purchawkapuknieta 11.02.19, 12:46 Na luzie. wczoraj w jednym z programów publicystycznych usłyszałam z ust członka nowego ugrupowania: oficerowie i oficerki Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_matrioszka Re: Nowomowa 11.02.19, 13:18 I tak oto za zwrot "oficerowie w oficerkach" można dostać bana Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Nowomowa 11.02.19, 14:23 Moze byc jeszcze drukarz i drukarka oraz pilot i pilotka. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Nowomowa 11.02.19, 14:27 Członkini i członek. Rozumiesz? Członek! Można pęknąć ze śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Nowomowa 11.02.19, 14:32 Brzmi niefortunnie, ale jak nazwałabyś kobietę w stopniu oficera? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Nowomowa 11.02.19, 14:42 margierita napisała: > Brzmi niefortunnie, ale jak nazwałabyś kobietę w stopniu oficera? Nie ma odpowiedniego słowa w języku polskim na kobietę-oficera, bo tak się złożyło, że żeńską odmianą słowa oficer (w liczbie mnogiej) zwykło się określać przedmiot, but. Podobnie jest z furażerem i furażerką: furażer to zołnierz zajmujący się dostawą furażu, a furażerka to przedmiot (czapka). Odpowiedz Link Zgłoś
margierita Re: Nowomowa 11.02.19, 14:57 Tyle to ja wiem, ale tu ktoś na siłę chciał zaakcentować kobiety i wyszedł mu bełkot. Ale z drugiej strony: buty (l.mn.) oficerki, but (l.poj) oficerek, a nie oficerka. Czy się mylę i to jakiś regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Nowomowa 11.02.19, 15:08 Jakoś sobie polszczyzna radzi z tym, że pilot to profesja i urządzenie do sterowania i nikt się nie pokłada ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Nowomowa 11.02.19, 14:39 Kwestia przyzwyczajenia. Ciekawe, pielęgniarka- pielęgniarz nie wzbudza śmiechu.. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Nowomowa 11.02.19, 14:43 Proste, bo nie istnieje przedmiot zwany pielęgniarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowomowa 11.02.19, 14:55 turzyca napisała: > Pilot. Pilot do telewizora - pękajmy ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nowomowa 11.02.19, 14:54 aandzia43 napisała: > Proste, bo nie istnieje przedmiot zwany pielęgniarzem. Członkini - członek. Śmiejesz się? Ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowomowa 11.02.19, 14:52 W sumie nie do konca rozumiem. Tzn rozumiem ze oficerki to buty ale juz nie ma przedmiotu ktory nazywa sie oficerka. Czyli jest oficer i oficerka. Wolisz pani oficer? Ok ale nadal powodu do smiechu nie widzę. Chyba ze jest to pretekst zeby sie posmiać z kobiet idących do wojska... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Nowomowa 11.02.19, 15:33 Ach, ta straszliwa nowomowa, te okrutne lewackie wynalazki Oto feminatywy przedwojenne " Są to oryginalne słowa wyjęte z dwóch niezwykłych książek, które są herstorią w postaci czystej. "Wierna służba. Wspomnienia uczestniczek walk o niepodległość,1910 - 1915." z roku 1927 oraz "Służba ojczyźnie. Wspomnienia uczestniczek walk o niepodległość, 1915-1918" z roku 1929. Redaktorką Naczelną była Aleksandra Piłsudska. Tak kobiety o sobie pisały i mówiły w dwudziestoleciu międzywojennym. Warto pamiętać!"cyt. z Patrycji Koniorczyk, której chciało się zrobić takie zestawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: Nowomowa 11.02.19, 15:34 Bardziej mnie śmieszyło jak pan Horała wyliczył, że 23 % z miliona to 230 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś