narita04 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 09:42 Jak miałam 10-11 lat zaatakował mnie sąsiad -wyskoczył z tekstem że cycki mi rosną i łapę pod bluzkę zaczął pchac. Na oczach mojej matki. Ta zupełnie nie zareagowala. Ot świetny żart, chłopy już takie są, a ja się nie umiem bawić. Nie reagowała jak jej brat na weselu mnie obmacywal. To było mniej więcej w tym samym czasie. Nikt nie reagował, żona "wujaszka", dziadkowie itd. Ot pijany, taka zabawa, ja się nie znam, nie umiem się bawić, to wujek i przecież krzywdy mi nie zrobi. Jak miałam 17 lat skrzywdził mnie trener jednego ze sportów walki, na który się zapisałam, żeby o ironio, moc się bronić przed zboczeńcami. Wtedy już nic matce nie powiedziałam, bo po co. Napisałam skrzywdził, bo to nie był gwałt - nie krzyczałam, nie broniłam się świadoma jego przewagi fizycznej i autorytetu. Po tym przez wiele lat panicznie bałam się dotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 11:01 u mnie też próby dotyku, całowania, uświadamiania na siłę dorosłym wydawały się takie zabawne! Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 11:49 Jprdl. To co piszecie o rodzinach itp jest dla mnie niepojęte. Myślę, że gdyby mój tata lub mama zobaczył/a jakiegokolwiek "wujka" w takiej akcji, to mógłby tego nie przeżyć (ów "wujek") . To jest wprost nie do wiary - skala zjawiska, jakie opisujecie, oraz postawa waszych bliskich. Sama, a jestem po 40tce, również nigdy nie byłam świadkiem takiego zachowania wśród moich znajomych. Czy uważacie, że obecnie takie sytuację też mają miejsce? Czy to raczej lata temu? Gdy nasze pokolenie było małe? Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 11:56 Nadal mają miejsca. Na pewno. Sama takich wspomnien nie mam w rodzinie, ale potrafię sobie wyobrazić "wujka" z natury rubasznego i niby-życzliwie przytulającego wszystkich, rozśmieszającego towarzystwo żartami, plus trochę alkoholu i te rączki pójda za daleko.. Albo klepanie w tyłek jako przejaw uznania i docenienia "fajności" dziewczynki.. Ale szokują mnie wypowiedzi że np ojciec chłopaka przy zwyczajowym pożegnaniu cmokiem w policzek wsadza dziewczynie język do ust... chyba bym tam na miejcu zwymiotowała.. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:05 Nadal mają. Pisałam ze jestesmy skłóceni z czescia rodziny męża. Wujek (nzajomy) babci przy tej babci molestwoał wnuczki (10 i 12 lat) i mąz sie odezwał. zwyzywał wujka, zadzwonił i opowiedział wszystko ojcu dziewczynki. Ten obił pysk molestatorowi i skłócił sie z własną matką...któa ma do niego pretensje ze "czepia sie o głupstwo" oraz ze "jej teraz jej znajomym wstyd w oczy spojrzeć". Oczywiscie wszystkeimu winny jest moj mąz, który zaczął całą burze...molestator brał na kolana dziewczyny i dotykał ich piersi i pupę. Przy babci... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 11:57 vasaria napisał(a): Czy uważac > ie, że obecnie takie sytuację też mają miejsce? Czy to raczej lata temu? Gdy na > sze pokolenie było małe? Hanusina tu opisywała gdzieś sytuację sprzed paru lat (wujek i mała dziewczynka, brak reakcji babci dziecka, zareagował mąż Hanusinej), więc myślę, że mają miejsce. Popatrz, ile przypadków molestowania w rodzinach wychodzi teraz na jaw. Sporo, prawda? A wiadomo, że na pewno nie wszystkie. Dochodzi też zapewne do takiego "macania", sprawdzania czy urósł biust itp. przez rozmaitych wujków. Nie wiem, czy takich przypadków jest więcej czy mniej. Może mimo wszystko świadomość jest większa, może rodzice bardziej wyczuleni- dlatego może jest mniej. Może. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:06 Tak i do tej pory ta ciotka sie do nas nie odzywa. Bo skłóciliśmy rodzinę...bo jej syn zrobił jej dzihad i zabronił widywac wnuczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:57 Ale wiesz - w sumie to nie macie czego żałować, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:30 Nie mamy. Nie żałujemy....ciesze sie ze nigdy moje dzieci nie zostały tam same. Odpowiedz Link Zgłoś
maribel2 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:17 To i ja się podzielę swoim doświadczeniem. Byłam regularnie wykorzystywa seksualnie przez dwóch panów. Jeden był członkiem rodziny, drugi sąsiadem. Dotykanie, komentowanie, erotyczne pytania to wersja soft. Piekło trwało prawie sześć lat. Ile razy to było? Nie jestem w stanie zliczyć. Skutki odczuwam do dziś. Nikt niby nic widział. Nikt nie reagował. Wszystko za cichym przyzwoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 15:51 Straszne. Jak musi być trudno dziecku, które jest z czymś takim samo, nie ma nikogo, kto je uratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:40 Przypomniał mi się ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,567,161492467,161492467,Odnosnie_urody_kto_nie_byl_molestowany_nigdy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:46 przeczytałam wątek i mam dwie uwagi pierwsza - nie miałam pojęcia, że jest tak wiele patologicznych rodzin, w których rodzice udają, że nie widzą gdy ich córki są molestowane przez członków rodziny i po drugie - martwi mnie tendencja do nazywania każdego złego zachowania o odcieniu seksualnym molestowaniem, bo jednak czym innym jest zły dotyk a czym innym facet, który obnaża sie w parku lub rzuca sprośne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 16:59 bo jednak czym innym jest zły dotyk a czym inny > m facet, który obnaża sie w parku lub rzuca sprośne uwagi Czym innym (inny ciężar gatunkowy)- ale też jest molestowaniem-czyli nieakceptowanym zachowaniem o seksualnym podtekście. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:03 daniela34 napisała: > Czym innym (inny ciężar gatunkowy)- ale też jest molestowaniem-czyli nieakcepto > wanym zachowaniem o seksualnym podtekście. w mojej ocenie obleśna odzywka nie jest molestowaniem tylko chamstwem a ekshibicjonizm to rodzaj zaburzenia psychicznego znajmy proporcje, choćby z uwagi na dobro osób rzeczywiście molestowanych Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:08 bo_ob napisała: > daniela34 napisała: > > > > Czym innym (inny ciężar gatunkowy)- ale też jest molestowaniem-czyli niea > kcepto > > wanym zachowaniem o seksualnym podtekście. > > w mojej ocenie obleśna odzywka nie jest molestowaniem tylko chamstwem Jest zarówno jednym jak i drugim. Jam idzie 12-latka i slyszy od Pana na ulicy co to on by z nią nie zrobił to to jest twoim zdaniem tylko chamstwo? > > a ekshibicjonizm to rodzaj zaburzenia psychicznego No jest. I co z tego. Niepoczytalność sprawcy znosi winę a nie bezprawność czynu. > znajmy proporcje, choćby z uwagi na dobro osób rzeczywiście molestowanych A to dlaczego? W jaki sposob fakt, że ktos był ofiarą molestowania w formie X umniejsza krzywdę osoby molestwanej w formie Y, o wiele bardziej dotkliwej. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:15 ale mogę mieć własne zdanie, czy muszę mieć takie jak ty? tak, w mojej ocenie obleśna odzywka to chamstwo i jak każde chamstwo powoduje dyskomfort tego, w kogo uderza molestowanie to całkiem inny kaliber, oczywiście w mojej ocenie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:23 bo_ob napisała: > ale mogę mieć własne zdanie, czy muszę mieć takie jak ty? > > tak, w mojej ocenie obleśna odzywka to chamstwo i jak każde chamstwo powoduje d > yskomfort tego, w kogo uderza "Ru...bym, wsadziłbym ci fiu...do mordy żebyś ssala, a potem bym ci wsadził tak głęboko, żebyś ... Patrz jaka dzi... aż jej te cy.. falują. Chciałabyś zebym ci się spuścił na twarz? No powiedz? Chciałabyś? Pewnie że byś chciała." Istotnie. To jest tylko chamstwo. Powodujące dyskomfort. Naturalnie możesz mieć swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:22 Nie, pokazywanie fajfusa to tez molestowanie. Tłumaczysz głupio. Nie dziwi to ze wiele osób uwaza to "nieszkodliwe żarciki". Pedofilia to tez zaburzenie...czy to coś tłumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:25 > znajmy proporcje, choćby z uwagi na dobro osób rzeczywiście molestowanych Rzeczywiście molestowanych? Czy dlatego, że brutalny gwałt jest bardziej drastycznym doświadczeniem niż inne formy molestowania, oznacza to, że są one nierzeczywiste? To właśnie jest bagatelizowanie tematu - twierdzenie, że jeśli ktoś "mógł trafić gorzej", to w gruncie rzeczy nic takiego się nie stało i niech nie histeryzuje. To jest właśnie postawa tych wszystkich rodziców i reszty otoczenia "na żartach się nie znasz", "no cóż takiego się stało", "wystarczyło opieprzyć i popatrzeć chłodno, widać byłaś nie dość niechętna i patrzyłaś ciepło", "w mojej rodzinie sami normalni i kulturalni, tak to jest, jak się wśród chamów obraca", "oj tam oj tam, wielkie mecyje, że cię po tyłku pomacał/fiuta wystawił na widok"... A potem już tylko uzasadnienia wyroku, że gwałtu nie było, bo przecież nie krzyczała... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:32 Taka gradacja....mało wazne molestowanie, srednie i poważne...wow Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:47 Ale gradacja w zasadzie istnieje. Nie wartościująca, jak podałaś (bo nie o wartościowanie chodzi), tym niemniej to trochę co innego jeśli mamy do czynienia z wulgarnymi zaczepkami, a obnażeniem, czy jeszcze bardziej - fizycznym ocieraniem się, czy obłapianiem. Różnica wynika też z okoliczności - co innego jeśli wulgarny tekst rzuci jakiś przypadkowy żulik, którego nigdy nie spotkasz, a np wujek, nauczyciel, czy pracodawca. Nie znaczy to, że te "najlżejsze" przykłady to takie nic - i to i to jest molestowaniem. Taka sama gradacja jest w przypadku gwałtu. Każdy gwałt jest koszmarnym naruszeniem... kurczę, brakuje mi słowa - intymności, poczucia bezpieczeństwa, nietykalności, wszystkiego na raz - ale nawet prawnie rozgranicza się to pod względem brutalności. To rozróżnienie służy jedynie opisowi, kategoryzacji (również prawnej) a nie wartościowaniu, które molestowanie jest "lepsze i gorsze" czy "ważniejsze czy mniej ważne". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:21 Serio? Jestem dzisiaj na rynku (nie jest dzien targpowy wiec moze ze 4 stoiska). Idą dziewczyny na oko moze 12-13 lat....i stoi dwóch starych oblechów i jeden krzyczy "ale ciało, by sie chciało". Podeszłam wyjełam telefon odpaliłam kamerkę i zapytałam czy powtórzy. "Ale co ale co? ".Ja "tro co Pan do tych dziewczyn krzyczał. Coś burknął....do mnie nie miał odwagi wywijać ale juz 12 latkom miał. Tak to jest molestowanie...te dziewczyny czuły sie zawstydzone i zarzenowane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:31 Właśnie tak sie czuły Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:47 Ok to problem jest zdiagnozowany aż za bardzo. Pytanie co robić i jak chronić nastoletnie córki. Szkolenia samoobrony dla kobiet, sporty walki, uświadamianie są jak najbardziej potrzebne, ale nie oszukujmy się, 3x cięższy zbok nawet jak nie jest specjalnie skoordynowany ruchowo, bez problemu obezwładni lżejszą i młodszą ofiarę. Kupić taser i trenować używanie? Wyposażać na wyjścia na imprezy i wyjazdy? Mam na myśli taki prawdziwy taser a nie popierdółkę za 100zł która udaje paralizator. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:58 lIściasty - przykro mi -ale to pomoże w niektórych przypadkach. Nie ochronisz przed molestowaniem słownym, niewybrednymi chamskimi żartami, klepnięciem w tyłek czy przejechaniem dłonia po piersiach - musiscie uświadamiać córki że takie ŻŁE sytuacje się zdarzają bo niektórzy faceci są ŻLI i robią ZŁE rzeczy i że to naganne, karalne, ze trzeba mówić i nagłaśniac, Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 17:59 proponuję wychować córkę na silną, pewną siebie kobietę, bo taką trudniej jest skrzywdzić a na razie zapewnić jej takie poczucie bezpieczeństwa, aby nie bała się mówić w domu gdyby spotkało ją coś złego, nauczyć mówić NIE, nauczyć ją krzyczeć, wzywać pomocy i zawsze stać po jej stronie świat jest niebezpieczny a ludzie zazwyczaj nie są dobrzy, lepiej niech dziecko to wie Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 18:30 dla mnie podstawa to unikać wyzywających ubrań i niebezpiecznych sytuacji, nie upijać się przy ludziach do których nie masz 100% zaufania, nie wracać sama trzeźwa tym bardziej pijana przez pustkowia... a i tak co ma być to będzie, wszystkich niebezpieczeństw po prostu nie da się uniknąć każda kobieta ma swoje zasady bezpieczeństwa, ja podałam tylko moje Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 18:41 narażę się forum- i mogę zostać źle zrozumiana - ale tez tak myslę- wyzywające ubrania przyciągają wzrok. NIE, kobieta nakładając je nie robi nic złego ! Nie prowokuje ! Ale zwraca na siebie uwagę i jej strój może być zrozumiany opacznie- zwłaszcza przez troglodytów stawiających znak równości między dekolt+mini= przeleć mnie Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 19:15 I co z tego, że przyciąga wzrok. Z tego wątku wynika, że wszystko, co zrobi kobieta, może przyciągnąć zboczeńców. Jest wyzywająco ubrana - przyciąga wzrok. Jest ubrana jak szara myszka - wygląda na ofiarę. Jest cicha, może ma gorszy dzień, może jej właśnie matka umarła - wygląda na słabą, na ofiarę. Jest wyszczekana, pewna siebie i potrafi oddać słownie na słowne molestowanie? No to szybko stanie się tą "miałem ją", dziwką, puszczalską itp. To ostatnie niestety z autopsji, gdyż w podstawówce byłam pewna siebie, wyszczekana i niestety na propozycję randki w kiblu odpowiedziałam "spierdalaj". W związku z tego już w 8 klasie ten od propozycji "mnie miał", co powtarzał tak często i wszystkim, że jak poszłam do liceum, to moja własna przyjaciółka (którą tam poznałam) nie chciała mi uwierzyć, że jestem dziewicą. I jak w końcu naprawdę to dziewictwo straciłam wiele lat później, to moja własna przyjaciółka powiedziała, że ile razy można je tracić. I tak, to też jest molestowanie, bo do dzisiaj mnie to w*rwia i boli. A to dlatego, że mam córkę, która jest wyszczekana i pewna siebie i za chwilę też może pół miasta będzie ją "miało". Gdy byłam na studiach zostałam... hm. No własnie co. Za mało za gwałt, za dużo na nie gwałt. W środku miasta, między blokami, w środku dnia. Ludzie szli mszę, a ja poszłam się przejść po nocnej imprezie. Czy byłam słaba, niepewna siebie? Nie, byłam trochę zaspana, trochę zmęczona. Byłam wyzywająco ubrana? Ależ tak, byłam - w nocy. Oj byłam, bawiłam się świetnie. Rano założyłam rozciągnięty dres, bluzę z kapturem, czapkę z daszkiem. W tym środku miasta chłopak idący za mną złapał mnie za szyję schylił moją głowę ku swojemu kroczu i zrobił sobie dobrze. Czy zawiadomiłam policję? Oczywiście, że nie. No bo hm... heh, srebrnarybko, to przeciez nie był gwałt. No gwałt można opisać. A jak TO opisać? Jak opisać kolesia, którego nie widziałam (bo jak skończył, to odwróciłam się i sobie poszłam). Jak powiedzieć, dlaczego nie krzyczałam i się nie wyrywałam? Rany, tyle lat minęło, a ja, jak rzadko co, potrafię sobie to przypomnieć z najmniejszymi szczegółami... I co - w nocy miałam mini i dekolt i mnie nikt nie zaatakował. W dzień miałam dres i tłuste włosy, a tutaj niespodzianka. Bo problemem nie jest kobieta. Problemem jest ten facet, którego nikt edukuje. Wiecznie są akcje skierowane do kobiet, które mogą mieć lat 1 lub 99, mogą być strasznie grube, strasznie chude, męskie i bardzo kobiece, mogą mieć włosy krótkie lub długie, iść w dzień, w nocy, na imprezę, do pracy, wyrzucić śmieci, mogą mieć dres lub mini, mogą mieć głowę nisko lub wysoko - a i tak zostaną zaatakowane z racji bycia kobietą. No to już wszystko wiemy o kobietach. To może co wiemy o tych mężczyznach? Może któryś z forumowych panów, tak licznych w innych wątkach, nam się tutaj objawi i powie, co w nim jest nie tak? No bo jeśli jest tyle ofiar molestowania, to muszą być też i sprawcy, prawda? Dlaczego jakoś żaden się nigdy nie przyznaje? Niech powie głośno - TO JA i niech opowie swoją historię i powie, jak do niego samego należałoby skierować akcje, żeby nie gwałcił - cieleśnie i słownie. Żeby nie pocierał, nie rzucał "ssij mi", nie obmacywał. Bo problemem nie jest kobieta - ofiara. Problemem jest sprawca. Kobieta może ubrać się w zbroję, może z domu nie wychodzić, może mnóstwo, ale jak spotka sprawcę, to wielkie gówno jej to da. Bo sprawca ma totalnie gdzieś jej starania i jak chce, to i tak zrobi to, na co ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 19:46 huang_he, wielkie dzieki za ten tekst prawdziwy do bolu. A tak na dodadek pozwol sobie powiedziec: To byl gwalt, straszny obrzydliwy dokonany na Tobie gwalt. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 20:31 "Za mało za gwałt, za dużo na nie gwałt." To był gwałt. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:16 oczywiście że problemem jest facet, naszym problemem jest wypracować techniki żeby jak najmniej się narażać na styczność Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:19 ...a i tak wszystkiego nie da się przewidzieć, nigdy nie wiesz kiedy trafisz na kogoś bardzo złego, no po prostu nie da się, masę kobiet jest gwałconych we własnym łóżku przez kogoś kto jakimś cudem wedrze się do mieszkania bo wie że jesteś sama, takich historii jest na pęczki Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:37 Amen. Problemem jest gwałciciel czy molestujący...nie jego ofiara. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:38 Oczywiscie ze tak! Jest ofiara i oprawca. Gwalciciel zgwalci i kobiete w bluzie i te w mini Ale niestety swiat facetow Jest taki - a i caly kolorowy swiat mediow temu pomaga - ze to kobiete w mini uznaja ze chetna do zabawy. To ich zjebane glowy Bardzo wspolczuje przezyc. To byl gwalt Strasznie mi przykro Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 23:18 Teraz wiem, że to był gwałt. Teraz nie miałabym absolutnie żadnych problemów, żeby dokładnie opisać, co ten koleś zrobił, krok po kroku, odpowiednimi słowami. A wtedy... Wtedy to jeszcze ematki nie było. Nie było tylu publikacji, nie było przeszkolonych funkcjonariuszy (aczkolwiek nadal różnie z tym bywa). Za to były wyroki jeszcze bardziej oburzające niż te teraz. Dużo bardziej. Normą było zrzucanie winy na ofiarę. To było jeszcze sporo przed "jak można zgwałcić prostytutkę". Pamiętacie? www.youtube.com/watch?v=nCgXGdHuaGI Dlatego im więcej się o tym mówi, tym lepiej. Dzięki temu ewentualne ofiary zdarzenia, które należy zgłosić na policję, będą wiedziały jak to opisać. Bo dla mnie to był olbrzymi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: 9/10 Polek było molestowanych 19.09.20, 11:18 huang_he napisał(a): >Może któryś z forumowych panów, tak licznych w innych > wątkach, nam się tutaj objawi i powie, co w nim jest nie tak? No bo jeśli jest > tyle ofiar molestowania, to muszą być też i sprawcy, prawda? Dlaczego jakoś żad > en się nigdy nie przyznaje? Niech powie głośno - TO JA i niech opowie swoją his > torię i powie, jak do niego samego należałoby skierować akcje, żeby nie gwałcił > - cieleśnie i słownie. Żeby nie pocierał, nie rzucał "ssij mi", nie obmacywał. Nie mają świadomości. Jest tu na forum taki jeden mizogin rzucający ciągle obleśne seksualne aluzje i dziwiący się stale dlaczego kobietom robi się na widok jego "żartów" niedobrze. Uważa się do tego za poprawnego kolesia, wielbiciela kobiet i dżentelmena, to co robi jest dla niego normalnym męskim zachowaniem, standardem podrywu, wymagającym do tego obrony przed "durnymi harpiami", jak ocenia ematki wyrażające otwarcie swoją dezaprobatę. I to jest tylko mały niegroźny gostek, któremu w realu można dać z liścia i poleci skarżyć się do mamy, istnieje jednak masa niebezpiecznych i brutalnych facetów, którzy też nie czują, że robią coś zdrożnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: 9/10 Polek było molestowanych 19.09.20, 11:35 snakelilith napisała: > . I to jest tylko mały niegroźny gostek, któremu w realu można dać z liścia i poleci skarżyć się do mamy, istnieje jednak masa niebezpiecznych i brutalnych facetów, którzy też nie czują, że robią coś zdrożnego. Są też tacy, którzy czują - tj. wiedzą, że robią źle, ale wiedzą zarazem, że nic ich za to nie spotka. I obawiam się, że to jest największa grupa. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: 9/10 Polek było molestowanych 19.09.20, 11:55 sumire napisała: > Są też tacy, którzy czują - tj. wiedzą, że robią źle, ale wiedzą zarazem, że ni > c ich za to nie spotka. I obawiam się, że to jest największa grupa. No właśnie. Czują się bezkarni, więc nie mają żadnych wyrzutów sumienia. Ale ja nie zakładam, że faceci z gruntu są źli i chcą krzywdzić, większość tego zachowania bazuje na tolerowaniu pewnych męskich postaw w relacjach damsko- męskich i to zaczyna się przyzwoleniem na sprośne werbalne zaczepki. Facet w naszym społeczeństwie ma być seksualnie agresywny, to on ma być aktywny, zdobywać, podrywać i łowić ofiarę. Opór i brak zainteresowania nie są odbierane jako sprzeciw, a jako kobieca rola, krygowanie się, granie niedostępnej, zabawa dla podkręcenia zapału samca. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: 9/10 Polek było molestowanych 19.09.20, 11:57 Przeciez zdobywanie to nie to samo co gwalt... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:34 I co z tego? To jest tylko tłumaczenie...ile jest kobioet gwałconych w indiach czy krajach arabskich, gdzie są okutane od stóp do głów? Nie. Nie mozna zwalać winy na dziewczyne, a mowienie" nie ubieraj sie wyzywająco" to jest zwalanie winy...zbok sie podnieci kołą kostką.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:30 mnie nikt nie mówił "nie ubieraj się wyzywająco" wręcz przeciwnie, sama zdecydowałam że tak lepiej bo człek mniej widoczny, ciuchy wygodniejsze i łatwiej przyłożyć albo zwiać nigdy nie myślałam o ofiarach molestowania "jej wina", w żadnych okolicznościach Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 10:13 Ale mowienie "nie ubieraj sie wyzywająco" to jest zrzucanie winy na dziewczynę. Ona ma być niewidoczna aby jej nikt nie skrzywdził.... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 12:37 Ja nie mówię "nie ubieraj się wyzywająco", ja mówię "nie ubieraM się wyzywająco", na prawdę nie widzisz różnicy? Ty ubieraj się jak chcesz, ja wolę nie rzucac się w oczy, nie lubię zwracać na siebie uwagi, tak mam i już. Gydbym miała być sławna to w sposób w jaki to robią panowie z Daft Punk Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 19:04 Z tymi wyzywającymi ubraniami to jest mit, myślisz że ematki opisujące tu macanie jak miały 7 lat, 11, 12 chodzily w cekinowej mini z dekoltem? Zbok maca bo jest zbokiem, to nie jest tak, że wyszukuje w autobusie kobietę w najkrótszej sukience. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:24 bo oprócz ubrań jest szereg innych zachowań wystawiających na niebezpieczeństwo, np nie obserwować otoczenia, ja zawsze mam oczy dookoła głowy, ile razy oddaliłam się gdy robiło się niebezpiecznie... przechodzisz na drugą stronę ulicy, wysiadasz z metra, nie idziesz prosto do domu ale wstępujesz gdzieś po drodze jak widzisz że ktoś za tobą lezie... niestety nie da się wszystkiego uniknąć, czasem okoliczności są przeciwko tobie i niewiele da się zrobić oczywiście że ubrania to mit, jedni gustują w wyzywających, inni w szarych myszkach, jeszcze inni w ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:35 Ja miałam pyskatą kolezankę chodząca w mega mini. Jej zaden facet nie podskoczył. Jak usłysząła komentarz o swoim wyglądzie to podchodziła i pytała czy na policji tez to powtórzy. Nie mozna dać sie zastraszyć ...szczególnie, ze to nic nie da. Molestowane są wszystkie...niezaleznie od stroju. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 21:59 Wspaniała rada. Zbok próbował kiedyś zgwałcić PRABABCIĘ mojej koleżanki z liceum jak wracała z rynku z ziemniakami. Była ubrana w super seksowną spodnicę do pół łydki, wyzywające beżowe podkolanówki i bosssski sweterek dziergany na drutach, miala chyba 75 lat wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:33 jak już czytasz to czytaj dokładnie, ja nie daję żadnych rad, nie jestem tu od tego, piszę co mnie daje po części złudne poczucie większego bezpieczeństwa przeczytaj jeszcze raz "dla mnie", "moje zasady bezpieczenstwa", rozumiesz? nikomu nic nie radzę, dzielę się, mam prawo Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:47 nie czepiaj się słówek, sama wiem jakie jest życie, żyję wystarczająco długo i dostałam wystarczająco mocne kopy w dooopę od życia, by wiedzieć że nie zna się dnia ani godziny poza tym nie robię ww rzeczy bo uważam, że kobiety, które tak postępują same się o coś proszą, ale dlatego że się po prostu boję Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:59 Ano złudne. Pamiętam, że po moim zdarzeniu, absolutnie WSZYSTKO było po mojej stronie w mojej głowie. Ubranie, miejsce, czas. Wszystko. A i tak zarzucałam sobie, że może nie powinnam była tamtędy iść (w takim razie nigdy nie powinnam była wychodzić z domu). To było straszne przeżycie, miałam duży problem z powrotem do mieszkania. Miałam problem z absolutnie KAŻDYM mijającym mnie mężczyzną - starym, młodym, wszystko jedno. Mało tego - miałam problem nawet ze swoim ojcem. Ech... Było, dosyć szybko minęło. Wiem tylko, że nie mogłam sobie zarzucić braku ostrożności, wytrenowania czy logicznego myślenia (w trakcie). I wiem, że wszelka ostrożność nic by mi nie dała. To jest jak z samochodem - można jeździć świetnie, ostrożnie, przestrzegać wszelkich przepisów i mieć wypasiony i bardzo bezpieczny samochód, ale jak nagle w ten samochód wjedzie pijany kierowca TIRa, to sobie można te wszystkie zasady pogrzebać. Bo tylko jedna by zadziałała - nigdy nie jedź ulicą, którą może jechać TIR. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 23:07 takie życie, ale jakoś żyć trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 10:18 >ale jak nagle w ten samochód wjedzie pijany kierowca TIRa, to sobie można te wszystkie zasady pogrzebać. Bo tylko jedna by zadziałała - nigdy nie jedź ulicą, którą może jechać TIR. To jest świetne porównanie. I pokazuje, ile zależy od sprawnego państwa, od służb. Pijani kierowcy, za szybko jadące tiry, rozdzielenie ruchu tranzytowego od lokalnego to leży w gestii państwa. I tak samo zwalczanie przemocy seksualnej. Niestety państwo polskie zawodzi w tej kwestii na całej linii, ostatni głośny wyrok nie jest wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 12:08 Owszem. Ale jak widać i przy okazji tej ostatniej sprawy, wszelkie pomysły zmian w prawie są witane histerią i przekonaniem, że harpie będą każdego oskarżać o molestowanie, jeśli tylko im się na to pozwoli. Coś powoli drga, vide sprawa dyrektora krakowskiego teatru, którego w końcu zatrzymano... ale to też było coś, o czym wielu ludzi od lat wiedziało. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 12:39 bardzo symptomatyczny jest fakt, że u nas żadnego #metoo nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 17.09.20, 22:37 wszelka broń w niedoświadczonych rękach jest groźniejsza niż brak broni, weź to pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 00:56 Ja pamiętam że szkoły średniej nauczyciela, który na lekcjach opowiadał swoje zapewne zmyslone przygody, z różnej maści panienkami. Opowiadał nastolatkom jak się gził po krzakach, co się działo, różne szczegóły... też anatomiczne. Wtedy nas to smieszylo, uważalismy go po prostu za świra. Po latach zrozumiałam ze to było molestowanie. Wtedy naprawdę dzieciaki nie miały tego swiadomości nawet żeby komuś zgłosić. O tym się nie mówiło. Myślę że dzieci trzeba uczyć ze jest takie zjawisko i aby to potrafiły zauważyć że coś jest nie w porządku, że ktoś narusza ich intymność , przekracza granice. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: 9/10 Polek było molestowanych 18.09.20, 12:40 no to ja pamiętam takiego, który bredził o czystości, cnocie itp, ani ksiądz, ani katecheta Odpowiedz Link Zgłoś