Dodaj do ulubionych

Ile za kebaba?

13.09.19, 06:34
Idziesz sobie w 2023 roku ulicą i dopada cie głód czy gastrofaza.
Myślisz sobie dobrze jest. Za 100 metrów jest budka z niezłymi kebsami.
Prowadzić ją gość który miesięcznie odprowadza 2000 pln na zus, za barem stoi pracownik który zarabia minimalną 4000 pln.
Patrzysz na ceny. Głod mija.
Obserwuj wątek
    • vodyanoi Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 06:42
      E tam, kebaba. Ile za drozdzowke (w hurcie). Na to pytanie odpowoedzial posel PiS. Drożdżówka w hurcie bedzie kosztowac 6 zł. Czyli w detalu ile? 10? 12? Czy jeszcze więcej?
    • lauren6 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 06:46
      Odpowiedź prawodłowa: zero.

Kebab stał w miejscowości turystycznej i od kiedy Polska przegoniła cenami Europę zachodnią turyści doszli do wniosku, że w DE/Szwecji można mieć lepszy standard za porównywalne lub mniejsze pieniądze. Prawdziwy Polak od polskiego kebaba musiał zwinąć interes.
      • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:53
        Nie zgodzę się. Na taniego kebaba będą do nas przyjeżdżać turyści z Ukrainy, bo waluta kraju z upadającą gospodarką i wysoką inflacją jest bezwartościowa, więc prawie każdy poza Polakami będzie sobie mógł pozwolić na polskiego kebaba, za to niewielu Polaków na lek produkowany poza Polską albo paliwo do samochodu.
        Oczywiście obraz przerysowałam, ale trendy będą takie.
    • baba67 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 06:50
      Ty tez będziesz zarabiać więcej niż minimalna.Wszystko będzie drogie zatem cena kebaba nie wyda się taka wysoka. Przeżyłam hiperinflację jako pracująca osoba i wiem jak szybko przyzwyczaiłam się do tych tysięcy złotych za bochenek.A podwyżkę miałam co miesiąc solidną. Fajne uczucie hihi.
      • fawiarina Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:16
        No właśnie z tymi podwyżkami to mogą jednak nie nadążyć. Jedna z firm, dla których pracuję właśnie zmienia wysokość płac na kolejny rok i zmienili tylko tym, którzy dostawali do 3 tysięcy brutto, czyli całemu personelowi pomocniczemu . Biurowi się na podwyżki nie załapali. Tym samym niektórzy będą zarabiać w zasadzie tyle, co ochrona i sprzątaczki. A pracę mają jakby bardziej odpowiedzialną i wymagającą... Ja wiem, że w perspektywie długofalowej to się wszystko zbilansuje i pozostałe płace kiedyś też pójdą w górę, ale to potrwa. Takie firmy jak ta, o której mówię, będą spłaszczać strukturę płac. Komu się to nie spodoba, odejdzie. Ale tam są osoby w wieku przedemerytalnym, albo tacy, którzy są tam dwadzieścia lat i oni pewnie zostaną. I drożdżówka za 6 zł uderzy ich po kieszeni.
        • leni6 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:22
          Nie koniecznie się kiedyś "zbilansuje", w wielu państwach Europy Zachodniej rozwarstwienie płac jest dużo mniejsze niż w Polsce. Do tego place zależą nie tylko od wymaganych umiejętności ale też od chęci wykonywania danego zawodu przez co np smieciarze potrafią sporo zarabiać.
          • bigzaganiacz Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:38
            cznie się kiedyś "zbilansuje", w wielu państwach Europy Zachodniej rozwarstwienie płac jest dużo mniejsze niż w Polsce

bzdura, kuriozum pod tytulem pracownik ma 1000 a kierownik 10000 nie wystepuje
      • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:59
        Chyba zapomniałaś jak to było. Ceny wartościowych rzeczy były w dolarach lub markach, bo w złotówkach nikt nie miał tylu flamastrów, żeby je zmieniać codziennie😉
        Co ci po podwyżce jeśli przed mogłaś kupić za wypłatę 1000 bochenków chleba, a po tylko 500?
        • baba67 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:07
          Dobrze pamiętam, tylko pisze o tym o czym jest wątek-o żarełku, Nie uważam za celowe robić skomplikowanej dość analizy tego co było dostepne , za ile i dlaczego,bo to raczej forum ekonomiczne jakieś. Nie jestem tez fanka hiperinflacji.Wypowiedziałam sie na konkretny temat .
          • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:14
            Żarełko, było tanie, bo płace minimalne nie istniały w praktyce (jeden z powodów). Już w tym roku wszyscy byli w szoku, że maliny i truskawki w szczycie sezonu kosztowały ile kosztowały.
            Nie są potrzebne skomplikowane analizy, żeby przedstawić podstawy podstaw ekonomii.
            • baba67 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:27
              Ale chyba nie tym ten wątek?
              • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:28
                Wbrew pozorom właśnie o tym
                • baba67 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:39
                  No to sorry, weszłam się podzielić odczuciami a nie pisać o ekonomii, przykro mi że nie sprostałam oczekiwaniom.
                  • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:44
                    Przeprosiny przyjęte, choć nadal nie wiem jak kogoś mogły cieszyć podwyżki, jeśli za więcej mógł kupić mniej.
      • berdebul Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:42
        Chyba, że pracuje w budżetówce, to nie dostanie minimalnej 4000.
        • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:49
          To jest szokujące, choć nie zdawałam sobie z tego sprawy. Nauczyciel, pielęgniarka i wielu innych marzący o pensji sprzątaczki albo woźnej czy salowej w firmie. To się nie mieści w głowie, to się nigdzie nie mieściuncertain
          • droch Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:04
            W komuszym raju - może.

BTW, gdzie podział się nasz Super Hero, nie dostał wskazówek, jak ma wychwalać rząd?
          • berdebul Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:35
            Profesor na uczelni będzie zarabiał niewiele więcej niż sprzątaczka. Adiunkt i asystent mniej. big_grin Witamy w kraju ludzi uczciwie pracujących. Precz z wykształciuchami!
            • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:38
              Sprostuj, bo sprzątaczka wyleci albo jeśli nie zgodzi się na umowę zlecenie to profesor będzie jeździł na mopiewink
          • sylwester.z.kolonii Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:08
            Płaca minimalna dotyczy każdego pracownika i urzędnik musi otrzymywać tzw. wyrównanie. Nie można nikomu płacić mniej niż minimalna.
            • pulcino3 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:19
              Nauczycielowi wyrównają gminy/miasta do mininalnej. Mieszkancom podniosą podatki.
              • pulcino3 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:21
                Akcyzę na paliwo,
                Akcyzę na alko,
                Prąd.
              • pulcino3 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:21
                Akcyzę na paliwo,
                Akcyzę na alko,
                Prąd.
        • fawiarina Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 10:56
          W to nie wierzę. Do końca roku będą zapewne stosowne rozporządzenia. W przeciwnym razie czeka ich strajk generalny.
          • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:32
            A wiesz, gdzie PiS ma strajki generalne? Ich nie dotyczą, bo mają dzieci w prywatnych szkołach, korzystają z prywatnej służby zdrowia, prywatnych samolotów, zareagowali dopiero kiedy groziło im, że jajka polecą im na łeb i pobrudzą garnitury, więc dostali podwyżki.
      • malia Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 11:29
        Och, hi hi hi doprawdy? Jestem nauczycielem, tu podwyżki nie będzie, jak w całej budżetówce, tylko wyrównanie. Po 30 latach pracy w szkole będę zarabiać tak jak pracownik bez żadnych kwalifikacji wydający kebaby za minimalną
        • betty_bum Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 12:41
          Chodzi o to, żeby ludzi zniechęcić do nauki i myślenia. Mozesz 5 lat uczyć się, inwestować swój czas i pieniądze, ale po co jeśli będziesz zarabiać tyle co pokojówka?
      • olena.s Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 12:56
        Podczas hiperinflacji ogromna większość pracowników miała wspólnego, operującego ustawami pracodawcę. Podczas ewentualnej przyszłej hiperinflacji zapewne większość pracowników będzie mieć różnych pracodawców podejmujących różne decyzje. kolejna różnica to fakt, że masa ludzi jest na samozatrudnieniu. A całkiem sporo prowadzi malutkie firmy, takie na 1-5 pracowników.
    • araceli Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:19
      tifa_lockhart napisał(a):
      > Głod mija.

No straszne - poczujesz to, co czuje pracownik zarabiający minimalną TERAZ big_grin
      • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:01
        Co poczuje pracownik zarabiający teraz minimalną, a po podwyżkach 0, bo firma upadła albo został wyrzucony z pracy?
        • edelstein Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:03
          Przy tej inflacji to tak czy siak nic nie poczuje😉
      • sofia_87 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 10:59
        Nie zapominaj, ze nowa placa minimalna nie będzie dotyczyła pracowników sektora publicznego
    • edelstein Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:25
      A tak z ciekawosci ile teraz Kebab kosztuje?
      • triismegistos Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 07:53
        Od 10 do 25 zł, w zależności od miejsca i rozmiaru.
        • edelstein Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:00
          Matko drozej niz w Niemczech🤣🤣🤣 titaj w przeliczeniu od 14 do 18zlotych.
          • alaveda Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:42
            Nie drożej, 10-15 zł to cena dużej porcji kebaba z talerzu, kebab a bułce albo picie kosztuje połowę tego.
            W Monachium za kebaba w picie kupionego w ulicznym imbissie placilismy niedawno prawie 5 euro.
            • alaveda Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:10
              Errata: 10-25 zl
          • droch Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:05
            W Norymberdze normalna cena to 6-7 EUR na wynos.
            • edelstein Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:13
              W Düsseldorfie 3.50 -4.50
          • triismegistos Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:12
            edelstein napisała:

> Matko drozej niz w Niemczech🤣🤣🤣 titaj w przeliczeniu od 14 do 18zlotych.
            >
            Jakim cudem kebab za dyszkę jest droższy od kebaba za 14 🤔
            • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:34
              Ile Polak i ile Niemiec może sobie kupić kebabów za pensję? To stanowi o tym czy kebab jest drogi czy tani
              • triismegistos Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 15:02
                O to to. Zagadką pozostaje tylko jak Niemcom udaje się cena kebsa za kilkanaście złotych z minimalną na poziomie czterech tysięcy. W przeliczeniu na złotówki.
                • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 15:05
                  A jadłaś takiego wydanego przez Niemca z wyglądu?
                  • triismegistos Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 23:14
                    W Polsce?
                • droch Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 10:07
                  Błędne założenie.
                  Kebaby w Niemczech sprzedają niekoniecznie Niemcy. Sądzisz, że przejmują się płacą minimalną?
                  • triismegistos Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 10:33
                    No, skoro niekoniecznie Niemcy to wszystko wyjaśnia i możesz spać spokojnie https://cdn.grcrt.net/emots/rotfl.gif
      • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:07
        Przyznam, że też jestem ciekawa, bo kebaba jadłam (podjadałam od właściciela) kilka razy w życiu, a kupiłam dla siebie chyba tylko raz, we Władysławowie w budce, gdzie kolejka była na godzinę stania, więc uznałam, że musi być nieznanym cudem światawink
      • mona-taran Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:53
        U mnie 7-8 € za dużego w placku albo bułce, 9-10€ za kapsalon.
    • pulcino3 Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:15
      Właściciel musi zapłacić zus za siebie i za pracownika. 2000 zl mu nie starczy. Nawet dziś to za mało.
    • cauliflowerpl Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:24
      Zapiekanke.
      Kebabów w wielkiej bialej Polsce nie bedzie.
      Tfu, kebab.
      • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:27
        Będą, bo to najukochańsze jedzenie najprawdziwszych Polakówbig_grin
        • cauliflowerpl Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:29
          Znaczy sie: znacjonalizują kebab? big_grin
          • betty_bum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:40
            A Ty myślisz, że po meczu lub udanej rozróbie na ulicy prawdziwi Polacy idą na pierogi albo ziemniaki ze skwarkami i zsiadłym mlekiem?
            Kebab już wiele lat temu stał się narodową potrawą tzw. prawdziwych Polaków, ale i tak tatar go ubiegł o latawink
            • cauliflowerpl Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:09
              Hahahah no fakt, pierogi nie dosc ze ruskie, to nieporeczne...
              • alaveda Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:11
                Ruskie oznacza miejsce pochodzenia z Galicji, to nie jest potrawa rosyjska.
              • olena.s Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 12:58
                Pierogi - ruskie, barszcz - ukraiński, ryba - po grecku, kołduny - litewskie.
                • qs.ibidem Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:21
                  A o śledziu nic...?
                  big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:46
        cauliflowerpl napisała:

> Zapiekanke.
        > Kebabów w wielkiej bialej Polsce nie bedzie.

Będzie!

https://images.vice.com/vice/images/articles/meta/2016/09/26/prawdziwy-kebab-u-prawdziwego-polaka-test-1474905882.jpg?crop=1xw:0.75xh;center,center&resize=700:*
        • cauliflowerpl Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 10:11
          Hahahaha nie wierze 😂😂😂
          • ira_08 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 12:34
            E, przecież widać, że to jaja big_grin
    • bywalec.hoteli Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 08:46
      Hmmmm jakoś w Niemczech kilka lat temu jadłem niezłego i wielkiego kebsa za 2,5 EUR
    • bigzaganiacz Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:36
      Prowadzić ją gość który miesięcznie odprowadza 2000 pln na zus, za barem stoi pracownik który zarabia minimalną 4000 pln.

bylas kiedys na zachodzie ? bo ja znam kogos kto byl i opowiedzial mi to i owo
      pomimo ze ludzie tam zarabiaja wiecej niz 1000 euro to ceny sa nizsze (w przeliczeniu)
      • memphis90 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 12:40
        Nooooo, a u nas zarobią MNIEJ, bo zarznie ich gigantyczny ZUS,a ceny będą wyższe.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:42
      tifa_lockhart napisał(a):

> Idziesz sobie w 2023 roku ulicą i dopada cie głód czy gastrofaza.
      > Myślisz sobie dobrze jest. Za 100 metrów jest budka z niezłymi kebsami.
      > Prowadzić ją gość który miesięcznie odprowadza 2000 pln na zus, za barem stoi p
      > racownik który zarabia minimalną 4000 pln.
      > Patrzysz na ceny. Głod mija.

Nie mam 4-5E czyli 17-20 PLN na kebaba!?
      • bigzaganiacz Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 10:28
        raczej
        Nie mam 4-5E czyli 170-200 PLN na kebaba!?
        • dyzurny_troll_forum Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 10:27
          bigzaganiacz napisał(a):

> raczej
          > Nie mam 4-5E czyli 170-200 PLN na kebaba!?

Rozumiem dokąd zmierzasz.... natomiast mój point miał być, że już teraz kebab w Polsce kosztuje tyle samo co w RFN. Pomimo tego, że w RFN minimalna pensja wynosi 6500PLN. Można? Można, wystarczy nie kraść!
    • kurt.wallander Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 09:57
      Dzielnie się trzymałam, ale po przeczytaniu całego wątku i zobaczeniu, że wszyscy personifikują kebab, jednak muszę, bo się uduszę.

Ile za kogo? co? kebab.

Chyba, ze to pan Kebab, ale handel ludźmi chyba jednak w Polsce nie jest dozwolony.
      • droch Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:07
        Słuszna uwaga, ale są też wyjątki. Pijesz szampan czy szampana? Masz jeden dolar czy jednego dolara? I hit: zamawiasz kotlet czy kotleta?
        • kurt.wallander Re: Ile za kebaba? 13.09.19, 11:29
          droch napisał:

> Słuszna uwaga, ale są też wyjątki. Pijesz szampan czy szampana? Masz jeden dola
          > r czy jednego dolara? I hit: zamawiasz kotlet czy kotleta?

Z szampanem czy dolarem się zgodzę, ale zamawiam oczywiście kotlet smile
    • chatgris01 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 13:47
      Nie wiem, czy wypada się przyznać-nigdy w życiu nie jadłam kebaba big_grin
      • delauras Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 14:07
        chatgris01 napisała:

> Nie wiem, czy wypada się przyznać-nigdy w życiu nie jadłam kebaba big_grin
        >
        >
        Żadna strata.
        • chatgris01 Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 14:11
          No właśnie też mam takie wrażenie-sam zapach mnie odrzuca.
          • qwirkle Re: Ile za kebaba? 14.09.19, 15:19
            chatgris01 napisała:

> No właśnie też mam takie wrażenie-sam zapach mnie odrzuca.
            >
            W złych miejscach wąchałaś wink
            Są miejsca, gdzie kebab/p pachnie ujmująco dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka