Dodaj do ulubionych

A ja nie pójdę do kina 🙁

25.09.18, 20:03
Na Kler. Bo mieszkam za granica. Wszyscy tak zachwalają emigracje - jakie to perspektywy, rozwój, jaka jakość życia, wszystko jest lepsze niż w Polsce. Ale jak przychodzi do konkretów to jest jak widać. Teraz tout le monde będzie rozmawiać o Klerze, a ja jak zwykle z boku, poza nawiasem...
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:08
      Lepiej mieć utrudniony dostęp do filmu, niż żyć w kraju gdzie bohaterowie mają społeczne przyzwolenie na bezkarną działalność.
      • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:14
        mia_mia napisał(a):

> Lepiej mieć utrudniony dostęp do filmu, niż żyć w kraju gdzie bohaterowie mają
        > społeczne przyzwolenie na bezkarną działalność.

Złośliwi pytają, czemu Smarzowski nie zrobi filmu o filmowcach.
        • sumire Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:19
          Filmowcy, w odróżnieniu od kleru, nie mają wpływu na politykę, nie ciągną aż takiej kasy od obywateli, nie ukrywają przestępców i nie wycierają sobie gęby przykazaniami, postępując niezgodnie z nimi, więc trochę słaba ta złośliwość.
          • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:28
            sumire napisała:

> Filmowcy, w odróżnieniu od kleru, nie mają wpływu na politykę (...)

Ale mają wpływ na opinie, i to jaki! Nic bardziej opiniotwórczego niż film na dany temat!

Ależ to nie jedyny film Smarzowskiego. Czy bohaterowie, na przykład, filmu "Wesele" mają wpływ na politykę?

Złośliwi wychodzili raczej z założenia (przy czym to nie moja myśl, ja tylko cytuję), że Smarzowski robi filmy zajmujące się gorszą stroną człowieka... zatem dlaczego nie o filmowcach?
            • sumire Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:35
              Nic bardziej opiniotwórczego? Tylko dla kogoś, kto z filmów czerpie wiedzę o świecie.
              • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:39
                sumire napisała:

> Nic bardziej opiniotwórczego? Tylko dla kogoś, kto z filmów czerpie wiedzę o św
                > iecie.

Tak, nic bardziej opiniotwórczego. Z filmów czerpie wiedzę o świecie spory odsetek społeczeństwa, w tym forumowiczki.
                • sumire Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:50
                  Chcesz powiedzieć, że "Gwiezdne wojny" są bardziej opiniotwórcze niż media?
                  • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 21:03
                    sumire napisała:

> Chcesz powiedzieć, że "Gwiezdne wojny" są bardziej opiniotwórcze niż media?

Reductio ad absurdum. Widzę, że brakuje ci argumentów.
                    • sumire Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 21:09
                      Nie, raczej pięć lat studiowałam te sprawy i pierwsze słyszę, by nie istniało nic bardziej opiniotwórczego niż film. Zwłaszcza w dobie social media. Ale niech będzie big_grin
                      • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 23:44
                        Nie, raczej pięć lat studiowałam te sprawy

Jakie sprawy?

i pierwsze słyszę, by nie istniało nic bardziej opiniotwórczego niż film.

Niczego takiego nie napisałam.
                        • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 23:46
                          taki-sobie-nick napisała:

> Nie, raczej pięć lat studiowałam te sprawy
                          >
                          > Jakie sprawy?
                          >
                          >
                          > i pierwsze słyszę, by nie istniało nic bardziej opiniotwórczego niż film.
                          >
                          > Niczego takiego nie napisałam.

A nie, napisałam, sprawdziłam.

Co nie zmienia faktu, że po pięciu latach studiowania tajemniczych spraw tongue_out (filmoznawstwo? socjologia?) nie odpowiedziałaś mi na kilka pytań odnośnie Smarzowskiego.
                          • sumire Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 08:05
                            Trudno gadać z kimś, kto sam nie wie, co pisze big_grin
                            • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 21:24
                              Jeszcze trudniej z kimś, kto wyśmiewa, gdy przyznamy się do pomyłki.
                              • 1matka-polka Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 09:43
                                To normalne dla lewackich trolli, kopać do końca.
                  • memphis90 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 12:48
                    Nie zdziwiłoby mnie to...
            • hanusinamama Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 22:41
              NO juz teraz to popłynełas/łeś...porównywać kler do filmowców. I nie, filmowcy nie maja wielkiego wpływu na opienie publiczną. Predzej media typu TV. O kazaniach z ambony nie wspomne...
        • majenkir Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:27
          Zlosliwi niech sami zrobia film o filmowcach. Kto im broni? wink
          • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:29
            majenkir napisała:

> Zlosliwi niech sami zrobia film o filmowcach. Kto im broni? wink

Argument na poziomie "nie podoba ci się plomba, zostań własnym stomatologiem".
          • bi_scotti Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 00:44
            majenkir napisała:

> Zlosliwi niech sami zrobia film o filmowcach. Kto im broni? wink

Smiem podejrzewac, ze scenariusz na temat Harvey Weinstein story (including #metoo movement) jest juz pisany lub wrecz napisany ... ale moze ja po prostu stary cynik jestem wink Pozyjemy, zobaczymy big_grin Cheers.
            • speedy_33 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 21:00
              Akurat taki film odsłaniający także dewiacje Hollywood powinien się ukazać smile Nie muszą pisać scenariusza, w książce McGowan "Odważna" mają gotowy, z resztą bardzo dobry i idealny na światowy hit.
        • mia_mia Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:34
          A czemu nikt z tych złośliwych nie popełni filmu o filmowcach? Kaki problem?
          • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:38
            mia_mia napisał(a):

> A czemu nikt z tych złośliwych nie popełni filmu o filmowcach? Kakij problem?

Było powyżej.
            • mia_mia Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:46
              W którym miejscu? Nic sensownego nie widzę.
    • mid.week Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:29
      My tu mamy Kler w kinie, na ulicy, w sejmie, w gabinecie lekarskim, w każdej szkolnej i szpitalnej sali....
      Delikatnie mówiąc mam takie przesyt, że kinową wersję sobie chyba odpuszczę.
      • luvyana Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 21:04
        Druga Irlandia 😉
        • anagat1 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 04:59
          Od Irlandii sie odczep. Kler dostal swoja nauczke i siedzi cicho pod miotla.
    • kropkacom Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 20:32
      U nas może będzie Kler. Teraz grają Twarz, a niedawno Zimną wojnę.
    • mamablue Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 21:07
      Nie martw się. Na pewno tyle razy tu o tym filmie przeczytasz, że prawie jakbyś na nim była wink
    • edelstein Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 22:32
      Nie obejrzysz,bo mieszkasz na jakims wygwizdowie. U mnie film bedzie do obejrzenia w kinie.
    • chicarica Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 25.09.18, 23:59
      Ja tez na razie nie ale raczej bym sie nie zamienila. Kleru tu przynajmniej nie musze znosic w zyciu spolecznym i politycznym.
      • taki-sobie-nick Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 00:05
        chicarica napisała:

> Ja tez na razie nie ale raczej bym sie nie zamienila. Kleru tu

Gdzie, gdzie, przyznaj się.
    • volta2 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 01:18
      też mi to doskwierało, ale nadrabiałam w wakacje, kina jakoś tak wiedzą, że są osoby, które latem nadrabiają i puszczają hity z całego roku - te frekwencyjne i te artystyczne.
    • anagat1 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 04:45
      U mnie w Irlandii bedzie w kinie nawet w mojej pipidowie.. Ide smile
    • mysiulek08 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 04:53
      Poczekam, az beda dodawac dvd do 'zycia na goraco' czy innej 'pani', wtedy poprsze o doslanie tongue_out
    • leyre2 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 07:40
      Kup bilet i poleca do pl obejrzec ten Kler, powinnas sie wyrobic w jeden dzien.
    • agnes_topesto Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 07:52
      ale ktoś komus karze chodzic do kina na ten film, czy jak? jakis przymus jest? ja tam sie wcale nie wybieram i co z tego?
      nawet nie wiedzialam, ze w ogole jest taki film. dopiero z tego forum...
      po co te lamenty?
      nie chcesz, nie idziesz i tyle.

• aguar Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 08:24
      Też nie pójdę. Może obejrzę , jak już będzie dostępny w internecie, a może nie. Przyznaję się, nigdy nie lubiłam polskich filmów opisujących naszą smutną rzeczywistość: biedę, patologię, korupcję, przestępstwa, nadużycia...Uważam, że ja nie muszę, bo i tak odeszłam od kk, nie posyłam dziecka na religię. Ale myślę, że taki film może być cenny dla osób niepraktykujących wahających się, czy nie zrezygnować raz na zawsze z usług kk, typu właśnie religia, chrzty, komunie, śluby, może przechylić szalę.
      • sortfort Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 12.10.18, 23:07
        Ten film opisuje realia nie tylko polskiego kościoła instytucjonalnego. Zresztą pokusiłabym się że przedstawia problem na przykładzie jednego zawodu, ale równie dobrze to samo można dostrzec w innych mających latwy dostęp do dzieci..
        Śmiesznie brzmi jak o tym, dla kogo film ma być cenny, wypowiada się osoba która go nie widziała..
      • asmarabis Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 13:04
        Ja tez nie ide, wydaje mi sie ze ten film jest tak popularny bo ma taki " powalajacy " tytul. No sorry co on odslania ? Ze ksiadz cos tam kaze budowac na przyjazd biskupa? helou, ten watek juz byl w "Alternatywy 4"

Wydaje mi sie ze gdyby film mial tytul " Ksieza " czy cos innego to pies ze zlamana noga by tego nie ogladal no ale " bylam na klerze " to brzmi tak swiatowo, ematki nie nadazaja zakladac watkow w kotrych sie chwala

ahahahaa
    • kaka-llina Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 08:31
      U mnie w angielskim pierdziszewie grają w odeonie 12 października smile
    • jematkajakichmalo Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 10:51
      U mnie grają całkiem niedaleko, ale to nie to samo. Za 3 tygodnie będę w PL to sobie pójdę.
      • 21mada Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 26.09.18, 22:56
        Sprawdzilam i u mnie tez graja w pobliskim Pierdziszewie. Ale to jednak pol godziny drogi. I masz racje ze to nie to samo. Mysle o przeprowadzce do Polski - co mi radzicie?
    • ania.m33 Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 12.10.18, 22:57
      Zgadzam się! Sama książka to istny manifest, żeby w końcu ktoś coś z tym zrobił. Liczę na to, że znajdzie się odważna kobieta i pokaże ten zepsuty od środka świat jakim jest Hollywood. Fajnie, że kobiety zaczęły o tym mówć, niech jeszcze to pokażą na dużym ekranie!
    • 3-mamuska Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 12.10.18, 23:01
      🤣🤣🤣🤣dobre. W Londynie można obejrzeć w kinie i sporo osób z otocznia idzie.
    • lalkaika Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 01:21
      na zalukaj jest
    • chocolatemonster Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 01:26
      A ja wlasnie wrocilam z kina. Mieszkam w Irlandii.
    • asmarabis Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 12:58
      No co ty?
      pogoogluj sobie, w panstwach euroejskich masz polskie filmy normalnie w ofercie kinowej z napisami w jezyku lokalnym.
      Nie wiem jak poza Europa ale z tego co widze to u mnie na tych filmach sa wykupione seanse w przeciwienstwie do innych flmow na ktore juz nikt nie chodzi do kina, wiec jest coraz wiecej ofert, gdyby nie polacy to kina by chyba upadly
    • taniarada Kler 13.10.18, 13:41
      Nie oglądając go nic nie stracisz .Hejt .Guzik warty.I ten Janek z czterej pancerni i pies.Żenada.
      • iwles Re: Kler 13.10.18, 14:48
        taniarada napisał(a):

> Nie oglądając go nic nie stracisz .Hejt .Guzik warty.I ten Janek z czterej panc
        > erni i pies.Żenada.

Mozesz powiedziec, ktore slowa, ktore sytuacje konkretnie są hejtem? I na co jest ten hejt? Na kosciol? Na Boga? Na wiarę?
    • mrs.solis Re: A ja nie pójdę do kina 🙁 13.10.18, 16:20
      Nie obejrze w kinie , ale za niedlugo pojawi sie na zalukaj albo cda wtedy sobie napewno zobacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka