Dodaj do ulubionych

Norma ISO a mydło

16.11.18, 10:37
W mojej korpo po remoncie kuchni nie wróciły pojemniki z mydłem w związku z czym zadałam pytanie administracji kiedy pojawia się nowe. Odpowiedzieli ze zgodnie z wytycznymi ISO14001 w kuchni nie powinny znajdować się tego typu środki i nawet pluń do naczyń powinien być pod kluczem i mogę używać mydła w łazience smile serio ta norma reguluje takie coś?
Obserwuj wątek
    • spirit_of_africa Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 10:39
      Żeby nie było ze się czepiam- oczywiście ze mogę używać mydła w łazience przed jedzeniem ale łazienka jest w części wspólnej budynku na korytarzu co oznacza, ze umytymi rękami muszę otworzyć jeszcze 3 pary drzwi żeby dostać się do kuchni. Trochę to bez sensu. A lubię jeść czystymi rękoma.
    • 45rtg Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 12:16
      spirit_of_africa napisała:

> e z wytycznymi ISO14001 w kuchni nie powinny znajdować się tego typu środki i
      > nawet pluń do naczyń powinien być pod kluczem i mogę używać mydła w łazience smile
      > serio ta norma reguluje takie coś?

OISNM normy ISO z serii 14000 dotyczą zapewniania jakości w procesach i same w sobie nie specyfikują żadnych detali produkcji, wyposażenia, obsługi klilenta i tak dalej. Jeżeli już, to w czasie wprowadzania ISO 14000 ktoś napisał procedurę tak głupiego "zarządzania" Ludwikiem i szarym mydłem i teraz z faktu wdrożenia ISO 14000 wynika obowiązek stosowania tej procedury. Debilem jest ten, kto wymyślił procedurę, a nie ten, kto wymyślił ISO 14000 wink
      • princesswhitewolf Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 13:25
        jakoscia w procesach zajmuje sie ISO 9000 , a ISO14000 zajmuje sie srodowiskiem ( environmental management) i czescia tam jest proces utylizacji srodkow chemicznych sluzacych do czyszczenia..... Ale zracych a nie zwyklego mydla do lap.
        • 45rtg Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 13:31
          princesswhitewolf napisała:

> jakoscia w procesach zajmuje sie ISO 9000 , a ISO14000 zajmuje sie srodowiskiem

A, to widać źle pamiętam, bo to dawne czasy były. Wydawało mi się, żę 14000 to jakieś rozwinięcie 9000. Ale nie działa to tak samo, że trzeba mieć własną procedurę, a ISO interesuje tylko, czy jest przestrzegana?

> ( environmental management) i czescia tam jest proces utylizacji srodkow chemi
          > cznych sluzacych do czyszczenia..... Ale zracych a nie zwyklego mydla do lap.
          • princesswhitewolf Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 13:51
            14000 i 14001 nie jest wymogiem i ten standard zostal rozwiniety aby usystematyzowac kwestie enviromentalnych producedur w roznych firmach. Przydaje sie by sie nie przyp rozmaite firmy enviromentalne. Zawsze jest dowod ze utylizacja smieci itd jest odpowiednio robiona. Przydaje sie w sadzie jak sie ktos poslizgnie na jakims plynie itd itp

Podobnie jak OHSAS 18000/18001 nie jest wymogiem a wiele firm stosuje

ISO 9000 natomiast jest wymagany jako QMS w rozmaitych ubezpieczalniach i jesli chce sie certyfikaty zatwierdzajace dla produktow itd itp.
    • 1matka-polka Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 12:47
      To myj ręce płynem do naczyń albo sobie schowaj gdzieś mały pojemniczek z mydłem.
      • spirit_of_africa Re: Norma ISO a mydło 16.11.18, 15:02
        Myje płynem tylko chodziło mi bardziej o logikę tego rozwiązania. Bo szczerze powątpiewałam żeby ta norma regulowała takie coś. Tym bardziej ze bywam w biurze u klientów którzy tez maja ISO14001 i mydło w kuchni jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka