że mam trochę po starszym dziecku. Wydaje mi się, że to kwestia indywidualna i zawsze wychodzi w praktyce co komu pasuje. Mój starszy urodził się na początku kwietnia przez kilka miesięcy nosił tylko pajace. Kombinezon miał założony raz. Jak się zrobiło ciepło to zamiast pajaca zaczął nosić body. Młodszy myślę, że będzie nosił body z krótkim rękawem + pajac, no chyba, że w praktyce wyjdzie, że sam pajac wystarcza.
    • lauren6 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 14:39
      Podstawę masz taką: albo bodziak z krótkim rekawem + pajac, albo bodziak z długim rękawem + spiochy/półśpiochy. Zależy od preferencji. Pierwsze dziecko raczej ubieralam w pajace, drugie w półśpiochy.

Co do ilości. W najgorszym wypadku przebieralam dziecko 6x dziennie (ulewanie, kupa XL wydostajaca się z pieluchy), albo raz dziennie. Zależy jak często lubisz prać wink Ja tam wolałam mieć więcej zestawów pod rękąi mialam ich kolo 10 w każdym rozmiarze.

Na forum napiszą Ci, żeby nie kupować rozmiaru 56 - nie słuchaj. Normalny 3 kilogramowy noworodek utopi się w rozmiarze 62. Przy drobniejszym dziecku przyda się nawet rozmiar 52.

Poza tym kombinezon lub śpiworek (ja wolałam śpiwór z dziurą na pasy w foteliku samochodowym).

• edelstein Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:48
        Na forum napiszą Ci, żeby nie kupować rozmiaru 56 - nie słuchaj. Normalny 3 kilogramowy noworodek utopi się w rozmiarze 62. Przy drobniejszym dziecku przyda się ...
        Na kiego kupowac w ciemno jak mozna poczrkac do USG w 8miesiscu i wtedy kupowac wg szacunkowej wagi.W 56 to moje dziecko by nie wlazlo.
        • karotka_plus Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 19:19
          Miałam USG ok. tydzień przed porodem - wg lekarza dziecko miało ważyć 2,5 kg. Ważył 3,800 także różnie bywa smile
          • lady_mary Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 20:48
            Ja miałam usg w sobotę a w środę urodzilam - jedyne pół kilo różnicy między przewidywaniami a rzeczywistością...
            • juuuu7 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:18
              Ja mialam usg w czwartek, urodzilam w piatek w nocy. Synek wazyl o 0.5kg mniej niz prognoza...
              Co do ubranek-kupuj body z dlugim rekawem-dla noworodka fajnie zeby byly kopertowe-latwo sie zaklada. Na to pajac plus kombinezon ( ja mialam taki, w ktorym mozna bylo polaczyc nogi ( do wozka ) albio rozdzielic ( do fotelika samochodowego ). Do tego mialam spiwor do gondoli - zima niezastapiony i lepiej sie sprawdzal niz koc.
              Dla troszke starszego niemowlaka dobrze sprawdzaja sie polspiochy czy spodenki plus body. Lezacemu dziecku nie kupuj bluz czy swetrow z kapturem-nie jest to wygodne bo i tak kazdy kombinezon ma kaptur.
          • edelstein Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:21
            Kiepski lekarz
            • juuuu7 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:29
              Tyle wynosi margines bledu usg. Jak zapewne wiesz to tylko statystyka.
              • edelstein Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 13:12
                Od kiedy margines bledu na USG wynosi 1,300?
            • semihora Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 10:36
              big_grin Oj, wychodzi brak wiedzy, wychodzi...
              • edelstein Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 13:13
                No wychodzi, u ciebie, dzieciak byl ciezszy o 1300gramm, granica jest 0,5
              • 1234wxyz Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 15:25
                Przy noworodku granica bledu mialaby byc tak ogromna zeby roznica 1,300 byla akceptowalna? Nie uwierze.
        • lauren6 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 17:46
          Wg USG na początku 9 miesiąca miałam urodzić dziecko ponad 4 kg. Tylko urodziłam 2,5 przed terminem 3 kg dziecko.

Przezorny zawsze ubezpieczony suspicious
      • jolie Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:56
        Uważam tak, jak Lauren6 - nasłuchałam się tych opowieści (przy pierwszym dziecku), jak to rozmiar 56 nie ma sensu i najlepiej kupić już rozmiar 62, zrobiłam tak i to był błąd. Przy drugim i trzecim rozmiar 56 również się przydał. Nie należy tylko przesadzić z ilością tych najmniejszych ubranek.
        • lauren6 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 17:52
          To jest mit, którym częstuje się na forach przyszłe matki.

Leżałam na sali poporodowej z 2 pierworódkami: żadna z nich nie miała dla dziecka ubrań w rozmiarze 56, więc organizowały rodzinę by im te ubania kupowali i przywozili do szpitala.

Owszem, na noworodka o wadze 4,5 kg takie ciuszki będą za małe, ale tej wielkosci noworodki to nie jest żadna norma.
    • princesswhitewolf Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 14:40
      Otoz ja dostalam mase rzeczy w prezencie. Sporo tez kupilam
      no i tyle...
      Dziecior mial 5kg prawie i ...prawie wszystko bylo za maleuncertain
      • same-old_mona Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 14:46
        My dostaniemy ubranka po córce kuzynki chłopa z tym, że urodzonej na południu Włoch więc obawiam się ze większość może się nie nadać na zimę w Holandii. .
    • jkl13 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:15
      To samo co dla letniego plus kombinezon i zimowy krem na paszczę. Proszę smile
      • same-old_mona Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:23
        No tak, to się wydaje rozsądne big_grin thx wink
      • agnieszka_kak Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:29
        Popieram! moze spodnie odrobine grubsze kup i tyle.
      • fil.lo Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:32
        Popieramsmile Czapę bym też dołożyła.
    • agnieszka_kak Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:28
      W ogole nie mialam takich dylematow, jak bedzie za zimno to zakladam wiecej warstw i tyle. Kupilam kilka body z krotkim rekawem i bez nozek oraz z dlugimi rekawami z nozkami. Nie wiem, jak sie to profesjonalnie nazywa, pajacyk chyba. Potem odkrylam, ze dobrze tez nosi sie spodnie, tylko wowczas trzeba zainwestowac tez w skarpetki. Moim jedynym kryterium wyboru ubran bylo: czy latwo sie zaklada (oby nie przez glowe!). Wszystko ubrania maja za dlugie rekawy (kto to szyje?), na poczatku zakladalam rozmiar 50, a po kilku tygodniach rozmiar 56. Mam jakies 6 zestawow w dobrym rozmiarze, jak wszystko zaleje to musi nosic wieksze. Przygotuj sie na to, ze ludzie przynosza ubranka jako prezenty, ale nikt nie dal mi niczego w rozmiarach 50-62, wszyscy uznali,ze lepiej "na wyrost".

Mam tez spiwor i cienki kombinezon. Uzywam do wozka i do spania, na zmiane. Generalnie jak jest zimniej to zawijam dodatkowo w kocyk/rozek, daje dodatkowy kocyk na wierzch itd. Rekawiczki, czapeczka, oslonka na deszcz i jest dobrze smile.
    • bei Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:40
      Spiworokombinezon- najlepiej jak nie ma nogawek tylko worek- rękawy można zawijać do środka, kaptur, zamek na całej długości.
      Spodenki , body, skarpetki. Body z krótkim rękawem są ok, jeśli masz chłodno w domu dołożysz bluzę. Body z 4 szt- najlepiej od razu kupić wszystkie rozmiary, wówczas przejście nie zaskakuje.
      Dlaczego spodenki?- takie dresowki, są mięciutkie i zawsze zakotwiczysz w pasie😊 a ściągacze trzymają je przy kostkach. Śpioszki lubią się ściągać, a spodenki czy za duże czy już małe nie sprawiają kłopotów. I łatwe do zdejmowania, zasuwania, zakładania. Wygodniejsze niż pajace.
    • bei Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 15:45
      Jeszcze czapki- bawełniana cieńsza, i grubsza wełniana- jak gryzie to z cieniutkiej bawełny jakąś pod spod
      Jeśli kombinezon nie ma za długich rękawów (co jest ewenementem) to rękawiczki .
      Kocyk polarowy- może być duży-170 cm, tylko nie powinien być gruby-wówczas ilością warstw dostosujesz ciepłotę do temperatury zewnętrznej. Kocyk wełniany.
      • sandrasj Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 16:03
        Miałam małe i krótkie dziecko więc miałam komplet ubranek w rozmiarze 50, body z długim, kaftaniki/bluzy, półśpiochy, pajacyki. Bawełniane, dzianinowe, i welurowe. Czapeczkę zimową i kombinezon (zresztą za duży). 5 czapeczka bawełnianych po kąpieli bo wtedy był zmarzlakiem. Skarpetki (Ale wszystkie za duże) rękawiczki nie drapki 2 pary. Nosił te 50-tki do około miesiąca albo dalej. Potem przeszliśmy na 56 i też to samo tylko w większej ilości, bo tamte musiałam co chwila prac (ulewał) a zimą raczej nie schnie Tak jak latem. Body z krótkim zaczęło być przydatne gdzieś tak w marcu, pierwsze rozmiar 62 miałam.
        • mika_p Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 17:11
          > zimą raczej nie schnie Tak jak latem

Zimą schnie. Jest sezon grzewczy, bardziej suche powietrze.
          • thea19 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 18:36
            w mieszkaniu moze byc slabo z miejscem no i wentylacja niekoniecznie przerobi tyle pary.
            • aankaa Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 18:54
              z tego wniosek, że od ciuchów ważniejszy jest zakup suszarki smile
    • andaba Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 16:01
      Ja wprawdzie miałam dzieci jeszcze wcześniej, ale z tego co pamiętam garderoba noworodka zimowego od letniego różniła się tym, że ten pierwszy miał kombinezon i zimową czapę.
      Pod spodem to samo plus dodatkowy kaftanik czy sweterek, jak było bardzo zimno.
      • black_magic_women Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 20:43
        I to chyba najlepsza odpowiedź smile Jako matka jesiennej dwójki dodam tylko jedno, a mianowicie:czy lubisz skarpetki?Ja unikam jak ognia, więc wszystkie ubranka miałam z "nóżkami".
      • muchy_w_nosie Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 15:49
        Nie zgodzę się z tym, o ile w lecie są takie temp, e dziecko w bodziaku i jest mu goraco a przykrycie to max pieluszka tetrowa o tyle w zimie tak dziecka nie ubierzesz nawet w domu - bo rozymiem, e do lamusa odeszło grzanie pełną parą do 29st w domu, tylko ematka ma przyzwoicie ciepło czyli 19-22 st.
        Ja mialam bardzo duzo bodziakow na długi rekaw w rozmiarze 52 i 56, sporo pajacykow i śpiochów a wszystko co dokupilam po porodzie to już osobno spodnie i osobno bluzki i sweterki, bo ojazalo się że śpiochow nie kocham za natto, bo niewygodne w przebieraniu.
    • thea19 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 16:01
      Ja jestem zwolenniczka pajacow, nie lubie bodziakow ani kaftanikow. Urodzilam dwoch synow: pierwszy wazyl 3350g i mial 53cm, drugi 3180g i 54cm. Obaj rozmiar 50 nosili przez miesiac ( dobry byl po 2tyg). Nie kupuj kombinezonow - kup spiworki dedykowane do fotelika i taki do gondoli. Jest to o niebo wygodniejsze rozwiazanie.
      • lemonka5 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 17:05
        Cokolwiek, ale rozpinane na całej długości- body i kaftaniki kopertowe. Nie wiem, może inne mamy są zręczniejsze, ale ja, zanim odziałam noworodka w body z długim rękawem zakładane przez głowę spociłam się jak szczur, a frustracja nas obojga (mnie i noworodka) wystrzelała w kosmos.
        • memphis90 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 17:30
          A ja bardzo nie lubiłam kopertowych, tego ździebolebia z napkami, zatrzaskami czy tasiemkami. Albo zapinane przez środek, albo zakładane przez głowę.
      • memphis90 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 17:25
        Hmm, co prawda mój niemowlak przypadł na zimę stulecia (pierwsza i ostatnia zima ze śniegiem, jakiej w zyciu doświadczył), ale nie wyobrażam sobie wożenia dziecka w samym śpiworku. Przecież on głównie chroni nóżki. To jak to ma być zimą- bodziak, bawełniany pajac i śpiwór grzejący od paszek w dół - czy może są teraz śpiworki typu mumia, gdzie wystaje tylko twarz? Ja używalam kombinezonu i śpiworka.
    • ichi51e Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 18:42
      Teraz bez sensu kupowac ubranka. Kiedy masz termin 25 grudnia ceny zimowych ubran spadna o 50%. Kup zupelna podstawe na poczatek reszte sobie dokupic na przecenie w rozmiarze i ilosci jaka ci bedzie potrzebna.
    • vinca Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 19:50
      Rodziłam na początku stycznia i nie potrzebowałam żadnych bodziaków z krótkim rękawem. Zresztą to zależy od tego ile stopni masz w domu. U nas jest ok 22, wiec sprawdzały sie pajace (bawełniane, nie żadne welurowe) albo body długi rękaw i śpiochy (to był mój ulubiony zestaw). Potem śpiochy zamieniłam na półśpiochy (spodnie ze stópkami). Nie kupuj żadnych kaftaników ani bluzeczek - bezużyteczne, ciągle się to to podwija.
    • muchy_w_nosie Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:25
      Miałam dużo sweterkow, osobno sporo spodni, takich bez stóp coś jak dresy, jakoś śpiochy i pajacyki to z nocą mi się kojarzą. Mialam ceple miłe kocyki. Na dwór kombinezon ktory raz ubrałam, bo syna wozilam w takim śmiesznym misiu z h&m, mialam 2 rozmiary tego misia i obskoczyam w nich czas od listopada do kwietnia, na te miśki szedł kocyk do wózka i przypinka od gondoli, teraz na wyposażeniu są śpiworki więc kombinezon do gondoli w ogóle jest zbędny.
      • 3-mamuska Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:40
        Body z długim na 0-3 miesiąca plus pajace, czapka bawełniana i ciepła na to.
        Kombinezon, plus bawełniane rękawiczki. Wszystko zależy czy lubisz spodnie dla dzieci bluzki.
        Bluzy. Itp.
        Koc ,
        • 3-mamuska Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 21:44
          Ja lubiłam zakładać dzieciom body krótkie/długie plus baluje z długim i do tego albo legginsy albo dresy i skarpetki.
          W ciagu dnia w domu, pajace były bardziej na noc.
    • lucyjkama Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 04.10.17, 22:05
      Co do rozmiarów, jedno moje dziecko w rozmiarze 56 "chodziło" 2 tygodnie (waga 3600), drugie 2 miesiące (3200) a trzecie wcale się w niego nie zmieściło (4100) i na cito siostra męża dokupował mi ubranka dla dziecka bo nie miałam w co go ubrać w szpitalu (te większe zostały w domu 100km dalej). Usg w trzecim trymestrze może coś podpowiedzieć ale u mnie na robionym tydzień przed porodem pomylono się o prawie 0,5 kg. Zresztą między pierwszym a drugim różnica wagowa nie wielka ale jedno jadło jak smok i przybierało po 1200g na miesiąc a drugie chudzina wyścigowa co to na pół roku ważyło 6kg.
      Body z długim plus spodenki i skarpetki lub półśpiochy to mój zestaw nr 1. Nie cierpię śpiochów i pajaców bo do szału doprowadzają mnie napki, które trzeba rozpiąć i zapiąć przy każdej zmianie pieluchy, że o przebieraniu okupkanego czy ulanego dziecka nie wspomnę smile Miałam dwoje jesiennych noworodków i na wyjścia ubranego po domowemu malucha wkładałam w kombinezon+czapka. Jeśli do samochodu to to wystarczyło, jeśli na spacer to wózek był wyposażony w śpiworek i małe miało jak w puchu wink
      Sztuk... hmmmm ja lubię wrzucić codziennie albo co drugi dzień do pralki i mieć czyste. Jestem też zwolenniczką minimalizmu dlatego zamiast 30 bodziaków i 20 spodenek wybieram 8 bodziaków i 3-4 pary spodenek i częstsze pranie. spokojnie wystarczyło a ostatni maluch ulewał na potęgę.
      • thea19 Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 10:30
        moj wazy teraz ponad 5kg i rozmiar 56 lezy jak ulal ale z coccodrillo jest zdecydowanie za duze. nie przewidzi co bedzie pasowac.
    • afro.ninja Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 10:19
      Kupiłam śpiwór na wełnie, sprawdził mi się aż do marca. Teraz też mi się przyda, wydatek niewielki w porównaniu do cen śpiw orkow.Z ubrań, to wszystko zależy od dziecka. Ja miałam przy drugim masę ciuszkow 56, 62 i na szybko musiałam dokupić 68. Fajne sa ubrania z welny dla niemowląt. Ale to na allegro, jakieś okazje. Zresztą na allegro kupuję ciuchy dla niemowlaka od polskich producentów.
    • ela.dzi Re: Zimowy noworodek, co potrzebne? 05.10.17, 15:13
      Dla mnie body z krótkim to było must have. Wkładałam na nie cieńszego/grubszego pajaca (mamy chłodne mieszkanie). Ta opcja też się przydaje w foteliku samochodowym. Polecam Ci kupić śpiworek i wkładać do niego lżej ubrane dziecko. Nie przewoź broń boże w kombinezonie.

fotelik.info/pl/news/jak_przewozic_dziecko_w_foteliku_zima,270.html
      fotelik.info/pl/galeria/zimowa_kurtka_i_pasy_bezpieczenstwa,462,5711.html
      foteliki-pod-lupa.pl/biomechanika-zderzen/zimowa-kurtka-jest-niebezpieczna-dla-dziecka-w-foteliku/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka