Dodaj do ulubionych

Żelazo - jak brać?

02.11.18, 16:24
Dostałam polecenie od lekarki suplementować żelazo, a że na wizycie było dużo spraw do omówienia, to zapomniałam dopytać, jak dokładnie je brać. W internecie piszą różnie, raz że najlepiej na czczo, innym razem że na czczo nie, bo się niedobrze robi, a min. 2 godziny po posiłku i godzinę przed następnym. Z kolei na opakowaniu napisano, że brać z jedzeniem. No to jak?
Aha, na czczo odpada, bo rano biorę lek na tarczycę, którego nie można łączyć z niczym innym.
Obserwuj wątek
    • no-tak-ale Re: Żelazo - jak brać? 02.11.18, 16:32
      Jak rano leki na tarczyce to żelastwo wieczorem, z czymś z witaminą C bo ona ułatwia wchłanianie.
    • ann.38 Re: Żelazo - jak brać? 02.11.18, 16:41
      Przed czy w trakcie posiłku to chyba nie jest mocno nakazane, bierze sie w zalezności od tego czy ma się problemy zołądkowe przy braniu zelaza. Ale wazne jest aby nie pić kawy ani herbaty 1.5-2 godziny przed i po bo sie gorzej wchłania. Za to powinno być przyjmowane z witmainą c, mi lekarka powiedziala zeby popijać sokiem pomarańczowym. No i jeszcze nabiał nie sprzyja dobremu wchłanianiu.
    • 35wcieniu Re: Żelazo - jak brać? 02.11.18, 16:44
      Tak jak na opakowaniu. Napisali ze z posilkiem, to z posilkiem. I z czyms z wit. C - sokiem, surowka, owocem...
    • krasnoludekzbajki Re: Żelazo - jak brać? 02.11.18, 17:19
      Lek na niedoczynność tarczycy? Euthyrox? Jeśli tak to najpierw na czczo Euthyrox a po dwóch godzinach żelazo. Żelazo przyjmowane z witamina C ułatwia jego wchłanianie.
    • asia-loi Re: Żelazo - jak brać? 02.11.18, 18:22
      Tak jak piszą inni z witaminą C, bo lepiej się wchłania, np. z ogórkiem kiszonym.
      Ja brałam po jedzeniu, ponieważ na czczo bolał mnie żołądek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka