13.10.19, 07:33
Jest o k-pop to o k-dramach możewink czy ktoś ogląda?? Ja obejrzałam Healer na YT i teraz trudno mi znaleźć coś lepszego...
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: K-dramy 13.10.19, 08:29
      Ja lubię, bo to zamknięte kompozycje w kilkunastu odcinkachsmile podobały mi się Romantic Doctor - o genialnym chirurgu, który trafia na prowincję albo Descendants of the Sun o żołnierzu do zadań specjalnych i lekarcesmile fajny też That Winter the Wind Blows.
      • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 10:30
        Wlasnie ogladam Decendants of the sun, ale nie wciaga mnie tak jak Healer. Wkurza mnie glowna bohaterka, bo caly czas strzela fochy biednemu kapitanowiwink Tak to jest jak sie zacznie od najlepszego serialu....
        • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 10:38
          W Healer podoba mi sie to, ze nie ma tych typowych dla koreanskich dram cliche typu: trojkat, niepotrzebne poswiecenia, zbedne nieporozumienia, ciagle zrywanie zeby chronic druga strone itd. Szukam teraz czegos podobnego, ale jakos nie moge sie doszukacwink
    • julita165 Re: K-dramy 13.10.19, 08:58
      Ja kilka lat temu obejrzałam dwa seriale. Leżałam w szpitalu 10 dni i palma mi biła kompletnie. To chyba były dość stare produkcję, cos z 10-15 lat. Nawet nie wiem jak to znalazłam błądząc z nudów po naprawdę odległych zakamarkach neta. Pamiętam tytuły Jumong i Kingdom od the winds. Historyczne. Rzeczywiście specyficzne produkcję ale główny aktor w obu tych filmach, nawet pamiętam nazwisko bo wtedy aż sprawdziłam, Song Il Gook, naprawdę przykuwał uwagę, miał coś takiego strasznie przyciągającego w oczach 😀
      • szafireczek Re: K-dramy 13.10.19, 09:03
        Bo oni się wczuwają w rolę na 1000%smile genetyczny perfekcjonizmsmile
      • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 10:35
        Ja tez kiedys ogladalam w czasach studenckich a teraz mi wrocilowink
        • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 10:45
          Bianka, jakiś czas temu zakładałam podobny wątek o miłośniczkach dram.

Jestem wielką fanką, do tego stopnia, że opanowałam koreański alfabet i uczę się tego języka, tak zwyczajnie dla przyjemności, takie hobby czterdziestolatki.
          Jeśli lubisz sensacyjne, to polecam Ci:
          Whisper, cudny, trzymający w napięciu z genialną muzyką, , z polskimi napisami na D-O,
          Hartless City, z polskimi napisami na viki, świetny,
          City Hunter, już nie pamiętam czy na DQ czy D_O
          świetna cudna drama Voice, z genialną rolą Kim Jae Wook jako psychopatycznego mordercy.
          Tyle mi przychodzi na szybko, podobne w klimacie do Healera. Ale jest wiele innych. Myślę ze dobiłam do setki obejrzanych, wiele jeszcze przede mną.
          Czasem dla przeciwwagi oglądam zupełnie niesensacyjne, odmóżdżające typowe romanse, świetne są też dramy z elementami fantastyki, tych jest dużo.
          Oddzielna kategoria to historyki, polecam jeśli przyzwyczaisz się do kostiumów: Hwarang, Moon Lovers, Cesarzowa Ki i wiele innych. Wciągają bo akcja się toczy prawie jak w sensacyjnych, intrygi dworskie, walki o tron. Świetne na odstresowanie
          • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 11:27
            no i odrębna kwestia to OST-y czyli ścieżki dźwiękowe do koreańskich filmów i seriali.
            Niektóre z nich to wręcz arcydzieła, nie piszę tylko o kawałkach popowych, ale głównie instrumentalnych, niektóre symfoniczne. Zachęcam do odnalezienia na YT, bo warto.
          • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 11:31
            Dzięki za poleceniesmile o niektórych słyszałam i powoli sprawdzam. Mnie bardzo podpasowal Ji Chang Wook i teraz ciężko mi się ogląda coś bez niegowink Ostatnio oglądałam Suspicious Partner, ale tam tez główna bohaterka mnie wkurzała i te niepotrzebne zrywanie i dramatywink
            ja uczyłam się koreanskiego na studiach, ale poza tym ze potrafię czytać, to rozumiem tylko poszczególne słowa.
            • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 17:05
              Hmm
              Jeśli lubisz JCW to cesarzowa Ki jest obowiązkowa. To historyk, kostiumowy, grał tam jako młody aktor, jego postać rozwijała się od lękliwego nastolatka aż do bycia władcą, i faktycznie wszystkie te etapy pokazał świetnie. Był bardzo chwalony za tę rolę.
              Jeszcze K2, ale to dopiero przede mną, więc nie potrafię nic powiedzieć
              i obecnie emitowana, ale już część odcinków na rakuten viki po polsku jest to najnowsza jego drama Melting me Softly.
              Jak dasz cynkk jaki rodzaj dram cię najbardziej interesuje, to mogę ci jeszcze podpowiedzieć. Ja polecam komedie, klasyk i trochę przesłodzony secret garden, protect the boss, what's wrong with secretary kim,
              A zrywania i dramaty i cała gama innych irracjonalnych zachowań to właśnie cecha dram, więc albo polubić, albo przestać oglądać
              • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 19:46
                Wiem, ale w Healer tych wszystkich cliche nie było, wiec mam nadzieje, ze znajdę podobna drame. Nie mam ulubionego gatunku. Na razie oglądałam Healer - mój faworyt, Suspicious partner - mój numer dwa; The legend of the Blue sea - całkiem fajne; the Heirs - średnio mi się podobał, zbyt przypominający telenowele.
                • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 20:25
                  hmmmm
                  to może napisz gdzie oglądasz tylko YT czy dramowe strony?
                  Z polskojęzycznych polecam ci
                  drama-online
                  dramaqueen
                  to są typowo polskie, trzeba się zalogować, ale są darmowe. Niestety czasem przy włączaniu poszczególnych odcinków otwierają sie w innych oknach erostrony lub reklamy, trzeba zamykać po prostu. Plusem jest to, że do większości są komentarze, więc wybierzesz co cię interesuje. Fajna jest też
                  viki.com
                  całkowicie legalna i darmowa, ustawiasz sobie język napisów. minusem jest przerywnik reklamowy trakcie filmu.

Ostatnio oglądam Money Flower, część niestety na anglojęzycznych stronach, bo nie wszystkie odcinki na D-O się odtwarzają. Ale to taki thriler, jak nie lubisz zbędnych komplikacji i spisków to niekoniecznie ci się spodoba.

Wcześniej Doctor stranger, komediowy i z wątkiem fantastycznym Strong woman Do bong So,
                  dużo oglądam, mnie to odstresowuje. Ostatnio nawet moja córka, choć ona bardziej k-pop zaczyna cos o nauce koreańskiego smile))
                  A co studiowałaś, że koreański na studiach miałaś? Tak z ciekawości pytam, jeśli to nie tajemnica
                  • julita165 Re: K-dramy 13.10.19, 20:49
                    Ja oglądałam na kissasian o ile pamiętam ale to z ang napisami
                    • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 20:59
                      anglojęzycznych jest faktycznie cała masa. Daillymotion, newasian, dramafull, offdrama, drama3s,
                      Z polskich znalazłam 3 o których pisałam. jeśli macie jakieś inne to dawajcie namiary, bo jednak wygodniej po polsku.
                      Julita, a Ty jakie dramy polecasz/jakie lubisz? może coś fajnego od Ciebie odgapię... smile
                      • julita165 Re: K-dramy 13.10.19, 21:15
                        Jak pisałam ja tylko dwie oglądałam mając full czasu na bzdury w szpitalu. Historyczne ale ja w ogóle lubię historyczne filmy. Najpierw trafiłam na jakiegoś Jumonga, i tak mnie wciągnęło, że coś szukałam dalej i trafiłam na Kingdom od the winds. To drugie to jakby kontynuacja pierwszego choć nie do końca, drugi film jest o wnuku bohatera pierwszego. W obu główne role grał ten sam aktor, facet o naprawdę pociągającym spojrzeniu, przykuwający uwagę.
                        • jasnoklarowna Re: K-dramy 13.10.19, 23:56
                          no to jak lubisz historyki to polecana wyżej cesarzowa Ki, to już legenda wśród dramowców, wielu od niej zaczynało bo była 4 lata temu emitowana u nas. Faktycznie widać że poszły duże pieniądze na produkcję, piękne kostiumy (miała duży budżet bo to na jubileusz stacji).
                          Moon Lovers, bardzo fajna, wciągająca, oglądam obecnie Chuno/łowcy niewolników, podobno lata temu emitowany w Polsce, ale dopiero po 2 odcinku jestem więc wiele nie powiem (trochę oldschoolowy ale na razie fajny), na YT jest Bichunmoo/Beachunmoo (wersja koreańska, bo jest też chińska), tylko po angielsku i hiszpańsku, choć w sieci są same polskie napisy. Piękna drama z piękną muzyką, trochę historyk a trochę fantastyk, cudne sceny walk w powietrzu, i młodziutki Joo Jin Moo w roi głównej,
                          jest jeszcze hwarang,
                          królowa seon deok na drama-online, długa ale wciąga
                  • biankao Re: K-dramy 13.10.19, 21:53
                    Japonistykęsmile oglądam na viki i You Tube, dzięki za polecenie stron.
                  • biankao Re: K-dramy 26.11.19, 22:37
                    Zrobiłam podejście do K2, ale jakoś przerwałam w połowie i ciężko mi wrócic, podobnie z Descendants of the sun (wkurzała mnie główna bohaterka). Za to jednym tchem obejrzałam The tale of Nokdu - polecam jeśli jeszcze nie widziałaś. No i co teraz??? Znów poszukiwania czas zacząćwink
                    • szafireczek Re: K-dramy 26.11.19, 22:45
                      Właśnie, ja skusiłam się na Cesarzową Ki i te historyczne naprawdę są niezłesmile
                      • jasnoklarowna Re: K-dramy 27.11.19, 20:55
                        ooo hej Biankao, k2 ciągle przede mną, dzięki za opinię

to może na City Hunter się skuś, trochę przypomina healera klimatem.
                        jak wolisz coś lżejszego to może What’s Wrong With Secretary Kim jest na viki.

możesz hyde, jeckyll and me - zupełnie inny gatunek, bohaterem jest osoba z zaburzeniami osobowości, podobny temat kill me heal me - one oba były w podobnym czasie nadawane, nawet się kwestia plagiatu przewijała, oba warte obejrzenia,

ostatnio skończyłam When the Devil Calls Your Name, fajny z lekkim wątkiem fantastycznym, ale generalnie o życiu i wyborach, polecam, nie romans

Nie do końca wiem co jeszcze ci polecić, bo ja lubię sensacje/kryminały na pierwszym miejscu, więc takich najwięcej oglądam.
                        Z lżejszych 1 % something, protect the boss, .
                        Jednak jak się wciągniesz w dramy, to się przekonasz, że w więcej niż połowie, nawet w pozornie lekkich jakiś trup w szafie/historia z przeszłości itp.
                        dawaj znać jak coś fajnego obejrzysz smile
                      • jasnoklarowna Re: K-dramy 27.11.19, 20:59
                        ale skończyłaś czy jesteś w trakcie?????

zakończenie mnie zaskoczyło totalnie, bo to co było w pierwszym odcinku jako wstęp i myślałam że to już koniec pokazali, to nie było ostateczne zakończenie,
                        warto smile
                        moon lovers jeszcze ci polecam, fajna muzyka, z cesarzowej zresztą też OST fajny
                        • jasnoklarowna Re: K-dramy 27.11.19, 21:00
                          ten post źle mi się podpiął, do szafireczka miał być smile pozdrawiam
                          • szafireczek Re: K-dramy 28.11.19, 20:36
                            Dziękismile ja też spodziewałam się innegosmile. Nawet się nie myślałam, że te historyczne są takie fajne. Dobrze wybierasz..., skorzystam z Twojej podpowiedzismile
                            • jasnoklarowna Re: K-dramy 28.11.19, 22:36
                              No niestety historyki mają to do siebie że w dużej części źle się kończą
                              ALE są i weselsze zakończenia, niejaki Hwarang, jest na wszystkich polskich, i nie dołuje zakończeniem smile

Ja się teraz do Six flying dragons przymierzam, historyko/fantastyk, zobaczymy czy fajny.
                              A jeśli ci obsada cesarzowej podpasowała to poza wyżej wymienianymi z JCW czyli cesarzem, mogę ci polecić z Joo Jin Mo który grał króla: Punch 2003 na DO, z tego roku Big issue na viki, jest jeszcze My love Eun Dong, średniejszy, ale na aktora miło popatrzeć, ale jeszcze z nim filmy pełnometrażowe: Frozen Flower na CDA, też historyk, trochę łamiący shematy - temat zahaczający o LGBT, Sarang (chyba też na CDA, niełatwy, trochę brutalny, ale warto), Better tomorrow ciężki temat na styku korea Pd/Pn,
                              A jeśli chodzi o naszą cesarzową to komediowy secret garden zagrała
                              jeszcze kilku drugoplanowych gra w historyku Królowa Seon Deok na D-O

pozdrawiam i jak sama coś fajnego trafisz to opisz, jest szansa że nie widziałam smile
                              • szafireczek Re: K-dramy 29.11.19, 20:52
                                Dziękismile jak coś wypatrzę ciekawego to też dam znać. Pozdrawiam smile
                  • tairo Re: K-dramy 27.11.19, 15:54
                    Nie wiem jak u was, ale u mnie na Netfliksie tego sporo jest.
                    • biankao Re: K-dramy 28.11.19, 17:28
                      Na polskim Netflixie nie ma niestety tych najpopularniejszych.
                      • tairo Re: K-dramy 28.11.19, 17:40
                        No to macie okrojony katalog, ja co prawda nie oglądam, ale z jakiegoś powodu Netflix się uparł mi je podsuwać i jest tego sporo, nie tylko koreańskich.
                        Z ciekawości sprawdziłam i chyba tylko jednej wymienionej w wątku nie było.
                      • jasnoklarowna Re: K-dramy 28.11.19, 22:15
                        Biankao, a ty masz wgląd w netfliksowe dramy?
                        zastanawiam się nad wykupieniem, córka mnie też prosi, i zastanawiam się czy warto?
                        masz jak listę podesłać? jakiegoś screena czy coś?
    • iwoniaw Re: K-dramy 27.11.19, 16:18
      O mamuniu, przypomniałaś mi, jak 15 lat temu miałam niemowlę pod opieką i kablówkę z arirang w pakiecie big_grin
    • ichi51e Re: K-dramy 28.11.19, 22:24
      Na d-addicts.com/ kiedys byly linkindo odcinkow teraz to chyba tylko encyklopedia japonskich/koreanskich seriali jest
      • jasnoklarowna Re: K-dramy 28.11.19, 22:45
        dzięki, tam bardziej chyba streszczenia są, bo filmów do odtworzenia nie widzę, albo nie potrafię wejść
        • ichi51e Re: K-dramy 29.11.19, 00:05
          Kiedys wszystko bylo obecnie chyba tylko encyklopedia zostala. Swietne forum bylo tego samego dnia co byl w tv ludzie juz odcinek i napisy wrzucali...
      • jasnoklarowna Re: K-dramy 14.03.20, 19:08
        Dziewczyny, reaktywuję wątek, trochę czasu teraz przy kwarantannach więc może jest czas obejrzeć.

Od czasu ostatnich wpisów obejrzałam K2, Biance nie do końca przypadł, ale mnie się spodobał.
        może miłośniczki się odezwą i coś polecą?
        Polecam świetny kryminał Misty, jest na viki dostępny.
        Lie to me, komedia na odstresowanie,
        to z ostatnio obejrzanych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka