Dodaj do ulubionych

Chcialabym podziekowac

18.06.20, 15:06
Forumce, ktora tu polecala 'Gdzie spiewaja raki' Delii Owens. Swietna ksiazka! Dziekuje i polecam!
Ps. Jesli ostatnio przeczytalyscie cos fajnego- podzielcie sie dobrem!
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty_x Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:10
      Kilka osób polecało, ja też 😊
      Cieszę się, że Ci się spodobało. Niesamowita historia, prawda?
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:20
        Cudna jest. Az mi sie chce poleciec do USA i zobaczyc te mokradla i palmiczki😁
        • kosmos_pierzasty_x Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:21
          Nooo 🤩
          • sofia_87 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:36
            Właśnie zaczynam ja czytać, świetnie, że tylu osobom się podobała
            • andaba Re: Chcialabym podziekowac 23.06.20, 23:13
              Odszukałam ten wątek, żeby sprawdzić, czy to na pewno o tę książkę chodziło...
              Po takich ochach i achach spodziewałam się... no w sumie nie wiem czego, ale raczej nie połączenia Błękitnej laguny z Księciem przypływów. A może po prostu za stara jestem, dałam książkę córce, jak dla mnie to akutat jest dla dwunastolatki.
              • koko8 Re: Chcialabym podziekowac 23.06.20, 23:28
                Ja podobnie. Za oceanem był taki hype na tę książkę, że spodziewalam się arcydzieła. A tu taki trochę harlekin🤪. Dużo ciekawszą pozycją o "dzikich dzieciach " byla dla mnie powieść G. Tallenta My absolute darling ( nie pamiętam polskiego
                tytulu).
    • elenelda Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:10
      Polecam polecaną przez ematkę Światu nie mamy czego zazdrościć B. Dermick. Wbija w fotel i trzyma długo.
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:23
        Sprawdze! Dziekuje!
        • black.emma Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 16:28
          Ja tez polecam!
          • czerwonylucjan Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 18:32
            Ja tez
    • kura17 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:12
      e, myslalam, ze cos zadzialalo na Twoje wlosy!! smile
      ... ja ciagle szukam idealnych kosmetykow dla moich ... bezskutecznie ... myslalam, ze sie zainspiruje ...
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:21
        😁 Wlasnie zrobilam sobie mala przerwe od sprzatania a od rana na glowie mam maske biotici😁 a olejowac i glutowac bede na urlopie😁
        • kura17 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:26
          chocolatemonster napisała:

> 😁 Wlasnie zrobilam sobie mala przerwe od sprzatania a od rana na glowie mam ma
          > ske biotici😁 a olejowac i glutowac bede na urlopie😁

a ja sobie te maski biotici zamowilam (jakas z awokado i bambusem i mnostwo innych). w poniedzialek maja przyjsc - w srode jedziemy na wakacje smile
          • sofia_87 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:33
            Probowalas dodawać mąki ziemniaczanej do odżywki?
            To sposób Thank_you, na moich niskoporowatych włosach jest świetny efekt, a podobno na średnio- i wysokoporowate działa jeszcze lepiej
            • lellapolella Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 20:46
              Mam wysokoporowate i potwierdzam- mąka jest ok!
    • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:16
      A ja właśnie mam czas literackiej posuchy, nic mnie nie zachwyca. Czytam nowego Miłoszewskiego, ale bez szału na razie
      • ga-ti Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:20
        A co czytasz Miłoszewskiego?

Ja przeczytałam w ramach mojej akcji odświeżania lektur "Nad Niemnem" smile A teraz zaczęłam "Zahir" Coelho i tak jakoś, hm, sama nie wiem.
        • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:26
          ga-ti napisała:

> A co czytasz Miłoszewskiego?

"Kwestię ceny"- to jest ciag dalszy "Bezcennego", wczoraj wyszła
          • ga-ti Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:37
            'Bezcenny'to o zaginionych w czasie wojny obrazach? Ta książka to gotowy scenariusz na film akcji smile
            Mnie się podobało "Jak zawsze", a "Domofon" nudnawy albo mi takie klimaty nie podchodzą. Czytałam jeszcze dwa kryminały z prokuratorem Szackim, ok.
            Za to wciągnęłam się w trylogię o trzeciej wojnie brata Wojtka Miłoszewskiego, literatura wysokich lotów to nie jest, ale akcja wciąga smile
            • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:44
              Bezcenny mi się podobał (byl serial luzno oparty na tym kryminale, sle słowo klucz to luźno, z filmem masz rację) kryminaly z Szackim tez. Na razie ta nowa średnio mi się podoba, ale może się wolno rozkręca.Drugiego Miłoszewskiego nie czytałam 😀
          • vivyan Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:48
            O!!! To ja skoczę do księgarni. Dzięki! smile
            • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:56
              Proszę bardzo smile
        • elenelda Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:50
          Nad Niemnem odświeżam co dwa, tezy lata. Zahir zaczęłam i nigdy nie dobrnęłam do końca. Z twórczości Coelho w całości przeczytałam tylko Alchemika. Skutecznie mnie zniechęcił do sięgania po inne pozycje tego pana. Zahir dostałam w prezencie i poddałam się.
          • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:56
            Ja dostalam w liceum chyba 5 książek Coelho Przeczytałam. No nie. Nie dla mnie.
          • ga-ti Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 20:53
            A ja się zainspirowałam forum i tego Zahira wypożyczyłam.
            Z lektur odświeżyłam po za Nad Niemnem, Chłopów (byłam zachwycona!) i Noce i dnie. Następna będzie Lalka, po zachwytach nad Wokulskim, których nie pojmuję, muszę przeczytać jeszcze raz, może dojrzałam?
            A i z dzieckiem odsłuchaliśmy Pana Tadeusza i Zemstę. Kolejni pewnie do odsłuchania będą Krzyżacy (zapowiedziana lektura jako pierwsza w nowym roku), ale chyba nie przebrnę wink
            • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 20:56
              Wszystkie wymienione czytałam po kilka razy i bardzo lubię. Poza Coelho 😀
            • kosmos_pierzasty_x Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 23:26
              Zahir jest słaby.
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:22
        Ja sie boje, ze po 'rakach' tez tak bedzie choc ostatnio tez podobala mi sie 'Topiel' J.Cwieka.
      • lellapolella Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:38
        Drugą część Bezcennego? Napaliłam się, a teraz sama nie wiem, napisz, co z tym szałem w trakciewink Chyba, ze ty o drugim Miłoszewskim...
        • lellapolella Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:38
          Minęłyśmy sie z postamiwink
        • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:45
          napiszę, dopiero zaczynam, może się rozkręci
      • danaide Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 18:22
        Teraz męczę - męczę, niestety, choć dobre i to, bo zazwyczaj odkładam - Ottessę Moshfegh, Byłam Eileen.
        Nie to co Singer - wzięłam do ręki i nie mogłam się oderwać!
    • anika772 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:22
      O, miło, luknę na virtualo.
      Czytam teraz Renaty Kim "Dlaczego nikt nie widzi, że umieram", historie kobiet które padły ofiarą przemocy psychicznej, rozmowy z terapeutami. Trudno powiedzieć czy fajne, hmm. Dość ponure, ale z pewnością pomocne dla kobiet, które wpakowały się w ten kanał. Prewencyjnie też dobre.
    • mama-ola Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:25
      Słyszałam, że dobra jest książka "Ocalisz życie, może swoje własne", ale sama (jeszcze) nie czytałam.
      Znacie to?
      • marta_monika Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:36
        To pewnie ksiazka o noszeniu maseczek
      • anika772 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:57
        Flannery O' Connor, klasyka literatury amerykańskiej. To opowiadanie, przyzwoicie napisane, o treści raczej niewesołej.
        • anika772 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:57
          Opowiadania
          • mama-ola Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 16:30
            To wiem, widziałam obszerną zachętę w ramach cyklu "zaraź się czytaniem". Po prostu byłam ciekawa, czy ematka to zna i poleca.
            • anika772 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 17:48
              Zna i polecasmile
    • kosmos_pierzasty_x Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 15:29
      Nemezis Rotha czytałam, świetne, ale takie bardziej na poważnie, trochę rozrachunków z Bogiem, poczucia winy, itp.
    • monserrate Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 16:17
      Myślałam, że się żegnasz wink
      Mnie się podoba "Genialna przyjaciółka". Serialu nie oglądałam.
      • daniela34 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 16:20
        Serial jest bardzo dobry, ale książka (mam za sobą dwa tomy na razie) lepsza
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 16:46
        Nie😁 forum to moja guilty pleasure😁
    • morgen_stern Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 17:47
      Jeśli ktoś lubi przyrodę, ptaki i nieco refleksyjną, melancholijną lekturę 😉 to polecam Dom Ptaków, fabularyzowaną biografię brytyjskiej badaczki ptaków sprzed kilkudziesięciu lat. Mnie się super czytało.
    • memphis90 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 18:49
      Hmm, ściągnęłam to nawet z legimi, ale zrezygnowalam po recenzjach na przeczytane.pl Główne zarzuty, że to mało prawdopodobny i przewidywalny soft - harleqiun, choć opisy przyrody przyzwoite. Mówisz, że jednak dobre?
      • morgen_stern Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:23
        To do mnie, bo nie widzę dobrze drzewka w telefonie?
        • memphis90 Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 21:15
          Nie, chyba, że czytałaś "Raki" . Ale Dom ptaków brzmi nieźle.
          • morgen_stern Re: Chcialabym podziekowac 19.06.20, 07:22
            Aaaa to nie czytałam 😉
      • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:45
        Opisy przyrody wyborne. Harlequin? A gdzie tam. Jedynie zgodzilabym sie z zarzutem, ze 'malo prawdopodobne' choc moze ja sie na dzieciach nie znam.
        • chocolatemonster Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 23:12
          Doczytalam troche opinii na goodreads i dostalo sie Delii za pare rzeczy, na ktore ja, przez nieznajomosc tematu i przez to, ze nie czytalam tej ksiazki po angielsku, nie zwrocilam uwagi. Jest troche racji w zarzutach, ze jest wiele rzeczy malo prawdopodobnych (nie bede spoilerowala ale to troche taka 'Mala syrenka'). I, ze finalowy twist troche schrzanil calosc (choc bylo pare 'hintow', ze to sie moze tak rozegrac).
      • aguha Re: Chcialabym podziekowac 19.06.20, 08:00
        Wczoraj przeczytałam, także książkę mogę ocenić na świeżo. Soft - harleqiun? Oj, chyba nie. Nie jest to książka aspirująca do dzieł literatury, ale przyjemnie się czyta. Zarzut, że historia jest mało prawdopodobna? Przecież to nie jest reportaż. Cóż, nie wiem czy recenzujący wiedzą, że istnieje fikcja literacka. Jeżeli ktoś czyta fantastykę, to wierzy, że UFO istnieje?
    • bei Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 19:37
      Paryż- Edwarda Rutherfurda (Bardzo ciekawa historia miasta i dzieje czterech rodzin)- jak Ci się spodoba, to jest jeszcze Moskwa i kilka innych miast.
    • aguha Re: Chcialabym podziekowac 18.06.20, 21:37
      chocolatemonster, dzięki za polecenie. Świetna książka. 😊
    • pani_libusza Re: Chcialabym podziekowac 19.06.20, 07:54
      „Kirke” Madeline Miller, zwlaszcza tym co jeśli które lubia mity greckie
      • pani_libusza Re: Chcialabym podziekowac 19.06.20, 07:57
        I zupełnie z innej parafii książki Czeszki Kateriny Tuckovej „ Wypędzenie Gerty Schnirch” lub lżejszy kaliber „Boginie z Zitkowej”
    • kornelia_sowa Re: Chcialabym podziekowac 19.06.20, 09:53
      Dzieki za opinię, własnie zachęcona Twoim zachwytem, zamówiłam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka