Dodaj do ulubionych

Zerwany kontakt

05.06.18, 06:57
www.netkobiety.pl/t82291.html przeraziły mnie niektóre wpisy. Jak rodzina może zerwać kontakt? Z forum wynika że wiele ematek mieszka za granicą. Czy wy też zerwałyście kontakt?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 07:12
      Nie, nie zerwałam i nie po wyjeździe za granicę.
      Gdzieś w średniej szkole, gdy przestałam raz w tygodniu chodzić z rodzicami na obiady do babci, kontakt z ciociami i babciami się poluzował, potem wyjechałam na studia, potem rozjechały się kuzynki. Zresztą nigdy nie byliśmy rodziną, która wszystko o wszystkich wiedziała i tym bardziej nie oczekuję, że będą do mnie wydzwaniać i pytać mnie o zdanie w sprawach rodzinnych.
      Kontakt utrzymuję z rodzicami i bratem, przy czym z przyjaciółką z Polski mam kontakt kilka razy dziennie a z bratem kilka razy w roku.

Ale czytam ten wątek, post za postem i widzę sytuacje kompletnie toksyczne: zazdroszczą, unikają, robią tajemnice, samotność. Nie, to zdecydowanie nie to. Moje oddalenie się od rodziny nazwałabym naturalnym wyfrunięciem z gniazda. Najbardziej bym tę sytuację porównała do ostatniej wypowiedzi na tej stronie.
      • tanebo2.0 Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 07:30
        Zastanawiam się czy tam nie było tak że najpierw stosunki rodzinne były toksyczne i to był powód emigracji...
        • cauliflowerpl Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 07:55
          Albo nie powod, ale generalnie byly niefajne.
          Wiesz, duzo ludzi do emigracji podchodzi po mickiewiczowsku i idealuzuje to, co zostawilo w kraju, wlacznie z rodzina. Byc moze ludzie czuja sie samotni i oczekuja, ze rodzina bedzie ich wspierac. No i fajnie, jesli ta rodzina byla wspierajaca zawsze. Jesli nie byla, to fakt, ze ktos jest daleko i mu smutno, tego nie zmieni.
    • butch_cassidy Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 07:16
      No ja zerwałam z zupełnie innych przyczyn. Jak ktoś jest rodziną to nie znaczy, że trzeba się z nim męczyć, niezależnie od okoliczności.
    • liliawodna222 Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 08:16
      tanebo2.0 napisał:

> www.netkobiety.pl/t82291.html przeraziły mnie niektóre wpisy. Jak rodzina może zerwać kontakt?

Normalnie. Czasem jest to jedyne rozsądne rozwiązanie. I tak, są osoby z rodziny, z którymi nie utrzymuję żadnego kontaktu, nawet nie zamieram nawiązywać go ponownie.
    • kura17 Re: Zerwany kontakt 05.06.18, 09:12
      oczywiscie, ze nic nie zerwalam.
      wyjechalam za granice z powodow osobisto-zawodowych (maz i mozliwosc wymarzonej pracy), a nie po to, zeby sie od rodziny odgrodzic.
      jestem w regularnym kontakcie z rodzina i przyjaciolmi, odwiedzamy sie, uwielbiam imprezy u mnie, jesli tylko ludziom chce sie przyjechac (na szczescie wciaz, po prawie 20 latach, sie chce).
      ja generalnie lubie moja rodzine smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka