Dodaj do ulubionych

Osiemnastka prezenty

11.01.18, 21:34
Jest wątek o imprezach, a nas w tym roku czeka osiemnastka córki i zastanawiam się co może być prezentem. Co dałyscie, czy dacie dzieciom w tym dniu?
Mogę przepisać nieruchomość, która i tak jest w domyśle dla dziecka, ale w sumie czy akt notarialny jest tym co doceni młody człowiek (formalne potwierdzenie ustnych ustaleń). Biżuteria nie wchodzi w grę. Może kasa na jakiś super wyjazd (przyjaciółka będzie mogła pojechać, bo też ma wtedy urodziny i rodzice chętnie też zrobią taki prezent). Jakie macie doświadczenia?
Ps. moja koleżanka dostała od babci miejsce na cmentarzu, taką opcję wykluczam😬
Obserwuj wątek
    • kubek290713 Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 21:40
      kurs prawa jazdy
      • mamma_2012 Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 21:46
        Jubilatka zupełnie niezainteresowanauncertain
        • kira02 Re: Osiemnastka prezenty 11.10.21, 09:24
          Solenizantka....i namawiają ja, ile można. Żeby później nie musiała z wielkim trudem i kosztem wyrzeczeń robić prawka. Samochód daje ogromne poczucie samodzielności i większą mobilność, nawet jak na codzien się do nie używa. Wiem co mówię, prawo jazdy zrobiłam jako osoba mocno dorosła.
    • joa66 Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 21:49
      Np. podwojenie dotychczasowego kieszonkowego
      • klaudiapee Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 12:21
        To taki średni prezent. 18 jest raz w zyciu więc coś wyjątkowego trzeba dać. Ja swojej sistrzenicy dałam pieniądze. Nie wiem co on tam lubi a sama je wyda na co będzie chciała. Dorzuciłam jeszcze voucher do tunelu w wielkopolsce. To akurat podpowiedziała znajoma, która ma dzieci w wieku mijej siostrzenicy. Podobno to na topie jest
        • joa66 Re: Osiemnastka prezenty 13.01.18, 16:51
          Ale kto powiedział, że to jedyny prezent? smile
    • beata985 Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 22:00
      u nas była impreza dla znajomych i bliskiej rodziny, prawko jakoś w pakiecie wskoczyło... suspicious
      jeżeli nie chce ww to super wyjazd jest super pomysłem na prezent.
    • sfornarina Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 22:05
      To zależy, ile chcesz na prezent przeznaczyć i na ile odpowiedzialna masz córkę wink

Ja dałabym pudełeczko krugerrandów z odręczna notka o dorosłości, oszczędzaniu i zabezpieczeniu na trudne czasy. Notka oczywiście sformułowana ciepło I z żartobliwa nuta, niemniej do wzięcia na poważnie smile
      • thank_you Re: Osiemnastka prezenty 20.01.18, 22:14
        Pudełeczko Krugerrandów przy założeniu, że jeden kosztuje prawie 5 k? wink
    • jematkajakichmalo Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 22:21
      Jak nie chce prawka to wycieczka.
      Moja bratanica miala niedawno urodziny, okazalo sie, ze czesc rodziny juz sie zrzucila na prawko wiec po prostu ja zapytalam. Powiedziala, ze w najblizszym czasie wybiera sie tu i tu i kazde dofinansowanie tego wyjazdu bedzie super prezentem. Zorganizowalam jej wiec bilety lotnicze.
    • anagat1 Re: Osiemnastka prezenty 11.01.18, 22:26
      OJP.. miejsce na cmentarzu na 18ke big_grinbig_grinbig_grin Optuje za wyjazdem z przyjaciolka. Chociaz akt notarialny tez uznalabym za swietny prezent.
      • heca7 Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 09:32
        Ktoś kiedyś w dziwnych prezentach napisał, że dostał w prezencie ślubnym właśnie od babci podwójne miejsce na cmentarzu już wykupione.
      • butch_cassidy Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 14:35
        Tak, niezłe big_grin
        I zgadzam się co do aktu.
    • pruszynkaaa Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 03:42
      Ja dostałam na swoją 18tkę pakiet leczenia ortodontycznego smile Wtedy to był jeszcze spory koszt i dopiero wchodziło powszechnie na rynek.
    • b-b1 Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 09:17
      Kupujemy z dziadkami na spółę samochód-ale u mnie dwie osiemnastki na raz, więc prezentem i tak będą musiały się dzielićwink
    • stara.gropa Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 09:24
      Zainteresujcie się tym. Dziewczyny mogą razem pojeździć po Europie.
      www.fly4free.pl/darmowe-bilety-kolejowe-dla-mlodych-interrail/
      • butch_cassidy Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 14:34
        My wiele jeździliśmy na interrail. Świetna sprawa.
    • heca7 Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 09:30
      Starsza bratanica dostała od nas tablet- wtedy to była nowości itd wink Młodsza kurs prawa jazdy- jak tylko skończy dziadek obiecał jej kupno samochodu.
      Córka ma jeszcze dwa lata do 18 więc coś się wymyśli. Ja od rodziców dostałam krzesło obrotowe i skórzaną torbę na ramię. Dwa dni temu mąż wynosił z piwnicy wszystkie rzeczy bo mamy remont instalacji wodnej , ja siedzę na schodach, patrzę a on pcha ten mój fotel- jeszcze go nie wyrzuciłeś?!? pytam. A mąż z przekąsem- przecież powiedziałaś, że jesteś do niego przywiązana! big_grin
    • butch_cassidy Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 14:33
      Nie kupuj w każdym razie wielkiego pluszowego misia big_grin
      Sama takiego dostałam i to był jeden z najbardziej koszmarnych prezentów, jeśli nie najgorszy w życiu.

Od dziadka dostałam za to (ale to za dyplom, no ale może pomysł niezły). Wypasioną walizkę. Jeśli córka lubi podróżować to elegancki zestaw podróżny plus ładnie wydane przewodniki w jakieś tam miejsca, w które mogłaby w najbliższym czasie się udać, mogłyby się sprawdzić.
      Z tamtej walizki nadal korzystam smile Jest świetna - ładna i nie do zdarcia.
      • domowapani Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 16:33
        Ja też 😂😂😂 od ówczesnego chłopaka
      • ponis1990 Re: Osiemnastka prezenty 11.10.21, 12:12
        Ja dostałam od wszystkich do kupy z 400 złotych i za to kuzynka kupiła mi nowy strój kąpielowy bo stary miał już 8 lat, a za resztę jedną parę spodni i dwie bluzki z bazarku.
    • memphis90 Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 15:21
      Hmm... Ja od rodziców chyba nic nie dostałam... Od reszty rodziny jakąś kasę, biżuterię i tyle. Ale daj jak uważasz, może być i akt notarialny na nieruchomość.
    • domowapani Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 16:32
      Jesu... Nie wiem... Pokrycie kosztów mega imprezy i symboliczny wisiorek / charms itp?
      Ja dostałam prawo jazdy (odbierałam w dniu urodzin) i wycieczkę 2tyg do Hiszpanii.
      • verdana Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 16:37
        Najstarszy dostał kota. Prezent o tyle nie wypalił, ze drań kot przywiązał sie do mnie i jak sie syn po roku wyprowadził, to zmuszona byłam kupić kota zastępczego. Osiemnastkowy odmówił przeprowadzki.
        Co dałam córce - nie pamiętam. Najmłodszy dostał aparat fotograficzny.
        • jasnoklarowna Re: Osiemnastka prezenty 13.01.18, 17:30
          o matko, jak mogłaś zapomnieć co córce kupiłaś??????
          nie żebym się czepiała, po prostu się dziwię
          ja mogę pomylić co na które urodziny, ale tak żeby całkiem córce którą ma się jedną?????
          • verdana Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 14:32
            No, nie pamiętam. Nigdy tak bardzo nie celebrowaliśmy osiemnastki. Coś mi majaczy, że też aparat fotograficzny, ale głowy nie dam.
          • peonka Re: Osiemnastka prezenty 22.08.18, 17:25
            Ja właśnie myślałam, co dostałam od rodziców na osiemnastkę... Nie pamiętam smile a rodziców też mam tylko jednych! wink
    • feliz_madre Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 17:21
      Od mojej ulubionej ciotki - matki chrzestnej - dostałam jakąś biżuterię i czekoladowego penisa. Miało być chyba symbolicznie i śmiesznie, ale pamiętam czułam okropne zażenowanie.

Swoim dzieciom jeszcze nie wiem co dam, być może kurs prawa jazdy. I dołączę taki album z 18 portretami - z każdego roku jedno zdjęcie.

Chrześnicy planuję dać dużą paczkę, a w niej 18 małych paczuszek, w każdej coś innego z innej kategorii i do tego jakieś życzenie związane z tą rzeczą - ale jeszcze nie wiem co tak do końca.
      • thaures Re: Osiemnastka prezenty 12.01.18, 17:51
        Synowie od nas dostali kurs prawa jazdy, młodszy dodatkowo imprezę. W kwietniu mamy dwie osiemnastki chrześniaków- dajemy po 1000 zł.
    • alfee Re: Osiemnastka prezenty 13.01.18, 22:12
      Ja w tym roku dałam MacBooka. Ale wiedziałam, że właśnie o tym marzy (fanka Applesmile). No i nie miała żadnego laptopa, tylko stacjonarny. Po pół roku nadal jest szczęśliwa smile
      Moja koleżanka zafundowała córce bilety lotnicze do jakiegoś miasta w Europie (nie pamiętam, którego). Bilety były podwójne, dla jej chłopaka również, więc młodzież była bardzo zadowolona. Oczywiście oprócz biletów wszystkie wydatki na miejscu też zostały pokryte.
    • karotka_plus Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 00:25
      My za rok mamy 18 chrześnicy męża - na dzień dzisiejszy planujemy dać gotówkę, ale przed urodzinami się dopytamy czy może coś kupić czy na coś zbiera.
      Gdybym miała córkę to pewnie dostałaby coś co ją interesuje/przydałoby się np. kurs prawa jazdy, jakaś wycieczka, kurs np. fotograficzny jeśli się interesuje (lub inny tego typu)? Jeśli nosi biżuterię to bransoletkę lub zegarek z grawerem ale to dodatkowo, symbolicznie od rodziców smile

Ja na swoją osiemnastkę wiele lat temu dostałam pierścionek ze złota od mojej mamy, która to miała go od swojej mamy a mojej babci. I nie, to nie była żadna rodowa pamiątka. Ot, babcia kupiła, nie nosiła. Moja mama biżuterii też nie nosiła więc dała go mi. Był przepaskudny, po latach został przetopiony na złoto na obrączki ślubne (oprócz tego pierścionka miałam też inną złotą biżuterię). Od siostry dostałam wieżę (w tamtych czasach to było coś, internet dopiero pomału wchodził do domów więc komputer miał mało kto). Dziś wydaje mi się, że odpowiednikiem tej mojej wieży jest właśnie dobry telefon, tablet, notebook. Ogólnie niemile wspominam moją 18 wink
      Dziś, gdybym miała ją obchodzić to ucieszyłabym się z sfinansowania wycieczki. Z aparatu fotograficznego i kursu o tej samej tematyce. Kasy na kurs prawa jazdy. W tamtym okresie czasu marzyła mi się też elegancka toaletka. Chciałabym się nauczyć grac na gitarze więc i z tego bym się ucieszyła. Kurs tańca. Kurs języka obcego.
      Takie moje przemyślenia wink
      • karotka_plus Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 00:57
        I jeszcze mi się przypomniało - moja kuzynka (starsza o kilka lat) jak miała 18 to zażyczyła sobie obrazy. Nie wiem czemu ale taki miała kaprys. I obrazy dostała. Dużo, o różnorodnej tematyce. Od moich rodziców jako chrzestnych dostała obraz ze skorpionem (kuzynki znak zodiaku). Ze wszystkich była zadowolona.
        Oprócz tego sama sobie zrobiła prezent, który odebrała 9 miesięcy później big_grin
    • minerallna Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 04:57
      Zrzuta na samochód- tak się dowiedziałam.
      Bo kurs na PJ rodzice bez mrugnięcia okiem finansują. I to akurat popieram.
      Bo co to za prezent? Raczej dziś konieczność. Wiem, wiem, że da się inaczej ale po co?
      • mamma_2012 Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 07:18
        Ze znajomych dzieci, które miały 18 rok, dwa lata temu z tego co wiem żadne nie zapisało się na kurs. Moja córka też nie planuje. Chyba sytuacji, kiedy odczuwają jego brak jest na tyle niewiele, że się jakoś nie wyrywają.
        Ja pamiętam, że w moim pokoleniu jeszcze przed wymaganym wiekiem (17,18?) robiliśmy kurs, żeby zaraz po urodzinach zaliczyć egzamin, ale wtedy samochód dawał wolność.
        Teraz zbiorkomy wygrywają, awaryjnie Uber. W sumie to się nawet cieszę, może jak zaczną robić będą już dojrzalsi.
    • kubek290713 Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 08:35
      Moja córka wczoraj miała osiemnastkę. Najbardziej cieszyła się ze srebrnych długich kolczyków. W większości dostała pieniądze, bon do Sephory i te kolczyki.
    • valtho Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 08:47
      Jeżeli lubi sztukę obraz jest fantastycznym pomysłem. Aktu notarialnego bym się bała smile. Jeżeli miałaby jakaś wymarzoną, wyjątkową podróż pokryłbym cześć kosztów np drogi bilet lotniczy, ale zachęcałabym do zdobycia chociaż części pieniędzy samodzielnie.
    • b.bujak Re: Osiemnastka prezenty 14.01.18, 19:09
      piszcie, też szukam inspiracji...
      a zegarek?
      czy to może być ciekawy prezent w tych czasach?
      czy do tysiąca zł można kupić jakiś sensowny egzemplarz?
      dla dziewczyny szukam...
      • b.bujak Re: Osiemnastka prezenty 20.01.18, 20:27
        a co myślicie o figurce ćmielowskiej?
        ta mi wpadła w oko
        www.as.cmielow.com.pl/pl/3/sklep/1/2/-/2351/aniol-uzdrowiciel-opiekunka-/
        • zla.m Re: Osiemnastka prezenty 20.01.18, 20:55
          Myślimy, że to zależy od osoby przyjmującej prezent. Ale jeśli nie zbiera aniołów/figurek itp., to nie wiem, czy kurzołapka ją zachwyci (choć rzecz jest niebrzydka).
          • fajnedziewcze Re: Osiemnastka prezenty 20.01.18, 21:15
            Moja corka tez w tym roku ma 18 -tke i tak wymyslilam,juz dostala polowe na prawo jazdy,jak bedziemy w Polsce robic impreze dla rodzinki to wczesniej wybierzemy sie do jubilera i corka wybierze pierscionek a do tego wymyslilam zrobie jej piekny fotoalbum od narodzin do 18 -tu lat.
            • bominka Re: Osiemnastka prezenty 20.01.18, 21:58
              Moje dzieci jeszcze nie osiemnastkowe, ale w ubiegłym roku chrzesniakowi na 18tke kupiłam srebrny łańcuszek z krzyzykiem a moja mama a jego babcia firmowy zegarek (za blisko 1000 zł)wg jego życzenia.
              Sama kiedys na swoją 18tej dostałam srebrna bransoletkę z pierscionkiem w komplecie,chyba zrobione na zamówienie. A moja mama do dziś nosi w torebce lustereczko w srebrnej oblamowce ze srebrna stylizowana rączka. Dostała je od swojej mamy. Dziś jak dla mnie pomysł bezcenny☺
      • kondolyza Re: Osiemnastka prezenty 21.01.18, 12:08
        b.bujak napisała:

> piszcie, też szukam inspiracji...
        > a zegarek?
        > czy to może być ciekawy prezent w tych czasach?
        > czy do tysiąca zł można kupić jakiś sensowny egzemplarz?
        > dla dziewczyny szukam...

moze byc, oczywiscie, jakis markowy, ale niezbyt drogi, zalezy co lubi
        przychodzi mi do glowy guess lub lacoste, do 1000 zl powinnas kupic
    • kornelia_sowa Re: Osiemnastka prezenty 21.01.18, 11:47
      Ja dostałam od swojej chrzestnej na 18 t-ke (OMG-20 lat temu!!!!!) złoty pierścionek.
      Prezent -IMO- b.fajny, pod warunkiem że bdb zna się gust jubilatki. Mi się nie spodobał wtedy, ale coraz chętniej go zakładam. Był po prostu za "poważny" dla takiej młodej dziewczynki.

Moje dzieci kiedyś dostana (takie mam marzenie)- własnie album z 18-oma zdjęciami.Z każdego roku. Córce robimy dokładnie w dzień urodzin.W tym roku kończy 3 lata. Starszemu z dnia najbliższego urodzin wink
      A co jeszcze- myslę, ze coś pod zainteresowania.
      Mój kolega kupował chrzesniakowi, który dużo łazi po górach- jakiś wypasiony namiot, śpiwór i cos tam jeszcze. Razem pojechali i wybrali.
    • mamusia1999 Re: Osiemnastka prezenty 21.01.18, 11:58
      u mnie wyszło tak: na 18 Starsza zażyczyla sobie (oprócz imprezy dla przyjaciół w leśnej chacie) balangowy wyjazd do Złotych Piasków, wyjazd był częścią obchodów okołomaturalnych jej rocznika i brakujące 1/3 prawo jazdy. jako prezent maturalny dostała bilet open do/z NZ .
    • bei Re: Osiemnastka prezenty 22.08.18, 12:02
      Każdy dostał kurs prawa jazdy, i prezenty w zależności od hobby
      • kokosowy15 Re: Osiemnastka prezenty 22.08.18, 15:44
        Wszystko zalezy od mozliwosci i marzen. Moi chlopcy dostali buty i pizze. Obydwaj byli zadowoleni, mimo ze buty wytrzymaly tylko rok (Nike) to choc zobaczyli ja smakuje pizza. Pamietaja do dzisiaj.
    • kropkacom Re: Osiemnastka prezenty 22.08.18, 17:48
      A jaki masz budżet i jakie ma pasje córka? To chyba naczelna sprawa. Czy tylko mi się wydaje? Gdybym miała kasy jak lodu i dziecko lubiło podróżować, to sprawiłabym wycieczkę taką na jaką długo by je nie było stać tongue_out Nie mam kasy jak lodu i dzieci jeszcze młodsze więc z własnych doświadczeń nie napiszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka