Dodaj do ulubionych

Glupie teksty dziecka

28.06.18, 21:39
Jak reagujecie na jakies glupio-madre teksty Waszego dziecka do doroslych? Moja corka jest mistrzynią uncertain walenie na "Ty" do doroslych, jakies bezczelne uwagi... przy mnie sie hamuje, w szkole podobno aniolek, ale najgorzej sie zachowuje u babci - debilne popisywanki przy babci kolezankach np. Dodam, ze ma 8 lat. Tlumaczyny, prosimy - przy nas jest w miare ok, ale przy innych tragedia...
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 21:46
      Gdybym była tą dorosłą po prostu lekceważyłabym takie dziecko. Ot, powietrze.
      • ksiezycowedzieci Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 21:53
        Ja pewnie tez, ale co to dla mnie zmienia, jak mi po prostu wstyd za jej zachowanie.
        • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 21:56
          Taki wiek. Jeżeli zauważy,że ludzie ją mają w nosie i nie wzbudza zainteresowania, przestanie.
        • danaide Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 22:30
          A skąd u niej taki sposób komunikacji?
          • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 07:40
            niska samoocena.
            • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:00
              niekoniecznie, moja kuzynka ma takiego syna, ona zawsze była zachwycona, jakie ma wyszczekane dziecko. Dziwnym trafem nauczyciele nie podzielają jej zachwytu.
              • janja11 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 10:53
                Otóż to. Wielu rodziców jest dumnych, że ich pociecha potrafi, kolokwialnie mówiąc, chamsko odszczekać się do rówieśników, albo do nauczyciela.
    • manala Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 21:57
      Mnie ostatnio moja młoda rozwaliła...Miała pójść do szkoły i odebrać kartę rowerową. Sekretarka kazałą jej iść do pokoju nauczycielskiego do pani od techniki. No więc młoda zdaje mi relację - "Poszłam i była w pokoju z panią od muzyki" i po chwili - "Są siebie warte..." Powiem szczerze, że się roześmiałam (choć wychowawcze to nie było pewnie). Po prostu taki naturalny komentarz 10-letniej gó...ary...Jak się łatwo domyślić to nie są jej ulubione panie...
      Innym razem wróciła ze szkoły oburzona, że jakaś pani jej zwróciła uwagę że nie ma butów na białej podeszwie a SAMA MIAŁA NA CZARNEJ!!! Oburzenie całkiem szczere...No cóź, tu się tylko uśmiechnęłam i przeprowadziłam właściwą rozmowę choć nie wiem czy trafiło ; )
      • iwoniaw Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 22:16
        wróciła ze szkoły oburzona, że jakaś pani jej zwróciła uwagę że nie
        > ma butów na białej podeszwie a SAMA MIAŁA NA CZARNEJ!!! Oburzenie całkiem szcz
        > ere...No cóź, tu się tylko uśmiechnęłam i przeprowadziłam właściwą rozmowę

A z ciekawości - co jej powiedziałaś w tej "właściwej rozmowie"? Bo co do białej podeszwy, to na logikę rzecz biorąc, albo mamy świętą podłogę i wówczas nikt nie ma prawa stąpnąć na nią podeszwą inną niż biała, albo jednak można chodzić w butach z dowolna podeszwą, a ktoś sobie wymyślił represje wobec uczniów, bo może (i jeszcze wpisał to w statut/regulamin), choć nie ma to żadnego uzasadnienia - i oczywiście, ma prawo to egzekwować, co nie zmienia faktu, że oburzenie w tym przypadku jest zasadne, nawet jeśli oburzający się ma lat 10, a nie 50. Nie podciągałabym tego absolutnie pod "chamskie odzywki" czy zachowania.
        • manala Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 22:22
          Wytłumaczyłam po prostu, że ustalenia dotyczące białej podeszwy dotyczą uczniów i, że nauczyciel jest jednak w szkole na trochę innych prawach ; ) Całe ta stytuacja jednak również mnie rozbawiła. Szczególnie to szczere oburzenie.
          • hosta_73 Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 22:36
            A ja się nie dziwię jej oburzeniu. Jeśli nie wolno ze względu na ochronę podłogi to zakaz powinien obowiązywać wszystkich.
          • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 07:58
            A to podloga rozpoznaje,ze stapa po niej nauczyciel?
            • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:03
              Ilu widzisz nauczycieli biagajacych/slizgajacych sie po podlodze?
              • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:40
                Biegajacych calkiem sporo, ale u nas nikt sie podloga nie przejmuje
              • princy-mincy Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 09:00
                Na wf widzę wszystkich nauczycieli chodzacych/biegajacych po podlodze.
                • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 09:03
                  Coz w sumie trudno sie dziwic dzieciom skoro rodzice nie rozumieja jak swiat dziala
                  • princy-mincy Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 09:26
                    Oh, proszę wytłumacz mi, Jaśnie Oświecona, jam prosta ciemna masa! big_grinbig_grin
                  • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 10:39
                    jestem ciekawa jak swiat dziala
          • sabciasal Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:00
            moje dzieci w tym wieku też były wyczulone na niekonsekwencję doroslych, szczególnie na łamanie zasad. ona miala rację. uzasadnienie dla tych chol....białych podeszw jest takie, że niszcza podłoge. te doroslych również.
          • phantomka Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 18:13
            Pytanie, dlaczego rodzice czesto "kryja" szkole lub nauczycieli, jezeli zgadzaja sie z opinia dziecka? Wystarczy swoja opinie przedstawic w taki sposob, zeby nie obrazala, ale tez nie kwestionowala zdrowej logiki dziecka.
            Moja corka miala przez rok wychowawczynie sztywniare, ktora nie potrafila rozmawiac z mlodzieza. Z rodzicami zreszta chyba tez nie. Nie ukrywalam swojej opinii, bo i po co? Dziecko ma rozumiec swoje przekonania i im wierzyc, a jak sie to kwestionuje bo nauczyciel to swietosc, to nic dobrego z tego nie wynika.
        • mawik_net Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 18:40
          "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie" - stare ale zawsze aktualne.
          • angazetka Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 16:45
            I chamskie.
      • princy-mincy Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:43
        manala napisała:

> Innym razem wróciła ze szkoły oburzona, że jakaś pani jej zwróciła uwagę że nie
        > ma butów na białej podeszwie a SAMA MIAŁA NA CZARNEJ!!! Oburzenie całkiem szcz
        > ere...No cóź, tu się tylko uśmiechnęłam i przeprowadziłam właściwą rozmowę choć
        > nie wiem czy trafiło ; )

A ja się nie dziwię jej oburzeniu. Albo zasady dla wszystkich albo dla nikogo.
        • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:50
          Zasada brzmi “dzieci maja miec biale podeszwy” czego tu nie rozumiec. Tak jak “dzieci podczas zajec siedza w klasie” a wozna w tym czasie snuje sie po korytarzu.
          • princy-mincy Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:59
            Ale dlaczego tylko dzieci skoro mowa o specjalnej podlodze w hali gimnastycznej?
            Przeciez nauczyciel nie prowadzi wf z korytarza, tylko bedac w tej samej hali.

ps- moja corka nie ma na wf butow z biala podeszwa, u nas jest wpisane podeszwa biala lub inna, ktora nie zostawia sladow na parkiecie. Corka ma halowki z podeszwa w innym kolorze.
        • triss_merigold6 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 09:22
          Poważnie?
          • princy-mincy Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 09:29
            Co poważnie? Wymóg białej podeszwy bierze się stąd, by nie zostawiać śladu na parkiecie sali gimnastycznej. Podeszwa może być i bezbarwna (z kauczuku).
            Wymóg dotyczy podłogi i jej konserwacji, ktoś dobrze napisał, że podłoga nie wie, czy chodzi po niej nauczyciel czy uczeń.
            Zatem chyba logiczne jest, że na sali gimnastycznej wszyscy mają mieć takie podeszwy.
            I mimo, że wymóg w regulaminie szkoły mówi tylko o stroju uczniów, wydaje mi się naturalnym, że nauczyciele na wf też noszą takie obuwie. Zreszta widziałam- w szkole mojej córki noszą.
            • manala Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 21:59
              To akurat nie było na sali ani nie była to nauczycielka wf. No ale jak w takim razie podejść do tematu obowiązkowych mundurków? Nauczyciele też przecież nosić nie muszą...A w sumie to powinni nosić 2 bluzy, 3 bluzki na okrągło..do urzygania...
              • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:01
                Omów to ze swoim mężem.

Przepraszam za złośliwość.
                • manala Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:08
                  Nie sądzę aby miał ochotę o tym dywagować. W fifę gra. Ale mogę omówić z tobą, bo jesteś równie prymitywna. Przepraszam za złośliwość : )
                  • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 30.06.18, 14:46
                    Na szczęście ze mną nie musisz wytrzymywać. tongue_out
                    • manala Re: Glupie teksty dziecka 30.06.18, 14:59
                      Ale pewnie jest ktoś kto musi...
                      • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 30.06.18, 15:00
                        O! I tak właśnie powinnaś rozmawiać ze swoim mężem gdy wrzeszczy.
                        W internecie potrafisz, więc zastosuj tę metodę w rzeczywistości.

To tyle.
      • janja11 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 11:03
        Generalnie idea montowania w szkole podłogi, która wymaga szczególnego typu obuwia, to nieporozumienie.
        Nawet w muzeach rzadko już wymaga się nakładania słynnych filcowych kapci.
        A brak respektowania regulaminu przez nauczyciela jest argumentem jak najbardziej trafnym, bo wymagać należy na początku od siebie, a potem dopiero od innych.
        • filga Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 14:15
          Uczniowie powinni zmieniać obuwie, też dla własnej higieny. Czasem na niebrudzace podłogi. Uczniów jest 600, nauczycieli danego dnia 30. Takie proporcje. Mają popylac w tenisowkach? Te nauczycielki w spódnicach? Albo dyrektorka przyjmować gości w garsonce i karciane? Taka demokracja? Ad absurdum
    • fomica Re: Glupie teksty dziecka 28.06.18, 22:54
      Dlaczego przy was jest ok? Bo nie pozwalacie. Dlaczego przy babci nie jest ok? Bo pozwala. Nic nie zrobisz, to babcia musi się wysilić i postawić granice.
      Każde dziecko doskonale wie przy kim może sobie pofikać a gdzie lepiej nie próbować.
    • asia_i_p Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 01:01
      8-10 lat to jest taki wiek. Przejdzie jej. Reaguj za każdym razem, ostro, jeśli trzeba. Nie proś, nie tłumacz - raz wytłumaczyłaś, to starczy - tylko ostro żądaj zachowania zgodnego z normami dobrego wychowania.
    • anagat1 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 04:18
      Moi synowie do wszystkich mowia na ty. Naturalnie i nie z braku szacunku. Nawet do swojej prababci. Co do odzywek..nasz 6 latek potrafi nas zagiac, ale na ogol sa to bardzo szczere uwagi wynikajace z duzej spostrzegawczosci. Jesli juz zwracamy mu uwage, to raczej tlumaczac, ze niektorych uwag nie mowi sie glosno, bo komus mizna wyrzadzic przykrosc. Podaj przyklady tych chamskich odzywek, prosze. Bardzo jestem ciekawa, czy tez uznam je za chamskie.
      • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 05:27
        O ile mozna jeszcze rozumiec malo ragarnietego 6 latka ktory nie rozumie roznicy miedzy zwracaniem sie do starszych osob per 'pani' a 'ty' to zachwyt z tego powodu mamusi to jest wlasnie takie no moze nie chamskie ale nie najlepsze zachowanie.
        • jola-kotka Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 06:05
          Te pani itd. To taki polski zascianek i kij w dup... faktycznie komus korona spadnie bo do niego dziecko na ty powiedzialo. Moze warto wyluzowac i nie szukac problemow tam gdzie ich nie ma .
          • majarzeszow Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 06:45
            jola, ale miedzy "pani" a "ty" sa jeszcze inne formy, do prababci 6-latek powinien się zwrócić "babciu".
            • melancho_lia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 06:54
              Czy pytanie "podasz mi soczek?" skierowane do babci jest chamskie?
              Też jest na "ty".
              Wiem że w niektórych rodzinach funkcjonuje forma "czy babcia poda mi sól?" Czy mama była u lekarza? Zamiast zwyczajnego Byłaś? Podasz mi?
              • mama_kotula Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 07:14
                Ale w wątku chodzi o coś innego. Nie chodzi o niemówienie do rodziny w trzeciej osobie, tylko o zwracanie się na ty do obcych ludzi.
              • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:56
                A "proszę" się nie stosuje?
            • anagat1 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:05
              no to mowi.. babciu, dasz mi sol ..Ale nie mowi, babciu czy moglaby babcia podac mi sol. Na szczescie nie mieszkamy w PL. Wiec mozecie sie zrelaksowac.. Moj syn zmienil szkole, bo przeprowadzilismy sie na drugi koniec Irlandii- w pierwszej do teacher mowil per Arianna.. Teraz mowia Miss Smith.. Ale nadal mowia, Miss Smith , Can YOU...
              Zachowanie jest jak najbardziej neutralne i w moim srodowisku nie spotkalam sie z nikim, kto by to uwazal za dziwne.. Ale kiedys byl juz watek o tym, ze lekarz do pacjenta per ty powiedzial.. i jakie to straszne. Ja moim pacjentom przedstawiam sie imieniem .. wolaja na mnie Dr Hermenegilda, ja do nich mowie po imieniu. I wszyscy sa zadowoleni.
              • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:49
                anagat1 napisała:

> syn zmienil szkole, bo przeprowadzilismy sie na drugi koniec Irlandii- w pierws
                > zej do teacher mowil per Arianna.. Teraz mowia Miss Smith.. Ale nadal mowia, Mi
                > ss Smith , Can YOU...

I to prawidłowo, z zachowaniem pełnego znaczenia przetłumaczone na polski znaczy: "Panno Smith, czy może PANI...". W takich zdaniach to "you" znaczy tyle samo, co "WY, Macieju" mówione do Boryny.

> Zachowanie jest jak najbardziej neutralne i w moim srodowisku nie spotkalam sie
                > z nikim, kto by to uwazal za dziwne.. Ale kiedys byl juz watek o tym, ze lekar
                > z do pacjenta per ty powiedzial.. i jakie to straszne. Ja moim pacjentom przeds
                > tawiam sie imieniem .. wolaja na mnie Dr Hermenegilda, ja do nich mowie po imie
                > niu. I wszyscy sa zadowoleni.

Ja bym nie był. Ani z tego, że lekarz bezczelnie mówi mi po imieniu, ani z tego, że oczekuje, że ja tak będę do niego mówił. To jest krępujące.
              • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:51
                Ale to “miss” wlasnie duzo zmienia.
                Np inny wydzwiek ma po polsku
                -sol
                -daj sol
                - babciu, daj sol
                -babciu, daj prosze sol
                Nie mowiac juz nawet o “niech babcia mi poda sol”
                Po angielsku jest tak samo jak dodasz honoryfikator podnosisz honoryfikatywnosc calego zdania.
              • landora Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:55
                > Teraz mowia Miss Smith.. Ale nadal mowia, Miss Smith , Can YOU...

No a jak mają mówić, przecież tak działa gramatyka języka angielskiego. To nie znaczy, że walą na ty do nauczycielki, w tym kontekście to "you" jest odpowiednikiem "pani".
              • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:58
                Co kraj to obyczaj. W każdym razie to nie Irlandczycy wymyślili zasady savoir-vivre...
              • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 30.06.18, 00:05
                czyli jednak dziecko do wszystkich nie mówi na ty, ani do babcia a do nauczycielki, tylko jego mama ma problem ze z gramatyka języka angielskiego. Gdy pracowałaś w Polsce to tez zwracałaś się do pacjenta 'No to co tak Józek cie boli' pytając o jego dolegliwości? Bo trochę zabawny jest ten twój argument ze w Irlandii jest inaczej. No jest!
          • taka-sobie-mysz Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:00
            No ale skoro tu żyjemy i tu są przyjęte takie normy, to może jednak należy się do nich stosować. Bo w sumie w każdym miejscu na świecie są inne normy niż u nas i każde chamowate lub dziwne zachowanie można tłumaczyć tym, że gdzieś tam to norma więc wyjmij kij z tyłka. Czemu nie bekamy po posiłku, czemu mam wstrzymywać bąka jak mi się chce pryknąć akurat, czemu mam nie jeść obiadu rękami, czemu nie piwinnam chodzić w brudnym i ufajdanym ubraniu
            • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:00
              Każde miejsce na ziemi ma normy obyczajowe stopniowane. Inaczej u prostaków, inaczej w standardzie a inaczej w wyższych sferach. Grunt to umieć odróżnić, by nie zachowywać się jak grupa, do której człowiek być zaliczany nie chce.
          • landora Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 10:46
            W wielu krajach i językach funkcjonuje forma pan/pani.
            Nawet w angielskim.
            W szkole dzieci nie walą do nauczyciela "you", a raczej np. "Miss".
            • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:53
              landora napisała:

> W wielu krajach i językach funkcjonuje forma pan/pani.
              > Nawet w angielskim.
              > W szkole dzieci nie walą do nauczyciela "you", a raczej np. "Miss".

Przede wszystkim angielskie "you" nie znaczy "ty", wbrew temu, co się prowizorycznie przyuczonym do angielskiego ludziom wydaje. Po angielsku "ty" to "thou", a użycie "you" w każdej rozmowie oznacza właśnie ten dystans, który obecnie po polsku zaznaczany jest przez "pan"/"pani", a dawniej - podobnie jak właśnie w angielskim - przez "wy".
              • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:44
                Otóż to. Aż dziwne, że emigrantka tego nie wyłapuje.
                • naturella Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:40
                  Chcecie powiedzieć, że emigrantka we współczesnym, angielskojęzycznym kraju powinna słyszeć na ulicy formę „thou”? 😱
                  • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:48
                    Nie, chcę powiedzieć, że powinna rozumieć, że "you" nie znaczy automatycznie "ty". Stąd potem posty, że w jukeju to dzieci mogą do nauczycieli przez ty...
                    • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:50
                      zlababa35 napisała:

> Nie, chcę powiedzieć, że powinna rozumieć, że "you" nie znaczy automatycznie "t
                      > y". Stąd potem posty, że w jukeju to dzieci mogą do nauczycieli przez ty...

Inna sprawa, że my tu sobie tak cokolwiek z góry, ale po prawdzie, to przecież na wszelkich kursach angielskiego uczą, że "you"="ty" i że po angielsku "wy" jest tak samo jak "ty". A nie, że to tak naprawdę jest na odwrót. No i tak sobie ludzie zapamiętują.
            • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:14
              W szkolr mojego syna do nauczyciela mowi sie du.
              • kura17 Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 11:49
                > W szkolr mojego syna do nauczyciela mowi sie du.

a w szkolach moich synow nie.
          • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:45
            jola-kotka napisała:

> Te pani itd. To taki polski zascianek i kij w dup... faktycznie komus korona sp
            > adnie bo do niego dziecko na ty powiedzialo. Moze warto wyluzowac i nie szukac
            > problemow tam gdzie ich nie ma .

Nie, nie warto. A już zwłaszcza nie z powodu bezsensownego argumentu o "polskim zaścianku" i "kiju w d*pie". Idź, Masajom powiedz, żeby sobie przestali naszyjniki z pazurów nosić, bo w Europie nikt tak nie robi i powinni się wstydzić.
          • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:55
            Jola, czy ty masz jakiś kompleks lub frustrację, że wszędzie widzisz te kije w d...? To już kolejny post, w kórym poruszasz ten temat.
            • jola-kotka Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:08
              Mam a wiesz jaki ze Polak to sztywniak serio.
              • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:11
                W porównaniu do kogo?
              • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 23:51
                W Stanach gdzie dosc szybko sie przechodzi na ty (co wcale nie znaczy ze np stosunki w firmie sa mniej zhierarchizowane niz w Polsce) w domu do rodzicow mowi sie jednak Mommy, Deddy, Granny etc. Mowienie do rodzicow po imieniu wcale nie jest czeste. I tak z ciekawosci Jolu do nieznanych ci osob w urzedzie/przychodni/szkole zwracasz sie per ty czy jednak pan/pani? No bo skoro jestes taka wyluzowana...

• daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 13:23
                Tak Jolu, sztywniak i całe szczęście, że nie wszyscy Polacy pozwalają sobie wejść chamstwu na głowę i zachowali jeszcze w tym durnym świecie resztki kultury. Moja mama zawsze mówiła- równaj zawsze do tych lepszych.
          • mawik_net Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 18:45
            Ja dla obcych jestem pani , nie tylko dla dzieci. Tak mam i nie życzę sobie żeby mi obcy ludzie tykali.
          • daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 10:50
            Mam nadzieję, że nie masz dzieci.
            • daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 13:24
              To do Joli post powyżej.
        • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:02
          Wylacznie w Polsce jest to zle zachowanie😂
          • morgen_stern Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:34
            Nie, nie wyłącznie. We Francji również nie mówi się do obcych ludzi na "ty".
            • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:42
              nie znam francuskiego,wiec sie nie odniose
              • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:54
                edelstein napisała:

> nie znam francuskiego,wiec sie nie odniose

Ale w oświadczeniu, że "tak jest wyłącznie w Polsce" to Ci jakoś ta niewiedza, jak jest gdzie indziej, nie przeszkadzała.
                • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:12
                  Nie ma zadnego dowodu ze francuzi uzywaja czesciej pan pani niz ty.
                  • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:21
                    edelstein napisała:

> Nie ma zadnego dowodu ze francuzi uzywaja czesciej pan pani niz ty.

To znasz ten francuski, czy znowu Ci się coś wydaje?
                    • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:37
                      skoro ktos twierdzi,ze uzywaja czesciej to musi to potwierdzic
                      • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:46
                        edelstein napisała:

> skoro ktos twierdzi,ze uzywaja czesciej to musi to potwierdzic

A skoro ktoś twierdzi, że nie, to wystarczy mu głośne wołanie "nieprawda, nieprawda, nie masz dowodów, lalala, nie słyszę cię!"
                      • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:04
                        To Francuzi wymyślili pojęcie ogłady. Jak ktoś jest z biednych nieokrzesanych przedmieść to dość często mówi na ty, bo mu to upraszcza posługiwanie się językiem, cała liczba mnoga odpada. Reszta społeczeństwa nie wyskakuje z "ty" bezzasadnie.
                  • manon.lescaut4 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:32
                    Ludzie, halo! Przecież tu chodzi o gramatykę, a nie o jakieś normy. We francuskim druga osoba liczby mnogiej (jak w Polsce przestarzałe „obywatelu, podejdzcie”), w niemieckim trzecia liczby mnogiej (Sie), w polskim Pan i Pani i trzecia liczby pojedynczej, a w angielskim po prostu nie ma takich form i jest zawsze i wszędzie you, nawet rozmawiając z królowa, użyjesz formy you, czyli rozumując w języku polskim, zwracasz się do królowej przez tysmile Ważne jest to, czego używasz na początku zdania, w angielskim tez raczej nie funkcjonuje popularna w Polsce pani Agnieszka czy pan Jozek, tylko albo Mr Smith albo po prostu imię a potem you i stad się bierze ten słynny angielski luz i mówienie na ty... We francuskim jest jeszcze fajna możliwośc (tak na studiach najczęściej wykładowcy się do nas zwracali): imię bez modyfikatorow i forma grzecznościowa vous.
                    • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:35
                      manon.lescaut4 napisał(a):

> iczby pojedynczej, a w angielskim po prostu nie ma takich form i jest zawsze i
                      > wszędzie you, nawet rozmawiając z królowa, użyjesz formy you, czyli rozumując w
                      > języku polskim, zwracasz się do królowej przez tysmile Ważne jest to, czego używa

Nie, nie zwracasz się do królowej przez "ty". Do wszystkich w angielskim, nawet do własnej rodziny, zwracasz się przez kurtuazyjne "wy".
                      • manon.lescaut4 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:51
                        A no dobra, niech Ci będzie. W sumie jest tu jakaś analogia do francuskiego vous. Co nie zmienia faktu, ze używamy jednej formy you do wszystkich: do dziecka, babci, pani w urzędzie, królowej, ulicznego oprychasmile
                        • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:52
                          manon.lescaut4 napisał(a):

> A no dobra, niech Ci będzie. W sumie jest tu jakaś analogia do francuskiego vou
                          > s. Co nie zmienia faktu, ze używamy jednej formy you do wszystkich: do dziecka,
                          > babci, pani w urzędzie, królowej, ulicznego oprychasmile

I jest to forma grzecznościowa. Tak, to jest dokładnie francuskie "vous".
                    • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:09
                      Wyluzowanie w języku angielskim jest tylko pozorne i na użytek niedouczonych lub nieokrzesanych. Człowiek na poziomie i o wykształceniu dostatecznym do zrozumienia tych subtelności wie, że w angielskim są formy dobitnie świadczące o tym, czy chcemy zachować do kogoś grzeczny dystans, czy też gotowi jesteśmy klepać po plecach. Osoby znające angielski będą wiedziały o czym mówię. Po prostu w angielskim nasza forma "ty" lub "Pani" opiera się na innych środkach językowych.
                      • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:47
                        AMEN!
            • same-old_mona Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:42
              We Włoszech również nie.
          • landora Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 10:47
            Przecież w niemieckim też funkcjonuje Sie.
            • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:06
              Ale niektórzy są niedouczeni, a inni dołami społecznymi i nie wiedzą, że powinni używać takiej formy.
            • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:11
              Miedzy funkcjonuje,a jest uzywana jest spora przepasc.W sumoe Sie to 80latki jeszcze uzywaja, tak to wszyscy leca Du.
              • zabka141 Re: Glupie teksty dziecka 30.06.18, 00:09
                Tez mieszkam w Niemczech i mam ine wrazenie. Forma Sie jest w codziennym uzytku pomiedzy nieznsjac mi sie doroslymi, w sklepach, u lekarza, w pracy.
                • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:31
                  W sklepach? z kim ty w sklepie rozmawiasz?
                  • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:53
                    edelstein napisała:

> W sklepach? z kim ty w sklepie rozmawiasz?

A choćby i z kasjerką, jak zapyta czy chcemy "frytki do tego". Albo chociaż Kartoffelsalat.
                    Już nie mówiąc o tym, że jak się w niedużym sklepie widuje codziennie tę samą sprzedawczynię, to po pewnym czasie będzie się prowadziło rozmowy typu "Frau Brzęczyszczykiewicz, wo haben SIE takie ładne buty kupiła?"
      • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:37
        anagat1 napisała:

> Moi synowie do wszystkich mowia na ty. Naturalnie i nie z braku szacunku. Nawet

No to masz niewychowanych synów.

• edelstein [...] 29.06.18, 12:15
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 19:06
            a o czym wg ciebie swiadczy np gdy dziecko zwraca sie do nienzajomej pani w sklepie 'ty ile kosztuje ten misiek' ? Jak napisalam na poczatku mozna jeszcze zrozumiec ze dziecko nie rozumie pewnych form spolecznych OBOWIAZUJACYCH W POLSCE) ale to ze mamusia stajaca obok takiego dziecka jest zachwycona bezpsrednioscia dziubdziusia naprawde troche dziwi.
            • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:01
              Od kiedy uzywa sie "ty"na piczatku zdania?
              • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:43
                Niemcy nagminnie
                • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:30
                  piszemy o Polsce
                  • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:54
                    edelstein napisała:

> piszemy o Polsce

A od kiedyż to Ty nagle o Polsce? Dopiero co było, że to Niemce takie bezpośrednie.
              • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 23:27
                pewnie czesto gdy dziecku nie zwraca sie uwagi ze do doroslej zwlaszcza, nieznanej osoby nie mowimy per TY.
    • scarlett74 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 07:11
      Nie reagować.Nie będzie widowni, nie będzie teatru.
    • ichi51e Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 07:39
      do oporu gadasz ze nalezy myslec nim sie cos powie. niestety na poczatku to sie wydaje urocze i dziecko sie uczy ze to takie fajne byc pajacem. nie nagradzac reakcja jak cos palnie.
    • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 08:55
      Bardzo rzadko sie zdarza,by cos palnal nieodpowiedniego i z reguly to nie jest zamierzone.
    • dziennik-niecodziennik Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 10:33
      babcia pozwala, to jest jak jest. moja tez u dziadków dostaje głupawy.
      • k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:57
        My mamy takiego 10-latka w rodzinie.Mądrala,że strach,a nieogarnięty,ciapowaty życiowo strasznie.W dodatku ma mega wnerwiający zwyczaj odpowiadania pytaniem na pytanie i to jeszcze w drwiąco- uszczypliwym tonie.O szacunku i miłej,fajnej rozmowie z nim można zapomnieć.W dodatku wszystko wie ,wszystko widział,na każdy temat może się wypowiedzieć.Tylko wyniki szkolne tej mądrości nie odzwierciedlają zupełnie.Mamusia owego chłopca kompletnie problemu nie widzi.Najgorsze,najwredniejsze odzywki kwituje,z rozbrajającym uśmiechem : to tylko dziecko lub on już taki jest.
        Nawet nie próbuje mu wpoić zasad wychowania.A dziecior jest tak wnerwiający,że przebywanie w jego towarzystwie to męka pańska.
        • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:01
          k1234561 napisała:

> y temat może się wypowiedzieć.Tylko wyniki szkolne tej mądrości nie odzwiercied
          > lają zupełnie.Mamusia owego chłopca kompletnie problemu nie widzi.Najgorsze,naj
          > wredniejsze odzywki kwituje,z rozbrajającym uśmiechem : to tylko dziecko lub on
          > już taki jest.
          > Nawet nie próbuje mu wpoić zasad wychowania.A dziecior jest tak wnerwiający,że
          > przebywanie w jego towarzystwie to męka pańska.

No to weźcie się za naprostowanie go. Jak mamusia tego nie zrobiła, to zrobi to życie.

• k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:58
            45rtg napisał:

> k1234561 napisała:
            >
            > > y temat może się wypowiedzieć.Tylko wyniki szkolne tej mądrości nie odzwi
            > ercied
            > > lają zupełnie.Mamusia owego chłopca kompletnie problemu nie widzi.Najgors
            > ze,naj
            > > wredniejsze odzywki kwituje,z rozbrajającym uśmiechem : to tylko dziecko
            > lub on
            > > już taki jest.
            > > Nawet nie próbuje mu wpoić zasad wychowania.A dziecior jest tak wnerwiają
            > cy,że
            > > przebywanie w jego towarzystwie to męka pańska.
            >
            > No to weźcie się za naprostowanie go. Jak mamusia tego nie zrobiła, to zrobi to
            > życie.
            >
            No coś ty?!!!Ukochanego dziubdziusia mamusi miałaby jakaś ciotka czy wujek strofować?Nie ma takiej opcji.Zaraz mamusia z babcią broniłyby go jak lwice.On nie chciał,on już taki jest,on tak nie myślał,on chciał inaczej powiedzieć,on nie wiedział,on jeszcze mały jest itd..Matko kochana,100 tysięcy wytłumaczeń się znajdzie,a dzieciorowi rogi rosną.
            No czekam jak kania dżdżu, aż wreszcie życie i obcy ludzie go naprostują i zaczną wychowywać.Może wreszcie ktoś smarkaczowi utrze nosa.
            • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 13:09
              k1234561 napisała:

> 45rtg napisał:
              > > > przebywanie w jego towarzystwie to męka pańska.
              > >
              > > No to weźcie się za naprostowanie go. Jak mamusia tego nie zrobiła, to zr
              > obi to
              > > życie.
              > >
              > No coś ty?!!!Ukochanego dziubdziusia mamusi miałaby jakaś ciotka czy wujek str
              > ofować?Nie ma takiej opcji.Zaraz mamusia z babcią broniłyby go jak lwice.On nie

Przepraszam bardzo, ale co to ma niby być? Argument? Dzieciom z rodziny tym bardziej zwraca się uwagę. A jak się kuzynka obrazi, to jej problem. Ona się nie obawia, że Wy się obrazicie?
        • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:09
          Jesteśmy rodziną?
          • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:10
            woj. śląskie?
            • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:48
              Ha ha chyba każdy z nas ma w otoczeniu takie dziecko wink.
            • k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:49
              alpepe napisała:

> woj. śląskie?

Nie,kujawsko-pomorskie wink
              Rozumiem,że też macie taki egzemplarz.....
              >
              • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:22
                bardziej ze słyszenia znam, nigdy na oczy go nie widziałam. Ale zdziwienie jest wielkie, że narody nie klękają.
    • baba_za_kolkiem Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 11:59
      Wszystko to robi mój syn, ma zespół Aspergera, charakterystyczny jest brak rozumienia i poszanowania norm społecznych, nie ustaje w tłumaczeniach mu i przypominaniu. Aczkolwiek powszechne jest akceptowanie przez doroslych kiedy synek zwraca sie per ty wiec ciezko mi tlumaczyc, kiedy on argumentuje "ale ona nic nie mówiła ze jej przeszkadza...."
      • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:08
        jest akceptowane? Wiesz, ja mam ochotę przyłożyć smarkulom, koleżankom mojej młodszej córki, które walą do mnie na du, a nie przez Sie, ale wiem, że to jednak nie są elity i one po prostu są niewychowane przez rodziców, niech je wychowa życie. Ale nie akceptuję tego, od razu tracą na mojej sympatii do nich.
        • baba_za_kolkiem Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:44
          Przyłożyć smarkulom???.... Prezentujesz nizszy poziom kultury niż niejeden aspie a sie wywyższasz... .
      • pani_libusza Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:36
        Mówienie o kimś per ona tez jest niegrzeczne.
        • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 13:18
          mAM TAKA CHRZESNIACZKE, chamski bachor za pozwoleniem ojca(mojego brata) i juz troche za pozwoleniem matki, gdy po komuni zapytalam czy dostala jakies prezenty rzeczowe, odpowiedziala, ze tak, a jak powiedzialam-to pochwal sie co dostalas, odpowiedziala-niewazne, rodzice jej nie zareagowali.To nie pierwszy raz z takim zachowaniem, a widujem,y sie rzadko.No coz zadna strata, skoncza sie prezenty smile
          Na fb tez lubi pisac, hej, czesc, ja albo nie odpowieadam(najczewsciej), albo zaraz prostuje, ze tak moze sie zwracac do kolezanek, a ja z cala pewnoscia nia nie jestem.
          • martialis Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 13:56
            Ale co chamskiego jest w tym, że nie chciała chwalić się tym, co dostała? Albo w mówieniu do ciotki "cześć"???

Potępiłabym raczej wypytywanie o prezenty...
            • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:12
              Odpowiedziala niegrzecznie, nie pierwszy zreszta raz, a w sumie to bylo najlagodniejsze chamskie odezwanie sie.
              Uwazam iz mialam prawo sie zapytac, pamietam jak ta rodzina zachowywala sie jak moja corka miala komunie.Zreszta nie wiedze nic zdroznego w zapytaniu sie bratniacy o prezenty rzeczowe, nie pytalam o pieniedze.
              Owszem mowienie do ciotkki czesc, a nie czesc ciocia, ciotka uwazam za bezszczelne, ja nie jestem jej kolezanka i nie zycze sobie tego, nie raz jej to powiedzialam/napisalam, a ona ciagle swoje, wiec ignoruje ja.
              • martialis Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:18
                Raczej chciała dać do zrozumienia, że pytanie jest nie na miejscu smile

Wiesz, faktycznie nie utrzymuj z nią większego kontaktu, dla jej dobra smile
                • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:26
                  Rzeczywiscie, lepiej dla niej smile
                  Wiesz co powiedziala siostrze swojej babci(mojej mamy), starszej pani, gdy przyniesli zaproszenie na komunie, a ta od razu odmowila, bo choruje(prawda), ok, ale prezent bedzie, zbieram pieniadze na laptopa smile Gdybym jej nie znala to bym uwierzyla.
              • mildred.pierce Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 19:17
                A co uważasz za s z c z e l n e? xD Śmieszy mnie ten wątek. Wypytywanie kogoś o prezenty jest niegrzeczne, a mówienie do własnej chrzestnej ,,cześć" jest normalne. Mogłabyś się obrażać, gdyby na odchodne rzucała ,,nara" 😅.
            • daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 13:35
              No i tak własnie wychowuje się kolejne pokolenie niewychowanych, chamskich dzieci a potem dorosłych. No bo jak większość ich rodziców nie widzi w tym niczego nagannego, tak jak ty.
              • martialis Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 14:35
                Co w tym przykładzie jest chamskie i niegrzeczne?
          • sabciasal Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:09
            matko
            współczuję dziecku.

• edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:14
            Pytanie o prezenty jest nietaktem,dziecko odpowiedzialo prawidlowo.Mialo pisac do ciebie dzien dobry wielmozna pani ciotko?
            • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:23
              To nie jest obce dziecko, pamietam tez doskonale zachowanie rodziny po komuni mojej corki, tak mialam p[rawo zapytac, i nie uwazam ze to cos zdroznego.
              Tak nie zycze mowienia sobie po imieniu , koniec kropka, i nie nie wielmozna pani, ale ciocia, zwyczajnie.tak jest przyjete, tak mowi moja corka do jej matki i ja oczekuje tego samego.Jak juz napisalam czesc moze mowic do kolezaenk, ja nia nie jestem.
              Procz prezentu na komunie, dostala tez wyprawde ciuchowa na zielona szkole, obejrzawszy bluze powiedziala-cooo niebieska bluza na zielona szkole? Kurtyna.W sumie spoko, koniec prezentow, kilka stow na rok dla mnie.
              A zachowanie poprawne na koniec 3 klasy-owszem opisowe, ale jednak mowi samo za siebie smile a rozmowy z kolezankami na fb rowniez.
              • martialis Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:44
                "-cooo niebieska bluza na zielona szkole?"

To też bezczelne i chamskie??
                • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:49
                  Może nie bezczelne i chamskie ale niespecjalnie grzeczne
                  • martialis Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:53
                    Serio? Przecież to typowa ironia.
                    • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:55
                      No to ciotka ironicznie potraktowana następnym razem z równą ironią nie da prezentu, i będą kwita.
                      • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 17:20
                        No prezentow juz nie bedzie, ale znajac zycie, ba wiem z doswiadczenia, ze o prezent sie upomna wink Juz raz tak bylo smile No, ale teraz moge zapracowac na opinie zlej ciotki.
                • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:00
                  A jakie?
                  Powiedz jakie?
                  Odpowiednie? Asertywne?
                  Akceptujesz u swoich dzieci takie odzywki do doroslych?
                  Gdyby nie ja i ta niebieska bluza dzieciak niespecjalnie ladnie chodzilby ubrany, ale spoko.

Wiesz skad sie biora watki pt?dziecko w szkole gnebione, dziecko tego nie zrobilo, ale ktos takl bezczelnie klamie w oczy" wlasnie przez takie bachory.
                  • sabciasal Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:17
                    ewidentnie jej nie lubisz. tak, taki komentarz to był żart, w sumie fajny.
                    czepianie sie dziecka, ze pisze na wstępie "hej" a nie "dzień dobry ciociu" dowodzi ze szukasz pretekstu.
                    pytanie o prezenty było nietaktem. twoim.

ale nie przejmuj się. jeszcze kilka lat, ze trzy a dziecko dojrzeje do myśli, że powinno sie izolowac od ciotki. na razie po prostu reaguje, jak umie.
                    • mama.nygusa Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:35
                      Zart ze skwaszona mina smile
                      Jak juz napisalam wczesniej, to o takich dzieciach pisza i skarza sie matki na tym forum.To z takimi dziecmi wy ematki nie pozwalacie sie spotykac.

Tak, chyba zaczynam jej nie lubic, dlugo ja tlumaczylam, ze ok, przeciez to dziecko, rodzice powinni tlumaczyc, reagowac, zwracac uwage, na poczatku robila to mama, pozniej odpuscila.a powinna widziec ze cos sie dzieje, nikt nie chce sie z nia bawic na ogrodkach, z nikim po szkole sie nie spotyka.
                      Nigdzie nie napisalam, ze ma zwracac sie dzien dobry ciociu, tylko np. czesc ciocia.Tak tego wymagam, nie lubie dzieci, ktore niegrzecznie sie odzywaja.Mam do tego prawo.

Cale szczescie, oczywiscie dla niej big_grin widujemy sie raz na rok, gora 2.Tylko nie wiem dlaczego tak chetnie u nas sie goszcza, ale to juz tez sie od tego roku skonczy.
                      • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:23
                        Ale co jest złego w dzień dobry ciociu? Nie chciałabym, żeby takie małe dziecko mówiło do mnie inaczej.
                    • daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 13:44
                      Głupoty piszesz sabciasal. To jest najbliższa rodzina, matka chrzestna i nie ma nic zdrożnegow tym, że zapytała o prezenty. Ja też zapytałam swoją bratanicę co dostała i dostałam normalną odpowiedź. Nawet jak pytałam dziecka sasiadów co dostało i czy jest zadowolone, tez spokojnie a nawet z radością mi odpowiedziało. Dzieci chwalą się innym dzieciom, znajomym więc dlaczego nie mogą, tak normalnie pochwalić się najbliższej ciotce.
                      • sabciasal Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 14:31
                        ewidentnie nie znosisz bratanicy, nazywasz ją bachorem i nie radzisz sobie z negatywnymi emocjami. Serio sądzisz, że dziecko tego nie widzi? że miło jej w twoim towarzystwie? że cię lubi?
                        jesli złośliwa koleżanka zadaje ci pytanie, to zawsze chętnie odpowiadasz? raczej nie. a ona nie miala ochoty dzielić się radością z prezentów ze złośliwą ciotka.
                        ale nic w przyrodzie nie ginie, będzie nastolatką to i teksty się jej wzbogacą. jesli bedzie miała dalej taki dowcip jak z tą bluzą, to żal że sie nie pochwalisz.
                  • martialis Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:29
                    To był ŻART.
                    Wygląda na to, że dziecko całkiem lotne i bystre, skoro potrafiła szybko rzucić takie zdanie.
                    Akceptuję takie żarty u każdego, również dziecka, również obcego - bo po tym oceniam, że mam do czynienia z kimś bystrym.
                    Co do asertywności to nie wiem, co Ci napisać, ponieważ nie mam pojęcia w jakim kontekście tego słowa użyłaś, bo nijak nie pasuje.
                    • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:25
                      Owszem, bystrość typowa dla klasowego błazenka, który nie daje nauczycielom prowadzić lekcji, a resztę klasy rozprasza. Naprawdę takie dziecko bezustannie komentujące i rzucające swoje złote myśli, które nikogo nie obchodzą, może zmęczyć.
                      • mamagapka Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:44

Świete słowa. Dziecko jest rozpuszczone a odzywki niegrzeczne. Za kazdym razem zwracałabym uwagę tłumacząc co jest nie tak. Np. w przypadku bluzy- 'Przykro mi że nie odpowiada ci kolor bluzy. Jeśli nie chcesz- nie noś.' I nigdy więcej nie kupiłabym jej nic do ubrania. A rodzicom na osobności zwróciłabym uwagę. Obrazą się, trudno. Może myślą że wszystko jest ok skoro nikt nie reaguje.
                        zlababa35 napisała:

> Owszem, bystrość typowa dla klasowego błazenka, który nie daje nauczycielom pro
                        > wadzić lekcji, a resztę klasy rozprasza. Naprawdę takie dziecko bezustannie kom
                        > entujące i rzucające swoje złote myśli, które nikogo nie obchodzą, może zmęczyć
                        > .
                        >

• martialis Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:06
                        Jasne, po jednym żarcie dziecka i niestosownym pytaniu o prezenty ciotki widać, że klasowy błazen. Ona się boi tego dziecka, bo bystrzejsze od niej tongue_out
                        • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:09
                          Twoja riposta jet dokładnie na poziomie takiego klasowego błazenka. Nic dziwnego, że ci się to podoba...
                          • martialis Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:28
                            Taaa, Twoja za to nie - jakbym miała odparować.
                            • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 10:42
                              No i właśnie ta potrzeba odparowania na każdym kroku, również bardzo typowa dla klasowych błazenków... A idź. Dzieci powinny zachowywać dystans wobec dorosłych i go nie przekraczać, tym bardziej głupawymi żarcikami, i tyle.
                              • martialis Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 10:50
                                To znaczy mówisz na swoim przykładzie? Czy po raz kolejny wydajesz wyrok, bo oceniasz po dwóch zdaniach - najpierw dzieciaka, a teraz mnie?

PS. Zauważ, że Ty zazwyczaj źle oceniasz wszystkie dzieci, oprócz swojej córki...
                                • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 19:40
                                  Bo widzę mnóstwo słabo wychowanych i przekraczających dystans dzieci. Moje pokolenie było nauczone zajmować się sobą nawzajem, a nie perorowac z dorosłymi w wieku 9 czy 10 lat, jak z równymi...
                                  • martialis Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 10:45
                                    No to ryby i dzieci... Smutne.
                                    Na szczęście są dorośli, których warto szanować i warto z nimi rozmawiać, którzy nie żyją w przekonaniu, że szacunek należy się tylko z bycia silniejszym dorosłym.
                                    • daga_1 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 13:55
                                      Ale teraz to poszło niebezpiecznie w drugą stronę. Rodzice zapatrzeni w swoje dzieci jak w Bóstwo nie zauważają, że są poddanymi swoich dzieci. Zauważam to na placu zabaw, w sklepach, w restauracjach i na plaży. To dzieci rządzą rodzicami i wymuszają na nich określone zachowanie a nie , odwrotnie. Metoda ryby i dzieci wcale nie była taka zła. Dzieci odzywały się w gronie dorosłych wtedy, kiedy były pytane a teraz nawet nie ma szans, żeby ich o coś zapytać, bo one sie popisują. Czasem przy oklaskach ucieszonych rodziców.
                                      • martialis Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 14:33
                                        No popatrz, a ja nie zauważam. Ale ja rozmawiam nawet z dzieciakami.
                                    • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 16:41
                                      Nie, po prostu naprawdę mało mnie interesuje, co czyjś 9-latek ma mi "zabawnego" do powiedzenia, zabawianie dzieci pozostawiam własnemu dziecku, wolę rozmawiać z innymi dorosłymi, bo niby o czym mam gawedzic z obcymi dziećmi?
                          • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:55
                            zlababa35 napisała:

> Twoja riposta jet dokładnie na poziomie takiego klasowego błazenka. Nic dziwneg
                            > o, że ci się to podoba...

Jakie to dziecko jest, takie jest, ale najwyraźniej warte jest ciotki.
                • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:22
                  Może nie chamskie, ale głupkowate. I jeżeli dorosła osoba ma w dalszej rodzinie takiego głupio-mądrego III-, IV- itp. - klasistę, to może czuć się tym zirytowana i zmęczona (bo to dogadywanie bywa przeważnie na zasadzie buzia się nie zamyka, byle coś pleść, nieważne do kogo i nieważne po co, w dodatku takim zaczepnym tonem starej maleńkiej).
                  • martialis Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:04
                    A przestańże, ona sama pisze, że widzi dziecko raz na pół roku, faktycznie jest kiedy się zirytować. Ewidentnie widać, że dzieciaka nie lubi.
                    • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:14
                      A co tu lubić, jak taki młody dzieciak widzi ciotkę raz na pół roku i głupio się do niej odnosi, normalnie dziecko trzymałoby jakiś dystans wobec rzadko widywanej dorosłej osoby. No, ale tu trzeba by wychowywać dzieci nie w przekonaniu, że dorośli są ich kumplami, takimi samymi jak koledzy w szkole.
                      • martialis Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:26
                        Ale ona podała takie przykłady, w których ewidentnie nie widać nic złego ze strony dziecka (tego z babką nie liczę, bo to już plotka, nie do niej skierowane) i w żadnym nie ma lekceważenie ciotki.
                        • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 16:42
                          Dla mnie akurat podany przez nią przykład był irytujacym przekomarzaniem się i rozumiem jej punkt widzenia. Oczekiwalabym dziękuję i zamknięcia tematu, dając komuś prezent.
                          • mildred.pierce Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 19:23
                            ,,Oczekiwalabym dziękuję i zamknięcia tematu, dając komuś prezent"
                            O, a to ciekawe, bo kiedy leciwa chrzestna chciała dać Twojej córce prezent, to Ty strzeliłaś focha i obrobiłaś owej cioci tyłek na forum, bo liczyłaś na gifty prosto z USA 😃😁.
                            • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 19:29
                              Jeśli uważasz stare, używane ciuchy za prezent, to cóż, najwidoczniej pojmowanie prezentu mamy zupełnie inne.
      • k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 13:14
        baba_za_kolkiem napisała:

> Wszystko to robi mój syn, ma zespół Aspergera, charakterystyczny jest brak rozu
        > mienia i poszanowania norm społecznych, nie ustaje w tłumaczeniach mu i przypom
        > inaniu. Aczkolwiek powszechne jest akceptowanie przez doroslych kiedy synek zwr
        > aca sie per ty wiec ciezko mi tlumaczyc, kiedy on argumentuje "ale ona nic nie
        > mówiła ze jej przeszkadza...."

No widzisz,Ty chociaż nie ustajesz w tłumaczeniach i przypominaniu mu jak powinien się zachowywać,mimo tego,że chłopiec ma zespół Aspergera i mogłabyś mieć to generalnie gdzieś i wszystko tłumaczyć tym Aspergerem.Także brawo dla Ciebie.
        A wielu rodziców zdrowych dzieci nie potrafi im wytłumaczyć jak należy się w towarzystwie zachowywać,co wolno,co nie ,co wypada,co nie wypada.
        • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:28
          Bo sami nie wiedzą pewnie wink.
    • edelstein [...] 29.06.18, 12:41
      • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:15
        Chyba inne Niemcy znamy ... Nie mieszkam wprawdzie ale bywam bardzo często i z takim zjawiskiem nigdy nie spotkałam się. Też nie życzyłabym sobie, żeby dzieci mówiły mi po imieniu.
      • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:15
        Widać po twoim poziomie wypowiedzi, że nie obracacie się w tych samych kręgach, więc może daj spokój i nie pouczaj nikogo w kwestii obycia.
        • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:26
          To do mnie?
    • landora Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 12:52
      Nie znam żadnego Polaka mieszkającego w Niemczech. Jeśli już z kimś tam rozmawiam, to jedynie z Niemcami.
      • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:09
        Pisalam do alpepe
        • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:04
          Jak to jest? Jak kobieta nie jęczy w nocy, to w dzień warczy? Biedactwo.
          Jak można być tak tępym, by sądzić, że ktoś, kto prowadzi firmę w Niemczech i ma klientów z krajów niemieckojęzycznych, utrzymuje jedynie kontakt z krajanami i nie zna niemieckiego?
          • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:06
            Aczkolwiek wczoraj rozmawiałam ze znajomą Rosjanką, tzn. mówi po niemiecku bez akcentu, bo tu się wychowała, i ustaliłyśmy, że będzie do mnie mówić po rosyjsku, bym odświeżyła sobie ten język, ale zwykle rozmawiamy po niemiecku.
          • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:06
            I nie stac cie na przeszczep wlosow? slabo przedziesz.
            • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 23:36
              Edelstein dlaczego twoja uwaga nie zaskakuje? Swietnie sie wpisuje w brak kultury o ktorym jest w tej dyskusji?
              • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 09:32
                Dlaczego nie zaskakuje,ze ominelas niewybredna uwage alpepe o moim zyciu seksualnymtongue_out
                • alpepe Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 11:46
                  heul doch!
    • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:07
      Kto to są "polaczki"? Oświeć mnie proszę.
      Nie wiem , do jakiej szkoły uczęszczają Twoje dzieci i na jakim są etapie ( w sensie wieku), bo w znanych mi niemieckich i austriackich szkołach uczniowie zwracają się do nauczyciela przez Sie.
      • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:10
        A w znanych mi mowia Du i?
        • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:14
          edelstein napisała:

> A w znanych mi mowia Du i?

I wiele to mówi o tym, kto mieszka w zapyziałych imigranckich slumsach z adekwatnymi zwyczajami, a kto się normalnie wintegrował w niemieckojęzyczne społeczeństwo.
          • edelstein [...] 29.06.18, 22:08
        • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:19
          To znaczy, że jest różnie, a nie tylko tak jak w szkole twoich dzieci. I nie jest to normą.
    • bergamotka77 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:34
      edelstein napisała:

> na szczescie nie mam imigranckiego bachora tylko rodowitego Niemca
      >

😅 tekst roku! Chyba wezmę do sygnaturki.
    • triss_merigold6 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:40
      Ty jesteś imigrantka w pierwszym pokoleniu, niezależnie od tego co Ci się wydaje, Twoje dziecko ma matkę imigrantke.
      • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 16:18
        Coś jak czarodziej półkrwi, bo jest dzieckiem mugolki big_grin
      • edelstein Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 22:03
        Pudlo,probuj dalej😂
    • 18lipcowa3 Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 14:45
      Uwielbiam takie dzieci. Zazwyczaj jak nie trafi jedna odpowiedź czy dwie sugerujące że niewłaściwe się zachowuja cisne im aż się porycza.
      • k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 14:07
        18lipcowa3 napisała:

> Uwielbiam takie dzieci. Zazwyczaj jak nie trafi jedna odpowiedź czy dwie sugeru
        > jące że niewłaściwe się zachowuja cisne im aż się porycza.
        >

Bądź tak miła i podaj kilka przykładów tego ciśnięcia do poryczenia .Wyprobuje na bratanku męża.Bo normalnie oszaleć można nie dość ,że głupio mądry to jeszcze przemądrzały ,zakochany w sobie i mający mniemanie o sobie jak stąd do księżyca.
        • 45rtg Re: Glupie teksty dziecka 23.07.18, 14:39
          k1234561 napisała:

> > Uwielbiam takie dzieci. Zazwyczaj jak nie trafi jedna odpowiedź czy dwie
          > sugeru
          > > jące że niewłaściwe się zachowuja cisne im aż się porycza.
          >
          > Bądź tak miła i podaj kilka przykładów tego ciśnięcia do poryczenia .Wyprobuje

Najprawdopodobniej jedynym przykładem jest ona podczas obstrukcji. Tylko się jej pomyliło.
    • ania-z-lasu Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:19
      Po lekturze tego wątku mam wrażenie, że Polacy ogólnie, nie tylko dzieci mają problem z ogładą, jeśli przyjąć, że jesteście reprezentatywne dla polskiego społeczeństwa tongue_out
      No ale przykład idzie z góry.
      • filga Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 15:31
        To prawda. Bo wymaganie właściwego zachowania to wg części ematek kij w .... A potem student pisze do profesora mail zaczynający się od "hej" i nie rozumie, dlaczego to nie w porządku. I przykłady można mnożyć
        • 71tosia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 21:50
          lepiej, otrzymalam list od studenta 'Witam, przyjde o 3 na konslutacje, pasuje?' wink No rzecywiscie ma kij w d... zwykle jestem bardzo poblazliwa ale tym razem nie odpisalam.
          • nickbezznaczenia Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 21:54
            big_grin big_grin big_grin
    • muchy_w_nosie Re: Glupie teksty dziecka 29.06.18, 18:41
      Mowię do takowego dziecka: Nie mów tak do mnie, tonem rozkazującym.
      Nie wdaje się w dyskusje z takim, nie mowię rzeczy typu: tak cię rodzice nauczyli? Po prostu kieruje slowa twardo do dziecka.
      • k1234561 Re: Glupie teksty dziecka 02.07.18, 11:05
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Mowię do takowego dziecka: Nie mów tak do mnie, tonem rozkazującym.
        > Nie wdaje się w dyskusje z takim, nie mowię rzeczy typu: tak cię rodzice nauczy
        > li? Po prostu kieruje slowa twardo do dziecka.

Pół biedy,jak na obrażonej minie się skończy.Gorzej jak dzieciak nie dość ,że nie wychowamy,to jeszcze na domiar złego chamski i odpyskuje coś w stylu : "A co ci się nie podoba?",albo "Bo co mi zrobisz?"
        • zlababa35 Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 19:42
          Bywa. W szkole do nauczycieli też podobnie, z lekką poprawką na co mi pani zrobi.
    • mawik_net Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 18:43
      Ot nauczyli dzieci zwracać się do dorosłych per ty i oto rezultat. Moje wnuki mówią mamo, tato, babciu, ciociu , proszę pani, pana , i tak powinno być ! A głupie odzywki to "babciu , babciu dziura w kapciu".
    • perowskit Re: Glupie teksty dziecka 04.07.18, 21:21
      może jakiś przykład !
    • kouda Re: Glupie teksty dziecka 05.07.18, 21:55
      Ja znam taka mamę, która naprawdę bardzo aroganckie teksty swojego dziecka wkleja na fejsa z komentarzem -
      Buahaha
      Ze niby młody taki wyluzowany
      Szok i niedowierzanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka