Dodaj do ulubionych

Zelowanie chia

05.02.20, 23:49
Zelowanie Chia nasion. Niezbyt ciekawie wyszlo na mleku z orzechow nerkowca. Tzn wyszlo ale smak bez szalu. Podobnie na sojowym.
Czym zalewacie chia i wychodzi smacznie?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Zelowanie chia 05.02.20, 23:55
      Forum radziło na kokosowym, ale dla mnie to nie było zjadliwe.
    • berdebul Re: Zelowanie chia 05.02.20, 23:55
      Mlekiem z kakao wink
    • pyza-wedrowniczka Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:01
      Ja zalewam wodą na noc, a rano mieszam z jogurtem i owocami.
      • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 13:51
        ciekawe rozwiazanie i byc moze zjadliwsze. swietny pomysl
      • memphis90 Re: Zelowanie chia 06.02.20, 19:47
        A po co zalewać wodą, jak można dodać do jogurtu i tak samo spęcznieje.
    • mikams75 Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:03
      bo samo w sobie to jest bez smaku, zeby wyszedl deser, to trzeba poslodzic a na wierzch dac cos owocowego. Robilam z kokosowym i ze zwyklym krowim.
    • riskylea Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:06
      Zaczęłam się zastanawiać w jaki sposób zeluje się chia mlekiem z nerkowca, wyobraźnia podsunęła mi obraz szewca siedzącego na zydlu... Później przeczytałam post jeszcze raz 😂😂😂
      • jak_matrioszka Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:10
        Głuptasku! Chia drobna jest, jak mak, to cieżko podzelować wink
        • damartyn Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:18
          Na zasadzie , ze jest zdrowe- jem. Najczęściej z mango albo z innymi owocami. Rozdrabniam owoc/e widelcem albo w blenderze w zależności od ilości i wsypuje chia. Zabieram do pracy, zanim dochodzi do zjedzenia, nasiona pęcznieją i są ok. Same, jako takie smaku, nie mają, więc smak nadaje im to, z czy są zmieszane.
      • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 13:52
        ja nie mam polskiej klawiatury zainstalowanej. I jak mi cos system poprawi to wstawiam. Jak nie...to tak wyszlo lol
    • waleria_s Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:14
      Chia/tapioka- mieszam zwykłe mleko bez laktozy z mleczkiem kokosowym, dosładzam to jeszcze cukrem waniliowym dla lepszego smaku, jak brakuje słodkości- dosładzam jeszcze białym. Nie smakuje mi to jakoś wybitnie, zrobiłam pary razy i bez szału.
      • teliszon Re: Zelowanie chia 06.02.20, 00:42
        Jem na śniadanie.Wieczorem łyżkę chia mieszam z jogurtem greckim (1/3 dużego kubka 400ml),dodaję łyzeczkę miodu.
        Do rana ładnie pęcznieje w lodówce.Rano zcieram duże jablko (ze skóra),siekam kilka orzechów,badż migdałów.
        Wymieszać i smacznego.Mi smakuje.
        • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 13:53
          no ale jogurt grecki tu w UK to prawie cialo stale i nie ma co wchlonac. Malo sie zeluje
    • bei Re: Zelowanie chia 06.02.20, 01:33
      Blenduję ze świeżym owocami albo mieszam z jogurtem -na wierzch masy jogurtowej mus owocowy.
    • magia Re: Zelowanie chia 06.02.20, 02:00
      A trzeba? Ja nie żeluje. Dorzucam codziennie łyżkę do owoców, które zalewam jogurtem i tyle.
      • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 13:54
        przymusu prawnego nie ma ale czytalam ze lepiej sie wtedy trawi i wchlaniaja sie rozne zalety chia. A suszona to przelatuje przez uklad trawienny
        • magia Re: Zelowanie chia 06.02.20, 14:19
          No ecwiem czyczday przelecieć, bo zanim ją zjem to dodaj myte owoce i jogurt, więc jednak się namoczyć troche
        • memphis90 Re: Zelowanie chia 06.02.20, 19:51
          Przecież chia się w ogóle nie trawi. Całe nasionka wychodzą drugim końcem, chyba, że zadasz sobie trud, żeby je baaaardzo dooooklaaaadnie przerzuć.
          • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 20:17
            trawi trawi wlasnie w formie zzelowanej jak najbardziej. www.wellandgood.com/good-food/why-chia-seeds-cause-bloating/slide/4/
            • memphis90 Re: Zelowanie chia 06.02.20, 22:00
              No nie, nie za bardzo. Caly ten artykuł jest o tym, żeby nie jeść suchych nasion, bo mogą zatkać jelita, jesli specznieją dopiero w naszym organizmie. Tak samo jak nasiona babki, które po spęcznieniu używane są do redukcji zaparć, a zjedzone na sucho mogą problem nasilić. Inną sprawą jest kwestia, czy jesteśmy w stanie strawić osłonkę ziarna - i tu po blogerskich zachwytach wkroczyli wreszcie naukowcy, którzy mówią "no nie, sorry, ale nie (chyba, że zmiażdżysz ziarna)".

"Badania naukowe nad faktycznym wpływem nasion chia na nasz organizm wciąż trwają. Część ekspertów skłania się ku teorii, że dostarczane przez nie składniki są przyswajalne dopiero wtedy, gdy spożywamy nasiona w zmielonej postaci. W stałej formie nie są bowiem trawione przez nasz organizm i wydalane, wraz z całym swym dobrodziejstwem. "
    • wapaha Re: Zelowanie chia 06.02.20, 09:08
      Chia jest bez smaku-przybiera smak tego, z czym się je zjada
      Ja zalewam albo wodą - i potem dodatki robią smak
      Albo zwykłym mlekiem 2%
    • ola_fatyga Re: Zelowanie chia 06.02.20, 14:25
      sok ze świeżo wyciśnietej pomarańczy, grapefruita
      • princesswhitewolf Re: Zelowanie chia 06.02.20, 14:51
        ze tez nie wpadlam. Swietna mysl. W ogole sok.
    • nenia1 Re: Zelowanie chia 06.02.20, 16:06
      zalewałam kokosowym do tego na górę mus z mango, albo mus z malin, dobre, ale ogólnie jakoś mi przeszło z chia.
    • tzn.aga Re: Zelowanie chia 06.02.20, 18:28
      Owsianym.
    • takamania Re: Zelowanie chia 06.02.20, 18:38
      Z jogurtem naturalnym plus owoce. Bądź mrożone gotuje z wodą ( lubie wiśnie i czarna porzeczę z odrobiną stevii)i układam warstwami też z jogurtem. Wypróbuję pomysł z sokiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka