Dodaj do ulubionych

No co jest?!

03.01.19, 01:45

Zamówiłam piżamę.

Sklep piżamy nie przysłał, a indagowany w tej kwestii odpisał, że zamówienie zostało anulowane, a cały zapas tego modelu został sprzedany w okresie przedświątecznym.

Nie mogli anulować ze względu na brak forsy, bo zamawiałam za pobraniem.

Ktoś się spotkał z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 03.01.19, 01:45
      aha, piżamę zamówiłam w grudniu, a potem sklep miał przerwę urlopową
    • mikams75 Re: No co jest?! 03.01.19, 02:57
      Anulacja bo brak forsy- tego akurat nie zrozumialam, ale poza tym to nic wielkiego - mieli, zapasy sie skonczyly, wyslali tym co zaplacili, zeby prosciej bylo a dla ciebie juz nie wystarczylo.
      • taki-sobie-nick Forsa miała być w momencie odbioru 03.01.19, 20:33
        dla nieznających pojęcia zakupu za pobraniem.

Zakup za pobraniem = płacę kurierowi w momencie otrzymania paczki.

Poniali?
        • mikams75 Re: Forsa miała być w momencie odbioru 03.01.19, 22:27
          to do mnie? ja wiem, co to jest zakup za pobraniem.
          • taki-sobie-nick Re: Forsa miała być w momencie odbioru 04.01.19, 00:12
            mikams75 napisała:

> to do mnie? ja wiem, co to jest zakup za pobraniem.

Ale jakoś mi wyszło, że nie zrozumiałyśmy się dokładnie.
        • impala Re: Forsa miała być w momencie odbioru 04.01.19, 00:10
          i co z tego? wysłali najpierw tym, co zaplacili z góry. Żeby nie musieć bawić się ze zwrotem kasy tp. Towar "wyczerpał się" dla innych.
          Paniała?
          ps. fakt, że mogli sami z siebie napisać, wyjaśnić i przeprosić ale, widocznie, nie zależy im.
    • joaz Re: No co jest?! 03.01.19, 08:14
      Ja zarezerwowałam przed świętami konsolę - prezent pod choinkę. Sklep potwierdził rezerwacje i podał date odbioru. 23.12.
      Oczywiście w sklepie stacjonarnym gdzie maiłam zrobić odbiór nic nie wiedzieli o zamówieniu. Ostatecznie wczoraj sklep internetowy odpisał, że z przyczyn niezależnych od nich nie może realizować zamówienia. Bo nie ma towaru- bzdura towar nadal jest tylko nie w tej cenie, która była przed świętami.
      • zlota.ptaszyna Re: No co jest?! 04.01.19, 11:46
        a. Bo nie ma towaru- bzdura towa
        > r nadal jest tylko nie w tej cenie, która była przed świętami.

No to napisz im to zamiast wylewac zale na forum. Jesli jescze chcesz produkt oczywiscie, mialam taka sytuacje i sklep musial mi wyslac i zwrocic roznice….
    • katja.katja Re: No co jest?! 03.01.19, 08:23
      Też tak miałam tylko ja zapłaciłam z góry za kilka różnych ubrań, jednego nie mieli i nie przesłali. Na kasę też musiałam poczekać jakby nie mogli przesłać w ten sam dzień w którym wysłano już paczkę. Nie dość, że klient pokrzywdzony to na zwrot kasy musi czekać tydzień.
    • profes79 Re: No co jest?! 03.01.19, 08:40
      Tak, ludzie na forach tematycznych skarżą sie na promocje Empiku dotyczące niektórych planszówek; ta sama historia - towar, który miał być odebrany w sklepie stacjonarnym został oznaczony jako wyczerpany i anulowano zamówienie.
    • saskia44 Re: No co jest?! 03.01.19, 08:48
      Zdarza sie. Powinni ci zwrocic na konto pieniadze.
      • tak_to_nowy_nick Re: No co jest?! 03.01.19, 11:08
        Te należne za pobraniem?
        • wieczorny-motyl Re: No co jest?! 03.01.19, 16:06
          Problem z doody. Nie zamrozila żadnej kasy.
        • saskia44 Re: No co jest?! 03.01.19, 18:50
          tak_to_nowy_nick napisał(a):

> Te należne za pobraniem?

Co oznacza za pobraniem? Ja kupujac online place, inaczej przeciez nie wysla mi towaru. Zdarzylo mi sie kilka miesiecy temu ze kupilam zakiet. Dostalam email ze bedzie pozniej, potem nastepny ze nie wiedza kiedy i ze moga anulowac zakup w kazdej chwili klikaja na link podaniu w email. Tak zrobilam, zwrot pieniedzy ma konto mialam w ciagu godziny. Normalna procedura.
          • aerra Re: No co jest?! 03.01.19, 20:05
            Za pobraniem oznacza, że płacisz za zakup w momencie dostarczenia. Wiec ŻADNEJ kasy nie ma do zwrotu, bo żadna nie została wpłacona.
          • kalina_lin Re: No co jest?! 03.01.19, 20:10
            Rownie normalną procedurą jest zakup za pobraniem. Placisz kurierowi w momencie dostarczenia przesyłki do domu. Kosztuje to troche drozej niz platnosc z gory.
            • saskia44 Re: No co jest?! 03.01.19, 20:11
              Nigdy sie z czyms takim nie spotkalam, nawet nie widzialam takiej opcji.
              • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 03.01.19, 20:32
                saskia44 napisał(a):

> Nigdy sie z czyms takim nie spotkalam, nawet nie widzialam takiej opcji.

A niesłusznie. Wybieram ją, kiedy tylko można, bo zabezpiecza przed przepadkiem forsy. PRZEPADKIEM, nie mylić z "przypadkiem".
                • saskia44 Re: No co jest?! 03.01.19, 22:04
                  Ja takiej opcji nigdy nie widzialam, nie spotkalam sie z czyms takim.
                  • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 03.01.19, 22:14
                    saskia44 napisał(a):

> Ja takiej opcji nigdy nie widzialam, nie spotkalam sie z czyms takim.

Pierwszy z brzegu sklep

livro.pl/pomoc/formy-platnosci
                    • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 07:06
                      taki-sobie-nick napisała:

> saskia44 napisał(a):
                      >
                      > > Ja takiej opcji nigdy nie widzialam, nie spotkalam sie z czyms takim.
                      >
                      > Pierwszy z brzegu sklep
                      >
                      > livro.pl/pomoc/formy-platnosci

Nie znam, w moim swiecie takich opcji jak za pobraniem nie ma. Kurierzy dostarczaja przesylki a nie pobieraja oplaty. Inaczej to dzialaja. To jest jakis archaiczny system.
                      • tak_to_nowy_nick Re: No co jest?! 04.01.19, 08:11
                        saskia44 napisał(a):

> Nie znam, w moim swiecie takich opcji jak za pobraniem nie ma.

Ponawiam pytanie: w jakim kraju mieszkasz? W Polsce to bardzo popularny system płacenia za zakupy online, niemożliwe żebyś go nie znała mieszkając tutaj.
                        Czy brak odpowiedzi rzeczywiście wynika z faktu, że jesteś najmą i starasz się to ukryć? wink
                        • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 08:19
                          tak_to_nowy_nick napisał(a):

> saskia44 napisał(a):
                          >
                          > > Nie znam, w moim swiecie takich opcji jak za pobraniem nie ma.
                          >
                          > Ponawiam pytanie: w jakim kraju mieszkasz? W Polsce to bardzo popularny system
                          > płacenia za zakupy online,

Moze popularny, ale archaiczny . Ty zreszta
                          • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 08:26
                            saskia44 napisał(a):

> tak_to_nowy_nick napisał(a):
                            >
                            > > saskia44 napisał(a):
                            > >
                            > > > Nie znam, w moim swiecie takich opcji jak za pobraniem nie ma.
                            > >
                            > > Ponawiam pytanie: w jakim kraju mieszkasz? W Polsce to bardzo popularny s
                            > ystem
                            > > płacenia za zakupy online,
                            >
                            > Moze popularny, ale archaiczny . Ty zreszta zlozylas zamowienie, ktore zostalo anulowane i dostalas informacje jaki byl powod. Co cie tak dziwi? Zdarza sie. Ty nawet za ta rzecz nie zaplacilas wiec czego oczekujesz?
                          • katja.katja Re: No co jest?! 04.01.19, 09:24
                            W Stanach w ogóle nie ma tej formy, płacisz z góry.
                          • kalina_lin Re: No co jest?! 04.01.19, 11:01
                            Dlaczego archaiczny. Jedna z dostepnych opcji, niektorzy ja sobie bardzo cenia. Platnosci on line tez sa. Mamy po prostu wiecej opcji niz UK w ktorym mieszkasz.
                            • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 11:43
                              kalina_lin napisała:

> Dlaczego archaiczny.

Owszem archaiczny, placenie kurierowi (karta, gotowka?) bardziej skomplikowany proces zwrotow, dluzej trwa sam proces zakupu.
                              • aerra Re: No co jest?! 04.01.19, 15:21
                                Proces zakupu trwa krócej, bo sprzedający nie czeka na przelew. I jest zdecydowanie bezpieczniejszy dla kupującego, zwłaszcza w przypadku niesprawdzonych, nowych sklepów.
                                Za to niezbyt korzystny dla sprzedawcy, ze względu na to, że czasem zdarza się, że przesyłka zostaje cofnięta do nadawcy, bo odbiorca nie chce zapłacić i wtedy koszty w obie strony ponosi sprzedający. Ale większe sklepy mają to wkalkulowane.
                                • manon.lescaut4 Re: No co jest?! 04.01.19, 15:50
                                  Nie wiem, czy saskia pisze o UK, ale nie robi się tutaj żadnych przelewów. Zamawiając towar, na stronie pojawia się okienko, gdzie wpisujesz dane swojej karty i w ten sposób płacisz, innej opcji nie ma. A pamietam jak jakiś czas temu ematki zachwalały polskie systemy bankowości eletronicznej, rzekomo bardzo do przodu w porównaniu z krajami zachodnimi hmmm.
                                  • claudel6 Re: No co jest?! 04.01.19, 16:10
                                    a u nas pojawia się okienko, gdzie można zrobić przelew (np. przez Payu) albo zapłacić kartą. przelew online w tej formie robi się zresztą szybciej niż płaci kartą. więc jeśli nie znasz takiej formy, tzn. ze funkcjonujesz w kraju, gdzie jeszcze tego nie wymyślili.
                                    • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 21:14
                                      claudel6 napisała:

> a u nas pojawia się okienko, gdzie można zrobić przelew (np. przez Payu) albo z
                                      > apłacić kartą. przelew online w tej formie robi się zresztą szybciej niż płaci
                                      > kartą. więc jeśli nie znasz takiej formy, tzn. ze funkcjonujesz w kraju, gdzie
                                      > jeszcze tego nie wymyślili.

A jak dlugo placi sie karta? Kilkanascie sekund, nawet robiac to pierwszy raz, jesli kupowalo sie juz wczesniej to kilka.
                                      • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 04.01.19, 21:31

> A jak dlugo placi sie karta? Kilkanascie sekund, nawet robiac to pierwszy raz,
                                        > jesli kupowalo sie juz wczesniej to kilka.

Po czym delikwent nie przysyła ci towaru, ale ty się cieszysz, że zapłaciłaś szybko i nowocześnie. tongue_out
                                        • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 21:42

>
                                          > > A jak dlugo placi sie karta? Kilkanascie sekund, nawet robiac to pierwszy
                                          > raz,
                                          > > jesli kupowalo sie juz wczesniej to kilka.
                                          >
                                          > Po czym delikwent nie przysyła ci towaru, ale ty się cieszysz, że zapłaciłaś sz
                                          > ybko i nowocześnie. tongue_out

Jaki delikwent? Jeszcze sie nie zdarzylo zebym nie dostala towaru albo zwrotu pieniedzy po anulowaniu (ja anulowalam) zamowienia (raz) a kupuje online sporo.
                                          Kurierzy sa od dostarczania przesylek anie ich sprzedawania.
                                          • nickbezznaczenia Re: No co jest?! 04.01.19, 21:44
                                            U ciebie a u nas nie.
                                            • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 21:46
                                              nickbezznaczenia napisał(a):

> U ciebie a u nas nie.

No coz...
                                              • nickbezznaczenia Re: No co jest?! 04.01.19, 21:47
                                                No właśnie. No cóż...
                                                • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 21:49
                                                  nickbezznaczenia napisał(a):

> No właśnie. No cóż...

Moze kiedys bedzie normalnie, musisz wierzyc 😁
                                                  • nickbezznaczenia Re: No co jest?! 04.01.19, 21:53
                                                    Pisz mi jeszcze. big_grin
                                          • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 04.01.19, 22:11

>
                                            > Jaki delikwent? Jeszcze sie nie zdarzylo zebym nie dostala towaru

To niewiele kupujesz. Mnie się zdarzyło wielokrotnie.
                                          • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 04.01.19, 22:12

> Kurierzy sa od dostarczania przesylek anie ich sprzedawania.

Kurier nie sprzedaje przesyłki, bo nie jest ona jego własnością i nie jego własnością są pieniądze za przesyłkę. tongue_out
                                    • aerra Re: No co jest?! 05.01.19, 00:04
                                      A w Polsce, wyobraź sobie, są możliwe różne rodzaje płatności:
                                      - płatność kartą kredytową/płatniczą
                                      - płatność za pośrednictwem serwisu typu PayU, Przelewy24, DotPay i tym podobne, PayPal również
                                      - płatność Blikiem
                                      - płatność normalnym przelewem z konta na konto, bez pośrednictwa
                                      - płatność gotówką za pobraniem (zarówno u większości firm kurierskich, jak i Poczty Polskiej)
                                      No i popatrz, klient ma wybór, no straszne.
                                      • milka_milka Re: No co jest?! 05.01.19, 00:08
                                        To archaiczne. Klient sam nie wie, co dla niego dobre i potem nie umie wybrać. Po co mu wybór? uncertain
                                      • saskia44 Re: No co jest?! 05.01.19, 08:56
                                        aerra napisał(a):

> A w Polsce, wyobraź sobie, są możliwe różne rodzaje płatności:

Niesamowite😂 wyobraz sobie ze w innych krajach tez , nawet 'czekiem' mozna wciaz placic ale nie za wszystko sa takie same formy. Kupujac pizame przez internet placi sie za nia (tez rozne formy sa dostepne, najbardziej polularne jest placenie karta platnicza) a nie zamawia i placi kurierowi (tak archaiczny z kilku powodow sposob). W banku czy na poczcie nie bylam wieki bo wszelkie transakcje finasowe dokonuje za pomoca smartfona w tym transfer pieniedzy ktore pojawiaja sie na koncie innej osoby praktycznie od razu. Online banking jest bardzo wygodny a zakupy online bardzo popularna, placi sie za nia karta, ewentualne zmiany np jednak tego nie chce takze online w okreslonym czasie o tym zreszta w jakim czasie jest info w eamil ktory otrzymuje sie w ciagu kilkunastu sekund po zakupie. Przesylki sa dostarczane pod wybrany adres, czesto nasteonego dnia, max to 2-3 dni zalezy skad przesylka jest wyslana. Testuje sie drony dostarczajace przesylki - wyobrazam sobie jakby to wygladalo za pobraniem 🤣
                                        • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 05.01.19, 22:06
                                          Testuje sie drony dostarczaj
                                          > ace przesylki - wyobrazam sobie jakby to wygladalo za pobraniem

Normalnie, dron wyświetla należną sumę, ma jeden otwór do wsuwania karty, drugi do wsuwania gotówki i jeszcze resztę wyda. tongue_out

Musiałby to być nowoczesny dron, nie taki głupi, co tylko dostarcza przesyłkę i odlatuje. tongue_out
                                        • black.emma Re: No co jest?! 05.01.19, 22:27
                                          Normalnie. Jak w paczkomatach lub automatach parkingowych
                                • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 04.01.19, 18:57
                                  aerra napisał(a):

> Proces zakupu trwa krócej (...)

Saskia się zestresowała. Okazało się, że istnieje system, którego ona nie zna, więc musi sobie biedaczka poprawić nastrój, tłumacząc, że jeśli ONA czegoś nie zna, to musi być archaiczne i bez sensu. tongue_out

Co do wyjaśniania: nikt mi tego nie wyjaśnił w sposób sugerowany przez Saskię. tongue_out Już widzę to wyjaśnienie. tongue_out Musiałoby brzmieć "anulowaliśmy Pani zamówienie, bo nawet Pani nie zapłaciła". tongue_out tongue_out
                                  • saskia44 Re: No co jest?! 04.01.19, 21:48

> Saskia się zestresowała.

To ty sie zestresowalas, inaczej bys tego watku no co jest?! nie zalozyla 😂

> Co do wyjaśniania: nikt mi tego nie wyjaśnił w sposób sugerowany przez Saskię.

Widac nie rozumiesz prostego wyjasnienia ale to nie dziwi.
                              • taki-sobie-nick Re: No co jest?! 04.01.19, 22:48
                                saskia44 napisał(a):

> kalina_lin napisała:
                                >
                                > > Dlaczego archaiczny.
                                >
                                > Owszem archaiczny, placenie kurierowi (karta, gotowka?)

Gotówką. Specjalnie żeby było archaiczniej. tongue_out
                                • black.emma Re: No co jest?! 05.01.19, 22:23
                                  Kartą też. Jeszcze dodałabym dostępną w Pl możliwość zeskanowania karty w aplikacji żebyś nie musiała wpisywać nr ręcznie.
                      • milka_milka Re: No co jest?! 04.01.19, 19:00
                        To jest bardzo dobry system. Nie naraża na stratę pieniędzy w przypadku zakupów u oszusta.
                      • nickbezznaczenia Re: No co jest?! 04.01.19, 21:25
                        Ponieważ go nie znasz to jest raczej nowatorski, moja droga. tongue_out
                        Przecież ty o wszystkim już słyszałaś.
          • tak_to_nowy_nick Re: No co jest?! 03.01.19, 23:36
            saskia44 napisał(a):

> Co oznacza za pobraniem? Ja kupujac online place, inaczej przeciez nie wysla mi
            > towaru.

W jakim kraju mieszkasz? Bo że nie w Polsce, to już wiadomo.
    • princesswhitewolf Re: No co jest?! 03.01.19, 16:34
      tak. W Clarks. Wyzwalam dziadow i przyslali voucher na £10 na przyszle zakupy
      • princesswhitewolf Re: No co jest?! 03.01.19, 16:35
        no i oczywiscie pieniadze zwrocili
      • arwena_11 Re: No co jest?! 03.01.19, 22:27
        Zalando Loungo anulowało mi część zamówienia - bo towaru nie było. Tylko o tym mnie nie poinformowali ( anulowali to na czym najbardziej mi zależało ) - gdybym wiedziała, zrezygnowałabym z całości.
        Po reklamacji, dostałam 25% rabatu na kolejne zakupy. Przydało się w grudniu
    • black.emma Re: No co jest?! 05.01.19, 22:26
      Zdarza się. Niektore sklepy dają w takim przypadku 25% zniżki. Pobranie raczej nie ma z tym nic wspólnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka