Dodaj do ulubionych

Sałatka do grilla

17.10.19, 09:53
Podrzućcie dobre kobiety jakiś fajny pomysł na sałatkę do grilla, idę w sobotę do znajomych, a za tydzień jak pogoda dopisze do siostry i zadeklarowałam się, że zrobię sałatkę. Zazwyczaj się dzielimy, żeby się jedna osoba nie przewracała ze zmęczenia i każdy coś przynosi, do tej pory partner robił mięsa ale zrobił się w tym roku bezmięsny więc chcemy przynieść jakąś fajną sałatkę, dodam, że koleżanki są dość wyrafinowane kulinarnie i dobrze gotują, więc nie chcę wpaść z czymś z majonezem, którego zresztą sama nie jem, natomiast sama najczęściej robię proste rzeczy, które zalewam dobrą oliwą z oliwek i tyle, a one jak już zrobią sos to z pięciu składników i zawsze pyszny smile Ostatnio były gotowane na parze buraczki z serem kozim, rukolą, prażonymi ziarnami, do tego druga z arbuzem, melonem, fetą i mięta, do tego prześwietne sosy słodko, kwaśno i nie wiadomo co jeszcze. Może macie coś w zanadrzu sprawdzonego, z łatwym, ale dobrym sosem do zrobienia, najchętniej coś lekkiego, dodam że bardzo lubię w sałatce słodkie pomidorki koktajlowe, ale nie muszą być koniecznie smile
Obserwuj wątek
    • lokalna77 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 09:59
      Klasyczna horiatiki.
    • princy-mincy Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 10:07
      1. Rukola, mango, granat i orzechy pekan, prazone pestki slonecznika do tego sos miodowo- musztardowy

2. Rukola, gruszka, ser plesniowy niebieski, orzechy wloskie i prazone pestki slonecznika- sos jak kto lubi
      • nenia1 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 10:43
        No ta pierwsza mi przypadła do gustu, a orzechy pekan siekasz na mniejsze części albo prażysz, albo jedno i drugie smile czy nic tych rzeczy ?
        • princy-mincy Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:35
          Nie, nie praze, nie siekam. One sa wlasnie ozdoba jak sa cale.
    • norra.a Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 10:50
      W ostatnim miesiącu kilkanaście jadłam takie coś : świeży ananas, melon pokrojone w kostkę, do tego kolendra, chilli, sos sojowy, sok z cytryny/limonki. Chyba mi się nie znudzi prędko.
      • nenia1 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:25
        ok, też fajne, ale kolendra zielona czy ziarenka, chili rozumiem nie w proszku, tylko świeża papryczka krojona?
        • norra.a Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 14:23
          Kolendra zielona, a chilli to np pasta sambal oelek...
    • betty_bum Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:29
      Sałata z figami i serem pleśniowym plus sos miodowy albo jakiś bardziej kwaskowy.
      Sałata z gruszką w imbirze i serem kozim
      Rukola, pomidorki koktajlowe i feta z vinegretem.
      • lokalna77 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:32
        Był kiedyś wątek o menu na przyjęcie ogrodowe. Te sałatki znakomicie by tam pasowały.
      • nenia1 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:35
        Też brzmi dobrze, tylko gdzie kupić dobre słodkie figi, bo rozumiem, że piszesz o świeżych, ostatnio kupiłam w Lidlu i musiałam wyrzucić, przemrożone czy co?
        • betty_bum Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:40
          Ja kupowałam ostatnio w lidlu i w biedronce i były dobre. Może zależy od dostawy. Generalnie chyba trzeba szukać w marketach, na bazarkach raczej niedostępne.
          • nenia1 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:44
            No możliwe, bo zraziłam się po ostatnim zakupie z miesiąc temu i teraz nie kupowałam.
            • lokalna77 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 11:50
              Niestety, świeże figi nie są owocem nadającym się do dalszrgo transportu. To co sprzedają w Lidlu to produkt figopodobny, który wstyd podać w potrawie dla ludzi. Kupiłam kilka zaraz po powrocie z wakacji, gdzie objadalismy się figami prosto z drzewa i to była porażka.
              • nenia1 Re: Sałatka do grilla 17.10.19, 12:36
                No masz trochę racji, niestety, podobnie wygląda z oliwkami, ale jeśli chodzi o oliwki mam akurat dobrego dostawcę prosto z grecji i oliwki w oliwie przywozi, wymoczone wcześniej w solance, a nie w tych niejakich i pełnych chemii słoiwkowych zalewach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka