sandinisand
28.12.18, 04:04
Nick jednorazowy.
Zostałam oskarżona o „znęcanie się” oraz celowe odrzucenie w procesie rekrutacyjnym znajomej. Mam swoja firmę i poszukuje od nowego roku kogoś do pomocy administracyjnej innym pracownikom. Koleżanka wiedząc o tym zaproponowała mi swoja kandydaturę, doskonale zna profil mojej firmy i wie, ze płacę dobrze. Po kursach komputerowych i z obsługi MS Office, przez 10 lat pracowała w biurze urzędu miasta, obecnie po wychowawczym chce wrócić do pracy. Nigdy nie znałam jej od strony zawodowej , ale powiedziałam, ze możemy spróbować i poprosiłam ją żeby wykonała takie zadanie w Excelu na moim komputerze, które wręczyłam jej napisane odręcznie na kartce (dokładnie przepisuję)
„Lista klientek
1.Kamila Kowalska ur 03 06 1965
Zabieg 1 - 23 sty 2018, Zabieg 2 – 03 02 2018, Zabieg 3 – 07 marzec 18, Zabieg 4 – 7 maj 2018
2. Nowak Anna ur 12 sierpień 1971
Zabieg 1 – 15 cze 2018
Zabieg 2 – nie wykonany
Zabieg 3 – 23 08 18
3. Wilk Beata ur 16 gru 1963
Zabieg 1 – 18 kwie 2018, Zabieg 2 – 20 maj 18, Zabieg 3 – 13 06 18
Potrzebna przykładowa lista z możliwością dopisywania dalszych klientek oraz zestawienie ile których zabiegów było wykonane oraz kiedy. Zestawienie to ma zostać wysłane zwykłym listem”
Po prawie pół godzinie otrzymałam plik: niesformatowany do wydruku, każda data w innym formacie, liczby zabiegów wpisane „z ręki” (brak formuł), imię i nazwisko w tej samej komórce oddzielone spacją, raz najpierw imię raz nazwisko. Nie mówię już o stronie estetycznej.
Powiedziałam, ze niestety , ale będę szukać dalej.
Koleżanka obrażona, bo „urządziłam pokazówkę”, „nie napisałam wyraźnie moich oczekiwań , to mam się nie dziwić, że ona nie wiedziała co ma zrobić. Z płaczem poszła do domu.
Głucha na tłumaczenia, że ja potrzebuje po prostu kogoś skrupulatnego w prowadzeniu dokumentacji, kreatywnego i doświadczonego w robieniu wielu zestawień w excelu - taka specyfika- i ona po prostu się nie nadaje. ( co powiedziałam bardzo delikatnie i dookoła – nie będziesz zadowolona bo ta praca wymaga innych umiejętności niż ty masz.)
"ja mam kursy ukończone, w biurze pracowałam a ty mnie upokarzasz
Przesadzam?