Dodaj do ulubionych

Gdzie byscie chcialy

• marianna1960 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:37
      Nigdzie najlepiej wypoczywam w domu. Konsumpcjonizm turystyka niszczy naszą planete ale niektóre tego nie rozumią.
      • simply_z Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 15:51
        rozumieja*
      • szeptucha.z.malucha Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 09:13
        Spoko, w pewnym momencie pewnie zostaną wprowadzone ograniczenia. Ja jeszcze nie zdążyłam za wiele się napodróżować, mimo 40+, więc mam nadzieję, że chociaż raz w życiu dalej wyjadę, zanim trzeba będzie przepustkę okazać.
      • katja.katja Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 10:24
        To tak jak ja.
        Panie, które obrzucą Cię błotem bo kupujesz foliowe siatki lub nie segregujesz śmieci ani myślą nawet np. na 5 lat zawiesić zagraniczne wyjazdy (pomijam już konieczne, służbowe).
    • ixiq111 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:42
      Na bezludnej wyspie
    • piataziuta Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:50
      Wszędzie!
      Myślę, że podróżowałabym większość roku, a do domu wracałabym na dwa miesiące wiosną i dwa miesiące jesienią.
    • cauliflowerpl Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 07:58
      Objechac cala Hiszpanie na rowerze. Spac w cywilizowanych warunkach (pensjonat wystarczy, byle nie namiot) i zeby ktos za mną graty wozil. Ja bym tylko jechala, zwiedzala i jadla.
      Moze na emeryturze smile
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 08:28
      Ekwador z wyspami Galapagos i północnym Peru (trekking po Cordiliera Blanca). Boliwia. 2-3 miesięczny trip po Patagonii terenówką - tak, żeby zwiedzić coś więcej, niż najbardziej popularne parki.
      Z bardziej realnych (znaczy mooooże w najbliższej pięciolatce się coś uda) to RPA, powrót do Meksyku i Gwatemala smile
      • mysiulek08 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:31
        jak na obie strony Patagonii to 3 miesiace sa ok, ale tez musisz brac pod uwage spanie w aucie od czasu do czasu i to lepiej wychodzi po stronie argentynskiej, na stacjach benzynowych ciepla woda i lod za darmo, ludzie milsi choc warunki sanitarne gorsze, strona chilijska to gbury ale duzo czysciej w przybytkach, bezpiecznie po obu stronach
        • fantomowy_bol_mozgu Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 20:32
          Właśnie tak bym chciała: kupić po chilijskiej stronie 4x4 przerobione na takie do spania (wiem o problemach formalnych z rejestracją, ale czytałam o agencjach, które pomagają to ogarnąć). I na spokojnie sobie jechać smile
          Info praktyczne zawsze się przyda, więc dziękuję smile ale niestety na razie taka podróż odpada: na stanie małe dzieci a i w portfelu szału nie ma wink ale marzyć sobie można wink i zazdrościć Ci miejsca zamieszkania smile
          • mysiulek08 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 22:49
            to od razu Ci powiem, ze lepiej wypozyczyc niz kupowac uzywane auto w Chile 😀
    • ira_08 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 15:09
      Zanzibar, Alaska, Skandynawia.
      • frytulek Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 17:53
        Zanzibar jest bardzo biedny i brudny. Nie polecam.
    • janja11 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 15:17
      Rejs luksusowym wycieczkowcem dookoła świata.
    • jak_matrioszka Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 16:01
      Seszele smile

Na wakacje objazdowe po Ameryce (autem) też bym sie wybrała, i do Nowej Zelandii, ale to raczej nie jest aż tak poza budżetem, żeby sie liczyło jako wakacje bez patrzenia na koszty. Seszele w wersji ekonomicznej też bym dała rade, ale tam bym chciała w wersji "na szejka" i tego sie trzymam smile
    • chlodne_dlonie Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 16:11
      Australia + NZ - camperem najchętniej, minimum dwa miesiące smile
      • anahera Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:16
        Na sama NZ trzeba miesiac zeby jako tako liznac, na Au duzo dluzej.
        • chlodne_dlonie Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 20:22
          Dlatego napisałam 'minimum' wink - baardzo chętnie spędziłabym na Antypodach więcej czasu smile
    • zasiedziala Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 17:59
      Na Sycylii - tanio, więc mogłabym zostać na tych wakacjach do końca życia big_grin
      • bywalec.hoteli Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 20:54
        Zasiedziała, Ty żyjesz? smile
        • zasiedziala Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 10:50
          Żyję, ale coraz rzadziej tu zaglądam. A jak zaglądam, to głównie czytam, bo mam wrażenie, że wszystko co miałam do napisania, to już napisałam big_grin
    • chococaffe Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:01
      Wzgórza Dylewskie Eris.smile

Ciągle są wypychane z listy z powodów finansowych (i urlopowych)
    • leanne_paul_piper Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:27
      Ponieważ kocham piękne plaże nad życie mogę lecieć na Rarotongę. Odległość mnie nie przeraża. Wezmę sobie ze 2 książki Fitzka na drogę i jeszcze będę niezadowolona, że mnie obsługa wyciąga z samolotu w najlepszym momenciewink.
      • bywalec.hoteli Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 20:55
        niezłe, czy to jest po drugiej stronie globu od nas? smile
        • leanne_paul_piper Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:09
          No jakieś 30 godzin lotu co najmniej.
          Ale do przeżycia. W Qatar Airways nigdy alkoholu nie żałują, a w Air New Zealand to nie wiem, trzeba sprawdzićwink.
      • 18lipcowa3 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:12
        ja na taką trasę potrzebowałabym z 6 książek, 38 h.....
    • katja.katja Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 18:38
      Islandia/Antarktyda
    • bywalec.hoteli Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 20:35
      U mnie nie chodzi o to gdzie tylko ile. Więc wakacje powinny trwać 6 miesięcy. Zwiedziłbym: USA, Kubę, Iran, Białoruś, Koreę Północną, Chiny, Rosję (kurde póki co same reżimy smile))) a także Tajlandię, Laos, Birmę, Kenię, Etiopię, Maroko i Algierię.
    • 18lipcowa3 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 21:00
      USA - całe, oczywiście w miarę mozliwosci bo wakacje czyli 2 miesiące uwazam za zbyt mało
    • potworia116 Re: Gdzie byscie chcialy 19.07.19, 22:09
      Japonia.
      • astomi25 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 00:30
        Lofoty i Islandia to moje plany na najblizsze lata.
        Afryka, Indie i Chiny - zupelnie nie moja bajka.
        W ogole najlepiej odpoczywam gdzie jest bezpiecznie i czysto. Chetniej wybiore Szwajcarie niz jakis egotyczny kraj np w Ameryce Pld.
        wink
        Aaa marzy mi sie jeszcze Kanada.
    • valla-maldoran Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:13
      Ostatnio najbardziej ciągnie mnie odludzie Finlandia, Islandia, Kaukaz.
      Może Japonia, Mongolia.
      No i chciałabym zobaczyć na żywo humbaki smile
    • anahera Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:24
      Ja mam wiele tras marzen olozonych w glowie i zamierzam spora czesc zrealizowac. Najbardziej upragnione to:

- Miesiac w Islandii.

- Koleja transsyberyjska z St. Petersburg do Ulaanbator, tam postoj na Nadaam festival i tydzien konno po pustyni Gobi. Pozniej w dol przez Pekin i Xian do Tybetu. Base Camp od tybetanskiej strony.

- Ameryka centralna i poludniowa a na koncu rejs na Antarktyde.

- Miesiac campervanem po obu wyspach NZ, uwielbiam ten kraj.

- parki narodowe USA
    • default Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 11:51
      Nie ciągnie mnie szczególnie podróżowanie, tzn. tak, chętnie zobaczyłabym różne ciekawe zakątki świata, ale gdybym mogła się do nich teleportowac smile
      Tak naprawdę to mam nadzieje spełnić tylko moje marzenie o wakacjach na jakiejś "rajskiej" wyspie, typu Seszele albo Zanzibar. Może Madagaskar. Mieści sie to w moich możliwościach finansowych, natomiast przeraża mnie długi lot, zwłaszcza z uwagi na mojego męża, którego dolegliwości sercowe mogą niestety dać o sobie znać w czasie takiej podróży. No a sama przecież nie polecę.
      • alicia033 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:24
        czemu nie sama?
        Mąż do Włoch, do siostry a ty w świat!
        Albo córkę namów, jak sama nie chcesz.
        • default Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 16:56
          Sama nie miałabym radości z takiej podróży. Najprzyjemniej jest podziwiać, zwiedzać, przeżywać zachwyty - z kimś, dzielić się przeżyciami na bieżąco, mieć potem wspólne wspomnienia.
          Z córką owszem, mogłabym. Dlatego nie tracę nadziei, ze ten tropikalny raj w końcu zobaczę smile
    • ck2 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:20
      Ja bym chciła sobie polatać do róznych miast, które zawsze chcialam zobaczyc, od jednoego do drugiego - Nowy Jork, Miami, Tokio, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Kair, Stambuł, Teheran, itp.
    • alba27 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 12:29
      Kamperem pojezdzilabym po Europie przez rok a potem to pewnie Japonia, Peru, Wietnam. Może poszwedałabym się przez tydzień po Nowym Jorku.
    • tol8 Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 21:13
      Malediwy, Mauritius, Hawaje, Karaiby.
      Kasę mam, tylko mi szkoda
    • sasha_m Re: Gdzie byscie chcialy 20.07.19, 22:34
      Norylsk, najbardziej depresyjne miasto świata. Ewentualnie Jakuck, gdyby do Norylska mnie nie wpuścili, bo to zamknięte miasto i na wjazd potrzebne jest specjalne pozwolenie. Taka ciekawostka: dzieci w przedszkolu przestają tam wychodzić na dwór, gdy temperatura spada poniżej -35 stopni.
      Czarnobyl, ale nie tyle zwiedzanie, ile wyprawa eksploracyjna, moje marzenie od lat. Całkowicie w moim zasięgu czasowym, finansowym i odległość też ok, tylko towarzystwa mi brakowało. Teraz dzieci nabrały chęci, ale musimy jeszcze poczekać, aż młodszy skończy 18 lat, bo wyprawy eksploracyjne dostępne są tylko dla pełnoletnich.
      W wiele odległych miejsc bym pojechała, gdyby możliwa była teleportacja.
    • szeptucha.z.malucha Re: Gdzie byscie chcialy 21.07.19, 09:07
      Niepopularne - chciałabym pojechać do Korei Północnej. O nie, nie wspierać reżim ale wychodzę z założenia, że każdy kontakt ze światem zewnętrznym jest dla tych ludzi istotny, by zmieniać ich optykę (odczłowieczanie osób z Zachodu).
      Cóż, jestem oglądaczką kanału Pozdro z KRLD.
      A poza tym: przejazd koleją transsyberyjską, Skandynawia od dołu do góry, Urugwaj, Paragwaj i Argentyna, USA, Australia, Japonia i Chiny.
      Ale życia mi na to nie starczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka