Dodaj do ulubionych

Do ogrodniczek

26.07.18, 14:41
Jak wymienić trawę? Mam na działce zwykłą, łąkową mieszaninę traw. Chcę zasiać piękny, jasnozielony trawnik ozdobny. Jak pozbyć się trwale starej trawy? Kosiarka plus przekopanie ok, ale mam przebrać tę ziemię potem z każdego źdźbła? Jest jakiś lepszy sposób? Chcę, by na wiosnę był już ten nowy trawnik gotowy. Co radzicie?
I jeszcze- zabieram się za uczynienie z mojego ogródka najpiękniejszego miejsca na ziemi. Co mogę posiać jeszcze teraz, przed zimą? Mam drzewa owocowe, ale żadnych krzaków, kwiatów i roślin ozdobnych.
Skąd czerpać nauki co, kiedy i jak siać? Macie jakieś ulubione strony, gazety?
Kurde, MOPS tego nie finansuje niestety smile smile smile
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Do ogrodniczek 26.07.18, 16:58
      tol8 napisała:

> Jak wymienić trawę? Mam na działce zwykłą, łąkową mieszaninę traw. Chcę zasiać
      > piękny, jasnozielony trawnik ozdobny. Jak pozbyć się trwale starej trawy? Kosia

> I jeszcze- zabieram się za uczynienie z mojego ogródka najpiękniejszego miejsca
      > na ziemi.

No to się może jednak zdecyduj.
    • berdebul Re: Do ogrodniczek 26.07.18, 23:03
      Mój sąsiad importuje nasiona z Anglii. big_grin big_grin Jakiś specjalny gatunek. Ma niesamowity kolor i jest tak gęsta, że na dłuższej zawiesza się kosiarka.
      Trzeba przeorać, użyć sporo chemii, przeorać, wyrównać i siać. Albo z rolki.
      • ga-ti Re: Do ogrodniczek 26.07.18, 23:10
        Jeszcze przed sianiem nawieść porządnej ziemi, a później podsypywać nawozem, regularnie kosić, podlewać, wycinać nożykiem mlecze, usuwać mech, nawozić...
        • minniemouse Re: Do ogrodniczek 26.07.18, 23:24
          to zalezy jak szybko chcesz to zrobic i jak skutecznie.
          musialabys zerwac stara trawe dokladnie na glebokosc korzeni i na to polozyc nowa trawe, najlepiej z rolek, po czym dbac o podlewanie az sie zakorzeni

np tak zrywanie starego i kladzenie nowego
          albo domowym sposobem

jak widzisz, czy tak czy tak - ciezka praca, i musisz miec odpowiednie narzedzia, czy to wlasne czy wypozyczone.
          poza tym na duza powierzchnie odradzam siane. czekasz dlugo. w miedzyczasie zlatuje ci sie glodna chmara ptaszyszk i wyjada nasiona w ekspressowum tempie smile lepsze rolki.

sugerowalabym zatrudnienie firmy albo chociaz chlopaczkow chetnych do roboty.

Minnie
          • minniemouse Re: Do ogrodniczek 26.07.18, 23:47
            ps ale cos ci powiem
            rozumiem pragnienie angielskiego trawnika ale szczerze odradzam. potem masz z tym kupe roboty, bo poza strzyzenie wieczna walka z chwastami. z chwastami ktorych brak przyczynia sie do wyginiecia wielu gatunkow pszczol i innych zyjatek zapylajacych nasze rosliny. na pierwszym miejscu winne sa srodki chwasto i owadobojcze, tzw pestycydy
            nawet te naturalne poniewaz pszczoly sa bardzo wrazliwe na nie.
            zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Dlaczego-masowo-gina-pszczoly-Winne-sa-pestycydy
            ale to nie wszystko, ogromne znaczenie dla pszczol ma takze bioroznorodnosc czyli roznorakosc roslinna bo teren ubogi w kwiaty czyli w nutrition rowniez powoduje wyginanie gatunkow.
            zatem trwanik bogaty w tylko np mlecze niewiele przyda sie pszczolom, w koncu zaczna ginac a trawnik na ktorym rosna powiedzmy stokrotki i mleczki daje juz wieksza szanse przezycia.
            wez to wiec pod uwage zakladajac swoj 'sterylny' trawnik.
            btw, co zlego w trawniku w ktorym wyhodujesz sobie na skutek regularnego strzyzenia niskopienny mlecz
            zobacz jak ladnie
            www.gokberkcatal.com/big/gokberkcatal/dandelions-are-pretty-when-they-bloom-however-they-soon-spread-seeds-by-puffballs-to-take-976-x-633.jpg
            a moj trawnik jest co roku porosniety fioletowa pokrzywka i jest przepiekny!
            chestnutherbs.com/wp-content/uploads/2011/09/IMG_2942.jpg
            a tak wyglada trawa proosnieta speedwell - cos co od lat probuje wprowadzic na moja trawe ale cos mi nie wychodzi. ma malutkie niebieskie kwiatki i jest przeurocze!
            i.pinimg.com/736x/e3/71/8f/e3718f66ee1df16379b95ab730ad2fb7.jpg

Minnie
            • rulsanka Re: Do ogrodniczek 27.07.18, 00:03
              Ta pokrzywka to jasnota purpurowa, a speedwell to przetacznik. U mnie sporo rośnie. Uwielbiam trawę z kwiatkami.
              • minniemouse Re: Do ogrodniczek 27.07.18, 00:24
                rulsanka napisała:
                > Ta pokrzywka to jasnota purpurowa, a speedwell to przetacznik. U mnie sporo rośnie. Uwielbiam trawę z kwiatkami.

ooo, bratnia dusza smile
                dzieki za podpowiedzi !
                >
    • taki-sobie-nick Anglicy twierdzą, że dobry trawnik 26.07.18, 23:53
      uzyskuje się po dwustu latach. Albo po czterystu, nie pamiętam. Więc nawet gdyby ci MOPS finansował go przez czterysta lat, to do wiosny nie zdążysz, kombinatorko.
    • magia Re: Do ogrodniczek 27.07.18, 00:09
      Wejdź na forum muratora w dział ogrodowy i poczytaj o zakładaniu trawnika.
      Podobnie na forum ogrodowisko.
      Generalnie cały trawnik masz do zerwania, potem glebogryzarka, ziemia, wymieszanie z gruntem rodzimym, ubicie posianie albo rozłożenie trawy.
      Co do roślin to tak za miesiąc wszystko możesz sadzić co chcesz, a to co jest dostępne w doniczkach możesz sadzić od wiosny do jesieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka