pomidorowazrozgotowanymryzem 10.12.19, 14:07 Można? Jedyna pralnia nieczynna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thaures Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 14:21 Nas pytasz? Zależy od tego co napisane na metce Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 14:36 Ryzykowny pomysł. W młodości miałam dwa garnitury i wrzucałem je do pralki, ale one były z poliestru, jakiegoś niegniotliwego i niezbiegającego się. Takiego „normalnego” bym nie zaryzykowała. Spróbuj go odświeżyć parą. Odpowiedz Link Zgłoś
winton81 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 14:36 Jeśli poliester, to pierz. Jeśli wełna albo mieszany, to po pralce szykuj się na kupno nowego garnituru. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 14:36 lepiej nie. Zwłaszcza z marynarką, która ma usztywnienia, mogące kiepsko znosić wodę i którą ciężko ci będzie bez generatora pary uprasować lepiej nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 14:41 Marynarka z usztywnianymi klapami może już się nie nadawać do użytku po praniu w pralce. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 15:13 Absolutnie nie warto, lepiej od razu kupić nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 15:41 Chodzi ci o meski? garnitur (meski) ma usztywniona marynarkę (nie tylko klapy) i na pewno nie nadaje sie do prania w pralce. Z damskimi to różnie jest. Jesli masz jakis usztywniacz w żakiecie to na pewno nie nadaje sie do pralki. Spodnie mozesz sobie prać jesli metka pozwala. Moze gdzies w poblizu jest pralniomat? czyli Hi'Shine, działające jak paczkomaty? ale nigdy nie korzystałam, wiem tylko, że są. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 15:43 Ja pralam na trybie pranie reczne, ale sie zdefasonowal i nie dalo go sie uprasowac, w sumie 2 nowe marynarki tak zalatwilam 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 20:56 Dzięki dziewczyny. Garnitur męski, drogi jak diabli. Uratowałyście mi portfel. Potrzebny na poniedziałek a jak na złość pralnia kaput. Pójdzie w innym. Zapytałam bo np. na kanapach mam metkę Nie prać , nie czyścić, nie, nie,nie... a po praniu w pralce i suszeniu w suszarce wyglądają jak nowe. Myślałam, że może tu też przejdzie Dziękuję raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 21:06 Pierzesz kanapy w pralce i suszysz w suszarce? Dorzuć dywan Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 21:12 Pokrowce. Aksamit. Na metce zakaz "dotykania". Ani w pralce, ani chemicznie. Piorą się pięknie. Ryzyko się opłaciło. Piorę raz w miesiącu i mają się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 21:14 PS Dywan nie przeżył Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Garnitur w pralce. 10.12.19, 21:14 Aksamit z czego? Bawełny, poliestru? Garnitur to wełna. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Garnitur w pralce. 12.12.19, 14:50 Stwierdzenie, że garnitur to wełna. Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 09:40 Pomidorowa nie namawiam Cię na wrzucanie garniaka do pralki też bym tego nie zrobiła, ale mój synal kiedyś mnie doprowadził do opadu szczęki, gdy marynarkę od garnituru przyniósł zwiniętą byle jak w tornistrze szkolnym. Drogi garniak wyglądał jak szmata psu z mordy wyciągnięta. No i pomyślałam niech się dzieje wola nieba, pewnie i tak wyrzucę, to spróbuję go wyprać w pralce. Fakt spodnie wcześniej prałam, wiec wiedziałam, ze materiałowi nic się nie stanie, no ale właśnie chodziło o kołnierz podszyty czymś tam i usztywnienia w ramionach. No i ta marynarka przeżyła. A ze syn nosi ten garniak często, to od tej pory piorę w pralce na delikatnym praniu. Mężowego żadnego garniaka, nawet spodni nie odważyłabym sie tak potraktować, po prostu szkoda by mi było zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 12:28 Męskie garnitury mają przeważnie usztywnienia nie tylko w ramionach i klapach, także na całych górach przodów (i pralka je morduje nieodwołalnie). ae01.alicdn.com/kf/HTB1rWkAJpXXXXXmXXXXq6xXFXXXj/221791680/HTB1rWkAJpXXXXXmXXXXq6xXFXXXj.jpg www.fils-en-c.fr/wp-content/uploads/2012/04/Entoilage-costume-homme-Fils-en-C.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 15:39 masz racje. Należałoby dodać - prawdziwe meskie garnitury "drogie jak cholera", szyte przez prawdziwych krawców a nie jednorazowe szmatki dla pospólstwa. I nie to, ze "potępiam", czy cos.. Jednorazowe szmatki są ok dla rosnacej mlodziezy i do jednorazowego wyjscia, np. na komunie, studniowke. Jesli jednak ktos jest juz dorosły (nie rosnie w żadnym kierunku) i ma drogi garniak to raczej nie warto prać go w prlace.... No chyba, ze ktos zarabia 400 tys. zł na pracy "społecznej", pobierajac jednocześnie pensje senatora (z naszych podatkow) i mu wisi...kto "bogatemu' (z pracy innych) zabroni.... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 20:20 W sklepowych z wyższej półki też są te usztywnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Garnitur w pralce. 12.12.19, 14:51 Nie tylko z wyższej półki; nawet stosunkowo niedrogi garniak z podrzędnego sklepu ma wypchane czymś i usztywnione ramiona; nawet przez myśl by mi nie przeszło wrzucanie go do pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Garnitur w pralce. 12.12.19, 15:24 ramiona tak. Te często mozna prać - mam takie żakiety z poduszkami na ramionach i piore w pralce. Ale prawdziwy garnitur ma usztywniony caly przód, nie tylko ramiona. I "usztywniony" nie znaczy, ze poruszac sie nie mozesz. To po prostu sztywniejsza "włoknina", ktora polepsza ukladanie sie garnituru na niedoskonałej sylwetce (albowiem wełna jest miękka). I ta "włoknina" na pewno straci swoja sztywnosc w pralce, a i raczej sie zbiegnie i już tylko to spowoduje, ze garnitur trafi na smietnik (albo do krawca). Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Garnitur w pralce. 12.12.19, 17:11 Wy wszyscy macie rację świętą rację, ale mój głupkowaty eksperyment się powiódł Po lekturze tego wątku, rozetnę sobie kiedyś przed wyrzuceniem do śmieci przody i kołnierz tej marynarki, żeby zobaczyć, co tam w środek włożyli, co się nie skurczyło Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 15:16 garnitur mozna odświezyć zelazkiem tylko, jesli nie jest specjalnie usyfiony a po prostu był juz noszony. Prasujac, przez wilgotną szmatkę, delikatnie, przykladając miejsce za miejscem. Ew. plamki ścierajac wcześniej inną wilgotna szmatką. Nie raz tak odświeżałam garnitury synow, kiedy nagle dowiadywałam się, że "na jutro potrzebny" a garnitur zwykle wisiał w szafie a był noszony tylko "z okazji" (studniowki, matury czy oficjalnych uroczystości typu ślub) Tak, wiem, najlepiej oddać od razu do pralni ale człowiek odwiesi do szafy myslac "jutro" a za tydzień zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 13:34 A po co w ogóle prać? Garnitur w obecnej formie to przeżytek, dowiedziono szkodliwości jednego z jego elementów. tak, czy inaczej niedługo ląduje na śmietniku, obojętnie, czy wyprany, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 15:51 Wyprany wygląda na śmietniku dużo lepiej. Estetyka śmietnika też jest ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Garnitur w pralce. 11.12.19, 20:29 wiesz, ja to bym się bała kilt do pralki wrzucić, a co dopiero marynarkę od kompletu Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Garnitur w pralce. 12.12.19, 12:35 KIlt to moja żona już uskuteczniła. Ubranie nie odniosło żadnych strat, nawet prasować nie trzeba było. Problem był z pralką, w takich z bocznym załadunkiem kiltów się nie pierze, można uszkodzić uszczelkę drzwiczek. Odpowiedz Link Zgłoś