marianna1960 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:37 Nigdzie najlepiej wypoczywam w domu. Konsumpcjonizm turystyka niszczy naszą planete ale niektóre tego nie rozumią. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 09:13 Spoko, w pewnym momencie pewnie zostaną wprowadzone ograniczenia. Ja jeszcze nie zdążyłam za wiele się napodróżować, mimo 40+, więc mam nadzieję, że chociaż raz w życiu dalej wyjadę, zanim trzeba będzie przepustkę okazać. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 10:24 To tak jak ja. Panie, które obrzucą Cię błotem bo kupujesz foliowe siatki lub nie segregujesz śmieci ani myślą nawet np. na 5 lat zawiesić zagraniczne wyjazdy (pomijam już konieczne, służbowe). Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:50 Wszędzie! Myślę, że podróżowałabym większość roku, a do domu wracałabym na dwa miesiące wiosną i dwa miesiące jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:58 Objechac cala Hiszpanie na rowerze. Spac w cywilizowanych warunkach (pensjonat wystarczy, byle nie namiot) i zeby ktos za mną graty wozil. Ja bym tylko jechala, zwiedzala i jadla. Moze na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 08:28 Ekwador z wyspami Galapagos i północnym Peru (trekking po Cordiliera Blanca). Boliwia. 2-3 miesięczny trip po Patagonii terenówką - tak, żeby zwiedzić coś więcej, niż najbardziej popularne parki. Z bardziej realnych (znaczy mooooże w najbliższej pięciolatce się coś uda) to RPA, powrót do Meksyku i Gwatemala Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:31 jak na obie strony Patagonii to 3 miesiace sa ok, ale tez musisz brac pod uwage spanie w aucie od czasu do czasu i to lepiej wychodzi po stronie argentynskiej, na stacjach benzynowych ciepla woda i lod za darmo, ludzie milsi choc warunki sanitarne gorsze, strona chilijska to gbury ale duzo czysciej w przybytkach, bezpiecznie po obu stronach Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 20:32 Właśnie tak bym chciała: kupić po chilijskiej stronie 4x4 przerobione na takie do spania (wiem o problemach formalnych z rejestracją, ale czytałam o agencjach, które pomagają to ogarnąć). I na spokojnie sobie jechać Info praktyczne zawsze się przyda, więc dziękuję ale niestety na razie taka podróż odpada: na stanie małe dzieci a i w portfelu szału nie ma ale marzyć sobie można i zazdrościć Ci miejsca zamieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 22:49 to od razu Ci powiem, ze lepiej wypozyczyc niz kupowac uzywane auto w Chile 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
frytulek Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 17:53 Zanzibar jest bardzo biedny i brudny. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 15:17 Rejs luksusowym wycieczkowcem dookoła świata. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 16:01 Seszele Na wakacje objazdowe po Ameryce (autem) też bym sie wybrała, i do Nowej Zelandii, ale to raczej nie jest aż tak poza budżetem, żeby sie liczyło jako wakacje bez patrzenia na koszty. Seszele w wersji ekonomicznej też bym dała rade, ale tam bym chciała w wersji "na szejka" i tego sie trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 16:11 Australia + NZ - camperem najchętniej, minimum dwa miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:16 Na sama NZ trzeba miesiac zeby jako tako liznac, na Au duzo dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 20:22 Dlatego napisałam 'minimum' - baardzo chętnie spędziłabym na Antypodach więcej czasu Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 17:59 Na Sycylii - tanio, więc mogłabym zostać na tych wakacjach do końca życia Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 10:50 Żyję, ale coraz rzadziej tu zaglądam. A jak zaglądam, to głównie czytam, bo mam wrażenie, że wszystko co miałam do napisania, to już napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:01 Wzgórza Dylewskie Eris. Ciągle są wypychane z listy z powodów finansowych (i urlopowych) Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:27 Ponieważ kocham piękne plaże nad życie mogę lecieć na Rarotongę. Odległość mnie nie przeraża. Wezmę sobie ze 2 książki Fitzka na drogę i jeszcze będę niezadowolona, że mnie obsługa wyciąga z samolotu w najlepszym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 20:55 niezłe, czy to jest po drugiej stronie globu od nas? Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:09 No jakieś 30 godzin lotu co najmniej. Ale do przeżycia. W Qatar Airways nigdy alkoholu nie żałują, a w Air New Zealand to nie wiem, trzeba sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:12 ja na taką trasę potrzebowałabym z 6 książek, 38 h..... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 20:35 U mnie nie chodzi o to gdzie tylko ile. Więc wakacje powinny trwać 6 miesięcy. Zwiedziłbym: USA, Kubę, Iran, Białoruś, Koreę Północną, Chiny, Rosję (kurde póki co same reżimy ))) a także Tajlandię, Laos, Birmę, Kenię, Etiopię, Maroko i Algierię. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:00 USA - całe, oczywiście w miarę mozliwosci bo wakacje czyli 2 miesiące uwazam za zbyt mało Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 00:30 Lofoty i Islandia to moje plany na najblizsze lata. Afryka, Indie i Chiny - zupelnie nie moja bajka. W ogole najlepiej odpoczywam gdzie jest bezpiecznie i czysto. Chetniej wybiore Szwajcarie niz jakis egotyczny kraj np w Ameryce Pld. Aaa marzy mi sie jeszcze Kanada. Odpowiedz Link Zgłoś
valla-maldoran Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:13 Ostatnio najbardziej ciągnie mnie odludzie Finlandia, Islandia, Kaukaz. Może Japonia, Mongolia. No i chciałabym zobaczyć na żywo humbaki Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:24 Ja mam wiele tras marzen olozonych w glowie i zamierzam spora czesc zrealizowac. Najbardziej upragnione to: - Miesiac w Islandii. - Koleja transsyberyjska z St. Petersburg do Ulaanbator, tam postoj na Nadaam festival i tydzien konno po pustyni Gobi. Pozniej w dol przez Pekin i Xian do Tybetu. Base Camp od tybetanskiej strony. - Ameryka centralna i poludniowa a na koncu rejs na Antarktyde. - Miesiac campervanem po obu wyspach NZ, uwielbiam ten kraj. - parki narodowe USA Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:51 Nie ciągnie mnie szczególnie podróżowanie, tzn. tak, chętnie zobaczyłabym różne ciekawe zakątki świata, ale gdybym mogła się do nich teleportowac Tak naprawdę to mam nadzieje spełnić tylko moje marzenie o wakacjach na jakiejś "rajskiej" wyspie, typu Seszele albo Zanzibar. Może Madagaskar. Mieści sie to w moich możliwościach finansowych, natomiast przeraża mnie długi lot, zwłaszcza z uwagi na mojego męża, którego dolegliwości sercowe mogą niestety dać o sobie znać w czasie takiej podróży. No a sama przecież nie polecę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:24 czemu nie sama? Mąż do Włoch, do siostry a ty w świat! Albo córkę namów, jak sama nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 16:56 Sama nie miałabym radości z takiej podróży. Najprzyjemniej jest podziwiać, zwiedzać, przeżywać zachwyty - z kimś, dzielić się przeżyciami na bieżąco, mieć potem wspólne wspomnienia. Z córką owszem, mogłabym. Dlatego nie tracę nadziei, ze ten tropikalny raj w końcu zobaczę Odpowiedz Link Zgłoś
ck2 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:20 Ja bym chciła sobie polatać do róznych miast, które zawsze chcialam zobaczyc, od jednoego do drugiego - Nowy Jork, Miami, Tokio, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Kair, Stambuł, Teheran, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:29 Kamperem pojezdzilabym po Europie przez rok a potem to pewnie Japonia, Peru, Wietnam. Może poszwedałabym się przez tydzień po Nowym Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 21:13 Malediwy, Mauritius, Hawaje, Karaiby. Kasę mam, tylko mi szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 22:34 Norylsk, najbardziej depresyjne miasto świata. Ewentualnie Jakuck, gdyby do Norylska mnie nie wpuścili, bo to zamknięte miasto i na wjazd potrzebne jest specjalne pozwolenie. Taka ciekawostka: dzieci w przedszkolu przestają tam wychodzić na dwór, gdy temperatura spada poniżej -35 stopni. Czarnobyl, ale nie tyle zwiedzanie, ile wyprawa eksploracyjna, moje marzenie od lat. Całkowicie w moim zasięgu czasowym, finansowym i odległość też ok, tylko towarzystwa mi brakowało. Teraz dzieci nabrały chęci, ale musimy jeszcze poczekać, aż młodszy skończy 18 lat, bo wyprawy eksploracyjne dostępne są tylko dla pełnoletnich. W wiele odległych miejsc bym pojechała, gdyby możliwa była teleportacja. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 09:07 Niepopularne - chciałabym pojechać do Korei Północnej. O nie, nie wspierać reżim ale wychodzę z założenia, że każdy kontakt ze światem zewnętrznym jest dla tych ludzi istotny, by zmieniać ich optykę (odczłowieczanie osób z Zachodu). Cóż, jestem oglądaczką kanału Pozdro z KRLD. A poza tym: przejazd koleją transsyberyjską, Skandynawia od dołu do góry, Urugwaj, Paragwaj i Argentyna, USA, Australia, Japonia i Chiny. Ale życia mi na to nie starczy. Odpowiedz Link Zgłoś