danaide 21.11.18, 22:10 Upychacie żakieciki pod płaszcze czy puchówki czy jak? Wygodnie Wam? A może są inne metody? Ot, takie otwarte pytania w temacie jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
same-old_mona Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:17 Mają żakieciki w pracowej szafce albo nie chodzą do pracy w żakiecikach:p Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:23 Żakiecik można także wozić w samochodzie. Szpilki też. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:21 Upycham i pod płaszcz i pod puchówkę. Żakieciki to podstawa mojego stylu. Nie narzekam, mnie jest wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:24 Żakiecik czeka na mnie w pracy. Niczego nie upycham pod puchówka. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 06:45 I tak w jednym wciąż chodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 08:31 Wydaje ci się, że żakiecik zostawiony w pracy jest tam przyspawany i nie da się go oddać do czyszczenia, a w pracy zostawić innego? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 19:27 Ale to oznacza, że albo nosisz codziennie, to bez sensu przecież. Albo trzymasz jeden przez tydzień czy dwa i tak codziennie zakladasz jeden i ten sam.... A nieść do pracy 5 żakietow i trzymać w pracowej szafie.... Hę, w sumie pewnie są takie pracownice Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:26 Pod puchowką sweter. Żakiecik a nawet dwa w szafie w pracy. I lżejsze buty. Odpowiedz Link Zgłoś
ruckola Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:39 nie nawidzę żakietów i nawet pracując jako office manager nie nosiłam. sukienki dają radę zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:47 Żakieciki są fuj o każdej porze roku 😉 Na szczęście nie są wymagane. Swetry lub kardigany plus czarne spodnie i czarny golf. Kolorystka jest zmienna. Do zimowych muszkietrek noszę tregginsy lub jegginsy i długie dzianinowe tuniki. Lubię mieć ciepło w szyję, więc do dekoltów apaszka lub szal. Nie mam odpowiedniej figury, ale chętnie nosiłabym swetrowe sukienki do długich botków. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:56 Nie mam żadnego żakieciku na szczęscie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 22:57 Jak to "upychacie"? Istotą dobrego rozmiaru puchówki jest to, aby się pod nią swobodnie mieściła cała odzież dzienna, w której chodzę. Dlatego też kurtka jest obszerniejsza niż np. żakiet, a żakiet niż przylegająca bluzka. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 00:01 A jak masz obszerny żakiet albo np. fantazyjnym kołnierzem i dopasowaną, taliowaną puchówkę? Mam fajne sweterkowe coś z dużym kołnierzem i nie będzie to dobrze wyglądało. Ale paniałam, pakuję w siatę i na wieszaczek w robocie Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 06:48 Ematce jak zwykle trudno pojąć, że nie każda puchowka jest lub musi być gabarytów waciaka chłopa z kołchozu.... Ba! Że niektóre puchowki wprost muszą być tycie tyciuteńkie.... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 07:42 > Ba! Że niektóre puchowki wprost muszą być tycie tyciuteńkie.... A nawet całkowicie się nie dopinać. Jednak dla dorosłej osoby kupującej za małą zimową kurtkę powinno być raczej oczywiste, że nie spełni ona swojej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 08:26 Ale to ty napisałaś o niedopinających się kurtkach, nie ja.... Między niedopinaniem, a dopasowaniem jest jednak pewna różnica.... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 08:40 Nawet jeśli się dopina, ale nie da się pod nią zmieścić wszystkich potrzebnych warstw odzieży to znaczy, że jest za mała - to chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 12:07 Jak widać, nie dla fetyszystek rozmiaru, dla których 36 jest zawsze lepsze (nawet, jeśli nie pasuje i się zapiąć nie da) niż 38, czy tym bardziej (aż boję się głośno napisać) 40 Też mi się wydawało, że dorosłe osoby już zdążyły nabyć wiedzę, iż zimową kurtkę nosi się na nieco więcej i nieco grubsze warstwy odzieży, a nie na samo bikini, więc na tychże warstwach powinna dobrze leżeć, dopinać się, nie odkształcać itd. Jak widać, myliłam się Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 16:57 Lata spędzone na ematce wylewają się z Twojej wypowiedzi. Pod taliowaną puchówką mieści się każdy z moich swetrów. Nawet 2 sztuki, bo merino i kaszmiry nie zabierają wiele miejsca. Więcej nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 17:08 Pod taliowaną puchówką mieści się każdy z moich swetrów. No i o tym piszę - to jest właściwy rozmiar kurtki. Co mają do tego "lata spędzone na ematce"? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:22 Nie - to jest właściwy rodzaj swetra. Moje swetry-swetrzyska z przeszłości wchodziły tylko pod płaszcz męski. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 09:30 jak puchówka jest tycia tyciuteńka to sie pod nia nie upycha dodatkowej odzieży. a w temacie mowa o kurtce noszonej codziennie, pod taką powinny wejsc wszystkich czesci garderoby jakie mamy w szafie i zamierzamy pod kurtę nakładac, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 12:12 Ematce jak zwykle trudno pojąć, że nie każda puchowka jest lub musi być gabaryt > ów waciaka chłopa z kołchozu.... Owszem, jeśli ktoś po założeniu ubrań jest gabarytów "chłopa z kołchozu", to dokładnie w taki rozmiar kurtki powinien się zaopatrzyć - bowiem odzienie wierzchnie, jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia na wierzch pozostałych ubrań i powinno się móc dać swobodnie na te ubrania założyć, umożliwić właścicielowi swobodne poruszanie się (w tym np. podniesienie ręki czy przykucnięcie bez nadwyrężania szwów) itd. Na rozmiary "tycie tyciuteńkie" mogą sobie pozwolić osoby filigranowe. Reszta zaś powinna wbić sobie do głowy, że będąc rozmiaru dowolnego NIE wygląda szczuplej i zgrabniej usiłując wepchnąć się w odzież (dotyczy nie tylko kurtki) o dwa rozmiary za małą. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:50 Oczywiście zapomniałam, że ematka kurtek zimowych posiada sztuk 1 ( jeden). W żadnym razie nie można mieć dopasowanej puchowki, którą nosi się na sukienki i bluzki koszulowe. A na swetry, żakiety i inne bluzy, luzniejszej kurtki... Pod którą wszystko można zmieścić. Stwierdzenie, że są na tym Bożym świecie dopasowane kurtki oznacza, że ich ewentualne właścicielki są infantylne i nieforozwiniete umysłowo.... Po prostu logika czysto ematkowa. Żal pl. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 20:18 To na czym polega problem, skoro można założyć większą kurtkę??? To jest dopiero logika: - Mam problem - nie mogę wcisnąć żakietu pod kurtkę. - To kup sobie większą. - Po co? Przecież mam w szafie większą! Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 20:33 Nie tyle infantylne i niedorozwinięte, co przede wszystkim zakompleksione na punkcie rozmiaru Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 21:24 Kupowanie kurtek we właściwym rozmiarze to dowód zakompleksienia na punkcie rozmiaru? W przeciwieństwie do kupowania za małych kurtek, które dowodzi braku kompleksów w tym temacie? Wow! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 07:44 Dokładnie. Nie upychamy, bo ZIMOWE kurtki kupujemy dostatecznie obszerne, żeby zmieścił się nie tylko żakiet, ale nawet grubaśny sweter. Zdumiewające, że dla dorosłych osób to nie jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 08:47 Grubasny sweter mieszcze bez problemu ale zakiet pod kurtka jest bardziej upierdliwy bo np. ramiona sa sztywniejsze niz w swetrze. Zmiescic zmieszcze bez problemu ale nie jest to szczyt wygody moim zdaniem. I raczej jest to kwestia tego ze zle mi sie zaklada cokolwiek NA zakiet, a nie tego ze mam problem wlozyc cos pod kurtke. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 17:03 Dokładnie. Może to kwestia mojego braku przyzwyczajenia do "pracowych ciuchów". Wychodzi brak kostiumików od (wstawcie topowych krawców) ... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Modowo-pracowo-zimowo 21.11.18, 23:03 Nie, nie lubie. I zimno i niewygodnie. Zakiet jezeli juz to do jesieni, zima bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 06:45 No jeśli akurat idę w żakiecie, to ofkors upycham. Choć ostatnio noszę sukienki głównie. Ale też z tym upychaniem to mam problem tylko z jedną dopasowaną kurtką, pod pozostałe wchodzą luźno Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 08:34 Mam płaszcz w takim rozmiarze, że żakiecika nie upycham, mieści się bez tego. A płaszcz workiem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 09:59 mam raczej miękkie żakieciki, nic nie muszę upychać. inna sprawa, że nie lubię za małych płaszczyków czy kurteczek, więc ani mi żakiety nie wystają dołem, ani nie ma problemu żeby się zapiąć. offtopowo, podziwiam frakcję sukienkową, ale ja lubię być ubrana warstwowo, (bluzka żakiecik lub bluzka żakiecik kurtka lub bluzka sweterek żakiecik kurtka) zwariowałabym z zimna/gorąca w sukience. szczególne w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:03 > offtopowo, podziwiam frakcję sukienkową, ale ja lubię być ubrana warstwowo, (bluzka żakiecik > lub bluzka żakiecik kurtka lub bluzka sweterek żakiecik kurtka) z wariowałabym z zimna/gorąca > w sukience. szczególne w pracy. przeciez na sukienke mozna zalozyc cos dodatkowego (nie na kazda moze, ale na wiekszosc) - sweterek, kardigan, luzniejsza bluze, zakiet nawet. ja mam dzis na sobie sukienke z dlugim rekawem, na to cienki sweter, taki krotki, zakladany "na krzyz" z przodu, wiazany z tylu. rownie dobrze moge ta sukienke nosic z dlugim kardiganem lub z zakietem. wiekszosc moich jest takich, jak jest cieplo nosze same, jak chlodniej - zakladan druga warstwe - tez lubie sie ubierac na cebulke. nosze podobnie rowniez sukienki z krotkim rekawem lub takim 3/4 (czy nawet 2/3). Odpowiedz Link Zgłoś
straggly Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:21 Podrzućcie fajne sukienki na zime! Mam chyba tylko jedną, taka typową - dlugi, cienki sweter. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:41 > Podrzućcie fajne sukienki na zime! Mam chyba tylko jedną, taka typową - dlugi, > cienki sweter. ale co lubisz? ja nie lubie typowo grubych zimowych tkanin przy ciele, wiec wybieram grubsze bawelny/wiskozy i ubieram sie warstwowo. dzisiaj mam na sobie taka sukienke + lekki sweter wiazany na krzyz. ta tez jest bardzo fajna ... sa tez inne kolory, LOL Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:14 Ale to nie są sukienki do pracy.... W Greenpoincie jest teraz druga kieca lib cokolwiek innego za pół ceny, nawet z wyprzedaży. A sukienek pracowych zimowych i cieplych maja pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:25 > Ale to nie są sukienki do pracy.... ja czasem zapominam, ze ja we wszystkim moge chodzic do pracy jeszcze grey wolf ma fajne sukienki i duzo, tylko nie wszedzie sa sklepy stacjonarne (w krakowie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:37 Ta na dole jest piękna, bo ta na górze mi się akurat nie podoba. Ale niestety do pracy bym w niej nie poszła. Choc u mnie chodzi się elegancko, laski się stroją, to jednak ta sukieneczka za strojna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 10:55 nie lubie zakiecikow, wiec nie nosze, jesli juz to wiosna/jesienia. Zakieciki sa zimne i niewygodne, a juz pod kurtka to zupelnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:16 W sumie nie mam problemu, ostatnio kupiłam sobie wygodny żakiecik bez kołnierza i zapinany na haftki, gładko leży pod odzieżą wierzchnią. A generalnie to żakiecik trzymacie w szafie w pracy i zakładacie jak musicie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.grey Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:19 Nie noszę żakieciku, ale całą odzież upycham do torby rowerowej a na siebie zakładam wełnianą bieliznę, czasem 2 warstwy, polar i przeciwiatrową kurtkę i spodnie Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 11:45 ubieram się b. lekko, czasem tylko na żakiet narzucę ogroooomny kaszmirowy szal i rękawiczki, a gdy mocno wieje to lubię płaszcze "szlafroki" z paskiem w talii ( popularne w Mango i Zara), gdy zakładam dopasowany płaszcz/kurtkę/żakiet - ale taki który ściągam w pracy to bez żakietu, tylko sama bluzka....albo żakiet w ręce Butów też nie zmieniam bo do pracy nie noszę ocieplanych, wsiadam w garażu i wysiadam na parkingu pracowym 2 m od wejścia. Gdybym dojeżdżała zbiorkomem to cała bym się przebierała, bo nie mam ciepłych ubrań pracowych. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 16:34 Pracuję w home office więc na szczęście biurowy look mnie nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:07 Są, praca bez żakiecika. Korzystam z braku dresscode i pomykam w swetrach, bluzach, softshellach. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Modowo-pracowo-zimowo 22.11.18, 18:25 W sumie też tak mam. Ale chciałam sobie stworzyć swój dresscode tylko jestem uzależniona od ciepłego swetra w zimie Odpowiedz Link Zgłoś