26.03.19, 19:26
Córka za miesiąc ma dziesiąte urodziny zażyczyła sobie rolki, możecie coś polecić, doradzić firmę, na co zwrócić uwagę, jak dobrać rozmiar. Jest tego od groma ....ładnie proszę.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Prezent 26.03.19, 22:02
      Idźcie do sklepu, niech mierzy i próbuje które jej będą dobrze leżały i były wygodne. Ważne by dały się mocno zapiąć, tak by noga w nich nie goniła.
    • zona_mi Re: Prezent 26.03.19, 22:26
      U nas sprawdzały się produkcji niemieckiej z kauczukowymi kółkami. Nie do zdarcia - trzy osoby na nich jeździły (tzn. ja wciąż, jak trzecia).
    • katja.katja Re: Prezent 27.03.19, 12:48
      Niech nie kupuje. Wszyscy co znam, a mieli rolki w dzieciństwie mają do tej pory problemy z kolanami (kontuzja podczas wywrotki). Kup jej zapas książek za cenę rolek. Będzie zdrowsza, ominie Was SOR i długotrwałe skutki zdrowotne.
    • saszanasza Re: Prezent 27.03.19, 13:10
      Moja 11 latka rok temu dostała takie:
      www.skatepro.com.pl/77-20800.htm
      Zalety: regulowane, wygodne, zamiast sznurówek mają takie linki które się skręca kółkiem, dzięki czemu łatwo jej jest je dobrze samodzielnie naciągnąć.
      • katja.katja Re: Prezent 27.03.19, 14:47
        Błagam, zrobicie z dzieci kaleki.
        • mikams75 Re: Prezent 27.03.19, 17:24
          zmartwie cie, ale kaleka to wyrosnie jesli nie bedzie sie ruszac, dzieciom rosna i potrzebuja ruchu dla zdrowego rozwoju i wzrostu, cos musi podtrzymywac rosnacy szkielet, sflaczale miesnie sie nie nadaja do tego.
          • lidek0 Re: Prezent 28.03.19, 06:33
            Tylko dlaczego od razu sport kontuzjogenny kiedy jest masa innych fajnych zajęć?
            • mikams75 Re: Prezent 28.03.19, 10:19
              kontuzja zawsze moze sie przytrafic; ale przyznaje, ze sa dzieci, ktorym nie powinno sie rolek kupowac (i innych jezdzacych gadzetow); mysle jednak, ze autorka watku potrafi ocenic, czy jej dziecko sie nadaje do takiego sportu.
          • katja.katja Re: Prezent 28.03.19, 07:25
            Dziecko niech się rusza, niech biega z kolegami po podwórku, ale nie rolki. Znajoma w wieku 34 lat od 17 roku życia ma problem z kolanem, które uszkodziła podczas upadku na rolkach. Łatwo też złamać nadgarstek (upadając automatycznie się podpierasz). A jak się wywróci na twarz...
            • saszanasza Re: Prezent 28.03.19, 08:03
              Ale spadając z roweru rownież można złamać rękę, nogę, nadgarstek. Nawet podczas zajęć na wf można nabawić się kontuzji. W zasadzie nie ma sportu, który nie jest potencjalnie kontuzyjny.
              Córka na rolkach jeździ juz kilka lat, umiarkowanie. Póki co nie nabawiła się większych siniaków niż podczas lekcji wf, co ostatnio skończyło się wizytą u lekarza, także wszystko jest względne....
              • mikams75 Re: Prezent 28.03.19, 10:20
                ba, ja nabawilam sie powaznej kontuzji nawet nie uprawiac sportu! natomiast wysportowane cialo duzo szybciej wraca do formy w razie kontuzji.
            • mikams75 Re: Prezent 28.03.19, 09:47
              dlatego nosi sie ochraniacze, na nadgarstki tez, kask (dobrze zalozony i dopasowany do osobnika chroni tez twarz), a cegla moza spasc i w domu.
            • ichi51e Re: Prezent 28.03.19, 10:24
              A ja jezdze od 5 r zycia - najpierw na wrotkach potem na rolkach i lyzwach. I nic.
    • mirkad Re: Prezent 27.03.19, 14:16
      My mamy z tej firmy : www.sportrebel.pl/ Szczerze polecam.
    • iimpala Re: Prezent 27.03.19, 14:35
      szybko się wyrasta, tak, że...
      "nasze" rolki stoją w piwnicy a nie pamietam jakiej firmy. A że to dla chlopakow więc moze sama kiedys pojeżdżę ? (rozmiar chłopiecy=mój).
      Idziesz do sklepu sportowego (a nie marketu) a tam poptrafią doradzić. Naprawdę.
      Tam kupowalismy rolki, deski i rowery. Zawsze mlodzi ludzie potrtafili doradzic innym mlodym ludziom (lub ich rodzicom).
    • cosinuss Re: Prezent 27.03.19, 15:40
      A to się wypowiem, bo się znamsmile
      Rollerblade, K2 albo Roces. Rollerblade są najwygodniejsze na początek. Firmowe rolki to zupełnie inna jakość. Są droższe, ale warto. Komfort jazdy, wygoda, lepsze łożyska no i kółka. Rozmiar ciut większy niż adidasy - sporo osób lubi luz w jeździe rekraacyjnej. Do rampy i slalomu są idealnie przylegające. Sport fajny. Potem można ćwiczyć jazdę slalomem na kubeczkach, albo nighskating zaliczyć 20-50km, albo grać w hokeja, albo skakać na rampie. W sumie wszystko lubię smile
      Oczywiście jakiś prostszy model, a nie taki za 1 tys, bez przesady. Ewentualnie na allegro zobacz używane z opisem: byłem raz, ale to jednak trudne i rezygnuję.
      Takie z decathlonu to strata kasy. Trzeba determinacji, żeby się spodobało.
      • iimpala Re: Prezent 27.03.19, 15:49
        >Takie z decathlonu to strata kasy.

nie wiem, jak sprzet sportowy ale akurat ciuchy sportowe kupuje wylacznie na decathlon i NA PEWNO nie jest to strata kasy. Przeciwnie. I nie trzeba determinacji...są doskonałe, wygodne, służą latami i sa ładne, zwyczjnie (ale tu akurat kazdy może dobrać coś dla siebie).
        • cosinuss Re: Prezent 27.03.19, 16:35
          Wątek jest o rolkach, dlatego podmiot jest domyślny.
          • iimpala Re: Prezent 28.03.19, 01:28
            Bardzo domyslny.
            Twoja wypowiedź dezawuuje decathlon jako taki, a to jest naduzycie.
            mają tam bardzo dobre ciuchy, akcesoria (tekstylne) np. ręczniki plazowe, albo przedoskonałe klapki basenowe, ktorych uzywam od kilku lat, takze jako obuwie domowe, i lepszych nie spotkałam. Czy np. akcesoria rowerowe. A to tylko z tego, co ja sama kupowałam
            jak zwykle, wszystko zależy od ceny, czy raczej, od tego, ile wydasz na zakupy. A mozna kupic tanio (i całkiem nieźle) oraz bardzo drogo i, spodziewam sie, adekwatnie lepiej.
            Domniemywam także, że rolki z decathlonu moga być dobre, nawet bardzo dobre, albowiem tam można kupic rolki Roller Blade (!!!), ktore jesteś uprzejma polecać.
            np. ROLLER BLADE
            Tak, ze...
      • bo1 Re: Prezent 27.03.19, 17:54
        cosinuss napisał(a):

> A to się wypowiem, bo się znamsmile
        > Rollerblade, K2 albo Roces.

Popieram! Kupowanie byle jakich rolek jest bez sensu.
    • verydry Re: Prezent 27.03.19, 17:21
      Iść z córką i przymierzyć.
      • malowankianki Re: Prezent 27.03.19, 17:46
        Zwykle z decahtlona z tych do nas 150zl , na jeden dwa sezony starcza, mają podział rozmiarów od chyba 31-35.
        Idealne na szaleństwa dzieciakow, które szybko, wszędzie i bez zawracanie głowy by o nie dbać wink moje jadą po drugiej parze, są zadowolone. Jak stopy przestaną rosnąć kupimy lepsze jakościowo.
        Córki lat 11 I 14
    • kkalipso Re: Prezent 27.03.19, 20:31
      Dobrze że mamy trochę czasu zanim zdecydujemy bo widzę że to nie takie proste a szkoda żeby leżały, tanie nie są. Dzięki za wszystkie rady.
      • minniemouse Re: Prezent 28.03.19, 03:03
        od razu kup ochraniacze na kolana i lokcie i oczywscie kask na glowe.
    • mikams75 Re: Prezent 28.03.19, 10:22
      dziewczyny juz doradzily dobre marki, od siebie tylko dodam, zeby sie nie skusila na okazje typu lidl czy aldi, sa naprawde dziadosko wykonane a moja corka raz tylko sprobowala u kogos na czyms takim jechac i tylko sie nameczyla.
    • ichi51e Re: Prezent 28.03.19, 10:23
      Ja mam Riedell i szczerze polecam.
    • mikams75 Re: Prezent 28.03.19, 10:27
      ja wiem, ze urodziny, i to ma byc prezent, wiec nowe, piekne itd.
      Ale dzieci bardzo szybko wyrastaja i dlatego kupuje uzywane - serio polecam, bywa, ze dziecko zalozy ze 2 razy na krotko i pozniej ludzie takie niemal nowe rolki sprzedaja. Widze tez po moim dziecku - bardzo chce rolki, ale jakos zapalu wielkiego do jazdy nie ma. Po roku odsprzedaje dalej.
    • kkalipso Re: Prezent 28.03.19, 11:26
      Mąż wczoraj znalazł coś takiego czyli dwa w jednym. Nawet nam się spodobało bo mała uwielbia jeździć na łyżwach. Tylko ciekawe czy to ma sens. Z używanymi to dobry pomysł, wierzę że można kupić ledwo używane ale się boję że jakiś trefne m się trafiątongue_out Kontuzji wiadomo że się obawiamy ale ona chodzi dwa razy w tygodniu na rytmikę po dwie godziny (cuda tam wyczyniają) dobrze jeździ na rowerze (kask ma) ochraniacze dokupimy. Jeździć będzie na początku tylko po ścieżce rowerowej.

https://thumb-img.asport.pl/tempish_08/15/lyzwy/neo%20x%20duo9_Uz3_mini~small~0.jpg
    • madame_edith Re: Prezent 28.03.19, 12:11
      Mam też 10-latke i odkąd ogląda Soy Lune to musiałam kupić wrotki! Ty sie lepiej dowiedz czy to na pewno mają być rolki wink
    • janja11 Re: Prezent 28.03.19, 12:31
      Mamy roller blade i są ok.
      Dzieciaki mają już trzeci sezon, użytkują bardzo intensywnie, a zupełnie tego po rolkach nie widać.
      Rozmiar jest regulowany, stąd posłużą jeszcze na pewno jeden sezon.
      Są warte swojej ceny, tak, że jeśli córka jest zdecydowana jeździć to jest to model przemyślenia.
      Kupcie koniecznie ochraniacze. W szczególności te na nadgarstki są ważne, a z tego co widzę, dużo osób jeździ bez nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka