Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe

12.07.20, 18:55
Rozważam 😉 jestem już panią w średnim wieku,ale dzieci coraz starsze, żądza wiedzy jest, uczyć się lubię. Pytanie do osób, które robiły podyplomowki. Jest trudno? Czy raczej dużo łatwiej niż na studiach? Można liczyć na jakieś dofinansowanie z unii lub z innego źródła? Powinnam na coś zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:07
      Inaczej niż na studiach. Fajna okazja do poznania ludzi z branży. Za moją płacił pracodawca.
    • alba27 Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:10
      Nie wiem jak to edytować to dopisuję. Widzę że są też takie studiach organizowane przez jakieś nieznane mi akademie lub online. Warto się w to pakować?
      • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:01
        Nie, ja bym stawiała na sprawdzone uczelnie.
    • nikita1907 Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:23
      Jest fajnie- luźniejsza atmosfera ale do egzaminów ( zależy od uczelni czy są- ja miałam dość dużo) trzeba się przygotować. Są dofinansowania- np pracodawca, urząd miasta itp. Polecam
    • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:35
      Czasami jest to wybór pomiędzy wiedzą a papierkiem. Prawdopodobnie trudniejsza podyplomowka będzie na uniwersytecie czy politechnice niż na Wyższej szkole tego czy tamtego (nie mam tu na myśli szkół znanych, renomowanych). Jeśli masz powyżej 45 lat, możesz ubiegac się o dofinansowanie z urzędu pracy ( bodajże do 4 tys. bez względu na Twój status zawodowy).
      • alba27 Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:42
        Mam niewiele mniej😉 poza tym to chyba trzeba mieć status osoby bezrobotnej....
    • agonyaunt Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:40
      IMO dużo łatwiej, to nie studia przecież. Godzin mniej, materiału mniej, można spokojnie ogarnąć. Idź, tylko na jakąś sprawdzoną z dobrym programem i kadrą. Jak chcesz tylko dla wiedzy, nie papierka, a znasz języki obce, to poszukaj sobie fajnych kursów na zagranicznych uniwerkach, coraz więcej ma coraz fajniejszą ofertę online.
      • alba27 Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:43
        Na zagranicznych nie mogę, bo latorośli nie zostawię 😉
        • agonyaunt Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:22
          Online! Latorośl może sobie nawet siedzieć obok i słuchać smile
    • magazynka Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 19:53
      Robiłam podyplomowe w wieku 54 lata. Płacił pracodawca.
      Łatwo było, bo już 10 lat pracowałam w nowym zawodzie. W zasadzie prawie wszystko wiedziałam (wcześniej przeszłam inne kursy, szkolenia i egzaminy branżowe) i mogłam dyskutować z wykładowcami, ale potrzebny był mi papier.Praca dyplomowa - temat do wyboru, ale musiał być zaakceptowany przez szkołę - forma papierowa i na płycie. Egzamin to pestka - wszyscy zdali.
    • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:32
      Nie zastanawiaj się. Ja, rocznik 73 rozważam kolejne pięcioletnie. Zachciało mi się neuropsychologii.
      • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:34
        Ale tak tylko dla siebie?
        • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:45
          Tylko dla siebie. Brakuje mi możliwości posługiwania się kilkoma narzędziami, które bardzo dobrze znam, ale nie wolno mi ich stosować w badaniach.
          • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:49
            Aha, czyli jednak chcesz je stosować - rozumiem, że tylko dla własnej satysfakcji, bo pieniędzy ani awansu z tego nie będziesz miała. Tak?
            • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:55
              Chcę je wykorzystywać w mojej pracy, co pewnie przełoży się na finanse. Nie będzie to jednak duża różnica w stosunku do tego, co zarabiam teraz.
              • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:56
                OK.

Podziwiam, mnie by się nie chciało.
                • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:00
                  No właśnie ja też nie jestem pewna, czy jeszcze tego chcęsmile
      • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:36
        Ja rocznik 72 i od semestru studiuje psychologię smile Fakt, że w trybie przyspieszonym (dla licencjatów i magistrów), więc nie zajmie mi to całych 5 lat tylko trochę krócej.
        • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 22:47
          Ja jeszcze się zastanawiam. Neuropsychologia jest mi bliższa, ale przeraża mnie wizja 5 lat nauki.
          • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:13
            Ja bym się na pięcioletnie nie zdecydowała. Obawiam się, że nie starczyłoby mi motywacji.
          • alba27 Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:15
            Wiecie co, moja mama w wieku 50lat nauczyła się włoskiego i wtedy pomyślałam, że żaden wiek nie jest przeszkodą. Coraz bardziej przekonuję się do tych studiów, nawet jeden fajny kierunek chodzi mi po głowie.
            • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:23
              Ale to był jeden włoski, a nie kilkanaście przedmiotów w semestrze.
            • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:27
              No to działaj. Większość podyplomowych to 2-3 semestry, za rok o tej porze albo będziesz oblewała zakończenie studiów, albo powoli będziesz pisać pracę dyplomowa i przygotowywać się do obrony. Ja się pozastanawialam bardzo intensywnie przez 2 dni w lutym a potem się zapisałam. I już mam semestr z głowy (a w przeliczeniu na 5letnie - to prawie pierwszy rok). Jak dobrze pójdzie, to na pięćdziesiątkę będę miała mgr psychologii smile
              • taki-sobie-nick Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:32
                Klinicznej czy jakiejś innej? I po co ci to...?
                • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:36
                  Na razie ogólnej, wybór specjalizacji będzie później. Po co mi to? Z dawnego sentymentu ( kiedyś chciałam a nie mogłam), z chęci rozwoju, dla zyskania nowego zawodu (w którym jest realna szansa na pracę)... Może być też, że z nudów....?
            • simply_z Re: Studia podyplomowe 16.08.21, 12:28
              edukacja w Polsce jest straszna..skonczylam nie tak dawno kolejne studia (tyle, ze 3,5 letnie), nigdy wiecej aaaa.
        • treo.tralve Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:26
          A gdzie są takie przyspieszone?
          • ewa_mama_jasia Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:31
            Różne uczelnie , z tego co sprawdzałam to SWPS w trybie 3,5 roku, Wyższa Szkoła (nie pamiętam nazwy, ta w tandemie z National Louis ) z Nowego Sącza bodajże w trybie 3 letnim, szkoła Collegium Humanum w trybie 2,5 roku. Warunkiem jest wcześniejsze ukończenie pierwszych studiow I lub II stopnia.
          • elenelda Re: Studia podyplomowe 12.07.20, 23:31
            Psychologia dla licencjatów i magistrów jest na SWPS.
    • potworia116 Re: Studia podyplomowe 13.07.20, 09:05
      Zrobilam dwie, jedne sensowne merytorycznie i intelektualnie stymulujące, drugie opłacalne z perspektywy zawodowej, naukowo żenujące.
    • conena Re: Studia podyplomowe 16.08.21, 11:44
      ja podyplomówki traktuję jak takie rozszerzone kursy zawodowe, ale z bardziej wartościowym papierem na koniec. w końcu robisz je na uczelni.
      właśnie od października zaczynam kolejną, trzecią. wybieram tematykę, która mnie interesuje zawodowo, więc korzystam na maksa z zajęć, a co za tym idzie egzaminy idą mi łatwo. pierwszy podyplom miałam dofinansowany z UE, kosztował grosze, bardzo fajnie wspominam, dużo się nauczyłam.
      jedyny minus jest taki, że podyplomy zjadają weekendy i rok mija błyskawicznie. z tego powodu nie warto tracić czasu na byle jakie studia, wybierz na serio starannie, dobrą uczelnię, wykładowców, ciekawy temat, liczy się lokalizacja, ale dla dobrej tematyki warto jechać gdzieś dalej.
    • marcin-emk Re: Studia podyplomowe 30.09.21, 15:48
      Witam, bardzo polecam studia podyplomowe neuropsychologia w Wyższej Szkole Biznesu.
    • livia.kalina Re: Studia podyplomowe 30.09.21, 15:53
      Robiłam podyplomówkę na WSB. Wyrażnie czuć klimat, że oferują co zechcesz, byle zapłacić. Promotor mojej pracy podyplomowej cały czas narzekał, że zbyt ambitnie podchodzę do zadania. Sama płaciłam.
    • potworia116 Re: Studia podyplomowe 30.09.21, 15:55
      W porównaniu ze studiami podyplomówka to był spacerek po zielonej łączce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka